Vliegende
dichter
DIZZIE 17
De van oorsprong Zeeuwse chefkok Roger
van Damme deelt met de liefhebbers
van desserts enkele bijzondere recepten in
zijn nieuwste boek 'Een groot gebaar'.
Willem Vermeend geeft PZC-lezing in Middelburg
Een leven herinnerd
Van Damme zegt zelf
dat het zijn beste re
cepten van de afgelo
pen 20 jaar zijn. En
wie door het boek bla
dert om de plaatjes te
bekijken ziet verschil
lende prachtige creaties. Dat kan tot
schrikreacties bij de gemiddelde hobby
kok leiden. Desserts die lijken op bonsai
boompjes, suikerringen en -krullen en
rolletjes van verse appel. Niet iedere
hobbykok heeft dat in de vingers.
Toch hoeft de lezer niet te wanhopen.
Van Damme heeft bij elk dessert een
eenvoudige basisbereiding gemaakt en
die op een wat simpeler manier in een
glaasje toch mooi vormgegeven. Dat al
les onder het motto 'the easy way'.
Naast elke foto van een dessert staat een
schets waarop de verschillende onderde
len van het desert afgebeeld en beschre
ven zijn. Op die manier kunnen lezers
hun eigen desert samenstellen. En aan
het werk gaan op het niveau dat ze aan
kunnen.
Roger van Damme geeft ook wat van
zijn persoonlijk leven bloot. Zo lezen
we dat zijn opa jarenlang restaurant de
Oesterbeurs in Yerseke uitbaatte. Zijn
vader was vele jaren lang kok in Rozen-
oord in Sluis, de stad waar Roger op
groeide. De geschiedenis van Van Dam
me is ondertussen bekend. Hij begon
als patissier en opende in 1994 restau
rant Het Gebaar in Antwerpen. In 2009
koos GaultMillau hem tot Belgisch chef
van het jaar en dat was bijzonder voor
een patissier. Een jaar later volgde een
Michelinster die hij nog steeds heeft.
Voor Van Damme is koken een vorm
van entertainen. Hij streeft er naar dat
zijn klanten steeds na twee of drie hap
pen een smaakverrassing meemaken.
Hij heeft het over een optreden op het
bord.
Het is niet het eerste desertboek van Ro
ger van Damme. Eerder schreef hij al
'Roger van Damme Desserts'. Ook daar
in kon naar hartelust gecombineerd wor
den. Dat zet hij met zijn nieuwste boek
'Een groot gebaar' voort.
Van Damme is in Vlaanderen een groot
heid aan het worden. Niet alleen door
zijn reputatie als chef en zijn onder
scheidingen, maar ook door zijn optre
dens in de kookprogramma's van de
Vlaamse digitale zender Njam!
Hij geeft aan dat hij in het boek alle ge
heimen van zijn desserts prijsgeeft,
waardoor hij zelf weer op zoek moet
naar nieuwe recepten.
iet meer dan zeven jaar
woonde A. Viruly in Zee
land. Toch noemde hij
zich altijd zonder de minste aarze
ling Westkapellenaar. Walcheren
bleef voor hem zijn leven lang
Het Eiland, zie bijvoorbeeld De
zee en de overkant (1954) waarin
hij beschrijft hoe hij vanuit New
York als piloot Nederland nadert.
Hij ziet, heel klein, ónze toren,
die van Westkapelle. Hij onder
scheidt vanuit de cockpit Dom
burg, Zoutelande, 'het kleine grij
ze Veere'. Vanaf 1931 was hij vlie
ger bij de KLM. Na een voor acht
entwintig mensen fa-
f°NS VIRULY taal ongeluk in 1954 dat
hem werd aangerekend,
ging hij met vervroegd
pensioen. Hij schreef
veel populaire boeken
over luchtvaart, maar
was ook als poëet, ro
mancier, essayist actief.
