Museumcafé hoofdkwartier voor ondernemers
Oesters gedijen goed in het zilte bronwater
WALCHEREN 31
66 We moeten naar buiten
treden met onze collectie,
niet alles in depot hebben
Rijbewijskeuring
in Middelburg
Coese makelaar
bij nationale top
Sint toch weer
naar stadje Veere
Ondernemersplein
Met de woorden dat het een illu
sie is dat alle Zeeuwen en toeris
ten in Zeeland een bezoek breng
en aan het Zeeuws Museum, vat
directeur Marjan Ruiter van het
Zeeuws Museum direct de koe bij
de horens. „Daarom moeten we
naar buiten treden met onze col
lectie en niet alles in het depot la
ten staan." Samen met onder
meer de leden van De Zeeuwse
Connectie, Zeeuws Museum Zake
lijk en ambassadeurs, ziet Ruiter
het als een gezamenlijke missie
om de nieuwe generatie te verbin
den met het Zeeuws erfgoed. Hoe
ze dat dat wil gaan doen en hoe
dat al gedaan is, neemt ze als voor
beeld 'Zeeuws Museum in de
School', dat mogelijk wordt ge
maakt dankzij Zeeuws Museum
Zakelijk. Hierbij worden leskisten
aangeboden voor basisschoolleer
lingen van groep 1 tot en met 8.
Ondanks dat het project al een
aantal jaren loopt, kan het nog
wel een steuntje in de rug gebrui
ken volgens Ruiter. „Met het geld
waarmee ondernemers ons steu
nen, investeren we in dergelijke
projecten." Met de bijeenkomst
wil Ruiter ook laten zien dat het
geld op een goede plek terecht
komt. „Het blijft niet binnen de
muren van het museum, maar
wordt geïnvesteerd in projecten
daarbuiten." Ondernemers bin
nen het netwerk, die geen finan
ciële steun kunnen bieden, maar
op een andere manier bij kunnen
dragen, zijn er ook benadrukt ze.
„Als iemand binnen het netwerk
veel kennis heeft over bepaalde
objecten, kan daar natuurlijk ook
gebruik van worden gemaakt."
In het verleden is op deze manier
al een samenwerking geweest
met het Zeeuws Veilinghuis waar
bij kennis overgedragen werd
over verschillende objecten.
„Maar ook met het rondbrengen
van de leskisten langs de verschil
lende scholen, zou iemand uit het
netwerk het transport op zich
kunnen nemen."
Om ook de ondernemers kennis
te laten maken met het project
'Zeeuws Museum in de School',
werden in het museum verschil
lende leskisten uitgestald en kon
den geïnteresseerden ermee aan
de slag. Ruiter: „Het mooie aan de
leskisten is dat de objecten tast
baar zijn en je dus niet met je han
den op je rug ernaar hoeft te kij
ken. We gaan letterlijk met de col
lectie onder de arm langs bij de
aangesloten scholen."
MIDDELBURG - Automobilisten die
voor verlenging van hun rijbewijs
moeten worden gekeurd, kunnen
hier 24 december voor terecht bij
de RijbewijskeuringsArtsbij Ver-
pleegcentrum Buitenrust in Mid
delburg. Voor informatie en een
afspraak kunnen geïnteresseerden
contact opnemen met het landelij
ke afsprakenbureau: 085 - 48 83
616 of via de website ww.rijbe-
wijskeuringsarts.nl.
GOES - Schrijver Versluys Make
laars is door vakblad Vastgoed uit
geroepen tot Zeeuwse woningma
kelaar van het jaar. Klanten kon
den stemmen op de site van het
vakblad door hun makelaar een
cijfer te geven. Dankzij 276 beoor
delingen kreeg de Goese makelaar
een gemiddeld eindcijfer van 9.3.
Daarmee eindige Schrijver Ver
sluys Makelaars in de top vijf.
