Smaakpanel bij Zeelandia blijkt groot succes 'Heel bitter dat de bloemen bij het monument weg zijn' SCHOUWEN-DUIVELAND 31 Keuring voor rijbewijs Heerenkeet en Proeverij leukste Zin en onzin van paardenvoer Ondernemersplein ZIERIKZEE - Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlen ging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen hier voor terecht op het spreekuur vrij dag 14 november in het MFC Zie- rikzee, Huijbertstraat 35. Afspre ken kunnen gemaakt worden via telefoonnummer 088 23 23 300. Een andere datum kan gepland worden via www.regelzorg.nl ZIERIKZEE - Bij'de Verkiezing van Leukste Restaurant zijn De Heer enkeet en De Proeverij uitgeroe pen tot de Leukste Restaurants van Schouwen-Duiveland. De Heerenkeet kreeg met 67 stem men de meeste stemmen en De Proeverij ontving met 9,02 de hoogste waarderingscijfers. Zij vertegenwoordigen de gemeente nu in de finale: 1-14 november. DREISCHOR - Karen van der Veer van Cavalor geeft, in samenwer king met vof Bodbijl diervoeders, donderdag 20 november een le zing over de zin en onzin van paardenvoer op wijnhoeve De Kleine Schorre in Dreischor. Nico- lette Bleij van stal Oudesluis geeft voorlichting over trailerladen, communicatie en begeleiding van paarden. Vanaf 18.30 uur. Aanmel den via bodbijl@zeelandnet.nl. Dit soort vragen krijgen de leden van het Smaakpanel bij de Ko ninklijke Zeelandia in Zierikzee wekelijks voorgeschoteld. De bak kerij-ingrediëntenproducent wil met behulp van dit onafhankelij ke panel onderzoeken wat de ei genschappen zijn van de ingre diënten die zij levert. „Duitsers houden over het alge meen van harder brood dan Span jaarden, voor wie het juist niet zacht genoeg kan zijn", weet Michiel Bruschke, directeur Re search en Development bij Zeelan dia. „Omdat we onze ingrediën ten in meer dan 70 landen verko pen is het belangrijk dat we we ten wat geschikt is voor welke markt." Daarom begon Zeelandia een jaar geleden met het zoge noemde sensorisch panel. Eens per week komen de leden bij el kaar om een oordeel te geven over de verschillende producteigen schappen van brood en banket. „Dit panel is niet in het leven ge roepen om de tevredenheid over een bepaald product te onderzoe ken", benadrukt Bruschke. „Het gaat om sensorische eigenschap pen zoals structuur, geur en smaak. Als Zeelandia bijvoorbeeld een ingrediënt heeft ontwikkeld dat ervoor moeten zorgen dat een korst langer knapperig blijft, scha kelen we het panel in om te tes ten of dat is geslaagd. Eventueel passen we het product daarna aan en testen zij het nog een keer. Net zo lang tot het helemaal is zoals het moet zijn." Om lid te kunnen worden van het panel, moet je een examen af leggen. Het is belangrijk duidelijk onderscheid te kunnen maken tussen verschillende structuren, geuren en smaken. Bruschke is en thousiast: „Het zijn stuk voor stuk gemotiveerde mensen, van leraren tot huismoeders en onder nemers. Allemaal hebben zij een passie voor voeding." Het zijn stuk voor stuk gemotiveerde mensen binnen dit panel Voordat de leden een bepaald pro duct testen, maken zij gezamen lijk een duidelijke omschrijving van de kenmerken van dat pro duct. Denk aan een cake met tien procent minder vet dan zijn voor ganger. In dat geval kunnen de pa nelleden testen of de cake niet te droog en niet te kruimelig is ge worden door zijn lagere vetgehal te. Het sensorisch panel is inmid dels een vast onderdeel van Zee landia. De volgende stap is om ook de