Oesters Renart Boulon gedijen in zilt bronwater Zeeuws Museum stort zich op zakelijk netwerk SCHOUWEN-DUIVELAND 31 66 Eigenlijk zijn oesters ook gewoon huisdieren waar je goed voor moet zorgen Aantal appels raden van taart Rijbewijskeuring in De Schutse Goese makelaar bij nationale top Oostburgse moordverdachte blijft in cel Ondernemersplein kamperland - Ronald de Vos en Adri Bout besloten samen om op een alternatieve manier oesters te kweken. Het resultaat was een nieuw oesterhuis: Renart Boulon bij Kamperland. De Vos: „Mede door onze ligging evenaren onze oesters de kwaliteit van Franse oes ters of streven die zelfs voorbij." „Toen de oudste man in het proef- panel onze oesters probeerde, zei hij dat de oesters smaakten zoals ze vroeger smaakten. Dat het hem herinnerde aan de oesters die hij at toen hij nog jong was." Vol enthousiasme vertelt De Vos over de smaak van zijn product. „Het geheim achter de smaak van onze oesters is dat we ze affine ren in zilt bronwater en voeden met algen die veel Omega-3 bevat ten. Door deze combinatie krij gen de oesters een unieke vollere en vlezigere smaak." Volgens de oesterkweker is vooral de hoge kwaliteit van het zilte bronwater een onderscheidende factor. Het oesterhuis ligt op het puntje van de landtong Noord-Be veland, op het driewaterenpunt van de Noordzee, de Oosterschel- de en het Veerse meer. „Hier heb ben we beschikking over zuiver zout bronwater dat boordevol zit met mineralen en voedingstoffen. Soortgelijk water zal niet snel er gens anders worden gevonden. Dat is juist hetgene dat onze oes ters uniek maakt." Het zuivere zilte bronwater stroomt direct uit de bron de bas sins in, waar ook een getijde aan gehouden wordt. Volgens De Vos hebben de oesters het er prima naar hun zin. „Ze kunnen er lekker veel eten. Ei genlijk zijn oesters ook gewoon huisdieren waar je goed voor moet zorgen." Met zo'n zeventig duizend 'huisdieren' op (kerst)voorraad gaat er voor de on dernemer behoorlijk wat tijd zit ten in die goede verzorging. In eerste instantie vormde deze manier om oesters te kweken een voorzichtig experiment. Toen een half jaar geleden duidelijk werd dat het een geslaagde proef was, zijn Bout en Vos de commerciële kant op gegaan. Inmiddels staan de afnemers in de rij. Alleen kan niet iedere groothan del zomaar oesters bij het bedrijf kopen. „We vinden het belangrijk dat mensen weten waarom onze oesters zo lekker zijn. Daarom wil len wij dat de afnemer het ver haal over de oesters aan zijn klant vertelt. Als ze onze oesters af wil len nemen, moeten ze er dus wel iets voor terug doen." De Vos hoopt op die manier te vens een bepaalde exclusiviteit aan het product te geven. „We wil len niet dat onze oesters in het ge wone rijtje van Zeeuwse oesters worden geschaard." Volgens de oesterkweker ligt het kwaliteitsni veau van de oesters van Renart Boulon namelijk op gelijkwaardi ge hoogte als de top-kwaliteit Franse oesters. Vandaar dat het oesterhuis ook de naam Renart Boulon heeft gekre gen. „Renart is verbasterd Frans voor De Vos. Dat is mijn achter naam. Boulon is Frans voor Bout. Dat is de achternaam van mijn compagnon." BURCH-HAAMSTEDE - Hoeveel ap pels worden gemiddeld gebruikt voor de twaalfpersoons appeltaar ten van La Baguette aan de Ring in Burgh-Haamstede? Wie voor 21 december het goede antwoord raadt, krijgt nog voor de kerstda gen (op zaterdag 22 december) zo'n taart. Als er meerdere goede antwoorden zijn, wordt er geloot. Deelname kan per post of in de winkel. BURCH-HAAMSTEDE - Automobilis ten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden ge keurd, kunnen 11 december en 22 januari terecht in Dorpshuis De Schutse in Burgh-Haamstede. Voor informatie en een afspraak belt u