'Normaal doen' is recept van de beste bakker
Kenniswerf wil buiten schot blijven Opvolger van De Feijter
bij bezuinigingen door de provincie Groep ook op de fles
26 SCHOUWEN-DUIVELAND
Heel Schouwen-
Duiveland bakt
Nominatie
De Olmen
Vekaboprijs
Ondernemersplein
Tijdens deze jaarlijkse wedstrijd
bereidden de deelnemers drie pro
ducten die vervolgens werden be
oordeeld door de jury. Dit jaar
ging het om spelt volkorenbrood,
ministolletjes en tompoucen. Ten
Hove: „Over onze tompoucen
was de jury erg enthousiast. De ju
ryleden vonden de vulling lekker
stevig en de korst krokant. Dat
was genoeg voor een tweede
plaats. Het spelt volkorenbrood
en de ministolletjes bezorgden
ons beide een vierde plaats. Ik ver
wachtte niet dat we daarmee de
trofee binnen zouden slepen."
Hij bleek het mis te hebben. In to
taal bakten de bakkers van Ten
Hove de meeste punten bij elkaar.
Voor de tweede keer, want in
2008 lukte dit ook al eens. Ten Ho
ve heeft een simpele verklaring
voor het succes van zijn bakkerij:
„Je moet gewoon normaal blijven
doen. We werken al jaren met de
zelfde grondstoffen. Die zijn van
goede kwaliteit. We weten waar
ze vandaan komen. Als er een ver
tegenwoordiger langskomt en die
zelfde ingrediënten veel goedko
per aanbiedt, is de kans heel groot
dat ik daar nee op zeg. Hoewel we
er waarschijnlijk winst op kun
nen maken, is het veel belangrij
ker dat de kwaliteit van ons brood
en banket hoog is. De prijs is daar
aan ondergeschikt."
Ten Hove merkt dat het sinds 4
november drukker is in de win
kel. Vooral de tompouces zijn po
pulair. Die zijn trouwens voor
zien van wit glazuur in plaats van
het bekende roze laagje. „Van ori
gine zijn tompouces witte gebak
jes. We proberen alles zo puur mo
gelijk te houden."
Ondanks zijn voorliefde voor een
traditioneel, puur product gaat
Ten Hove wel met zijn tijd mee.
„We zijn een van de weinige bak
kerijen op Schouwen-Duiveland
Van origine zijn
tompoucen
witte gebakjes
die koemelkvrij brood verkoopt.
Je hoort steeds vaker over koe-
melkallergie, minder vaak kun
nen mensen met zo'n allergie een
gewoon wit, bruin of volkoren
brood vinden. Wij ontdekten dat
je met een aantal kleine aanpas
singen een 'doorsnee' brood koe
melkvrij kunt maken.
Wat hij het allerleukst vindt zijn
de reacties van zijn klanten: „We
krijgen reacties als: 'Wij wisten al
dat jullie deze prijs zouden win
nen. Hoe kan het ook anders.' Het
is een eer als een vakjury je zo
goed beoordeelt, maar tevreden
klanten zijn het belangrijkst. Som
migen komen hier terwijl zij van
de andere kant van Schou
wen-Duiveland komen. Dat doen
ze niet omdat ze gewoon zin heb
ben om even een rondje te rijden.
Ze komen voor onze producten."
ZIERIKZEE - Kookwinkel de Vries
in Zierikzee organiseert de bak^
wedstrijd Heel Schouwen-Duive
land bakt, een zoektocht naar het
origineelste en lekkerste zoete
bakrecept van Schouwen-Duive
land. Dit kan een oud recept zijn,
maar ook iets nieuws. Lever uw
baksel op vrijdag 14 november
vóór 12.00 uur in. Zaterdag 15 no
vember om 12.30 uur worden de
prijzen uitgereikt door het
Suukermeisje. De jury beoordeelt
de recepten op originaliteit,
smaak en presentatie. De eerste
prijs bestaat uit een waardebon
en het boek Zeeuws Zoet.
MELISKERKE - Vakantieverblijf De
Olmen in Meliskerke is één van
de zes genomineerden voor de Ve-
kabo Logeeraccommodatie 2015.
De Vekabo is de koepelorganisatie
van kampeerboeren.
Logeeraccommodaties bestaan uit
groepsverblijven, B&B's, vakantie
huisjes, (boerderij)kamers, stu
dio's, appartementen, chalets en
pipowagens. De gasten van de lo-
geerbedrijven hebben gestemd op
de locaties die volgens hen voor
de titel in aanmerking komen.
