Mr. Emelisse begint eigen brouwerij 66 Ik wil het Lange Jan-bier opnieuw introduceren. Zo krijgt Middelburg weer een eigen bier SCHOÜWEN-DUIVELAND 27 Innovatieve Bewegingslessen Oud-Bommenede Bier valt bij kenners in de smaak op proeverij award Everse Zierikzeese verzamelwinkel gaat voorlopig gewoon door De 49-jarige Bubberman is het ge zicht van Emelisse, dat hem node laat gaan. „Nee, ze zijn niet blij." Van oorsprong chef-kok, verruil de hij in 2007 pannen voor brouw ketels. Emelisse nam hem aan als brouwmeester. Met bieren die niet altijd allemansvrienden zijn, zoals Imperial Stouts, droeg hij in belangrijke mate bij aan de export van Emelisse-bieren naar Noord- Amerika, Japan en Zuid-Europa. Zijn prijzenkast vulde zich ge staag. Belgisch kampioen en zil ver bij het Nederlands kampioen schap. Geen slecht scorebord voor een als amateur begonnen brouw meester. Nu vindt Mr. Emelisse het tijd om zijn eigen weg te gaan. „Eme lisse wil zich meer richten op re gionale markten, vooral met dub bels en kersenbier. Dat is minder mijn ding. Ik heb me afgevraagd of ik dan moet blijven." Bubbermans sprong voorwaarts is er niet een in het diepe. „Ik be gin namelijk niet bij nul. In Ne derland ben ik een bekende en ge waardeerde brouwer. Daarnaast heb ik goede contacten met im porteurs in landen als Spanje en Italië, waar we veel bierfans heb ben. Die contacten heb ik geraad pleegd. Iedereen was enthousiast over mijn plan een eigen brouwe rij te beginnen." Brouwerij Kees! huist in een ge huurde loods aan de Voltaweg in Middelburg. Nagenoeg alle appara tuur is nieuw. In totaal investeert hij drie ton. „Ik heb er eigen geld ingestoken, de rest van het beno digde bedrag komt van twee aan deelhouders - importeurs in Span je en Italië - en uit crowdfunding. Liefhebbers, veelal bekenden uit de bierwereld, konden 250 tot 5000 euro inleggen, met een be loofd rendement van 5 procent na vijf jaar. Dat deden ze royaal, maar ik ben er nog niet. Ik zoek nog 50.000 euro om extra gistings tanks aan te schaffen. Wie me wil financieren, kan me vinden op www.crowdaboutnow.nl/ brou werijkees." Bubberman streeft naar een jaar productie van 1800 hectoliter. Brouwerij Kees! wordt zo de grootste brouwerij van Zeeland. Ter vergelijking: Emelisse brouwt per jaar 10 hectoliter. Bubberman wil zich beperken tot 6 a 7 'lijfbie ren' zoals American Ale, India Pa- Ie Ale, gerstewijn (een zwaar bier met 11 procent alcohol) en Impe rial Stouts. Wel zal hij enkele sei zoensbieren uitbrengen. „Verder wil ik het Lange Jan-bier op nieuw introduceren. Zo krijgt Middelburg weer een eigen bier." Eind februari vult hij zijn eerste flessen. „Ik heb er ongelooflijk veel zin in." Voorlopig werkt Bub berman alleen. Als de zaken goed gaan - 'het meerjarenplan ziet er positief uit' -komt er personeels uitbreiding. „Ik denk aan mensen van instellingen en sociaal werk- bedrijf Orionis." COLIJNSPLAAT - Hans Everse heeft met zijn Zilte Smaaksensaties de Award voor het meest innovatie ve concept gewonnen bij de Mis set Catering Awards. De chefkok van Cleijenborch te Colijnsplaat kreeg de Award in Maarssen. Zijn Zilte Smaaksensaties bestaan uit gerechten gemaakt met gezuiverd Oosterscheldewater. Met zijn Zil te Smaaksensaties wordt een zout- reductie tot 30 procent bereikt. ZONNEMAIRE - Résidence Oud- Bommenede start op 27 novem ber met een bewegingsprogram ma 'krachtig