Vertrouwensbreuk bij bibliotheek
Succesverhaal
Het draait
om de ziel
van het café
gTjze"
ZEELAND 27
commentaar
Debat over
ziekenhuiszorg
in Zeeland
Poepende
chauffeurs zaak
van gemeenten
VLISSINGEN - In samenwerking
met Scoop houdt de PZC mor
gen een debat over de zieken
huiszorg in Zeeland. Dat wordt
gehouden in de Kloosterzaal van
de Kenniswerf, het voormalige
PZEM-complex, aan de Edison-
weg 41b in Vlissingen. Aanvang:
16.00 uur.
In het panel nemen onder ande
ren Maarten Rutgers van Zorg-
Saam, Daan Rooijmans van zorg
verzekeraar CZ en Ad van de
Kreeke van Klaverblad Zeeland
zitting.
Belangstellenden zijn welkom
om het debat bij te wonen. Aan
melden kan via redactie@pzc.nl.
De OR wil hiermee vooral het sig
naal afgeven dat het fusieproces al
lesbehalve soepel verloopt. De
Zeeuwse Bibliotheek werkt al ge
ruime tijd aan een samengaan
met Scoop. De fusie moet op 1 ja
nuari 2015 zijn gerealiseerd.
Volgens OR-voorzitter Corrie van
der Velden is er geen concrete aan
leiding om juist nu duidelijk te
maken dat er sprake is van een
vertrouwensbreuk. „Het is meer
een opeenstapeling van factoren.
De voorbereiding van de fusie
duurt inmiddels al drie jaar. In
die tijd heeft dat best veel proble
men gegeven. Nu willen we een
duidelijk signaal afgeven dat we
vinden dat sommige zaken niet
goed lopen en dat daaraan ten on
rechte voorbij wordt gegaan."
De OR heeft vooral grote moeite
met de tijdsdruk bij de formele
procedures die nu moeten wor
den doorlopen om de fusie gestal
te te geven. Daarbij dient de raad
op korte termijn advies te geven.
„Wij vinden dat we onvoldoende
tijd hebben om een zorgvuldig ad
vies op te stellen", zegt Van der
Velden. De OR ziet daarom af van
zijn adviesrecht.
Toch wil de OR het samengaan
met Scoop niet blokkeren en
VLISSINGEN - 'Een schoolvoorbeeld
van een bruin café dat door een
verbouwing en beleidsmatige bij
sturing weer helemaal bij de tijd
is, zonder dat het aan karakter
heeft verloren.'
Dat schrijft de jury van Misset Ho
reca over café De Gekroonde Sui
kerbiet in Zierikzee. De deskundi
gen zijn te spreken over de menu
kaart die er niet alleen mooi uit
ziet, maar ook lekkere gerechten,
goede appeltaart en zo'n 65 bier
soorten bevat.
En daarom staat De Biet dit jaar -
na Café Groothuis in Emmen en
De Bonte Koe in Purmerend - op
de derde plaats in de café top 100.
Om in de top 100 te komen, moe
ten cafés zichzelf aanmelden of
aangemeld worden door anderen.
Na een voorselectie door een gro
te groep ondernemers worden de
ze honderd kroegen door een jury
bezocht. De café-eigenaren weten
niet wanneer ze beoordeeld wor
den.
„In de jury zitten zeer ervaren ho-
reca-ondernemers, die bijna alle
cafés in Nederland kennen", legt
redacteur Michael Simon van Mis
set Horeca uit. „Ze letten op alles:
hoe het interieur en het exterieur
eruit zien, of het café schoon en
verzorgd is, of het druk is, hoe het
personeel omgaat met gasten en
wat het verhaal achter de onder
nemer is. Daarnaast is de continuï
teit belangrijk: je moet drie jaar
lang goed presteren om hoog in
de ranglijst te komen. In die drie
jaar worden de cafés ongeveer
tien keer bezocht."
