Smaakpanel bij Zeelandia blijkt groot succes
'Heel bitter dat de bloemen bij het monument weg zijn'
SCHOUWEN-DUIVELAND 31
Keuring voor
rijbewijs
Heerenkeet en
Proeverij leukste
Zin en onzin van
paardenvoer
Ondernemersplein
ZIERIKZEE - Senioren, chauffeurs
met rijbewijs C/D/E en overige
automobilisten die voor verlen
ging van hun rijbewijs moeten
worden gekeurd, kunnen hier
voor terecht op het spreekuur vrij
dag 14 november in het MFC Zie-
rikzee, Huijbertstraat 35. Afspre
ken kunnen gemaakt worden via
telefoonnummer 088 23 23 300.
Een andere datum kan gepland
worden via www.regelzorg.nl
ZIERIKZEE - Bij'de Verkiezing van
Leukste Restaurant zijn De Heer
enkeet en De Proeverij uitgeroe
pen tot de Leukste Restaurants
van Schouwen-Duiveland. De
Heerenkeet kreeg met 67 stem
men de meeste stemmen en De
Proeverij ontving met 9,02 de
hoogste waarderingscijfers. Zij
vertegenwoordigen de gemeente
nu in de finale: 1-14 november.
DREISCHOR - Karen van der Veer
van Cavalor geeft, in samenwer
king met vof Bodbijl diervoeders,
donderdag 20 november een le
zing over de zin en onzin van
paardenvoer op wijnhoeve De
Kleine Schorre in Dreischor. Nico-
lette Bleij van stal Oudesluis geeft
voorlichting over trailerladen,
communicatie en begeleiding van
paarden. Vanaf 18.30 uur. Aanmel
den via bodbijl@zeelandnet.nl.
Dit soort vragen krijgen de leden
van het Smaakpanel bij de Ko
ninklijke Zeelandia in Zierikzee
wekelijks voorgeschoteld. De bak
kerij-ingrediëntenproducent wil
met behulp van dit onafhankelij
ke panel onderzoeken wat de ei
genschappen zijn van de ingre
diënten die zij levert.
„Duitsers houden over het alge
meen van harder brood dan Span
jaarden, voor wie het juist niet
zacht genoeg kan zijn", weet
Michiel Bruschke, directeur Re
search en Development bij Zeelan
dia. „Omdat we onze ingrediën
ten in meer dan 70 landen verko
pen is het belangrijk dat we we
ten wat geschikt is voor welke
markt." Daarom begon Zeelandia
een jaar geleden met het zoge
noemde sensorisch panel. Eens
per week komen de leden bij el
kaar om een oordeel te geven over
de verschillende producteigen
schappen van brood en banket.
„Dit panel is niet in het leven ge
roepen om de tevredenheid over
een bepaald product te onderzoe
ken", benadrukt Bruschke. „Het
gaat om sensorische eigenschap
pen zoals structuur, geur en
smaak. Als Zeelandia bijvoorbeeld
een ingrediënt heeft ontwikkeld
dat ervoor moeten zorgen dat een
korst langer knapperig blijft, scha
kelen we het panel in om te tes
ten of dat is geslaagd. Eventueel
passen we het product daarna aan
en testen zij het nog een keer. Net
zo lang tot het helemaal is zoals
het moet zijn."
Om lid te kunnen worden van
het panel, moet je een examen af
leggen. Het is belangrijk duidelijk
onderscheid te kunnen maken
tussen verschillende structuren,
geuren en smaken. Bruschke is en
thousiast: „Het zijn stuk voor
stuk gemotiveerde mensen, van
leraren tot huismoeders en onder
nemers. Allemaal hebben zij een
passie voor voeding."
Het zijn stuk voor stuk
gemotiveerde mensen
binnen dit panel
Voordat de leden een bepaald pro
duct testen, maken zij gezamen
lijk een duidelijke omschrijving
van de kenmerken van dat pro
duct. Denk aan een cake met tien
procent minder vet dan zijn voor
ganger. In dat geval kunnen de pa
nelleden testen of de cake niet te
droog en niet te kruimelig is ge
worden door zijn lagere vetgehal
te. Het sensorisch panel is inmid
dels een vast onderdeel van Zee
landia. De volgende stap is om
ook de tevredenheid van consu
menten in de verschillende lan
den te gaan meten.
