De Culituur brengt snacks terug op de zeedijk
Marnix Ruben heeft al SP: Gebruikers van fiets-voetveer
10.000 euro voor film willen verruiming van afvaarttijden
ii Op culinair gebied
heb ik voor de
toekomst nog wel
wat verrassingen
in petto
BEVELANDEN en THOLEN 31
3D-printen voor
kinderen bij de bieb
De Zeeuwse Bibliotheek in
Middelburg geeft in de
Week van de Mediawijsheid
woensdag 26 november een
gratis workshop 3D-printen
voor kinderen. Dat is van
14.00 uur tot 17.00 uur in de
ColumBus, vóór de Zeeuw
se Bibliotheek.
Aanmelden is verplicht voor
de indeling in groepen:
www.zeeuwsebiblio-
theek.nl
Kerstbrocante bij
het Bagatelletje
Brocante en Antiek 't Baga
telletje te Driewegen houdt
een kerstmarkt met Franse
en Belgische brocante kerst
artikelen.
Er zijn ook emaille voorwer
pen, kroonluchters, servie
zen, tafels, kastjes en reli
gieuze beelden.
De markt is vrijdag 21 No
vember van 13.00 tot 17.00
uur en zaterdag 22 Novem
ber van 11.00 tot 17.00 uur
aan de Korteweg 17.
Dinar is net begonnen, maar een
snackkraam op de dijk is geen
nieuw fenomeen in Kattendijke.
Jaren geleden stond op exact de
zelfde plek ook een frietkar. De
Goesenaar parkeert zijn wagen
voorlopig drie dagen per week op
de Oude Zeedijk, maar vanaf april
wil hij vaker komen. „Sommigen
verklaren me voor gek dat ik be
gin als de winter eraan komt.
Maar ik heb die wagen nu toch en
zo kan ik er een beetje inkomen."
Het idee voor de frituur zat al lan
ger in Dinars hoofd en nu heeft
hij dus de daad bij het woord ge
voegd. Een jaar voorbereiding
ging er aan vooraf. Het was aan
vankelijk wel het plan om afgelo
pen zomer al te beginnen „Ik heb
best wat tegenslag gehad, vooral
met de wagen", vertelt hij. Het
viel niet mee om een geschikt
exemplaar te vinden. De voormali
ge SRV-wagen die hij uiteindelijk
op de kop tikte, had ooit al dienst
gedaan als vissnackkar. Die fri
tuurpannen bleken echter niet ge
schikt voor friet, iets waar de on
dernemer door een kennis op
werd gewezen. „Die moesten er
dus uit." Dinar, die een hotel
school-diploma op zak heeft en
ook veel in de horeca heeft ge
werkt, liet zich er niet door uit
het veld slaan. „Ik zie het gewoon
als een leerproces."
De Culituur, een samenvoeging
van frituur en cultuur, biedt op
dit moment de standaard snacks,
ijs en als 'specialiteit' zelfgemaakt
stoofvlees. De friet is altijd vers.
„Op culinair gebied heb ik voor
de toekomst nog wel wat verras
singen in petto", aldus Dinar, die
naar eigen zeggen al veel leuke
reacties van dorpsbewoners, toe
risten en passanten heeft gehad.
De stek op de zeedijk lijkt dan
ook perfect, want er zijn meerde
re doelgroepen. Dinar heeft ook
andere locaties bekeken, onder
meer op Noord-Beveland, maar
die bleken toch minder gunstig.
Momenteel is Dinar druk aan het
flyeren in de omgeving om zijn
frietkar onder de aandacht te
brengen.
De Sik zoekt hulp
voor Pietenparty
Jeugdsoos De Sik geeft vrij
dagavond 21 november een
Pietenparty en DJ Piet geeft
weer zijn feestje in het jon
gerencentrum aan het
Alexiaplein in Kamperland.
Vanaf 19.00 uur is het Zwar
te Pietendisco. De Sik zoekt
nog jongeren die Piet willen
spelen en twee mensen die
willen helpen bij het grime
ren. Dat begint die middag
om 17.00 uur; de grimeurs
krijgen een maaltijd.
Ruben hoopt voor half december
ongeveer 21.000 euro binnen te
krijgen via het crowdfiindingpro-
ject Voor de Kunst. Inmiddels
staat de teller op 62 procent, liet
hij deze week weten. De resteren
de 38 procent moet hij volgens de
regels van Voor de Kunst binnen
25 dagen binnen hebben. De Jon
ge steunt Ruben. De cabaretier
biedt zelfs aan om bij mensen
thuis op te treden. De opbrengst
daarvan gaat naar de film.