Maar een 'afstreeplijstje' is de ju
rybeoordeling zeker niet, bena
drukt Simon. „Een café is de huis
kamer van de maatschappij. Daar
om is de ziel van het café het be
langrijkste in de beoordeling door
de juryleden. Het gaat om het ge
voel dat je er als gast krijgt. Er be
staan cafés waar iedereen zich om
draait als je er binnenkomt. Ieder
een kijkt je aan met een blik van:
'wie ben jij'? In een goed café voel
je je meteen thuis. Alsof je op een
feestje komt, waar je niemand
kent, maar waar je toch welkom
bent."
heeft daarom de huidige directie
en raad van toezicht gevraagd de
fusie verder uit te voeren.
„De soep wordt niet zo heet gege
ten als die lijkt te worden opge
diend", zegt interim-directeur
Sjoerd Vellenga over de 'vertrou
wensbreuk'. „Maar er is inderdaad
spanning op de lijn. In deze fase
van het proces komen nu een
maal veel zaken bij elkaar, waar
door er te veel in te korte tijd
moet gebeuren We hebben nu
eenmaal procedures te volgen."
De partijen hebben gisteren lang
durig met elkaar overlegd. Een 'op
zich goed gesprek', aldus Van der
Velden. Dat onderschrijft Vellen
ga. „De OR heeft in feite gezegd:
erken onze noden. Dat hebben
we gedaan."
Bruine cafés zijn al
lang niet meer de typi
sche knijpjes met de
pluchen tafelkleedjes
waar je aan de bar behalve
drank alleen een ei en een bal
kon bestellen. Tegenwoordig
moeten bruine cafés veel meer
in hun mars hebben. Een goed
voorbeeld is De Biet aan de ha
ven van Zierikzee. Dit café
staat op drie in de top 100.
Leuk voor de uitbater, leuk
voor zijn gasten. Tot zover wei
nig nieuws, zou je zeggen.
Maar de succesfactoren zijn in
teressant. Deze bruine kroeg
weet met precies de goeie sfeer
en de juiste activiteiten veel
klanten aan zich te binden.
Daarbij zijn de sociale media
eerder een handig hulpmiddel
dan een bedreiging. Niks virtu
ele communities, maar gewoon
een echt treffen in het café. En
het rookverbod de doodsteek?
Helemaal niet, er komt juist
een breder publiek.
Zo gaat het café mee met z'n
tijd. Het heeft als ontmoetings
plek en als alternatieve huiska
mer nog lang niet afgedaan.
Voor al uw inlijstwerk
DEN HAAG - Zijn er problemen
met onbeschofte en poepende
Oost-Europese vrachtwagenchauf
feurs, dan moeten gemeenten en
politie die zelf oplossen.
Minister Melanie Schultz (Infra
structuur) gaat er niets aan doen,
antwoordt ze op Kamervragen
van PvdA'er Albert de Vries.
Opeens, aan het begin van de zo
mer, stonden ze er met tientallen:
Oost-Europese vrachtwagenchauf
feurs die de weekeinden door
brengen op parkeerplaatsen en be
drijventerreinen in Zeeuws-
Vlaanderen. Sommige zijn onbe
schoft en poepen in de berm.
Mogelijk dat aangescherpte regels
in België de oorzaak zijn, schrijft
de minister aan de Kamer. Want
daar is het voortaan verboden om
de verplichte 'lange rusttijd' van
45 uur in de eigen truck door te
brengen. Europa schrijft voor dat
die lange rusttijd in hotel of thuis
moet worden doorgebracht. Maar
Oost-Europese chauffeurs hou
den zich daar niet altijd aan.
De inspectie Leefomgeving en
Transport overlegt met de Bel
gische autoriteiten.
WOENSDAG 26 NOVEMBER 2014
Café De Gekroonde Suikerbiet in Zierikzee staat derde in de Café Top 100 van Misset Horeca. „De Biet bewijst dat
een goede ondernemer ook met een bruincafé goed kan scoren", staat in het juryrapport, foto Dirk-Jan Gjeltema
door Rolf Bosboom
MIDDELBURG - Er is een Vertrou
wensbreuk' ontstaan tussen de on
dernemingsraad (OR) en de
directie/raad van toezicht van de
Zeeuwse Bibliotheek.
door Cornelleke Blok
OE SPECIALIST IN LIJSTEN
Biezelingsestraat 102A - Kapelle
0113-342383
www.lijstenmakerijgijzel.nl