Ketchupfabriek in Graauw is
voorbeeld van huisnijverheid
WONEN 3
Zeekool
VRAAG &ANTWOORD
Paulownia tomentosa
VRIJDAG 19 DECEMBER 2014
In deze wekelijkse rubriek, onder
redactie van Jan van Mullem en
Bauke Boersma, geven experts op
het gebied van klussen, tuinieren,
interieur en huishouden advies aan
lezers. Het deskundigenpanel
van deze week:
Romke van de Kaa is voormalig
kweker, auteur van tal van
tuinboeken en 'groencolumnist'
voor dagbladen en vakbladen.
D. de Kok plantte vorig jaar een
stokje in de tuin. „Daar groeide in
een jaar tijd een plant van 3 meter
uit. Kunt u mij vertellen wat voor
een plant dit is? Op dit moment zijn
alle bladeren eraf, het is niet meer
dan een lange stam met een zijtak."
„Dit is Paulownia tomentosa, een
boom die in de zomer bloeit met
paarsblauwe bloemen", weet Rom
ke van de Kaa na bestudering van
meegestuurde foto's. „Als er ruimte
in de tuin is, kun je hem laten uit
groeien tot een boom. Anders kun
je hem ieder jaar tot de grond toe
terugsnoeien. Je krijgt dan alleen
het grote, decoratieve blad."
Paulownia tomentosa
F. de Greef kreeg jaren geleden een
stek van de zeekool. „In de zomer
daarna stond de plant in volle glo
rie. Het jaar erop had de zeekool
wel bladeren, maar helaas geen
bloemen. Het advies dat we bij een
tuincentrum kregen, luidde: goed
mesten en misschien verplanten.
Het resultaat daarvan was echter
nul komma nul. Nog steeds wel gro
te bladeren, maar verder helemaal
niets. Wat kunnen we nog doen?
We zouden zo graag weer volop ge
nieten van deze prachtige plant."
„Het advies goed te mesten, is pre
cies verkeerd", luidt het vernietigen
de oordeel van Romke van de Kaa.
„Zeekool houdt niet van mest en
groeit van nature op zo arm mogelij
ke grond: keienstranden of tussen
basaltblokken van een zeewering.
Maar mest is makkelijk gegeven en
moeilijk te verwijderen. Ik zou de
zeekool verplanten naar een plaats
waarop de grond kunstmatig ver
armd is door toevoeging van puin
of grind. Op zure grond kan een
handjevol kalk geen kwaad. Als de
plant dan ook nog in de volle zon
staat, zal hij zeker gaan bloeien."
Zelf een vraag?
Stuur een e-mail (indien
mogelijk met een foto) naar
wonen@depersdienst.nl
Het past perfect bij het Zeeuwse platteland, de Ketchupfabriek van Pa
trick Keizer in Graauw. Het is een vorm van huisnijverheid die herinnerin
gen oproept aan vroeger, toen veel meer mensen werk hadden dat met
het land verbonden was en aan huis gebonden was.
De Ketchupfabriek is kleinschalig. Patrick Keizer grapte september 2013
in een eerste verhaal over zijn initiatief. „Misschien staat Heinz hier ooit
nog eens op de stoep." Heinz is nog niet op bezoek geweest. Patrick le
vert inmiddels wel aan meer dan veertig winkels.Het aantal zit nog in de
lift. Zijn ketchup zal ook kerstpakketten sieren.
Patrick zal het geheim van zijn ketchup niet verklappen, wel waar hij zijn
ingrediënten vandaan haalt, zoals paprika's en tomaten. „Zoveel mogelijk
uit de buurt, want ik wil het duurzaam houden." Ook dat staat in de tra
ditie van de vroegere thuiswerkers. Zij waren even goed duurzaam bezig,
maar vast en zeker zonder dat ze daarbij stilstonden.
Jeneverflacons gevuld met eigengemaakte Graauwse ketchup staan klaar
voor verzending in het huis bij Patrick en Lineke Keizer.
Patrick en Lineke Keizer. „Direct smoorverliefd op het uitzicht achter." foto's Camile Schelstraete
In de woning van de buren die maar één keer te koop komt.