Mr. Emelisse begint eigen brouwerij
66 Ik wil het Lange
Jan-bier opnieuw
introduceren.
Zo krijgt
Middelburg weer
een eigen bier
SCHOÜWEN-DUIVELAND 27
Innovatieve
Bewegingslessen
Oud-Bommenede
Bier valt
bij kenners
in de smaak
op proeverij
award Everse
Zierikzeese
verzamelwinkel
gaat voorlopig
gewoon door
De 49-jarige Bubberman is het ge
zicht van Emelisse, dat hem node
laat gaan. „Nee, ze zijn niet blij."
Van oorsprong chef-kok, verruil
de hij in 2007 pannen voor brouw
ketels. Emelisse nam hem aan als
brouwmeester. Met bieren die
niet altijd allemansvrienden zijn,
zoals Imperial Stouts, droeg hij in
belangrijke mate bij aan de export
van Emelisse-bieren naar Noord-
Amerika, Japan en Zuid-Europa.
Zijn prijzenkast vulde zich ge
staag. Belgisch kampioen en zil
ver bij het Nederlands kampioen
schap. Geen slecht scorebord voor
een als amateur begonnen brouw
meester.
Nu vindt Mr. Emelisse het tijd
om zijn eigen weg te gaan. „Eme
lisse wil zich meer richten op re
gionale markten, vooral met dub
bels en kersenbier. Dat is minder
mijn ding. Ik heb me afgevraagd
of ik dan moet blijven."
Bubbermans sprong voorwaarts
is er niet een in het diepe. „Ik be
gin namelijk niet bij nul. In Ne
derland ben ik een bekende en ge
waardeerde brouwer. Daarnaast
heb ik goede contacten met im
porteurs in landen als Spanje en
Italië, waar we veel bierfans heb
ben. Die contacten heb ik geraad
pleegd. Iedereen was enthousiast
over mijn plan een eigen brouwe
rij te beginnen."
Brouwerij Kees! huist in een ge
huurde loods aan de Voltaweg in
Middelburg. Nagenoeg alle appara
tuur is nieuw. In totaal investeert
hij drie ton. „Ik heb er eigen geld
ingestoken, de rest van het beno
digde bedrag komt van twee aan
deelhouders - importeurs in Span
je en Italië - en uit crowdfunding.
Liefhebbers, veelal bekenden uit
de bierwereld, konden 250 tot
5000 euro inleggen, met een be
loofd rendement van 5 procent na
vijf jaar. Dat deden ze royaal,
maar ik ben er nog niet. Ik zoek
nog 50.000 euro om extra gistings
tanks aan te schaffen. Wie me wil
financieren, kan me vinden op
www.crowdaboutnow.nl/ brou
werijkees."
Bubberman streeft naar een jaar
productie van 1800 hectoliter.
Brouwerij Kees! wordt zo de
grootste brouwerij van Zeeland.
Ter vergelijking: Emelisse brouwt
per jaar 10 hectoliter. Bubberman
wil zich beperken tot 6 a 7 'lijfbie
ren' zoals American Ale, India Pa-
Ie Ale, gerstewijn (een zwaar bier
met 11 procent alcohol) en Impe
rial Stouts. Wel zal hij enkele sei
zoensbieren uitbrengen. „Verder
wil ik het Lange Jan-bier op
nieuw introduceren. Zo krijgt
Middelburg weer een eigen bier."
Eind februari vult hij zijn eerste
flessen. „Ik heb er ongelooflijk
veel zin in." Voorlopig werkt Bub
berman alleen. Als de zaken goed
gaan - 'het meerjarenplan ziet er
positief uit' -komt er personeels
uitbreiding. „Ik denk aan mensen
van instellingen en sociaal werk-
bedrijf Orionis."
COLIJNSPLAAT - Hans Everse heeft
met zijn Zilte Smaaksensaties de
Award voor het meest innovatie
ve concept gewonnen bij de Mis
set Catering Awards. De chefkok
van Cleijenborch te Colijnsplaat
kreeg de Award in Maarssen. Zijn
Zilte Smaaksensaties bestaan uit
gerechten gemaakt met gezuiverd
Oosterscheldewater. Met zijn Zil
te Smaaksensaties wordt een zout-
reductie tot 30 procent bereikt.
