catuiO'wC/ifgatd/
Fonduen met de kerst
wl
I
UIT 5
Geo\
Doorbraak van gezonde eetstijl
bereikt Nederland en heet Paleo
Chefkok Pierre Amory geeft culinaire
geheimen van de Haar prijs
Prijsvraag broers Herman om de
sluiting van Oud Sluis te memoreren
Kerstmis is een uitgele
zen moment om met
elkaar te eten en drin
ken.
Lekker gezellig rond
de tafel met maaltijden waarbij je
zelf aan de slag moet. Goed mo
ment voor tradities en om eens
bij te praten en alvast te klinken
op op het nieuwe jaar.
Tips voor traditionele kerstmaal
tijden:
Gourmet
Bij gourmet kun je het zo gek ma
ken als je zelf wilt. Bakken wat jij
wil aan tafel. Iedereen kan kiezen
wat ie wil. De kant-en-klaar scho
tels van de slager bieden een
breed scala aan vleessoorten, die
snel gaar zijn. Vis kan ook prima
op de gourmetplaat. Hou er wel
rekening mee dat bij het bakken
het vlees en de vis eikaars smaak
en geur aannemen. Diverse groen
ten kun je bakken zoals paprika
of champignons. Een gebakken ba
naan is ook niet te versmaden.
Sluit een avondje gourmetten af
met een zelfgebakken pannen
koekje, al dan niet met appel.
Bourgondische fondue
Een fondue met plantaardige olie
waarbij je de olie gloeiend heet
laat worden. Vlees in kleine stuk
jes snijden en balletjes gehakt
draaien. Aan een vorkje prikken
en in de kokende olie houden.
De fondueschotels kunnen kant
en klaar bij de slager gekocht wor
den.
Wat salades, sausjes en
stokbrood erbij. Makkelijker kan
een maaltijd niet.
Kaasfondue
De kaasfondue is oorspronkelijk
afkomstig uit de Zwitserse Alpen
met bijbehorende kazen, maar
Zeeuwse kazen kunnen er ook pri
ma in. De basis is droge witte
wijn en een pan met een dikke bo
dem die ingewreven is met knof
look. Kaas bij de wijn en roeren
maar. Gaat de kaas klonteren,
voeg dan een druppel citroensap
toe. Snij kleine stukjes brood om
er in te dopen. Een salade erbij
en een glas witte wijn.
Oosterse fondue
Een Oosterse fondue begint met
een pannetje kokende bouillon.
Aan tafel worden hier vlees, vis
en diverse groenten in gekookt.
Met een mandje of een netje vis
je al het lekkers uit de pan. Erbij
eet je mie, gekookt in de bouillon
die, van al dat lekkers, steeds ster
ker en voller van smaak wordt.
Serveer als sluitstuk van de maal
tijd.
Chocoladefondue
Een heerlijke afsluiter van het
kerstdiner; de fondue van chocola
de. Verwarm in een pannetje en
smelt daar chocolade in melk of
puur. Eventueel met wat likeur er
door. Leg marshmallows, vers
fruit, noten en stukjes cake alvast
klaar op een schaal. Als de choco
lade gesmolten is kan het smul
len beginnen.
Tips voor traditionele
kerstmaaltijden om bij te
praten en alvast te klinken
op het nieuwe jaar.
r-A vv
JE JEZELF EENS WILT VERWENNEN
WOENSDAG 24 DECEMBER 2014
Paleo lifestyle is het eerste Nederlandse magazine dat ingaat
op de nieuwe levensstijl: Paleo. Paleo Lifestyle laat zien hoe
eenvoudig en lekker het is om Paleoproof te eten. Paleo is al
vijfjaar een groeiende levensstijl in de VS. Een levensstijl die
qua eetgewoonten teruggaat naar de oertijd, toen onze voor
ouders enkel pure en onbewerkte producten aten. Een op de
drie Nederlanders heeft last van overgewicht en welvaartsziek-
ten die vooral te danken zijn aan onze hedendaagse voeding.
Volgens Paleo moet dat veranderd worden. Zo'n 25.000 men
sen hebben de gezondheidsvoordelen van Paleo ontdek.
Voor het eerst in de geschiedenis van kasteel de Haar in
Utrecht licht chefkok Pierre Amory, 40 jaar lang dé chef-kok
van baron van Zuylen van Nijevelt van het kasteel, het deksel
van de koperen pan en geeft hij culinaire en amusante keuken
geheimen prijs. Amory werkte ook als privé-chef bij beroemd
heden als Christian Dior en Valentino. Baron van Zuylen van
Nijevelt van de Haar was een befaamd gastheer als het ging
om 'la grande réception' van zijn relaties. Illustere gasten als
Coco Chanel, Joan Collins, Gregory Peck zaten aan de dis.
Kasteelrondleiding 'Culinaire geheimen de Haar' tot 4 januari.
Sergio Herman memoreert op zijn facebookpagina dat hij 22
december 2013 de deuren van restaurant Oud Sluis achter
zich dichttrok. Het pand is in de familie gebleven. Michel Her
man en zijn vrouw Sarine drijven er het gastenverblijf Chico y
Luna en een lunchrestaurant/woonwinkel. De Hermans heb
ben nu een prijsvraag uitgeschreven. Er kan een overnachting
in Chico y Luna met een ontbijt in De Eetboetiek gewonnen
worden. Wat te doen? De Eetboetiek liken op Facebook én
een privébericht aan De Eetboetiek sturen met het antwoord
op de vraag: waar komt de naam Chico y Luna vandaan?
room
•-
door Margot Verhaagen
I De kerstschotel komt zwartgeblakerd uit de oven. Wat te doen? foto Hollandse Hoogte
V
U+w
sagss