catuiO'wC/ifgatd/ Fonduen met de kerst wl I UIT 5 Geo\ Doorbraak van gezonde eetstijl bereikt Nederland en heet Paleo Chefkok Pierre Amory geeft culinaire geheimen van de Haar prijs Prijsvraag broers Herman om de sluiting van Oud Sluis te memoreren Kerstmis is een uitgele zen moment om met elkaar te eten en drin ken. Lekker gezellig rond de tafel met maaltijden waarbij je zelf aan de slag moet. Goed mo ment voor tradities en om eens bij te praten en alvast te klinken op op het nieuwe jaar. Tips voor traditionele kerstmaal tijden: Gourmet Bij gourmet kun je het zo gek ma ken als je zelf wilt. Bakken wat jij wil aan tafel. Iedereen kan kiezen wat ie wil. De kant-en-klaar scho tels van de slager bieden een breed scala aan vleessoorten, die snel gaar zijn. Vis kan ook prima op de gourmetplaat. Hou er wel rekening mee dat bij het bakken het vlees en de vis eikaars smaak en geur aannemen. Diverse groen ten kun je bakken zoals paprika of champignons. Een gebakken ba naan is ook niet te versmaden. Sluit een avondje gourmetten af met een zelfgebakken pannen koekje, al dan niet met appel. Bourgondische fondue Een fondue met plantaardige olie waarbij je de olie gloeiend heet laat worden. Vlees in kleine stuk jes snijden en balletjes gehakt draaien. Aan een vorkje prikken en in de kokende olie houden. De fondueschotels kunnen kant en klaar bij de slager gekocht wor den. Wat salades, sausjes en stokbrood erbij. Makkelijker kan een maaltijd niet. Kaasfondue De kaasfondue is oorspronkelijk afkomstig uit de Zwitserse Alpen met bijbehorende kazen, maar Zeeuwse kazen kunnen er ook pri ma in. De basis is droge witte wijn en een pan met een dikke bo dem die ingewreven is met knof look. Kaas bij de wijn en roeren maar. Gaat de kaas klonteren, voeg dan een druppel citroensap toe. Snij kleine stukjes brood om er in te dopen. Een salade erbij en een glas witte wijn. Oosterse fondue Een Oosterse fondue begint met een pannetje kokende bouillon. Aan tafel worden hier vlees, vis en diverse groenten in gekookt. Met een mandje of een netje vis je al het lekkers uit de pan. Erbij eet je mie, gekookt in de bouillon die, van al dat lekkers, steeds ster ker en voller van smaak wordt. Serveer als sluitstuk van de maal tijd. Chocoladefondue Een heerlijke afsluiter van het kerstdiner; de fondue van chocola de. Verwarm in een pannetje en smelt daar chocolade in melk of puur. Eventueel met wat likeur er door. Leg marshmallows, vers fruit, noten en stukjes cake alvast klaar op een schaal. Als de choco lade gesmolten is kan het smul len beginnen. Tips voor traditionele kerstmaaltijden om bij te praten en alvast te klinken op het nieuwe jaar. r-A vv JE JEZELF EENS WILT VERWENNEN WOENSDAG 24 DECEMBER 2014 Paleo lifestyle is het eerste Nederlandse magazine dat ingaat op de nieuwe levensstijl: Paleo. Paleo Lifestyle laat zien hoe eenvoudig en lekker het is om Paleoproof te eten. Paleo is al vijfjaar een groeiende levensstijl in de VS. Een levensstijl die qua eetgewoonten teruggaat naar de oertijd, toen onze voor ouders enkel pure en onbewerkte producten aten. Een op de drie Nederlanders heeft last van overgewicht en welvaartsziek- ten die vooral te danken zijn aan onze hedendaagse voeding. Volgens Paleo moet dat veranderd worden. Zo'n 25.000 men sen hebben de gezondheidsvoordelen van Paleo ontdek. Voor het eerst in de geschiedenis van kasteel de Haar in Utrecht licht chefkok Pierre Amory, 40 jaar lang dé chef-kok van baron van Zuylen van Nijevelt van het kasteel, het deksel van de koperen pan en geeft hij culinaire en amusante keuken geheimen prijs. Amory werkte ook als privé-chef bij beroemd heden als Christian Dior en Valentino. Baron van Zuylen van Nijevelt van de Haar was een befaamd gastheer als het ging om 'la grande réception' van zijn relaties. Illustere gasten als Coco Chanel, Joan Collins, Gregory Peck zaten aan de dis. Kasteelrondleiding 'Culinaire geheimen de Haar' tot 4 januari. Sergio Herman memoreert op zijn facebookpagina dat hij 22 december 2013 de deuren van restaurant Oud Sluis achter zich dichttrok. Het pand is in de familie gebleven. Michel Her man en zijn vrouw Sarine drijven er het gastenverblijf Chico y Luna en een lunchrestaurant/woonwinkel. De Hermans heb ben nu een prijsvraag uitgeschreven. Er kan een overnachting in Chico y Luna met een ontbijt in De Eetboetiek gewonnen worden. Wat te doen? De Eetboetiek liken op Facebook én een privébericht aan De Eetboetiek sturen met het antwoord op de vraag: waar komt de naam Chico y Luna vandaan? room •- door Margot Verhaagen I De kerstschotel komt zwartgeblakerd uit de oven. Wat te doen? foto Hollandse Hoogte V U+w sagss

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 28