tevredenheid van consu menten in de verschillende lan den te gaan meten. Bruschke: „Door zowel de eigen schappen van een bepaald ingre diënt te bestuderen als de tevre denheid over die eigenschappen te meten, kunnen we een link leg gen tussen onze ingrediënten en wat de consument wil." Hij legde afgelopen vrijdag, sa men met zijn vrouw, bloemen bij de herdenkingszuil bij de algeme ne begraafplaats in Koudekerke. Op persoonlijke titel, 'omdat er dit jaar geen ceremonie is bij de zuil'. „Toen mijn vrouw en ik za terdag nog even gingen kijken, waren ze verdwenen. Ik heb nog bij de graven op de begraafplaats gekeken, maar niets te zien. Ge woon weg." Hij is bitter teleurgesteld. „Ik be grijp niet dat iemand zoiets doet. Ze lagen bij de zuil, achter het hekje dat daar omheen staat. Die bloemen haal je dan toch niet zo maar even weg." Het in 2011 gerestaureerde monu ment, een zuil met daarop een leeuw met wapenschild, staat op het grasveldje bij de ingang van de algemene begraafplaats aan het einde van de Biggekerk- sestraat. In de sokkel van de zuil staan de namen gegraveerd van negentien inwoners van Koude kerke die tussen 1940 en 1945 om kwamen door oorlogsgeweld, slachtoffer werden van de inunda tie of nooit terugkeerden uit Duitsland. Het vormt nu weer de spil van dodenherdenkingen in Koudekerke. Kloosterman was ini tiatiefnemer tot het in ere herstel len van herdenkingen in het dorp. „Ik vond het jammer dat er zater dag geen officiële herdenking was bij de zuil. Vandaar de bloemen. Zeker nu, zeventig jaar na de Slag om de Schelde. Het monument is door de scholen in Koudekerke ge adopteerd en kinderen spelen een grote rol in de herdenkingen." Voorzitter Louis van Vlaanderen van het 4 mei-comité in Koude kerke: „De officiële herdenking met de schoolkinderen is ver plaatst naar 4 mei: de nationale dodenherdenking. Dat is een be wuste keuze geweest. Op andere plekken op Walcheren wordt er op 1 november wel herdacht. In Westkapelle bijvoorbeeld. Daar is in oktober en november '44 na tuurlijk heel veel gebeurd. Op 4 mei herdenken we onze doden. Dan gaat de vlag halfstok. Zater dag was een feest, net als op natio nale bevrijdingsdag 5 mei." Bloemen haal je toch niet zo maar even weg bij een monument Wie doet zoiets? „Het was zaterdag heel druk in het dorp. De grote stoet militaire voertuigen trok ook door Koude kerke. Op verzoek van de Stich ting Bevrijdingsmuseum Zeeland hebben we de bewoners gevraagd te vlaggen en langs te route te staan. De scouting is benaderd en schoolkinderen zijn via hun ouders ook gevraagd mee te doen. Er werd volop gevlagd en ge zwaaid." Directeur Martien le Clercq van basisschool 't Klinket: „De kinde ren zijn op school druk bezig ge weest met de Slag om de Schelde. Het was organisatorisch ook niet mogelijk om de stoet langs het monument te laten rijden. De kin deren zijn op 4 mei weer duide lijk aanwezig bij de zuil." DINSDAG 4 NOVEMBER 2014 Het sensorisch smaakpanel bezig met testen. Inzet: Michiel Bruschke, directeur Research en Development bij Zeelandia door Sharon van Oost ZIERIKZEE - „Hoe knapperig is deze broodkorst op een schaal van één tot en met tien?" En: „Hoe luchtig zou je die taartbodem omschrij ven?" Michiel Bruschke door Annemarie Zevenbergen KOUDEKERKE - Wie haalt er nu zo maar bloemen weg bij een herden kingsmonument? Dat vraagt Koude kerkenaar Henk Kloosterman zich af. Henk Kloosterman

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 45