naar het landelijke afspra- kenbureau van Regelzorg Rijbe wijskeuringen, via de website www.regelzorg.nl. GOES - Schrijver Versluys Make laars is door vakblad Vastgoed uit geroepen tot Zeeuwse woningma kelaar van het jaar. Klanten van makelaars konden stemmen op de site van het vakblad door hun makelaar een cijfer te geven. Dankzij 276 beoordelingen kreeg de Goese makelaar een gemiddeld eindcijfer van 9.3. Daarmee eindi ge Schrijver Versluys Makelaars in de nationale top vijf. MIDDELBURG - Het museumcafé van het Zeeuws Museum deed vori ge week dienst als decor voor het spinnen van een zakelijk netwerk. Ondernemers die zich nauw ver bonden voelen met de Zeeuwse cultuur en maatschappij, kregen zo de kans om contact te leggen met elkaar. Met de woorden dat het een illu sie is dat alle Zeeuwen en toeris ten in Zeeland een bezoek breng en aan het Zeeuws Museum, vat directeur Marjan Ruiter van het Zeeuws Museum direct de koe bij de horens. „Daarom moeten we naar buiten treden met onze col lectie en niet alles in het depot la ten staan." Samen met onder meer de leden van De Zeeuwse Connectie, Zeeuws Museum Zake lijk en ambassadeurs, ziet Ruiter het als een gezamenlijke missie om de nieuwe generatie te verbin den met het Zeeuws erfgoed. Hoe ze dat dat wil gaan doen en hoe dat al gedaan is, neemt ze als voor beeld 'Zeeuws Museum in de School', dat mogelijk wordt ge maakt dankzij Zeeuws Museum Zakelijk. Hierbij worden leskisten aangeboden voor basisschoolleer lingen van groep 1 tot en met 8. Ondanks dat het project al een aantal jaren loopt, kan het nog wel een steuntje in de rug gebrui ken volgens Ruiter. „Met het geld waarmee ondernemers ons steu nen, investeren we in dergelijke projecten." Met de bijeenkomst wil Ruiter ook laten zien dat het geld op een goede plek terecht komt. „Het blijft niet binnen de muren van het museum, maar wordt geïnvesteerd in projecten daarbuiten. Ondernemers binnen het netwerk, die geen financiële steun kunnen bieden, maar op een andere manier bij kunnen dra gen, zijn er ook", benadrukt ze. „Als iemand binnen het netwerk veel kennis heeft over bepaalde objecten, kan daar natuurlijk ook gebruik van worden gemaakt." In het verleden is op deze manier al een samenwerking geweest met het Zeeuws Veilinghuis waar bij kennis overgedragen werd over verschillende objecten. „Maar ook met het rondbrengen van de leskisten langs de verschil lende scholen, zou iemand uit het netwerk het transport op zich kunnen nemen." Om ook de ondernemers kennis te laten maken met het project 'Zeeuws Museum in de School', werden in het museum verschil lende leskisten uitgestald en kon den geïnteresseerden ermee aan de slag. Ruiter: „Het mooie aan de leskisten is dat de objecten tast baar zijn en je dus niet met je han den op je rug ernaar hoeft te kij ken. We gaan letterlijk met de col lectie onder de arm langs bij de aangesloten scholen." OOSTBURG - De zestigjarige man uit Oostburg die in Vlaanderen vastzit wegens de moord op Daisy Vergrote in Zeebrugge, blijft nog minstens drie maanden in de cel. Het levenloze lichaam van Vergro te werd in juli afgelopen zomer op het strand bij Zeebrugge ge vonden. Ze bleek te zijn gewurgd. De verdachte, een man van Egyp tische afkomst, is de voormalige vriend van het slachtoffer. Hij werd aangehouden, drie da gen nadat het stoffelijk overschot van Daisy Vergrote was gevon den. DINSDAG 2 DECEMBER 2014 Ronald de Vos staat in een van de bassins die gevuld zijn met zilt bronwater, foto Johan van der Heijden door Janneke Koster Ronald de Vos door Maarten Back Q Meer informatie over het Zeeuws Museum en het zakelijke netwerk is te vinden op www.zeeuwsmuseum.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 30