'Normaal doen' is recept van de beste bakker Kenniswerf wil buiten schot blijven Opvolger van De Feijter bij bezuinigingen door de provincie Groep ook op de fles 26 SCHOUWEN-DUIVELAND Heel Schouwen- Duiveland bakt Nominatie De Olmen Vekaboprijs Ondernemersplein Tijdens deze jaarlijkse wedstrijd bereidden de deelnemers drie pro ducten die vervolgens werden be oordeeld door de jury. Dit jaar ging het om spelt volkorenbrood, ministolletjes en tompoucen. Ten Hove: „Over onze tompoucen was de jury erg enthousiast. De ju ryleden vonden de vulling lekker stevig en de korst krokant. Dat was genoeg voor een tweede plaats. Het spelt volkorenbrood en de ministolletjes bezorgden ons beide een vierde plaats. Ik ver wachtte niet dat we daarmee de trofee binnen zouden slepen." Hij bleek het mis te hebben. In to taal bakten de bakkers van Ten Hove de meeste punten bij elkaar. Voor de tweede keer, want in 2008 lukte dit ook al eens. Ten Ho ve heeft een simpele verklaring voor het succes van zijn bakkerij: „Je moet gewoon normaal blijven doen. We werken al jaren met de zelfde grondstoffen. Die zijn van goede kwaliteit. We weten waar ze vandaan komen. Als er een ver tegenwoordiger langskomt en die zelfde ingrediënten veel goedko per aanbiedt, is de kans heel groot dat ik daar nee op zeg. Hoewel we er waarschijnlijk winst op kun nen maken, is het veel belangrij ker dat de kwaliteit van ons brood en banket hoog is. De prijs is daar aan ondergeschikt." Ten Hove merkt dat het sinds 4 november drukker is in de win kel. Vooral de tompouces zijn po pulair. Die zijn trouwens voor zien van wit glazuur in plaats van het bekende roze laagje. „Van ori gine zijn tompouces witte gebak jes. We proberen alles zo puur mo gelijk te houden." Ondanks zijn voorliefde voor een traditioneel, puur product gaat Ten Hove wel met zijn tijd mee. „We zijn een van de weinige bak kerijen op Schouwen-Duiveland Van origine zijn tompoucen witte gebakjes die koemelkvrij brood verkoopt. Je hoort steeds vaker over koe- melkallergie, minder vaak kun nen mensen met zo'n allergie een gewoon wit, bruin of volkoren brood vinden. Wij ontdekten dat je met een aantal kleine aanpas singen een 'doorsnee' brood koe melkvrij kunt maken. Wat hij het allerleukst vindt zijn de reacties van zijn klanten: „We krijgen reacties als: 'Wij wisten al dat jullie deze prijs zouden win nen. Hoe kan het ook anders.' Het is een eer als een vakjury je zo goed beoordeelt, maar tevreden klanten zijn het belangrijkst. Som migen komen hier terwijl zij van de andere kant van Schou wen-Duiveland komen. Dat doen ze niet omdat ze gewoon zin heb ben om even een rondje te rijden. Ze komen voor onze producten." ZIERIKZEE - Kookwinkel de Vries in Zierikzee organiseert de bak^ wedstrijd Heel Schouwen-Duive land bakt, een zoektocht naar het origineelste en lekkerste zoete bakrecept van Schouwen-Duive land. Dit kan een oud recept zijn, maar ook iets nieuws. Lever uw baksel op vrijdag 14 november vóór 12.00 uur in. Zaterdag 15 no vember om 12.30 uur worden de prijzen uitgereikt door het Suukermeisje. De jury beoordeelt de recepten op originaliteit, smaak en presentatie. De eerste prijs bestaat uit een waardebon en het boek Zeeuws Zoet. MELISKERKE - Vakantieverblijf De Olmen in Meliskerke is één van de zes genomineerden voor de Ve- kabo Logeeraccommodatie 2015. De Vekabo is de koepelorganisatie van kampeerboeren. Logeeraccommodaties bestaan uit groepsverblijven, B&B's, vakantie huisjes, (boerderij)kamers, stu dio's, appartementen, chalets en pipowagens. De