De Culituur brengt snacks terug op de zeedijk Marnix Ruben heeft al SP: Gebruikers van fiets-voetveer 10.000 euro voor film willen verruiming van afvaarttijden ii Op culinair gebied heb ik voor de toekomst nog wel wat verrassingen in petto BEVELANDEN en THOLEN 31 3D-printen voor kinderen bij de bieb De Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg geeft in de Week van de Mediawijsheid woensdag 26 november een gratis workshop 3D-printen voor kinderen. Dat is van 14.00 uur tot 17.00 uur in de ColumBus, vóór de Zeeuw se Bibliotheek. Aanmelden is verplicht voor de indeling in groepen: www.zeeuwsebiblio- theek.nl Kerstbrocante bij het Bagatelletje Brocante en Antiek 't Baga telletje te Driewegen houdt een kerstmarkt met Franse en Belgische brocante kerst artikelen. Er zijn ook emaille voorwer pen, kroonluchters, servie zen, tafels, kastjes en reli gieuze beelden. De markt is vrijdag 21 No vember van 13.00 tot 17.00 uur en zaterdag 22 Novem ber van 11.00 tot 17.00 uur aan de Korteweg 17. Dinar is net begonnen, maar een snackkraam op de dijk is geen nieuw fenomeen in Kattendijke. Jaren geleden stond op exact de zelfde plek ook een frietkar. De Goesenaar parkeert zijn wagen voorlopig drie dagen per week op de Oude Zeedijk, maar vanaf april wil hij vaker komen. „Sommigen verklaren me voor gek dat ik be gin als de winter eraan komt. Maar ik heb die wagen nu toch en zo kan ik er een beetje inkomen." Het idee voor de frituur zat al lan ger in Dinars hoofd en nu heeft hij dus de daad bij het woord ge voegd. Een jaar voorbereiding ging er aan vooraf. Het was aan vankelijk wel het plan om afgelo pen zomer al te beginnen „Ik heb best wat tegenslag gehad, vooral met de wagen", vertelt hij. Het viel niet mee om een geschikt exemplaar te vinden. De voormali ge SRV-wagen die hij uiteindelijk op de kop tikte, had ooit al dienst gedaan als vissnackkar. Die fri tuurpannen bleken echter niet ge schikt voor friet, iets waar de on dernemer door een kennis op werd gewezen. „Die moesten er dus uit." Dinar, die een hotel school-diploma op zak heeft en ook veel in de horeca heeft ge werkt, liet zich er niet door uit het veld slaan. „Ik zie het gewoon als een leerproces." De Culituur, een samenvoeging van frituur en cultuur, biedt op dit moment de standaard snacks, ijs en als 'specialiteit' zelfgemaakt stoofvlees. De friet is altijd vers. „Op culinair gebied heb ik voor de toekomst nog wel wat verras singen in petto", aldus Dinar, die naar eigen zeggen al veel leuke reacties van dorpsbewoners, toe risten en passanten heeft gehad. De stek op de zeedijk lijkt dan ook perfect, want er zijn meerde re doelgroepen. Dinar heeft ook andere locaties bekeken, onder meer op Noord-Beveland, maar die bleken toch minder gunstig. Momenteel is Dinar druk aan het flyeren in de omgeving om zijn frietkar onder de aandacht te brengen. De Sik zoekt hulp voor Pietenparty Jeugdsoos De Sik geeft vrij dagavond 21 november een Pietenparty en DJ Piet geeft weer zijn feestje in het jon gerencentrum aan het Alexiaplein in Kamperland. Vanaf 19.00 uur is het Zwar te Pietendisco. De Sik zoekt nog jongeren die Piet willen spelen en twee mensen die willen helpen bij het grime ren. Dat begint die middag om 17.00 uur; de grimeurs krijgen een maaltijd. Ruben hoopt voor half december ongeveer 21.000 euro binnen te krijgen via het crowdfiindingpro- ject Voor de Kunst. Inmiddels staat de teller op 62 procent, liet hij deze week weten. De resteren de 38 procent moet hij volgens de regels van Voor de Kunst binnen 25 dagen binnen hebben. De Jon ge steunt Ruben. De cabaretier biedt zelfs