In De Overkant verhaalt De Jonge
over de tijd dat hij in Zeeland
woonde. Vanuit Hoedekenskerke
ging hij regelmatig met het veer
naar Ter neuzen, waar hij graag in
jazzcafé Porgy Bess kwam.
Voor de verfilming van De Over
kant wil Ruben een oude veer
boot huren en de achter de zee
dijk verdwenen Scheldekade digi
taal nabouwen. De voortgang van
zijn project is te volgen op de
Facebookpagina De Overkant.
De SP vroeg vrijdag ruim hon
derd passagiers naar hun ervarin
gen met het veer. „We hebben
vooral hun mening over de huidi
ge vertrektijden van de eerste en
laatste boot gepeild", zegt fractie
voorzitter Rudy Eversdijk. „Daar
uit bleek dat mensen daar ontevre
den over zijn." Van de ondervraag
den zei 70 procent baat te hebben
bij een verruiming van de vaartij-
den. Nu gaat doordeweeks de eer
ste boot om half zeven en ver
trekt de laatste om tien uur in
Vlissingen. De eerste afvaart in de
weekenden is om half negen, de
laatste vertrekt om negen uur van
uit Vlissingen. „Mensen vinden
vooral de tijden in de weekenden
nogal beperkt", meldt Eversdijk.
„Ze vertelden dat ze de boot niet
kunnen gebruiken als ze zaterdag
of zondag een dagje weg willen.
Als ze met de trein de provincie
uit willen, moeten ze erg vroeg
weer terug om zeker te zijn dat ze
de laatste boot halen." Ook scho
lieren en studenten vinden het
maar niks dat ze al om 21.00 uur
terug moeten als ze 's avonds
eens 'aan de overkant' willen blij
ven, vertelt Eversdijk.
De SP gaat de uitslag van de en
quête, in overleg met de eigen Sta
tenfractie, aanbieden aan het da
gelijks provinciebestuur. Een pro
vinciale BV, de Westerschelde Fer
ry BV, neemt vanaf 1 januari de
exploitatie van het veer op zich,
omdat geen enkel vervoersbedrijf
er brood in zag. Gedeputeerde Ge
orge van Heukelom liet eerder
doorschemeren dat het aantal af
vaarten waarschijnlijk met tien
procent wordt beperkt.
WOENSDAG 19 NOVEMBER 2014
MIDDELBURG
DRIEWEGEN
KAMPERLAND
H Galid Dinar verkoopt elke vrijdag, zaterdag en zondag verse friet op de Oude Zeedijk bij Kattendijke. foto Marcelle Davidse
door Luc Oggel
KATTENDIJKE - Wie op vrijdag, za
terdag of zondag over de Oude
Zeedijk bij Kattendijke rijdt, kan
het niet ontgaan: de blauw-witte
snackwagen op het parkeerterrein-
tje ter hoogte van het bungalow
park. Ondernemer Galid Dinar (37)
uit Goes heeft de stoute schoenen
aangetrokken en hoopt met zijn
'Culituur' regelmatig toeristen, in
woners en voorbijgangers van een
gefrituurde snack te voorzien.
Galid Dinar
De Culituur is op vrijdag, zaterdag en
zondag tussen 12.00 en 19.00 uur te
vinden op het parkeerterrein op de
Oude Zeedijk.
Aardappelen: geen notering. Uien:
Zaaiuien, droog uit de schuur:
€7,50-€9,00. Granen: Maaltarwe:
€151,00; Voertarwe: €143,00; Voergerst:
€140; Blauwmaanzaad: geen handel; Kar-
wijzaad: geen handel. Prijzen per 1000 kilo
uit collecterende opslag. Hooi, stro, per
ton: Weidehooi: €80,00-€100,00; Veld-
beemdhooi: €85,00-€110,00; Engels raai-
gras: €90,00-€110,00; Rietzwenkhooi:
€90,00-€110,00; Tarwestro, grote pak
ken uit de schuur: €75,00-€90,00.
door Raymond de Frel
TERNEUZEN - De Terneuzense film
maker Marnix Ruben heeft al meer
dan tienduizend euro binnen voor
de verfilming van De Overkanteen
verhaal van Freek de Jonge.
www.voordekunst.nl
door Martijn de Koning
BRESKENS - Gebruikers van het
fiets-voetveer tussen Breskens en
Vlissingen willen een vroegere 'eer
ste boot' en een latere 'laatste
boot', blijkt uit een enquête van de
SP Sluis onder passagiers.