Oefenen om met oudjaar oliebol te eten is eng' VERDIEPING 11 Tweede kerstdag komt de familie van moeders kant, zegt Jolande een beetje boos. „Iedereen maakt wat. Een voorgerecht, tussenge recht, hoofdgerecht, toetje. Vier gangen! Toen ik dat hoorde, zat ik al tegen het plafond van de stress." Ze weet niet wat er voor dikmakers in die ge rechten zitten en hoe ze het moet plannen. Hoeveel lepels of hoeveel gram gaat ze van alles nemen? Of zal ze een gang overslaan? Ze wil het kerstfeest niet voor de anderen verpesten door wanhopig in tranen te schie ten, omdat ze de druk niet aankan. „Het is zó'n ding, dat eten", zegt ze. Deze week wil ze precies weten wat allemaal op tafel komt, zodat ze het met de diëtiste in de eetstoorniskliniek kan bespreken. Kerst is niet één moeilijke dag, zegt Jolande, maar twee achter elkaar. „En soms zelfs drie", zucht ze. Het is nog een geluk dat haar eigen familie het eerste kerstdag eenvoudig houdt. Gourmet is ideaal, zegt ze. „Je bepaalt je ei gen portie, met veel groenten natuurlijk." Het voelt zo dubbel, zegt ze. Aan de ene kant vindt ze Kerstmis gezellig en is ze graag bij haar familie. Ze vindt bepaald eten ook echt wel lekker. Er is alleen die angst dat ze er dik van wordt. „Als mijn moeder had gezegd: we maken met Kerstmis een salade, had ik een gat in de lucht gesprongen." Het aanzitten aan een diner, vindt ze ook moeilijk, vooral met mensen die ze niet zo vaak ziet. Dan voelt ze zich op de vingers ge keken. „Wat eet ik? Hoeveel eet ik? Eet ik wel echt?" Het is alsof iedereen tersluiks elk hapje volgt en denkt: 'En zij zou anorexia hebben? Dat maakt ze niet waar". „Het voelt raar om te eten. Ik heb immers de stempel 'anorexia' en als je dan van een kerstmaal eet, klopt het voor anderen niet." Iemand met een eetbuistoornis moet in de feestmaand 'nee' leren zeggen, weet ze. Zij moet juist oefenen met 'ja'; precies het omge keerde dus. Voor haar is Sinterklaas, vergele ken met kerst, een makkie. Er is geen sociale druk van: 'eet nou toch eens pepernoten'. Met kerst is die druk om mee te eten er wel. „Ik ben het gewend om me zoetigheid te ont zeggen, maar vroeger vond ik pepernoten in chocolade wel lekker." Daarom heeft Jolande laatst in de kliniek geoefend die te eten, zo dat ze ze ook een keer thuis zou nemen. „Dat blijft spannend", zegt ze. Ook met een oliebol heeft ze geoefend. „Ellende", vat ze het samen. „Het was eng. Ik had natuurlijk al heel lang geen oliebol meer gegeten. Ik zag hem liggen", zegt ze, vol wal ging, „die gefrituurde deegbal, dat vet dat je nog op je lippen proeft. Verschrikkelijk." Ze ziet het al voor zich hoe ze straks met oudjaar, tussen haar vriendinnen, het kunst je zal herhalen. Ze doet het voor en legt met een beslist gebaar haar handen voor zich op tafel. „Daar ligt een oliebol en ik zal zeggen: 'jongens, daar gaan we dan'." Dan zijn haar vriendinnen wel trots, zegt ze, dat weet ze. En naderhand is ze het zelf ook. op bij een kerst- of nieuwjaarsbor rel met buffet? Het 'doe niet zo ongezellig, neem wat, of drink wat' is daarbij meest al niet van de lucht. Voor cliënten met eetbuien kan de feestmaand 'een vrijbrief zijn om ongelimiteerd te eten', zegt Den Otter. Cliënten met anorexia 'moe ten eten, maar willen juist niet'. Linksom of rechtsom, december lijkt bij voorbaat 'een kansloze maand'. Met een goede voorbereiding valt veel leed te voorkomen, stelt de psycholoog. „Informeer van tevo ren naar het menu en bepaal wat je wel of niet gaat eten." Nog een tip: Verbied jezelf niets. „Zo haal je de magie ervan af Als je iets niet mag eten, blijf je er juist aan denken. Je mag best een keer chocolade eten. Dan gaat het spannende ervan af" Een andere tip is: ga niet compen seren door vóór of na het kerstdi ner te hongeren. „Blijf normale porties eten. Als je erge honger hebt, zul je gauw te veel eten. Dan ruikt een gebakkraam veel lekker der dan als je maag normaal is ge vuld." DINSDAG 23 DECEMBER 2014 naar het kerstdiner Jolande, 23 jaar, afgestudeerd op musicaltheater. Heeft Anorexia.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 14