Aan al zijn eigen boe-
Adriaan Viruly ken werd in 2008 door
1905-1987 Wim Adriaansen de
Biografie: omvangrijke biografie
Jons Viruly, vlieger Jons Viruly 1905-1986.
en schrijver Vlieger en schrijver toege-
Andere titels o.a.; voegd.
- De zee en Eind 1913 werd zijn va-
de overkant der burgemeester van
- Weerzien bij Westkapelle, om begin
Passendaele 1921 alweer te vertrek
ken. De zoon had zich
inmiddels voorgeno
men de beste prozaschrijver van
Nederland te worden. Hij legde
werk voor aan Willem Kloos, en
wist al in 1919 een gedicht gepu
bliceerd te krijgen. Viruly meen
de 'dat alles zijn kleur' gekregen
had door Westkapelle, door de
middelbare school in Middelburg,
en niet te vergeten door de dage
lijkse reis tussen de twee plaat
sen, ondernomen met de
stoomtram.
Wanneer je zijn Zeeuwse werk
gaat lezen, puft het ding steeds
weer voorbij. In het luxe
Saint-Tropez jubelt hij: 'Ik, uit
Westkappel, doe hier toch maar
mee!' luist daar herinnert hij zich
de 'Stoomtram Walcheren', In de
roman Weerzien bij Passendale
(1978) vertrekt al in zin één de
stoomtram van 7.15: 'het was
maar drie kwartier trammen tot
Middelburg'. In een andere ro
man, Vrouwen nemen de tijd (1981),
rijdt de stoomtram nogmaals. En
in Vrouwen spelen een rol (1971), ja
wel. Een wonder eigenlijk dat hij
geen trambestuurder maar vliege
nier is geworden. Een groot schrij
ver was Viruly misschien niet,
zelfs zijn sonnetten ontsporen
snel. Maar hij is ongelooflijk ge
loofwaardig in zijn standvastige
liefde voor Zeeland: 'Elke nacht
om vier uur moet ik terug,/ terug
naar Walcheren, en vlug. Héél
vlug.'
VRIJDAG 14 NOVEMBER 2014
OVER DE KLOOF TUSSEN ARM EN RIJK
www.pzc.nl/zeelandgeboekt
Voormalig staatssecretaris van Financiën
en oud-minister van Sociale Zaken en
Werkgelegenheid Willem Vermeend
geeft zondag 16 november om 16.00
uur een PZC-lezing in de Kloveniersdoe
len in Middelburg. Hij praat over zijn nieu
we boek Arm en rijk: de toenemende
kloof tussen de rijken en de armen in Ne
derland. Hij stelt dat de kloof het best ver
kleind kan worden via onderwijs, extra
economische groei, het scheppen van ba
nen en het aanpakken van extreme loon-
verschillen in het bedrijfsleven.
Kaarten: 10,- (te koop in de Drvkkery,
Kloveniersdoelen en op
www.drukkerijmiddelburg.nl/tickets).
JACK CRAVEMAKER
Jack Gravemaker heeft herinneringen ge
bundeld in het boek levensverhalen (nr. 1
Het is een bundel (17,50 euro) met kor
te, anekdotische schetsen van zijn kinder
tijd in Pretoria (Zuid-Afrika), zijn jeugd en
eerste werkzame jaren bij een drukkerij
in IJmuiden, en de Vlissingse periode van
af de jaren tachtig, bij PZEM en PZC.
i.ivïn*
Adriaan Viruly
ZEEUWSE SCHRIJVERS
Een kookboek als gebaar
door René Schrier
door Mario Molegraaf
I Roger van Damme
Kookboek met
desserts van Roger
van Damme, genaamd
'Een groot gebaar*.
Uitgeverij NJAM n.v.
ISBN
978-94-6277-015-7
Prijs 24,99 euro
I Een dessert genaamd Van Dammen, met
verschillende soorten chocolade, een ijs
balletje, streuzel cacaonibs en bijvoor
beeld mousse d'épices.