Vliegende dichter DIZZIE 17 De van oorsprong Zeeuwse chefkok Roger van Damme deelt met de liefhebbers van desserts enkele bijzondere recepten in zijn nieuwste boek 'Een groot gebaar'. Willem Vermeend geeft PZC-lezing in Middelburg Een leven herinnerd Van Damme zegt zelf dat het zijn beste re cepten van de afgelo pen 20 jaar zijn. En wie door het boek bla dert om de plaatjes te bekijken ziet verschil lende prachtige creaties. Dat kan tot schrikreacties bij de gemiddelde hobby kok leiden. Desserts die lijken op bonsai boompjes, suikerringen en -krullen en rolletjes van verse appel. Niet iedere hobbykok heeft dat in de vingers. Toch hoeft de lezer niet te wanhopen. Van Damme heeft bij elk dessert een eenvoudige basisbereiding gemaakt en die op een wat simpeler manier in een glaasje toch mooi vormgegeven. Dat al les onder het motto 'the easy way'. Naast elke foto van een dessert staat een schets waarop de verschillende onderde len van het desert afgebeeld en beschre ven zijn. Op die manier kunnen lezers hun eigen desert samenstellen. En aan het werk gaan op het niveau dat ze aan kunnen. Roger van Damme geeft ook wat van zijn persoonlijk leven bloot. Zo lezen we dat zijn opa jarenlang restaurant de Oesterbeurs in Yerseke uitbaatte. Zijn vader was vele jaren lang kok in Rozen- oord in Sluis, de stad waar Roger op groeide. De geschiedenis van Van Dam me is ondertussen bekend. Hij begon als patissier en opende in 1994 restau rant Het Gebaar in Antwerpen. In 2009 koos GaultMillau hem tot Belgisch chef van het jaar en dat was bijzonder voor een patissier. Een jaar later volgde een Michelinster die hij nog steeds heeft. Voor Van Damme is koken een vorm van entertainen. Hij streeft er naar dat zijn klanten steeds na twee of drie hap pen een smaakverrassing meemaken. Hij heeft het over een optreden op het bord. Het is niet het eerste desertboek van Ro ger van Damme. Eerder schreef hij al 'Roger van Damme Desserts'. Ook daar in kon naar hartelust gecombineerd wor den. Dat zet hij met zijn nieuwste boek 'Een groot gebaar' voort. Van Damme is in Vlaanderen een groot heid aan het worden. Niet alleen door zijn reputatie als chef en zijn onder scheidingen, maar ook door zijn optre dens in de kookprogramma's van de Vlaamse digitale zender Njam! Hij geeft aan dat hij in het boek alle ge heimen van zijn desserts prijsgeeft, waardoor hij zelf weer op zoek moet naar nieuwe recepten. iet meer dan zeven jaar woonde A. Viruly in Zee land. Toch noemde hij zich altijd zonder de minste aarze ling Westkapellenaar. Walcheren bleef voor hem zijn leven lang Het Eiland, zie bijvoorbeeld De zee en de overkant (1954) waarin hij beschrijft hoe hij vanuit New York als piloot Nederland nadert. Hij ziet, heel klein, ónze toren, die van Westkapelle. Hij onder scheidt vanuit de cockpit Dom burg, Zoutelande, 'het kleine grij ze Veere'. Vanaf 1931 was hij vlie ger bij de KLM. Na een voor acht entwintig mensen fa- f°NS VIRULY taal ongeluk in 1954 dat hem werd aangerekend, ging hij met vervroegd pensioen. Hij schreef veel populaire boeken over luchtvaart, maar was ook als poëet, ro mancier, essayist actief. Aan al zijn eigen boe- Adriaan Viruly ken werd in 2008 door 1905-1987 Wim Adriaansen de Biografie: omvangrijke biografie Jons Viruly, vlieger Jons Viruly 1905-1986. en schrijver Vlieger en schrijver toege- Andere titels o.a.; voegd. - De zee en Eind 1913 werd zijn va- de overkant der burgemeester van - Weerzien bij Westkapelle, om begin Passendaele 1921 alweer te vertrek ken. De zoon had zich inmiddels voorgeno men de beste prozaschrijver van Nederland te worden. Hij legde werk voor aan Willem Kloos, en wist al in 1919 een gedicht gepu bliceerd te krijgen. Viruly meen de 'dat alles zijn kleur' gekregen had door Westkapelle, door de middelbare school in Middelburg, en niet te vergeten door de dage lijkse reis tussen de twee plaat sen, ondernomen met de stoomtram. Wanneer je zijn Zeeuwse werk gaat lezen, puft het ding steeds weer voorbij. In het luxe Saint-Tropez jubelt hij: 'Ik, uit Westkappel, doe hier toch maar mee!' luist daar herinnert hij zich de 'Stoomtram Walcheren', In de roman Weerzien bij Passendale (1978) vertrekt al in zin één de stoomtram van 7.15: 'het was maar drie kwartier trammen tot Middelburg'. In een andere ro man, Vrouwen nemen de tijd (1981), rijdt de stoomtram nogmaals. En in Vrouwen spelen een rol (1971), ja wel. Een wonder eigenlijk dat hij geen trambestuurder maar vliege nier is geworden. Een groot schrij ver was Viruly misschien niet, zelfs zijn sonnetten ontsporen snel. Maar hij is ongelooflijk ge loofwaardig in zijn standvastige liefde voor Zeeland: 'Elke nacht om vier uur moet ik terug,/ terug naar Walcheren, en vlug. Héél vlug.' VRIJDAG 14 NOVEMBER 2014 OVER DE KLOOF TUSSEN ARM EN RIJK www.pzc.nl/zeelandgeboekt Voormalig staatssecretaris van Financiën en oud-minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Willem Vermeend geeft zondag 16 november om 16.00 uur een PZC-lezing in de Kloveniersdoe len in Middelburg. Hij praat over zijn nieu we boek Arm en rijk: de toenemende kloof tussen de rijken en de armen in Ne derland. Hij stelt dat de kloof het best ver kleind kan worden via onderwijs, extra economische groei, het scheppen van ba nen en het aanpakken van extreme loon- verschillen in het bedrijfsleven. Kaarten: 10,- (te koop in de Drvkkery, Kloveniersdoelen en op www.drukkerijmiddelburg.nl/tickets). JACK CRAVEMAKER Jack Gravemaker heeft herinneringen ge bundeld in het boek levensverhalen (nr. 1 Het is een bundel (17,50 euro) met kor te, anekdotische schetsen van zijn kinder tijd in Pretoria (Zuid-Afrika), zijn jeugd en eerste werkzame jaren bij een drukkerij in IJmuiden, en de Vlissingse periode van af de jaren tachtig, bij PZEM en PZC. i.ivïn* Adriaan Viruly ZEEUWSE SCHRIJVERS Een kookboek als gebaar door René Schrier door Mario Molegraaf I Roger van Damme Kookboek met desserts van Roger van Damme, genaamd 'Een groot gebaar*. Uitgeverij NJAM n.v. ISBN 978-94-6277-015-7 Prijs 24,99 euro I Een dessert genaamd Van Dammen, met verschillende soorten chocolade, een ijs balletje, streuzel cacaonibs en bijvoor beeld mousse d'épices.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 17