ouder worden'. Het programma is gebaseerd op Nederland in Beweging, waarbij lenigheid, stabiliteit en uithou dingsvermogen aan bod komen. De lessen duren 45 minuten en worden onder professionele lei ding gegeven. Meer informatie: 0111-691367 KAPELLE - Het bierfestival van Bad Hair Brewing in Kapelle viel zater dag goed in de smaak (foto's rechts). Met 63 soorten bieren van diverse brouwerijen was er voor ieder wat wils. Bierliefhebbers uit Zeeland en daarbuiten maakten kennis met de speciaalbieren. Meer nieuws van het Zeeuwse bierffont: Middelburg krijgt weer een eigen brouwerijKees Bub berman (foto onder), voorheen van Emelisse, bouwt aan de Volta- weg aan de grootste brouwerij van Zeeland. Zijn doelstelling: de productie van 1800 hectoliter (180.000 liter) per jaar. Ondernemersplein ZIERIKZEE - De verzamelwinkel in de Sint Domusstraat in Zierikzee, waar onder meer postzegels en munten verkocht worden, stopt voorlopig niet. Eigenaar Hans Boin is een aantal maanden geleden al begonnen met de opheffingsuitverkoop, maar het einde van de verzame laarswinkel is voorlopig nog niet in zicht. Boin was al langer in onderhande ling met een eventuele koper voor het pand, maar dat draaide kortgeleden op niets uit. Boin: „Dit is een flinke domper, want ik hoopte na de verkoop van het pand snel te kunnen stoppen. Ik dacht dat het wel ging lukken, we waren er al een half jaar mee be zig." „Achteraf gezien ben ik mis schien te enthousiast geweest met het starten van de opheffings uitverkoop, misschien tegen beter in, maar je moet er toch een keer mee beginnen." „Ik krijg veel vragen van mensen die zich afvragen wanneer ik ny er mee ga stoppen. Dat zou nu zo maar nog wel een jaar of zelfs twee kunnen duren. Ik hoop dat zich snel nieuwe kopers melden voor het pand. Ik wil in ieder ge val niet dat het leeg komt te staan." DINSDAG 18 NOVEMBER 2014 door Frank Balkenende MIDDELBURG - Zoals een chef-kok die een nieuwe uitdaging zoekt wel eens van restaurant wisselt, zo begint brouwmeester Kees Bubber- man van bierbrouwerij Emelisse in Kamperland voor zichzelf. Zijn nieu we bedrijf Brouwerij Kees! wordt met afstand de grootste bierbrou werij van Zeeland. Kees Bubberman, bierbrouwer Kees Bubberman wil jaarlijks 1800 hectoliter bier brouwen. Zijn Brouwerij Kees! wordt zo de grootste Zeeuwse bierproducent, foto Ruben Oreel Ary de Vos (46, Steenbergen): „Ik hou van die lokale, micro- of thuisbrouwerijen die experimente ren met smaken. Ze doen bijvoor beeld hout in het bier of gebrui ken een andere soort hop. Door die probeersels ontstaat een bier dat net een andere smaak heeft. Daar ben ik fan van. Vooral de IPA van Hill Devils vind ik lekker." Thomas Oele (68, Hansweert): „Préaris Indian Pale Ale (IPA), dat is tot nu toe het lekkerste bier dat ik hier heb geproefd. Ik hou van bitter bier en de IPA is goed bitter. De zwaardere bieren van Emelisse smaken ook prima. Een echt favoriet bier heb ik niet. Ik pro beer graag speciale, nieuwe, voor mij onbekende smaken uit." Hanny Rosenboom (60, Oud-Gas tel): „Bitter bier is aan mij niet besteed. Mierzoet bier ook niet. Nee, doe mij maar deze - ze heft haar glas op - Elegast Quadruppel gebrou wen door De Naeckte Brouwers; die smaakt prima. Bruin, dubbel of stout; dat zijn de bieren die mij wel liggen." foto's Marcelle Davidse

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 49