Ketchupfabriek in Graauw is voorbeeld van huisnijverheid WONEN 3 Zeekool VRAAG &ANTWOORD Paulownia tomentosa VRIJDAG 19 DECEMBER 2014 In deze wekelijkse rubriek, onder redactie van Jan van Mullem en Bauke Boersma, geven experts op het gebied van klussen, tuinieren, interieur en huishouden advies aan lezers. Het deskundigenpanel van deze week: Romke van de Kaa is voormalig kweker, auteur van tal van tuinboeken en 'groencolumnist' voor dagbladen en vakbladen. D. de Kok plantte vorig jaar een stokje in de tuin. „Daar groeide in een jaar tijd een plant van 3 meter uit. Kunt u mij vertellen wat voor een plant dit is? Op dit moment zijn alle bladeren eraf, het is niet meer dan een lange stam met een zijtak." „Dit is Paulownia tomentosa, een boom die in de zomer bloeit met paarsblauwe bloemen", weet Rom ke van de Kaa na bestudering van meegestuurde foto's. „Als er ruimte in de tuin is, kun je hem laten uit groeien tot een boom. Anders kun je hem ieder jaar tot de grond toe terugsnoeien. Je krijgt dan alleen het grote, decoratieve blad." Paulownia tomentosa F. de Greef kreeg jaren geleden een stek van de zeekool. „In de zomer daarna stond de plant in volle glo rie. Het jaar erop had de zeekool wel bladeren, maar helaas geen bloemen. Het advies dat we bij een tuincentrum kregen, luidde: goed mesten en misschien verplanten. Het resultaat daarvan was echter nul komma nul. Nog steeds wel gro te bladeren, maar verder helemaal niets. Wat kunnen we nog doen? We zouden zo graag weer volop ge nieten van deze prachtige plant." „Het advies goed te mesten, is pre cies verkeerd", luidt het vernietigen de oordeel van Romke van de Kaa. „Zeekool houdt niet van mest en groeit van nature op zo arm mogelij ke grond: keienstranden of tussen basaltblokken van een zeewering. Maar mest is makkelijk gegeven en moeilijk te verwijderen. Ik zou de zeekool verplanten naar een plaats waarop de grond kunstmatig ver armd is door toevoeging van puin of grind. Op zure grond kan een handjevol kalk geen kwaad. Als de plant dan ook nog in de volle zon staat, zal hij zeker gaan bloeien." Zelf een vraag? Stuur een e-mail (indien mogelijk met een foto) naar wonen@depersdienst.nl Het past perfect bij het Zeeuwse platteland, de Ketchupfabriek van Pa trick Keizer in Graauw. Het is een vorm van huisnijverheid die herinnerin gen oproept aan vroeger, toen veel meer mensen werk hadden dat met het land verbonden was en aan huis gebonden was. De Ketchupfabriek is kleinschalig. Patrick Keizer grapte september 2013 in een eerste verhaal over zijn initiatief. „Misschien staat Heinz hier ooit nog eens op de stoep." Heinz is nog niet op bezoek geweest. Patrick le vert inmiddels wel aan meer dan veertig winkels.Het aantal zit nog in de lift. Zijn ketchup zal ook kerstpakketten sieren. Patrick zal het geheim van zijn ketchup niet verklappen, wel waar hij zijn ingrediënten vandaan haalt, zoals paprika's en tomaten. „Zoveel mogelijk uit de buurt, want ik wil het duurzaam houden." Ook dat staat in de tra ditie van de vroegere thuiswerkers. Zij waren even goed duurzaam bezig, maar vast en zeker zonder dat ze daarbij stilstonden. Jeneverflacons gevuld met eigengemaakte Graauwse ketchup staan klaar voor verzending in het huis bij Patrick en Lineke Keizer. Patrick en Lineke Keizer. „Direct smoorverliefd op het uitzicht achter." foto's Camile Schelstraete In de woning van de buren die maar één keer te koop komt.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 28