Modellen met rimpels
66 De beste manier
fruit en groente
binnen te krijgen is
toch door middel
van kauwen
GEZOND 7
GRIJS GEBIED H
Marcel Olde Rikkert
Bij het woord 'leefstijl'
denken we als saaie Ne
derlanders al snel aan
adviezen over genoeg
bewegen, niet te veel eten of
drinken en niet roken. Fout!
Laten we deze feestmaand
december eens een voorbeeld
nemen aan de Italianen.
Lifestyle is levenskunst voor
hen, met de nadruk op uiter
lijk vertoon van lichaam, kle
ding, auto, et cetera. Het goede
nieuws is dat Italië daarbij 'grijs'
ontdekt heeft. Oud wordt niet
meer gemeden door de mode,
maar komt in de mode.
Dat is goed nieuws voor 'grijs'
Nederland. Wij zien immers
sinds jaar en dag de Italiaanse
mode als 'top of the bill'. Nog
even en jongeren laten hun haar
grijs verven om erbij te horen en
u en ik zijn weer sexy.
Hoe kom ik hierbij? Vorige week
was ik op bezoek bij onze doch
ter in Florence, naast Milaan het
mekka van de mode in Italië. Een
van de vooraanstaande vormge
vers van de marketingmachine
van topmerken als Gucci, Dolce
8c Gabbana en Prada heeft voor
het eerst modellen gecontrac
teerd die ver over de 6o jaar zijn.
Een doorbraak!
Toegegeven het zijn nog wel men
sen met slanke tailles, maar de
vrouw is geheel grijs en de man
kalend én grijs. De jurken en pak
ken zullen van een klassieke snit
zijn en het hebben van rimpels is
niet langer verboden op de cat
walk. Dat zal wennen zijn voor
de conservatieve modehuizen.
En voor ons. In diezelfde week
hoorde ik in Nederland een ge
pensioneerd arts nog vertellen
over een van zijn grootste mis-
Nog even en
jongeren laten hun
haar grijs verven
om erbij te horen
kleunen. Hij had zich tegenover
een grijze, rimpelende patiënte
laten ontvallen, dat hij die rim
pels van haar eigenlijk heel inte
ressant vond en veel mooier dan
een perzikachtige babyface. Hij
maakte geen goede beurt bij deze
mevrouw. Zijn opmerking gaf
haar de indruk dat ze leek op een
rimpelende oude appel, die te
lang naast de verwarming heeft
gelegen.
Maar, we kunnen haar dus gerust
stellen. Nog even en antibotox
om rimpels op te wekken, komt
op de markt. En wat volgt er alle
maal nog? Alle topontwerpers
zijn immers oud tot zeer oud.
Vivienne Westwood is 73, Ralph
Lauren 75, Giorgio Armani 80 en
Karl Lagerfeld zelfs 81. Allemaal
zijn ze nog actief en laten zien
dat creativiteit geen leeftijds
grens kent.
Westwood breekt een lans voor
het laten zien van je leeftijd: „Ie
dereen lijkt tegenwoordig wel
een kloon van elkaar en de eni
gen die je echt opmerkt, zijn men
sen van mijn leeftijd. Mij valt nie
mand op, tenzij ze bijzonder zijn.
En bijzondere mensen zijn ge
woonlijk 70 jaar of ouder."
Bent u nog niet grijs of kaal?
Heeft u nog geen kraaienpootjes?
Pas op, u bent binnenkort uit de
mode.
Smoothies en
sapjes zijn mate
loos populair. Maar
zijn ze echt goed voor
de gezondheid? En met
welke apparatuur maak je
die fruit- en groentebrouw
sels eigenlijk?
De populariteit van verse
smoothies en sappen is de
laatste jaren ongekend
groot. Zeker tijdens winter
maanden, als griep of ver
koudheid op de loer liggen.
En dan met name in janua
ri, wanneer extra vitaminen onlosmakelijk
verbonden zijn met de voornemens voor
een gezondere leefstijl.
Jason Vale is een Britse sappengoeroe en
schrijver van Het super sappendieet dat on
langs uitkwam. Vale is een voorstander
van sapkuren. In zijn boek raadt hij men
sen aan af en toe eens een week lang alleen
maar versgeperste sappen te drinken.
Met zijn stappenplan val je volgens de Brit
op een gezonde manier af en krijg je her
nieuwde energie. Uitgebalanceerde sapre-
cepten zorgen voor meer dan genoeg voe
dingsstoffen, aldus Vale. 'Groente en fruit
bevatten zowel calcium als aminozuren.
Uien en rapen zitten zelfs bomvol calcium.
Amandelen bevatten bijna net zo veel ei
witten als rood vlees en 6 procent meer cal
cium per 100 gram dan gewone yoghurt.
Superfood spirulina is het meest natuurlij
ke, eiwitrijke voedsel op aarde. Het heeft al
le essentiële aminozuren die je nodig hebt
voor een optimale gezondheid. De spijsver
tering verbruikt enorm veel energie van
het zenuwstelsel. Een juicer of een blender
doen het harde werk voor jou, zodat je
lichaam niets meer hoeft te doen. Deze
energie wordt op die manier bewaard voor
het verwijderen van vet en het reinigen en
herstellen van het lichaam', schrijft hij.
