Modellen met rimpels 66 De beste manier fruit en groente binnen te krijgen is toch door middel van kauwen GEZOND 7 GRIJS GEBIED H Marcel Olde Rikkert Bij het woord 'leefstijl' denken we als saaie Ne derlanders al snel aan adviezen over genoeg bewegen, niet te veel eten of drinken en niet roken. Fout! Laten we deze feestmaand december eens een voorbeeld nemen aan de Italianen. Lifestyle is levenskunst voor hen, met de nadruk op uiter lijk vertoon van lichaam, kle ding, auto, et cetera. Het goede nieuws is dat Italië daarbij 'grijs' ontdekt heeft. Oud wordt niet meer gemeden door de mode, maar komt in de mode. Dat is goed nieuws voor 'grijs' Nederland. Wij zien immers sinds jaar en dag de Italiaanse mode als 'top of the bill'. Nog even en jongeren laten hun haar grijs verven om erbij te horen en u en ik zijn weer sexy. Hoe kom ik hierbij? Vorige week was ik op bezoek bij onze doch ter in Florence, naast Milaan het mekka van de mode in Italië. Een van de vooraanstaande vormge vers van de marketingmachine van topmerken als Gucci, Dolce 8c Gabbana en Prada heeft voor het eerst modellen gecontrac teerd die ver over de 6o jaar zijn. Een doorbraak! Toegegeven het zijn nog wel men sen met slanke tailles, maar de vrouw is geheel grijs en de man kalend én grijs. De jurken en pak ken zullen van een klassieke snit zijn en het hebben van rimpels is niet langer verboden op de cat walk. Dat zal wennen zijn voor de conservatieve modehuizen. En voor ons. In diezelfde week hoorde ik in Nederland een ge pensioneerd arts nog vertellen over een van zijn grootste mis- Nog even en jongeren laten hun haar grijs verven om erbij te horen kleunen. Hij had zich tegenover een grijze, rimpelende patiënte laten ontvallen, dat hij die rim pels van haar eigenlijk heel inte ressant vond en veel mooier dan een perzikachtige babyface. Hij maakte geen goede beurt bij deze mevrouw. Zijn opmerking gaf haar de indruk dat ze leek op een rimpelende oude appel, die te lang naast de verwarming heeft gelegen. Maar, we kunnen haar dus gerust stellen. Nog even en antibotox om rimpels op te wekken, komt op de markt. En wat volgt er alle maal nog? Alle topontwerpers zijn immers oud tot zeer oud. Vivienne Westwood is 73, Ralph Lauren 75, Giorgio Armani 80 en Karl Lagerfeld zelfs 81. Allemaal zijn ze nog actief en laten zien dat creativiteit geen leeftijds grens kent. Westwood breekt een lans voor het laten zien van je leeftijd: „Ie dereen lijkt tegenwoordig wel een kloon van elkaar en de eni gen die je echt opmerkt, zijn men sen van mijn leeftijd. Mij valt nie mand op, tenzij ze bijzonder zijn. En bijzondere mensen zijn ge woonlijk 70 jaar of ouder." Bent u nog niet grijs of kaal? Heeft u nog geen kraaienpootjes? Pas op, u bent binnenkort uit de mode. Smoothies en sapjes zijn mate loos populair. Maar zijn ze echt goed voor de gezondheid? En met welke apparatuur maak je die fruit- en groentebrouw sels eigenlijk? De populariteit van verse smoothies en sappen is de laatste jaren ongekend groot. Zeker tijdens winter maanden, als griep of ver koudheid op de loer liggen. En dan met name in janua ri, wanneer extra vitaminen onlosmakelijk verbonden zijn met de voornemens voor een gezondere leefstijl. Jason Vale is een Britse sappengoeroe en schrijver van Het super sappendieet dat on langs uitkwam. Vale is een voorstander van sapkuren. In zijn boek raadt hij men sen aan af en toe eens een week lang alleen maar versgeperste sappen te drinken. Met zijn stappenplan val je volgens de Brit op een gezonde manier af en krijg je her nieuwde energie. Uitgebalanceerde sapre- cepten zorgen voor meer dan genoeg voe dingsstoffen, aldus Vale. 