VEERE - De Sint doet 5 december
toch het stadje Veere aan. Hij
dreigde weg te blijven omdat ba
sisschool De Magdalon vorig jaar
aankondigde niet meer te kunnen
opdraaien voor het vele werk en
de kosten. Doordat de stadsraad
en de ondernemers te hulp zijn
geschoten, zet de school er toch
weer de schouders onder. De Sint
arriveert tussen negen en kwart
over negen per boot aan de Kaai.
„Toen de oudste man in het proef-
panel onze oesters probeerde, zei
hij dat de oesters smaakten zoals
ze vroeger smaakten. Dat het hem
herinnerde aan de oesters die hij
at toen hij nog jong was." Vol en
thousiasme vertelt De Vos over
de smaak van zijn product. „Het
geheim achter de smaak van onze
oesters is dat we ze affineren in
zilt bronwater en voeden met al
gen die veel Omega-3 bevatten.
Door deze combinatie krijgen de
oesters een unieke vollere en vle
zigere smaak."
Volgens de oesterkweker is vooral
de hoge kwaliteit van het zilte
bronwater een onderscheidende
factor. Het oesterhuis ligt op het
puntje van de landtong Noord-Be
veland, op het driewaterenpunt
van de Noordzee, de Oosterschel-
de en het Veerse meer. „Hier heb
ben we beschikking over zuiver
zout bronwater dat boordevol zit
met mineralen en voedingstoffen.
Soortgelijk water zal niet snel er
gens anders worden gevonden.
Dat is juist hetgene dat onze oes
ters uniek maakt."
Het zuivere zilte bronwater
stroomt direct uit de bron de bas
sins in, waar ook een eb-en-vloed
getijde aangehouden wordt. Vol
gens De Vos hebben de oesters
het prima naar hun zin in die wa
terbak. „Ze kunnen er lekker veel
eten. Eigenlijk zijn oesters ook ge
woon huisdieren waar je goed
voor moet zorgen." Met zo'n ze
ventigduizend 'huisdieren' op
(kerst)voorraad gaat er voor de on
dernemer behoorlijk wat tijd zit
ten in die goede verzorging.
In eerste instantie vormde deze
manier om oesters te kweken een
voorzichtig experiment. Toen een
half jaar geleden duidelijk werd
dat het een geslaagde proef was,
zijn Bout en Vos de commerciële
kant op gegaan. Inmiddels staan
de afnemers in de rij. Alleen kan
niet iedere groothandel zomaar
oesters bij het bedrijf kopen. „We
vinden het belangrijk dat mensen
weten waarom onze oesters zo
lekker zijn. Daarom willen wij
dat de afnemer het verhaal over
de oesters aan zijn klant vertelt.
Als ze onze oesters af willen ne
men, moeten ze er dus wel iets
voor terug doen." De Vos hoopt
op die manier tevens een bepaal
de exclusiviteit aan het product te
geven. „We willen niet dat onze
oesters in het gewone rijtje van
Zeeuwse oesters worden ge
schaard." Volgens De Vos ligt het
kwaliteitsniveau van de oesters
van Renart Boulon namelijk op
gelijkwaardige hoogte als de
top-kwaliteit Franse oesters.
DINSDAG 2 DECEMBER 2014
Ondernemers krijgen uitleg over de leskisten, foto Lex de Meester
door Maarten Back
MIDDELBURG - Het museumcafé
van het Zeeuws Museum deed vori
ge week dienst als hoofdkwartier
voor het uitrollen van een zakelijk
netwerk. Ondernemers die zich
nauw verbonden voelen met de
Zeeuwse cultuur en maatschappij,
kregen zo de kans om contact te
leggen met elkaar.
Marjan Ruiter
Meer informatie over het Zeeuws
Museum en het zakelijke netwerk is
te vinden op www.zeeuwsmuseum.nl
door Janneke Koster
kamperland - Ronald de Vos en
Adri Bout besloten samen om op
een alternatieve manier oesters te
kweken. Het resultaat was een
nieuw oesterhuis: Renart Boulon
bij Kamperland. De Vos: „Mede
door onze ligging evenaren onze
oesters de kwaliteit van Franse oes
ters of streven die zelfs voorbij."
Oesterkweker Ronald de Vos
foto Johan van der Heijden