gasten van de lo- geerbedrijven hebben gestemd op de locaties die volgens hen voor de titel in aanmerking komen. De andere vijf bedrijven die kans maken op de prijs zijn De Appel- hoek in Wijdenes, Larik's Hoeve in Leusden. Lentemaheerd in Uit- huizermeeden, De Puthof in Rey- merstok en Kampeerboerderij van Pinxteren in Oirschot. De winnaar wordt in januari bekend gemaakt tijdens de Vakantiebeurs in Utrecht. In een brief aan de Provinciale Sta ten somt Bram Maljaars van aan- jaagfonds ZigZag op wat de in drie jaar behaalde resultaten op de Kenniswerf zijn: 250 nieuwe ar beidsplaatsen, 700 arbeidsplaat sen door verplaatsing, vestiging van vijftien nieuwe kennisinten sieve bedrijven, vestiging van 33 nieuwe startende bedrijven in DOK41, groei van zesduizend naar ruim zevenduizend studen ten en een 'explosieve groei' van toegepast onderzoek bij de HZ. Maljaars zou die cijfers graag ver der laten stijgen. Vijf- tot zeven honderd nieuwe arbeidsplaatsen moet lukken, denkt hij. Zestig nieuwe technische en creatieve starters en 25 nieuwe kennisinten sieve bedrijven ook. Maar daar is geld voor nodig. Vier ton per jaar om precies te zijn. De provincie verzoekt hij jaarlijks 175.000 euro bij te dragen. „In het verleden zijn ook projec ten als DOK41 gesteund en de Kenniswerf is uitdrukkelijk niet alleen een Vlissings project, maar een Zeeuws project. Daarom spre ken we tegenwoordig ook van Kenniswerf Zeeland", aldus Mal jaars. „We zijn nog maar drie jaar bezig, maar in die opstartperiode hebben Het project Kenniswerf Zeeland en DOK41 meer dan be wezen. En dat met weinig midde len en een klein, maar enthou siast basisteam. Wat we veel had den, waren ambities en die beha len we steeds. Nu moeten we doorgaan. Maar daar hebben we wel steun voor nodig." Eendracht Zeeland BV is ruim twee jaar geleden ontstaan door overname van activiteiten van de failliete De Feijter Groep in Bier vliet. In bouwkringen leidde dit tot veel ergernis. Algemeen be kend was dat de De Feijter Groep onder de marktprijs werkte. Het bedrijf liet een schuld achter van 12,7 miljoen euro, waarvan zeven miljoen bij de Rabobank. Ook ver huurders van machines en onder aannemers waren de dupe. De Eendracht BV's hadden finan cieringsproblemen, aldus curator Thijs Schraven. Een doorstart voor de Zeeuwse tak zit er niet in. Schraven zoekt bedrijven die uit staande opdrachten willen uitvoe ren en kopers voor apparatuur. Eendracht werkte veel voor het waterschap. Het bedrijf voerde on der meer de in tijd fors uitgelo pen sanering van het Groote Gat bij Oostburg uit. Bakkerij Ten Hove uit Nieuwerkerk heeft de prijs voor de beste ambachtelijke bakker gewonnen, foto Dirk-Jan Cjeltema door Sharon van Oost NIEUWERKERK - Bakkerij Ten Hove uit Nieuwerkerk heeft vorige week de Zeelandtrofee gewonnen: de prijs voor de beste ambachtelijke bakker van 2014. Eigenaar Henk ten Hove was blij verrast. „Dit had ik niet zien aankomen." Bakker Henk ten Hove door Wendy Wagenmakers VLISSINGEN - Uit Zeeland mogen dan veel arbeidsplaatsen verdwij nen; op de Vlissingse Kenniswerf gaat het goed. Om dat succes voort te zetten, vragen de drijven de krachten achter het project de provincie om vooral niet daar op te bezuinigen. door Harmen van der Werf TERNEUZEN - Het in Terneuzen ge vestigde aannemersbedrijf Een dracht Zeeland BV, gespecialiseerd in grond-, weg- en waterbouw, is met alle andere BV's van Eendracht Werkendam failliet verklaard. Bij de Zeeuwse tak werkten acht men sen.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 48