ZONNEMAIRE - Résidence Oud-
Bommenede start op 27 novem
ber met een bewegingsprogram
ma 'krachtig ouder worden'.
Het programma is gebaseerd op
Nederland in Beweging, waarbij
lenigheid, stabiliteit en uithou
dingsvermogen aan bod komen.
De lessen duren 45 minuten en
worden onder professionele lei
ding gegeven. Meer informatie:
0111-691367
KAPELLE - Het bierfestival van Bad
Hair Brewing in Kapelle viel zater
dag goed in de smaak (foto's
rechts). Met 63 soorten bieren van
diverse brouwerijen was er voor
ieder wat wils. Bierliefhebbers uit
Zeeland en daarbuiten maakten
kennis met de speciaalbieren.
Meer nieuws van het Zeeuwse
bierffont: Middelburg krijgt weer
een eigen brouwerijKees Bub
berman (foto onder), voorheen
van Emelisse, bouwt aan de Volta-
weg aan de grootste brouwerij
van Zeeland. Zijn doelstelling: de
productie van 1800 hectoliter
(180.000 liter) per jaar.
Ondernemersplein
ZIERIKZEE - De verzamelwinkel in
de Sint Domusstraat in Zierikzee,
waar onder meer postzegels en
munten verkocht worden, stopt
voorlopig niet.
Eigenaar Hans Boin is een aantal
maanden geleden al begonnen
met de opheffingsuitverkoop,
maar het einde van de verzame
laarswinkel is voorlopig nog niet
in zicht.
Boin was al langer in onderhande
ling met een eventuele koper
voor het pand, maar dat draaide
kortgeleden op niets uit. Boin:
„Dit is een flinke domper, want
ik hoopte na de verkoop van het
pand snel te kunnen stoppen. Ik
dacht dat het wel ging lukken, we
waren er al een half jaar mee be
zig."
„Achteraf gezien ben ik mis
schien te enthousiast geweest
met het starten van de opheffings
uitverkoop, misschien tegen beter
in, maar je moet er toch een keer
mee beginnen."
„Ik krijg veel vragen van mensen
die zich afvragen wanneer ik ny
er mee ga stoppen. Dat zou nu zo
maar nog wel een jaar of zelfs
twee kunnen duren. Ik hoop dat
zich snel nieuwe kopers melden
voor het pand. Ik wil in ieder ge
val niet dat het leeg komt te
staan."
DINSDAG 18 NOVEMBER 2014
door Frank Balkenende
MIDDELBURG - Zoals een chef-kok
die een nieuwe uitdaging zoekt
wel eens van restaurant wisselt, zo
begint brouwmeester Kees Bubber-
man van bierbrouwerij Emelisse in
Kamperland voor zichzelf. Zijn nieu
we bedrijf Brouwerij Kees! wordt
met afstand de grootste bierbrou
werij van Zeeland.
Kees Bubberman, bierbrouwer
Kees Bubberman wil jaarlijks 1800 hectoliter bier brouwen. Zijn Brouwerij Kees! wordt zo de grootste Zeeuwse bierproducent, foto Ruben Oreel
Ary de Vos (46, Steenbergen):
„Ik hou van die lokale, micro- of
thuisbrouwerijen die experimente
ren met smaken. Ze doen bijvoor
beeld hout in het bier of gebrui
ken een andere soort hop. Door
die probeersels ontstaat een bier
dat net een andere smaak heeft.
Daar ben ik fan van. Vooral de IPA
van Hill Devils vind ik lekker."
Thomas Oele (68, Hansweert):
„Préaris Indian Pale Ale (IPA), dat
is tot nu toe het lekkerste bier dat
ik hier heb geproefd. Ik hou van
bitter bier en de IPA is goed bitter.
De zwaardere bieren van Emelisse
smaken ook prima. Een echt
favoriet bier heb ik niet. Ik pro
beer graag speciale, nieuwe, voor
mij onbekende smaken uit."
Hanny Rosenboom (60, Oud-Gas
tel):
„Bitter bier is aan mij niet besteed.
Mierzoet bier ook niet. Nee, doe
mij maar deze - ze heft haar glas
op - Elegast Quadruppel gebrou
wen door De Naeckte Brouwers;
die smaakt prima. Bruin, dubbel of
stout; dat zijn de bieren die mij
wel liggen." foto's Marcelle Davidse