Vertrouwensbreuk bij bibliotheek Succesverhaal Het draait om de ziel van het café gTjze" ZEELAND 27 commentaar Debat over ziekenhuiszorg in Zeeland Poepende chauffeurs zaak van gemeenten VLISSINGEN - In samenwerking met Scoop houdt de PZC mor gen een debat over de zieken huiszorg in Zeeland. Dat wordt gehouden in de Kloosterzaal van de Kenniswerf, het voormalige PZEM-complex, aan de Edison- weg 41b in Vlissingen. Aanvang: 16.00 uur. In het panel nemen onder ande ren Maarten Rutgers van Zorg- Saam, Daan Rooijmans van zorg verzekeraar CZ en Ad van de Kreeke van Klaverblad Zeeland zitting. Belangstellenden zijn welkom om het debat bij te wonen. Aan melden kan via redactie@pzc.nl. De OR wil hiermee vooral het sig naal afgeven dat het fusieproces al lesbehalve soepel verloopt. De Zeeuwse Bibliotheek werkt al ge ruime tijd aan een samengaan met Scoop. De fusie moet op 1 ja nuari 2015 zijn gerealiseerd. Volgens OR-voorzitter Corrie van der Velden is er geen concrete aan leiding om juist nu duidelijk te maken dat er sprake is van een vertrouwensbreuk. „Het is meer een opeenstapeling van factoren. De voorbereiding van de fusie duurt inmiddels al drie jaar. In die tijd heeft dat best veel proble men gegeven. Nu willen we een duidelijk signaal afgeven dat we vinden dat sommige zaken niet goed lopen en dat daaraan ten on rechte voorbij wordt gegaan." De OR heeft vooral grote moeite met de tijdsdruk bij de formele procedures die nu moeten wor den doorlopen om de fusie gestal te te geven. Daarbij dient de raad op korte termijn advies te geven. „Wij vinden dat we onvoldoende tijd hebben om een zorgvuldig ad vies op te stellen", zegt Van der Velden. De OR ziet daarom af van zijn adviesrecht. Toch wil de OR het samengaan met Scoop niet blokkeren en VLISSINGEN - 'Een schoolvoorbeeld van een bruin café dat door een verbouwing en beleidsmatige bij sturing weer helemaal bij de tijd is, zonder dat het aan karakter heeft verloren.' Dat schrijft de jury van Misset Ho reca over café De Gekroonde Sui kerbiet in Zierikzee. De deskundi gen zijn te spreken over de menu kaart die er niet alleen mooi uit ziet, maar ook lekkere gerechten, goede appeltaart en zo'n 65 bier soorten bevat. En daarom staat De Biet dit jaar - na Café Groothuis in Emmen en De Bonte Koe in Purmerend - op de derde plaats in de café top 100. Om in de top 100 te komen, moe ten cafés zichzelf aanmelden of aangemeld worden door anderen. Na een voorselectie door een gro te groep ondernemers worden de ze honderd kroegen door een jury bezocht. De café-eigenaren weten niet wanneer ze beoordeeld wor den. „In de jury zitten zeer ervaren ho- reca-ondernemers, die bijna alle cafés in Nederland kennen", legt redacteur Michael Simon van Mis set Horeca uit. „Ze letten op alles: hoe het interieur en het exterieur eruit zien, of het café schoon en verzorgd is, of het druk is, hoe het personeel omgaat met gasten en wat het verhaal achter de onder nemer is. Daarnaast is de continuï teit belangrijk: je moet drie jaar lang goed presteren om hoog in de ranglijst te komen. In die drie jaar worden de cafés ongeveer tien keer bezocht." Maar een 'afstreeplijstje' is de ju rybeoordeling zeker niet, bena drukt Simon. „Een café is de huis kamer van de maatschappij. Daar om is de ziel van het café het be langrijkste in de beoordeling door de juryleden. Het gaat om het ge voel dat je er als gast krijgt. Er