Oesters Renart Boulon gedijen in zilt bronwater
Zeeuws Museum stort zich op zakelijk netwerk
SCHOUWEN-DUIVELAND 31
66 Eigenlijk zijn oesters ook
gewoon huisdieren waar
je goed voor moet zorgen
Aantal appels
raden van taart
Rijbewijskeuring
in De Schutse
Goese makelaar
bij nationale top
Oostburgse
moordverdachte
blijft in cel
Ondernemersplein
kamperland - Ronald de Vos en
Adri Bout besloten samen om op
een alternatieve manier oesters te
kweken. Het resultaat was een
nieuw oesterhuis: Renart Boulon
bij Kamperland. De Vos: „Mede
door onze ligging evenaren onze
oesters de kwaliteit van Franse oes
ters of streven die zelfs voorbij."
„Toen de oudste man in het proef-
panel onze oesters probeerde, zei
hij dat de oesters smaakten zoals
ze vroeger smaakten. Dat het hem
herinnerde aan de oesters die hij
at toen hij nog jong was."
Vol enthousiasme vertelt De Vos
over de smaak van zijn product.
„Het geheim achter de smaak van
onze oesters is dat we ze affine
ren in zilt bronwater en voeden
met algen die veel Omega-3 bevat
ten. Door deze combinatie krij
gen de oesters een unieke vollere
en vlezigere smaak."
Volgens de oesterkweker is vooral
de hoge kwaliteit van het zilte
bronwater een onderscheidende
factor. Het oesterhuis ligt op het
puntje van de landtong Noord-Be
veland, op het driewaterenpunt
van de Noordzee, de Oosterschel-
de en het Veerse meer. „Hier heb
ben we beschikking over zuiver
zout bronwater dat boordevol zit
met mineralen en voedingstoffen.
Soortgelijk water zal niet snel er
gens anders worden gevonden.
Dat is juist hetgene dat onze oes
ters uniek maakt."
Het zuivere zilte bronwater
stroomt direct uit de bron de bas
sins in, waar ook een getijde aan
gehouden wordt. Volgens De Vos
hebben de oesters het er prima
naar hun zin.
„Ze kunnen er lekker veel eten. Ei
genlijk zijn oesters ook gewoon
huisdieren waar je goed voor
moet zorgen." Met zo'n zeventig
duizend 'huisdieren' op
(kerst)voorraad gaat er voor de on
dernemer behoorlijk wat tijd zit
ten in die goede verzorging.
In eerste instantie vormde deze
manier om oesters te kweken een
voorzichtig experiment. Toen een
half jaar geleden duidelijk werd
dat het een geslaagde proef was,
zijn Bout en Vos de commerciële
kant op gegaan. Inmiddels staan
de afnemers in de rij.
Alleen kan niet iedere groothan
del zomaar oesters bij het bedrijf
kopen. „We vinden het belangrijk
dat mensen weten waarom onze
oesters zo lekker zijn. Daarom wil
len wij dat de afnemer het ver
haal over de oesters aan zijn klant
vertelt. Als ze onze oesters af wil
len nemen, moeten ze er dus wel
iets voor terug doen."
De Vos hoopt op die manier te
vens een bepaalde exclusiviteit
aan het product te geven. „We wil
len niet dat onze oesters in het ge
wone rijtje van Zeeuwse oesters
worden geschaard." Volgens de
oesterkweker ligt het kwaliteitsni
veau van de oesters van Renart
Boulon namelijk op gelijkwaardi
ge hoogte als de top-kwaliteit
Franse oesters.
Vandaar dat het oesterhuis ook de
naam Renart Boulon heeft gekre
gen. „Renart is verbasterd Frans
voor De Vos. Dat is mijn achter
naam. Boulon is Frans voor Bout.
Dat is de achternaam van mijn
compagnon."
BURCH-HAAMSTEDE - Hoeveel ap
pels worden gemiddeld gebruikt
voor de twaalfpersoons appeltaar
ten van La Baguette aan de Ring
in Burgh-Haamstede? Wie voor 21
december het goede antwoord
raadt, krijgt nog voor de kerstda
gen (op zaterdag 22 december)
zo'n taart. Als er meerdere goede
antwoorden zijn, wordt er geloot.
Deelname kan per post of in de
winkel.
BURCH-HAAMSTEDE - Automobilis
ten die voor verlenging van hun
rijbewijs moeten worden ge
keurd, kunnen 11 december en 22
januari terecht in Dorpshuis De
Schutse in Burgh-Haamstede.
