Wel de lusten, niet de lasten 7 Spelt o Gojibessen, hennep- en chiazaad, tarwegras, rauwe cacao, bijenpollen, ofwel producten die worden aangeprezen als 'superfoods'. Mateloos populair op het moment. Ze beloven dan ook van alles. Maar wat is 'super' en wat is 'hype'? Tekst Wiljan Broeders Beeld Bianca Seekers De juiste balans Boerenkool en spruiten Schijf van vijf Pure marketing -r ZATERDAG 8 NOVEMBER 2014 ®te. Superfoods, gezonde Uit de schappen zijn ze vooralsnog niet weg te denken. En dan hebben we het ze ker niet meer uitsluitend over de biologi sche winkels, die er zo'n twee jaar gele den - toen de trend uit Amerika kwam overwaaien - wel als een van de eersten op insprongen. Inmiddels is hun voor beeld door velen gevolgd. Zo heeft de bekendste grootgrutter van het land superfoods in haar assortiment opgenomen, net als tal van anderen waar van een deel zich voorheen vaak niet eens op voeding richtte. Om nog maar te zwijgen van alle webshops die als padden stoelen uit de grond schieten. Het laatste wapenfeit is Powerfood van Rens Kroes (inderdaad de zus van). Dit boek prijkt al wekenlang in de bovenste regionen van de nationale bestsellerslijst. ziekten en van het helpen bij afval len tot het verminderen van depres sies en tegengaan van huidveroude- ring. „Pure marketing", aldus een woordvoer der van het Voedingscentrum. „De ge claimde gezondheidseffecten zijn onvol doende wetenschappelijk onderbouwd. Bovendien kan niet één voedingsmiddel alle belangrijke voedingsstoffen leveren die het lichaam nodig heeft. Wondermid delen bestaan namelijk niet." „Het leggen van een gezondheidsclaim op voedsel is inderdaad not done," er kent ook Mark Verhoof, medewerker bij Eko Plaza. "Maar dit betekent nog niet per definitie dat superfoods ook meteen slecht zijn. In tegendeel durf ik wel te be weren. De voedingswaarde lijkt me onom streden, mits de superfoods als aanvul ling gebruikt worden. Nooit als substi tuut. Ja, de gojibes bevat flink veel vitami ne C. Maar enkel nog gojibessen eten zorgt onherroepelijk voor proble men. Laat die sinaasappel en kiwi dus ze ker niet links liggen. Het draait allemaal om evenwicht en het vinden van de juiste balans." Een opvatting die voedingsdeskundige Marion Pluimes voor de volle 100% on derschrijft. "Wat ik echter opzienbarend blijf vinden, is dat zodra superfoods ter sprake komen de aandacht vrijwel uitslui tend uitgaat naar producten uit verre, uitheemse gebieden. Chiazaad, rauwe ca cao en aqaibessen: er hangt een zweem van mysterie omheen en ze zijn ongetwij feld sexy en hip waar reclamemakers op hun beurt weer garen bij spinnen. Maar we vergeten hiermee dat onder super foods eigenlijk ook alle seizoensgroenten gerekend kunnen worden die dicht bij huis op de koude grond zijn geteeld, zo als de oer-Hollandse boerenkool en sprui ten. Bovendien scheelt dat in de porte monnee ook nog eens aanzienlijk." Niet voor niets plakte het Voedingscen trum eerder dit jaar al het etiket 'onzin met een prijskaartje' op al die trendy su perfoods. „Ondanks alle hypes die elkaar zeker de laatste jaren in razend tempo op volgen, is - en blijft - variatie nog steeds het enige toverwoord voor wie gezond wil eten. Die oude, vertrouwde 'Schijf van Vijf is daarvoor nog steeds het perfecte instrument! Superfoods beantwoorden dan ook per fect aan onze hang naar gezonde voe ding. Ze bevatten een hoog gehalte aan voedingsstoffen of bioactieve stoffen zo als vitamines, mineralen en antioxidan- ten. Bovendien hebben ze ook nog eens tal van positieve eigenschappen op hun conto staan. Van het verhogen van het li bido tot het voorkomen van hart- en vaat- en Als u toch wilt profiteren van de voordelen van superfoods maar er het geld niet voor over heeft, kunt u ook kiezen voor: Bosbessen - boordevol vitaminen en mineralen Broccoli - zowat de gezondste groente die er is Zoete aardappelen - hoge concentratie complexe koolhydraten, eiwitten vitaminen A en C Biologische walnoten - boordevol omega-3 vetten Avocado - staat stijf van de gezonde enkelvoudige onverzadigde vetten, vitaminen, mineralen en vezels Gember - boordevol vitaminen B1B2, B6 en C Knoflook - eiwitten, vitaminen A en C Olijfolie, extra vierge - heel wat enkelvoudig onverzadigd vet, vitamine E Renatede Jong van de jeugdwebsite Jong in Balans Superfoods dicht bij huis. Dan denk je al snel aan alle verhalen rond het oude won- derbrood'. Wie kan het verschijnsel beter toelichten dan een praktijkdeskundige: „Speltbrood is puur, natuurlijk brood. Het bijzondere aan spelt is dat de vitale voe dingsstoffen zich in de binnenste kern van de speltkorrel bevinden. Tijdens het maal- proces blijven al deze voedingsstoffen be houden. Wij werken uitsluitend met zuive re spelt en mengen ons speltgraan niet met tarwe. Ons speltbrood wordt zonder gist, maar uitsluitend op basis van desem ge maakt. Machinale verwerking is niet moge lijk, tot grote tevredenheid overigens van onze bakkers voor wie het echte vakman schap weer om de hoek komt kijken. Per dag bakken wij hier toch al gauw een kleine 150 speltbroden. Maar met spelt is nog veel meer mogelijk: spelteierkoeken, spelt- muesli en zelfs speltchocolade. Het eind is bovendien nog niet in zicht." Harold Kottier, Bakery Café Kottier -

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 99