be staan cafés waar iedereen zich om draait als je er binnenkomt. Ieder een kijkt je aan met een blik van: 'wie ben jij'? In een goed café voel je je meteen thuis. Alsof je op een feestje komt, waar je niemand kent, maar waar je toch welkom bent." heeft daarom de huidige directie en raad van toezicht gevraagd de fusie verder uit te voeren. „De soep wordt niet zo heet gege ten als die lijkt te worden opge diend", zegt interim-directeur Sjoerd Vellenga over de 'vertrou wensbreuk'. „Maar er is inderdaad spanning op de lijn. In deze fase van het proces komen nu een maal veel zaken bij elkaar, waar door er te veel in te korte tijd moet gebeuren We hebben nu eenmaal procedures te volgen." De partijen hebben gisteren lang durig met elkaar overlegd. Een 'op zich goed gesprek', aldus Van der Velden. Dat onderschrijft Vellen ga. „De OR heeft in feite gezegd: erken onze noden. Dat hebben we gedaan." Bruine cafés zijn al lang niet meer de typi sche knijpjes met de pluchen tafelkleedjes waar je aan de bar behalve drank alleen een ei en een bal kon bestellen. Tegenwoordig moeten bruine cafés veel meer in hun mars hebben. Een goed voorbeeld is De Biet aan de ha ven van Zierikzee. Dit café staat op drie in de top 100. Leuk voor de uitbater, leuk voor zijn gasten. Tot zover wei nig nieuws, zou je zeggen. Maar de succesfactoren zijn in teressant. Deze bruine kroeg weet met precies de goeie sfeer en de juiste activiteiten veel klanten aan zich te binden. Daarbij zijn de sociale media eerder een handig hulpmiddel dan een bedreiging. Niks virtu ele communities, maar gewoon een echt treffen in het café. En het rookverbod de doodsteek? Helemaal niet, er komt juist een breder publiek. Zo gaat het café mee met z'n tijd. Het heeft als ontmoetings plek en als alternatieve huiska mer nog lang niet afgedaan. Voor al uw inlijstwerk DEN HAAG - Zijn er problemen met onbeschofte en poepende Oost-Europese vrachtwagenchauf feurs, dan moeten gemeenten en politie die zelf oplossen. Minister Melanie Schultz (Infra structuur) gaat er niets aan doen, antwoordt ze op Kamervragen van PvdA'er Albert de Vries. Opeens, aan het begin van de zo mer, stonden ze er met tientallen: Oost-Europese vrachtwagenchauf feurs die de weekeinden door brengen op parkeerplaatsen en be drijventerreinen in Zeeuws- Vlaanderen. Sommige zijn onbe schoft en poepen in de berm. Mogelijk dat aangescherpte regels in België de oorzaak zijn, schrijft de minister aan de Kamer. Want daar is het voortaan verboden om de verplichte 'lange rusttijd' van 45 uur in de eigen truck door te brengen. Europa schrijft voor dat die lange rusttijd in hotel of thuis moet worden doorgebracht. Maar Oost-Europese chauffeurs hou den zich daar niet altijd aan. De inspectie Leefomgeving en Transport overlegt met de Bel gische autoriteiten. WOENSDAG 26 NOVEMBER 2014 Café De Gekroonde Suikerbiet in Zierikzee staat derde in de Café Top 100 van Misset Horeca. „De Biet bewijst dat een goede ondernemer ook met een bruincafé goed kan scoren", staat in het juryrapport, foto Dirk-Jan Gjeltema door Rolf Bosboom MIDDELBURG - Er is een Vertrou wensbreuk' ontstaan tussen de on dernemingsraad (OR) en de directie/raad van toezicht van de Zeeuwse Bibliotheek. door Cornelleke Blok OE SPECIALIST IN LIJSTEN Biezelingsestraat 102A - Kapelle 0113-342383 www.lijstenmakerijgijzel.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 49