Voor informatie en een afspraak
belt u naar het landelijke afspra-
kenbureau van Regelzorg Rijbe
wijskeuringen, via de website
www.regelzorg.nl.
GOES - Schrijver Versluys Make
laars is door vakblad Vastgoed uit
geroepen tot Zeeuwse woningma
kelaar van het jaar. Klanten van
makelaars konden stemmen op
de site van het vakblad door hun
makelaar een cijfer te geven.
Dankzij 276 beoordelingen kreeg
de Goese makelaar een gemiddeld
eindcijfer van 9.3. Daarmee eindi
ge Schrijver Versluys Makelaars in
de nationale top vijf.
MIDDELBURG - Het museumcafé
van het Zeeuws Museum deed vori
ge week dienst als decor voor het
spinnen van een zakelijk netwerk.
Ondernemers die zich nauw ver
bonden voelen met de Zeeuwse
cultuur en maatschappij, kregen zo
de kans om contact te leggen met
elkaar.
Met de woorden dat het een illu
sie is dat alle Zeeuwen en toeris
ten in Zeeland een bezoek breng
en aan het Zeeuws Museum, vat
directeur Marjan Ruiter van het
Zeeuws Museum direct de koe bij
de horens. „Daarom moeten we
naar buiten treden met onze col
lectie en niet alles in het depot la
ten staan." Samen met onder
meer de leden van De Zeeuwse
Connectie, Zeeuws Museum Zake
lijk en ambassadeurs, ziet Ruiter
het als een gezamenlijke missie
om de nieuwe generatie te verbin
den met het Zeeuws erfgoed. Hoe
ze dat dat wil gaan doen en hoe
dat al gedaan is, neemt ze als voor
beeld 'Zeeuws Museum in de
School', dat mogelijk wordt ge
maakt dankzij Zeeuws Museum
Zakelijk. Hierbij worden leskisten
aangeboden voor basisschoolleer
lingen van groep 1 tot en met 8.
Ondanks dat het project al een
aantal jaren loopt, kan het nog
wel een steuntje in de rug gebrui
ken volgens Ruiter. „Met het geld
waarmee ondernemers ons steu
nen, investeren we in dergelijke
projecten." Met de bijeenkomst
wil Ruiter ook laten zien dat het
geld op een goede plek terecht
komt. „Het blijft niet binnen de
muren van het museum, maar
wordt geïnvesteerd in projecten
daarbuiten. Ondernemers binnen
het netwerk, die geen financiële
steun kunnen bieden, maar op
een andere manier bij kunnen dra
gen, zijn er ook", benadrukt ze.
„Als iemand binnen het netwerk
veel kennis heeft over bepaalde
objecten, kan daar natuurlijk ook
gebruik van worden gemaakt."
In het verleden is op deze manier
al een samenwerking geweest
met het Zeeuws Veilinghuis waar
bij kennis overgedragen werd
over verschillende objecten.
„Maar ook met het rondbrengen
van de leskisten langs de verschil
lende scholen, zou iemand uit het
netwerk het transport op zich
kunnen nemen."
Om ook de ondernemers kennis
te laten maken met het project
'Zeeuws Museum in de School',
werden in het museum verschil
lende leskisten uitgestald en kon
den geïnteresseerden ermee aan
de slag. Ruiter: „Het mooie aan de
leskisten is dat de objecten tast
baar zijn en je dus niet met je han
den op je rug ernaar hoeft te kij
ken. We gaan letterlijk met de col
lectie onder de arm langs bij de
aangesloten scholen."
OOSTBURG - De zestigjarige man
uit Oostburg die in Vlaanderen
vastzit wegens de moord op
Daisy Vergrote in Zeebrugge,
blijft nog minstens drie maanden
in de cel.
Het levenloze lichaam van Vergro
te werd in juli afgelopen zomer
op het strand bij Zeebrugge ge
vonden.
Ze bleek te zijn gewurgd.
De verdachte, een man van Egyp
tische afkomst, is de voormalige
vriend van het slachtoffer.
Hij werd aangehouden, drie da
gen nadat het stoffelijk overschot
van Daisy Vergrote was gevon
den.
DINSDAG 2 DECEMBER 2014
Ronald de Vos staat in een van de bassins die gevuld zijn met zilt bronwater, foto Johan van der Heijden
door Janneke Koster
Ronald de Vos
door Maarten Back
Q Meer informatie over het Zeeuws
Museum en het zakelijke netwerk is
te vinden op www.zeeuwsmuseum.nl