aan om bij mensen thuis op te treden. De opbrengst daarvan gaat naar de film. In De Overkant verhaalt De Jonge over de tijd dat hij in Zeeland woonde. Vanuit Hoedekenskerke ging hij regelmatig met het veer naar Ter neuzen, waar hij graag in jazzcafé Porgy Bess kwam. Voor de verfilming van De Over kant wil Ruben een oude veer boot huren en de achter de zee dijk verdwenen Scheldekade digi taal nabouwen. De voortgang van zijn project is te volgen op de Facebookpagina De Overkant. De SP vroeg vrijdag ruim hon derd passagiers naar hun ervarin gen met het veer. „We hebben vooral hun mening over de huidi ge vertrektijden van de eerste en laatste boot gepeild", zegt fractie voorzitter Rudy Eversdijk. „Daar uit bleek dat mensen daar ontevre den over zijn." Van de ondervraag den zei 70 procent baat te hebben bij een verruiming van de vaartij- den. Nu gaat doordeweeks de eer ste boot om half zeven en ver trekt de laatste om tien uur in Vlissingen. De eerste afvaart in de weekenden is om half negen, de laatste vertrekt om negen uur van uit Vlissingen. „Mensen vinden vooral de tijden in de weekenden nogal beperkt", meldt Eversdijk. „Ze vertelden dat ze de boot niet kunnen gebruiken als ze zaterdag of zondag een dagje weg willen. Als ze met de trein de provincie uit willen, moeten ze erg vroeg weer terug om zeker te zijn dat ze de laatste boot halen." Ook scho lieren en studenten vinden het maar niks dat ze al om 21.00 uur terug moeten als ze 's avonds eens 'aan de overkant' willen blij ven, vertelt Eversdijk. De SP gaat de uitslag van de en quête, in overleg met de eigen Sta tenfractie, aanbieden aan het da gelijks provinciebestuur. Een pro vinciale BV, de Westerschelde Fer ry BV, neemt vanaf 1 januari de exploitatie van het veer op zich, omdat geen enkel vervoersbedrijf er brood in zag. Gedeputeerde Ge orge van Heukelom liet eerder doorschemeren dat het aantal af vaarten waarschijnlijk met tien procent wordt beperkt. WOENSDAG 19 NOVEMBER 2014 MIDDELBURG DRIEWEGEN KAMPERLAND H Galid Dinar verkoopt elke vrijdag, zaterdag en zondag verse friet op de Oude Zeedijk bij Kattendijke. foto Marcelle Davidse door Luc Oggel KATTENDIJKE - Wie op vrijdag, za terdag of zondag over de Oude Zeedijk bij Kattendijke rijdt, kan het niet ontgaan: de blauw-witte snackwagen op het parkeerterrein- tje ter hoogte van het bungalow park. Ondernemer Galid Dinar (37) uit Goes heeft de stoute schoenen aangetrokken en hoopt met zijn 'Culituur' regelmatig toeristen, in woners en voorbijgangers van een gefrituurde snack te voorzien. Galid Dinar De Culituur is op vrijdag, zaterdag en zondag tussen 12.00 en 19.00 uur te vinden op het parkeerterrein op de Oude Zeedijk. Aardappelen: geen notering. Uien: Zaaiuien, droog uit de schuur: €7,50-€9,00. Granen: Maaltarwe: €151,00; Voertarwe: €143,00; Voergerst: €140; Blauwmaanzaad: geen handel; Kar- wijzaad: geen handel. Prijzen per 1000 kilo uit collecterende opslag. Hooi, stro, per ton: Weidehooi: €80,00-€100,00; Veld- beemdhooi: €85,00-€110,00; Engels raai- gras: €90,00-€110,00; Rietzwenkhooi: €90,00-€110,00; Tarwestro, grote pak ken uit de schuur: €75,00-€90,00. door Raymond de Frel TERNEUZEN - De Terneuzense film maker Marnix Ruben heeft al meer dan tienduizend euro binnen voor de verfilming van De Overkanteen verhaal van Freek de Jonge. www.voordekunst.nl door Martijn de Koning BRESKENS - Gebruikers van het fiets-voetveer tussen Breskens en Vlissingen willen een vroegere 'eer ste boot' en een latere 'laatste boot', blijkt uit een enquête van de SP Sluis onder passagiers.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 61