'Groente en fruit bevatten zowel calcium als aminozuren. Uien en rapen zitten zelfs bomvol calcium. Amandelen bevatten bijna net zo veel ei witten als rood vlees en 6 procent meer cal cium per 100 gram dan gewone yoghurt. Superfood spirulina is het meest natuurlij ke, eiwitrijke voedsel op aarde. Het heeft al le essentiële aminozuren die je nodig hebt voor een optimale gezondheid. De spijsver tering verbruikt enorm veel energie van het zenuwstelsel. Een juicer of een blender doen het harde werk voor jou, zodat je lichaam niets meer hoeft te doen. Deze energie wordt op die manier bewaard voor het verwijderen van vet en het reinigen en herstellen van het lichaam', schrijft hij. Annette ter Heijden, orthomoleculair thera peut, vindt alle aandacht voor groente- en fruitsappen dubbel. „Lekker hoor, die drankjes, maar de beste manier om fruit en groente binnen te krijgen, is toch door mid del van kauwen. Je spijsverteringssysteem gaat werken zodra er iets in de mond komt. Tijdens het kauwen komt een hor monale reactie op gang. Je darmen en maag zijn hierdoor op de hoogte dat er iets aankomt. Wie te veel drinkt, waarschuwt het spijsverteringssysteem niet voldoende. Dat kan voor maagproblemen zorgen. Het menselijk lichaam is de beste slowjuicer die er is." Wie echt geen afscheid kan nemen van smoothies of sappen, kan beter kiezen voor een recept of een methode waarbij de pulp bewaard blijft. Hierin zitten de meeste ve zels. Ter Heijden: „Ik raad mensen aan twee tot drie keer meer groente dan fruit in je sapje te doen. Zo houd je je bloedsui- kerspiegel enigszins in balans. Mijn advies is sappen en smoothies maximaal een keer per week te drinken. Als je het zo zelden doet, mag je jezelf best lekker verwennen. Een keertje veel fruit drinken in plaats van kauwen moet dan kunnen." Om er zeker van te zijn geen vezels te moe ten missen, raadt de Britse sappenexpert vlozaadvezels (psyllium) aan. „Voeg een flinke theelepel aan sappen toe om ervoor te zorgen dat alles in je lijf blijft bewegen zoals de natuur dat bedoeld heeft. Deze ve zels zijn nuttig om gif- en afvalstoffen uit het lichaam te helpen verwijderen. En ze hebben het vermogen te helpen met afval len, omdat ze ervoor kunnen zorgen dat je een vol gevoel krijgt." Voor de beste resultaten is ook goede appa ratuur belangrijk. David Appelboom, eige naar van keuken(apparatuur)speciaalzaak Duikelman: „De meerwaarde van een slow juicer vergeleken met een sapcentrifuge, is dat er meer vitaminen in je glas terechtko men." Dat komt volgens hem doordat een sapcentrifuge werkt op snelheid en met be hulp van een rasp. Sap wordt met grote snelheid uit het fruit of de groente geslin gerd. Dat brengt nadelen met zich mee. „Door de hoge snelheid en het raspen ont staat wrijvingsweerstand, waardoor vitami nen verbranden", aldus Appelboom. „Daar naast komt er veel zuurstof bij het fruit, waardoor het sap snel oxideert en dus le lijk verkleurt." Een slowjuicer kan in tegenstelling tot een sapcentrifuge gewelde noten, zacht fruit en tarwegrassoorten verwerken. Doordat het proces stukken langzamer is, is er min der sprake van verbranding. Appelboom: „De ingrediënten voor het sap worden ge transporteerd door een soort schroef. Het sap wordt hierdoor uit de pulp geperst. De ze techniek zorgt ervoor dat er amper zuur stof in het perssysteem komt en er dus nau welijks oxidatie optreedt. Uiteindelijk haal je ook meer sap uit groente of fruit." Niet geschikt voor het maken van mooie sappen, maar wel de gezondste keuze, is de blender. Slowjuicers en sapcentrifuges scheiden de pulp van het sap. Met die pulp gaan de meeste vezels verloren. „Een high speed-blender is dan de beste optie: die snijdt dwars door de celstructuur van fruit en groente heen en zorgt voor een homo genere massa dan een reguliere blender." SAPPEN A LA JASON VALE DINSDAG 9 DECEMBER 2014 Marcel Olde Rikkert is professor in de geriatrie. Glaasje gezond foto Getty Images door Cintha Rood Annette ter Heijden, therapeut www.duikelman.nl;www.fysikosvoeding.nl; www.juicemaster.com. Jason Vale - Het super sappendieet. Uitgeverij Deltas, 18,95 euro. reageren? gezondheid@depersdienst.nl Maaltijd in een glas: pers een kwart ananas, een halve stengel bleekselderij, een dikke plak komkommer, een hand gewassen spina- zieblaadjes, een stukje limoen en twee ap pels in een juicer. Mix dit groente- en fruit- mengsel met een kwart avocado en een handje ijsblokjes in een blender. Dit sapje is rijk aan onder andere kalium, vitamine C, ijzer en eiwitten. Saladesap: mix een handje gemengde ruco- la, waterkers en spinazieblaadjes met een kleine tomaat, een dikke plak komkommer, drie wortelen en een stukje verse gember. Giet dit over de ijsblokjes. Deze vloeibare salade zit vol met onder andere vitaminen, foliumzuur en calcium.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 26