Museumcafé hoofdkwartier voor ondernemers Oesters gedijen goed in het zilte bronwater WALCHEREN 31 66 We moeten naar buiten treden met onze collectie, niet alles in depot hebben Rijbewijskeuring in Middelburg Coese makelaar bij nationale top Sint toch weer naar stadje Veere Ondernemersplein Met de woorden dat het een illu sie is dat alle Zeeuwen en toeris ten in Zeeland een bezoek breng en aan het Zeeuws Museum, vat directeur Marjan Ruiter van het Zeeuws Museum direct de koe bij de horens. „Daarom moeten we naar buiten treden met onze col lectie en niet alles in het depot la ten staan." Samen met onder meer de leden van De Zeeuwse Connectie, Zeeuws Museum Zake lijk en ambassadeurs, ziet Ruiter het als een gezamenlijke missie om de nieuwe generatie te verbin den met het Zeeuws erfgoed. Hoe ze dat dat wil gaan doen en hoe dat al gedaan is, neemt ze als voor beeld 'Zeeuws Museum in de School', dat mogelijk wordt ge maakt dankzij Zeeuws Museum Zakelijk. Hierbij worden leskisten aangeboden voor basisschoolleer lingen van groep 1 tot en met 8. Ondanks dat het project al een aantal jaren loopt, kan het nog wel een steuntje in de rug gebrui ken volgens Ruiter. „Met het geld waarmee ondernemers ons steu nen, investeren we in dergelijke projecten." Met de bijeenkomst wil Ruiter ook laten zien dat het geld op een goede plek terecht komt. „Het blijft niet binnen de muren van het museum, maar wordt geïnvesteerd in projecten daarbuiten." Ondernemers bin nen het netwerk, die geen finan ciële steun kunnen bieden, maar op een andere manier bij kunnen dragen, zijn er ook benadrukt ze. „Als iemand binnen het netwerk veel kennis heeft over bepaalde objecten, kan daar natuurlijk ook gebruik van worden gemaakt." In het verleden is op deze manier al een samenwerking geweest met het Zeeuws Veilinghuis waar bij kennis overgedragen werd over verschillende objecten. „Maar ook met het rondbrengen van de leskisten langs de verschil lende scholen, zou iemand uit het netwerk het transport op zich kunnen nemen." Om ook de ondernemers kennis te laten maken met het project 'Zeeuws Museum in de School', werden in het museum verschil lende leskisten uitgestald en kon den geïnteresseerden ermee aan de slag. Ruiter: „Het mooie aan de leskisten is dat de objecten tast baar zijn en je dus niet met je han den op je rug ernaar hoeft te kij ken. We gaan letterlijk met de col lectie onder de arm langs bij de aangesloten scholen." MIDDELBURG - Automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen hier 24 december voor terecht bij de RijbewijskeuringsArtsbij Ver- pleegcentrum Buitenrust in Mid delburg. Voor informatie en een afspraak kunnen geïnteresseerden contact opnemen met het landelij ke afsprakenbureau: 085 - 48 83 616 of via de website ww.rijbe- wijskeuringsarts.nl. GOES - Schrijver Versluys Make laars is door vakblad Vastgoed uit geroepen tot Zeeuwse woningma kelaar van het jaar. Klanten kon den stemmen op de site van het vakblad door hun makelaar een cijfer te geven. Dankzij 276 beoor delingen kreeg de Goese makelaar een gemiddeld eindcijfer van 9.3. Daarmee eindige Schrijver Ver sluys Makelaars in de top vijf. VEERE - De Sint doet 5 december toch het stadje Veere aan. Hij dreigde weg te blijven omdat ba sisschool De Magdalon vorig jaar aankondigde niet meer te kunnen opdraaien voor het vele werk en de kosten. Doordat de stadsraad en de ondernemers te hulp zijn geschoten, zet de school er toch weer de schouders onder. De Sint arriveert tussen negen en kwart over negen per boot aan de Kaai. „Toen de oudste man in het proef- panel onze oesters probeerde, zei hij dat de oesters smaakten zoals ze vroeger smaakten. Dat het hem herinnerde aan de oesters die hij at toen hij nog jong was." Vol en thousiasme vertelt De Vos over de smaak van zijn product. „Het geheim achter de smaak van onze oesters is dat we ze affineren in zilt bronwater en voeden met al gen die veel Omega-3 bevatten. Door deze combinatie krijgen de oesters een unieke vollere en vle zigere smaak." Volgens de oesterkweker is vooral de hoge kwaliteit van het zilte bronwater een onderscheidende factor. Het oesterhuis ligt op het puntje van de landtong Noord-Be veland, op het driewaterenpunt van de Noordzee, de Oosterschel- de en het Veerse meer. „Hier heb ben we beschikking over zuiver zout bronwater dat boordevol zit met mineralen en voedingstoffen. Soortgelijk water zal niet snel er gens anders worden gevonden. Dat is juist hetgene dat onze oes ters uniek maakt." Het zuivere zilte bronwater stroomt direct uit de bron de bas sins in, waar ook een eb-en-vloed getijde aangehouden wordt. Vol gens De Vos hebben de oesters het prima naar hun zin in die wa terbak. „Ze kunnen er lekker veel eten. Eigenlijk zijn oesters ook ge woon huisdieren waar je goed voor moet zorgen." Met zo'n ze ventigduizend 'huisdieren' op (kerst)voorraad gaat er voor de on dernemer behoorlijk wat tijd zit ten in die goede verzorging. In eerste instantie vormde deze manier om oesters te kweken een voorzichtig experiment. Toen een half jaar geleden duidelijk werd dat het een geslaagde proef was, zijn Bout en Vos de commerciële kant op gegaan. Inmiddels staan de afnemers in de rij. Alleen kan niet iedere groothandel zomaar oesters bij het bedrijf kopen. „We vinden het belangrijk dat mensen weten waarom onze oesters zo lekker zijn. Daarom willen wij dat de afnemer het verhaal over de oesters aan zijn klant vertelt. Als ze onze oesters af willen ne men, moeten ze er dus wel iets voor terug doen." De Vos hoopt op die manier tevens een bepaal de exclusiviteit aan het product te geven. „We willen niet dat onze oesters in het gewone rijtje van Zeeuwse oesters worden ge schaard." Volgens De Vos ligt het kwaliteitsniveau van de oesters van Renart Boulon namelijk op gelijkwaardige hoogte als de top-kwaliteit Franse oesters. DINSDAG 2 DECEMBER 2014 Ondernemers krijgen uitleg over de leskisten, foto Lex de Meester door Maarten Back MIDDELBURG - Het museumcafé van het Zeeuws Museum deed vori ge week dienst als hoofdkwartier voor het uitrollen van een zakelijk netwerk. Ondernemers die zich nauw verbonden voelen met de Zeeuwse cultuur en maatschappij, kregen zo de kans om contact te leggen met elkaar. Marjan Ruiter Meer informatie over het Zeeuws Museum en het zakelijke netwerk is te vinden op www.zeeuwsmuseum.nl door Janneke Koster kamperland - Ronald de Vos en Adri Bout besloten samen om op een alternatieve manier oesters te kweken. Het resultaat was een nieuw oesterhuis: Renart Boulon bij Kamperland. De Vos: „Mede door onze ligging evenaren onze oesters de kwaliteit van Franse oes ters of streven die zelfs voorbij." Oesterkweker Ronald de Vos foto Johan van der Heijden

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 37