Wel de lusten, niet de lasten
7
Spelt
o
Gojibessen, hennep- en chiazaad,
tarwegras, rauwe cacao, bijenpollen,
ofwel producten die worden
aangeprezen als 'superfoods'.
Mateloos populair op het moment.
Ze beloven dan ook van alles. Maar
wat is 'super' en wat is 'hype'?
Tekst Wiljan Broeders
Beeld Bianca Seekers
De juiste balans
Boerenkool en spruiten
Schijf van vijf
Pure marketing
-r
ZATERDAG 8 NOVEMBER 2014
®te.
Superfoods,
gezonde
Uit de schappen zijn ze vooralsnog niet
weg te denken. En dan hebben we het ze
ker niet meer uitsluitend over de biologi
sche winkels, die er zo'n twee jaar gele
den - toen de trend uit Amerika kwam
overwaaien - wel als een van de eersten
op insprongen. Inmiddels is hun voor
beeld door velen gevolgd.
Zo heeft de bekendste grootgrutter van
het land superfoods in haar assortiment
opgenomen, net als tal van anderen waar
van een deel zich voorheen vaak niet
eens op voeding richtte. Om nog maar te
zwijgen van alle webshops die als padden
stoelen uit de grond schieten. Het laatste
wapenfeit is Powerfood van Rens Kroes
(inderdaad de zus van). Dit boek prijkt al
wekenlang in de bovenste regionen van
de nationale bestsellerslijst.
ziekten en van het helpen bij afval
len tot het verminderen van depres
sies en tegengaan van huidveroude-
ring.
„Pure marketing", aldus een woordvoer
der van het Voedingscentrum. „De ge
claimde gezondheidseffecten zijn onvol
doende wetenschappelijk onderbouwd.
Bovendien kan niet één voedingsmiddel
alle belangrijke voedingsstoffen leveren
die het lichaam nodig heeft. Wondermid
delen bestaan namelijk niet."
„Het leggen van een gezondheidsclaim
op voedsel is inderdaad not done," er
kent ook Mark Verhoof, medewerker bij
Eko Plaza. "Maar dit betekent nog niet
per definitie dat superfoods ook meteen
slecht zijn. In tegendeel durf ik wel te be
weren. De voedingswaarde lijkt me onom
streden, mits de superfoods als aanvul
ling gebruikt worden. Nooit als substi
tuut. Ja, de gojibes bevat flink veel vitami
ne C. Maar enkel nog gojibessen
eten zorgt onherroepelijk voor proble
men. Laat die sinaasappel en kiwi dus ze
ker niet links liggen. Het draait allemaal
om evenwicht en het vinden van de juiste
balans."
Een opvatting die voedingsdeskundige
Marion Pluimes voor de volle 100% on
derschrijft. "Wat ik echter opzienbarend
blijf vinden, is dat zodra superfoods ter
sprake komen de aandacht vrijwel uitslui
tend uitgaat naar producten uit verre,
uitheemse gebieden. Chiazaad, rauwe ca
cao en aqaibessen: er hangt een zweem
van mysterie omheen en ze zijn ongetwij
feld sexy en hip waar reclamemakers op
hun beurt weer garen bij spinnen. Maar
we vergeten hiermee dat onder super
foods eigenlijk ook alle seizoensgroenten
gerekend kunnen worden die dicht bij
huis op de koude grond zijn geteeld, zo
als de oer-Hollandse boerenkool en sprui
ten. Bovendien scheelt dat in de porte
monnee ook nog eens aanzienlijk."
Niet voor niets plakte het Voedingscen
trum eerder dit jaar al het etiket 'onzin
met een prijskaartje' op al die trendy su
perfoods. „Ondanks alle hypes die elkaar
zeker de laatste jaren in razend tempo op
volgen, is - en blijft - variatie nog steeds
het enige toverwoord voor wie gezond
wil eten. Die oude, vertrouwde 'Schijf van
Vijf is daarvoor nog steeds het perfecte
instrument!
Superfoods beantwoorden dan ook per
fect aan onze hang naar gezonde voe
ding. Ze bevatten een hoog gehalte aan
voedingsstoffen of bioactieve stoffen zo
als vitamines, mineralen en antioxidan-
ten. Bovendien hebben ze ook nog eens
tal van positieve eigenschappen op hun
conto staan. Van het verhogen van het li
bido tot het voorkomen van hart- en vaat-
en
Als u toch wilt profiteren van de voordelen van superfoods maar er het geld niet
voor over heeft, kunt u ook kiezen voor:
Bosbessen - boordevol vitaminen en mineralen
Broccoli - zowat de gezondste groente die er is
Zoete aardappelen - hoge concentratie complexe koolhydraten, eiwitten
vitaminen A en C
Biologische walnoten - boordevol omega-3 vetten
Avocado - staat stijf van de gezonde enkelvoudige onverzadigde vetten,
vitaminen, mineralen en vezels
Gember - boordevol vitaminen B1B2, B6 en C
Knoflook - eiwitten, vitaminen A en C
Olijfolie, extra vierge - heel wat enkelvoudig onverzadigd vet, vitamine E
Renatede Jong van de jeugdwebsite Jong in Balans
Superfoods dicht bij huis. Dan denk je al
snel aan alle verhalen rond het oude won-
derbrood'. Wie kan het verschijnsel beter
toelichten dan een praktijkdeskundige:
„Speltbrood is puur, natuurlijk brood. Het
bijzondere aan spelt is dat de vitale voe
dingsstoffen zich in de binnenste kern van
de speltkorrel bevinden. Tijdens het maal-
proces blijven al deze voedingsstoffen be
houden. Wij werken uitsluitend met zuive
re spelt en mengen ons speltgraan niet met
tarwe. Ons speltbrood wordt zonder gist,
maar uitsluitend op basis van desem ge
maakt. Machinale verwerking is niet moge
lijk, tot grote tevredenheid overigens van
onze bakkers voor wie het echte vakman
schap weer om de hoek komt kijken. Per
dag bakken wij hier toch al gauw een kleine
150 speltbroden. Maar met spelt is nog
veel meer mogelijk: spelteierkoeken, spelt-
muesli en zelfs speltchocolade. Het eind is
bovendien nog niet in zicht."
Harold Kottier, Bakery Café Kottier
-