Annette ter Heijden, orthomoleculair thera
peut, vindt alle aandacht voor groente- en
fruitsappen dubbel. „Lekker hoor, die
drankjes, maar de beste manier om fruit en
groente binnen te krijgen, is toch door mid
del van kauwen. Je spijsverteringssysteem
gaat werken zodra er iets in de mond
komt. Tijdens het kauwen komt een hor
monale reactie op gang. Je darmen en
maag zijn hierdoor op de hoogte dat er iets
aankomt. Wie te veel drinkt, waarschuwt
het spijsverteringssysteem niet voldoende.
Dat kan voor maagproblemen zorgen. Het
menselijk lichaam is de beste slowjuicer
die er is."
Wie echt geen afscheid kan nemen van
smoothies of sappen, kan beter kiezen voor
een recept of een methode waarbij de pulp
bewaard blijft. Hierin zitten de meeste ve
zels. Ter Heijden: „Ik raad mensen aan
twee tot drie keer meer groente dan fruit
in je sapje te doen. Zo houd je je bloedsui-
kerspiegel enigszins in balans. Mijn advies
is sappen en smoothies maximaal een keer
per week te drinken. Als je het zo zelden
doet, mag je jezelf best lekker verwennen.
Een keertje veel fruit drinken in plaats van
kauwen moet dan kunnen."
Om er zeker van te zijn geen vezels te moe
ten missen, raadt de Britse sappenexpert
vlozaadvezels (psyllium) aan. „Voeg een
flinke theelepel aan sappen toe om ervoor
te zorgen dat alles in je lijf blijft bewegen
zoals de natuur dat bedoeld heeft. Deze ve
zels zijn nuttig om gif- en afvalstoffen uit
het lichaam te helpen verwijderen. En ze
hebben het vermogen te helpen met afval
len, omdat ze ervoor kunnen zorgen dat je
een vol gevoel krijgt."
Voor de beste resultaten is ook goede appa
ratuur belangrijk. David Appelboom, eige
naar van keuken(apparatuur)speciaalzaak
Duikelman: „De meerwaarde van een slow
juicer vergeleken met een sapcentrifuge, is
dat er meer vitaminen in je glas terechtko
men." Dat komt volgens hem doordat een
sapcentrifuge werkt op snelheid en met be
hulp van een rasp. Sap wordt met grote
snelheid uit het fruit of de groente geslin
gerd. Dat brengt nadelen met zich mee.
„Door de hoge snelheid en het raspen ont
staat wrijvingsweerstand, waardoor vitami
nen verbranden", aldus Appelboom. „Daar
naast komt er veel zuurstof bij het fruit,
waardoor het sap snel oxideert en dus le
lijk verkleurt."
Een slowjuicer kan in tegenstelling tot een
sapcentrifuge gewelde noten, zacht fruit
en tarwegrassoorten verwerken. Doordat
het proces stukken langzamer is, is er min
der sprake van verbranding. Appelboom:
„De ingrediënten voor het sap worden ge
transporteerd door een soort schroef. Het
sap wordt hierdoor uit de pulp geperst. De
ze techniek zorgt ervoor dat er amper zuur
stof in het perssysteem komt en er dus nau
welijks oxidatie optreedt. Uiteindelijk haal
je ook meer sap uit groente of fruit."
Niet geschikt voor het maken van mooie
sappen, maar wel de gezondste keuze, is de
blender. Slowjuicers en sapcentrifuges
scheiden de pulp van het sap. Met die pulp
gaan de meeste vezels verloren. „Een high
speed-blender is dan de beste optie: die
snijdt dwars door de celstructuur van fruit
en groente heen en zorgt voor een homo
genere massa dan een reguliere blender."
SAPPEN A LA JASON VALE
DINSDAG 9 DECEMBER 2014
Marcel Olde Rikkert is professor in de
geriatrie.
Glaasje
gezond
foto Getty Images
door Cintha Rood
Annette ter Heijden, therapeut
www.duikelman.nl;www.fysikosvoeding.nl;
www.juicemaster.com.
Jason Vale - Het super sappendieet.
Uitgeverij Deltas, 18,95 euro.
reageren?
gezondheid@depersdienst.nl
Maaltijd in een glas: pers een kwart ananas,
een halve stengel bleekselderij, een dikke
plak komkommer, een hand gewassen spina-
zieblaadjes, een stukje limoen en twee ap
pels in een juicer. Mix dit groente- en fruit-
mengsel met een kwart avocado en een
handje ijsblokjes in een blender. Dit sapje is
rijk aan onder andere kalium, vitamine C,
ijzer en eiwitten.
Saladesap: mix een handje gemengde ruco-
la, waterkers en spinazieblaadjes met een
kleine tomaat, een dikke plak komkommer,
drie wortelen en een stukje verse gember.
Giet dit over de ijsblokjes. Deze vloeibare
salade zit vol met onder andere vitaminen,
foliumzuur en calcium.