De andere vijf bedrijven die kans
maken op de prijs zijn De Appel-
hoek in Wijdenes, Larik's Hoeve
in Leusden. Lentemaheerd in Uit-
huizermeeden, De Puthof in Rey-
merstok en Kampeerboerderij
van Pinxteren in Oirschot. De
winnaar wordt in januari bekend
gemaakt tijdens de Vakantiebeurs
in Utrecht.
In een brief aan de Provinciale Sta
ten somt Bram Maljaars van aan-
jaagfonds ZigZag op wat de in
drie jaar behaalde resultaten op
de Kenniswerf zijn: 250 nieuwe ar
beidsplaatsen, 700 arbeidsplaat
sen door verplaatsing, vestiging
van vijftien nieuwe kennisinten
sieve bedrijven, vestiging van 33
nieuwe startende bedrijven in
DOK41, groei van zesduizend
naar ruim zevenduizend studen
ten en een 'explosieve groei' van
toegepast onderzoek bij de HZ.
Maljaars zou die cijfers graag ver
der laten stijgen. Vijf- tot zeven
honderd nieuwe arbeidsplaatsen
moet lukken, denkt hij. Zestig
nieuwe technische en creatieve
starters en 25 nieuwe kennisinten
sieve bedrijven ook. Maar daar is
geld voor nodig. Vier ton per jaar
om precies te zijn. De provincie
verzoekt hij jaarlijks 175.000 euro
bij te dragen.
„In het verleden zijn ook projec
ten als DOK41 gesteund en de
Kenniswerf is uitdrukkelijk niet
alleen een Vlissings project, maar
een Zeeuws project. Daarom spre
ken we tegenwoordig ook van
Kenniswerf Zeeland", aldus Mal
jaars. „We zijn nog maar drie jaar
bezig, maar in die opstartperiode
hebben Het project Kenniswerf
Zeeland en DOK41 meer dan be
wezen. En dat met weinig midde
len en een klein, maar enthou
siast basisteam. Wat we veel had
den, waren ambities en die beha
len we steeds. Nu moeten we
doorgaan. Maar daar hebben we
wel steun voor nodig."
Eendracht Zeeland BV is ruim
twee jaar geleden ontstaan door
overname van activiteiten van de
failliete De Feijter Groep in Bier
vliet. In bouwkringen leidde dit
tot veel ergernis. Algemeen be
kend was dat de De Feijter Groep
onder de marktprijs werkte. Het
bedrijf liet een schuld achter van
12,7 miljoen euro, waarvan zeven
miljoen bij de Rabobank. Ook ver
huurders van machines en onder
aannemers waren de dupe.
De Eendracht BV's hadden finan
cieringsproblemen, aldus curator
Thijs Schraven. Een doorstart
voor de Zeeuwse tak zit er niet in.
Schraven zoekt bedrijven die uit
staande opdrachten willen uitvoe
ren en kopers voor apparatuur.
Eendracht werkte veel voor het
waterschap. Het bedrijf voerde on
der meer de in tijd fors uitgelo
pen sanering van het Groote Gat
bij Oostburg uit.
Bakkerij Ten Hove uit Nieuwerkerk heeft de prijs voor de beste ambachtelijke bakker gewonnen, foto Dirk-Jan Cjeltema
door Sharon van Oost
NIEUWERKERK - Bakkerij Ten Hove
uit Nieuwerkerk heeft vorige week
de Zeelandtrofee gewonnen: de
prijs voor de beste ambachtelijke
bakker van 2014. Eigenaar Henk
ten Hove was blij verrast. „Dit had
ik niet zien aankomen."
Bakker Henk ten Hove
door Wendy Wagenmakers
VLISSINGEN - Uit Zeeland mogen
dan veel arbeidsplaatsen verdwij
nen; op de Vlissingse Kenniswerf
gaat het goed. Om dat succes
voort te zetten, vragen de drijven
de krachten achter het project de
provincie om vooral niet daar op te
bezuinigen.
door Harmen van der Werf
TERNEUZEN - Het in Terneuzen ge
vestigde aannemersbedrijf Een
dracht Zeeland BV, gespecialiseerd
in grond-, weg- en waterbouw, is
met alle andere BV's van Eendracht
Werkendam failliet verklaard. Bij
de Zeeuwse tak werkten acht men
sen.