Bruschke: „Door zowel de eigen
schappen van een bepaald ingre
diënt te bestuderen als de tevre
denheid over die eigenschappen
te meten, kunnen we een link leg
gen tussen onze ingrediënten en
wat de consument wil."
Hij legde afgelopen vrijdag, sa
men met zijn vrouw, bloemen bij
de herdenkingszuil bij de algeme
ne begraafplaats in Koudekerke.
Op persoonlijke titel, 'omdat er
dit jaar geen ceremonie is bij de
zuil'. „Toen mijn vrouw en ik za
terdag nog even gingen kijken,
waren ze verdwenen. Ik heb nog
bij de graven op de begraafplaats
gekeken, maar niets te zien. Ge
woon weg."
Hij is bitter teleurgesteld. „Ik be
grijp niet dat iemand zoiets doet.
Ze lagen bij de zuil, achter het
hekje dat daar omheen staat. Die
bloemen haal je dan toch niet zo
maar even weg."
Het in 2011 gerestaureerde monu
ment, een zuil met daarop een
leeuw met wapenschild, staat op
het grasveldje bij de ingang van
de algemene begraafplaats aan
het einde van de Biggekerk-
sestraat. In de sokkel van de zuil
staan de namen gegraveerd van
negentien inwoners van Koude
kerke die tussen 1940 en 1945 om
kwamen door oorlogsgeweld,
slachtoffer werden van de inunda
tie of nooit terugkeerden uit
Duitsland. Het vormt nu weer de
spil van dodenherdenkingen in
Koudekerke. Kloosterman was ini
tiatiefnemer tot het in ere herstel
len van herdenkingen in het
dorp.
„Ik vond het jammer dat er zater
dag geen officiële herdenking was
bij de zuil. Vandaar de bloemen.
Zeker nu, zeventig jaar na de Slag
om de Schelde. Het monument is
door de scholen in Koudekerke ge
adopteerd en kinderen spelen een
grote rol in de herdenkingen."
Voorzitter Louis van Vlaanderen
van het 4 mei-comité in Koude
kerke: „De officiële herdenking
met de schoolkinderen is ver
plaatst naar 4 mei: de nationale
dodenherdenking. Dat is een be
wuste keuze geweest. Op andere
plekken op Walcheren wordt er
op 1 november wel herdacht. In
Westkapelle bijvoorbeeld. Daar is
in oktober en november '44 na
tuurlijk heel veel gebeurd. Op 4
mei herdenken we onze doden.
Dan gaat de vlag halfstok. Zater
dag was een feest, net als op natio
nale bevrijdingsdag 5 mei."
Bloemen haal je
toch niet zo maar
even weg bij een
monument Wie
doet zoiets?
„Het was zaterdag heel druk in
het dorp. De grote stoet militaire
voertuigen trok ook door Koude
kerke. Op verzoek van de Stich
ting Bevrijdingsmuseum Zeeland
hebben we de bewoners gevraagd
te vlaggen en langs te route te
staan. De scouting is benaderd en
schoolkinderen zijn via hun
ouders ook gevraagd mee te doen.
Er werd volop gevlagd en ge
zwaaid."
Directeur Martien le Clercq van
basisschool 't Klinket: „De kinde
ren zijn op school druk bezig ge
weest met de Slag om de Schelde.
Het was organisatorisch ook niet
mogelijk om de stoet langs het
monument te laten rijden. De kin
deren zijn op 4 mei weer duide
lijk aanwezig bij de zuil."
DINSDAG 4 NOVEMBER 2014
Het sensorisch smaakpanel bezig met testen. Inzet: Michiel Bruschke, directeur Research en Development bij Zeelandia
door Sharon van Oost
ZIERIKZEE - „Hoe knapperig is deze
broodkorst op een schaal van één
tot en met tien?" En: „Hoe luchtig
zou je die taartbodem omschrij
ven?"
Michiel Bruschke
door Annemarie Zevenbergen
KOUDEKERKE - Wie haalt er nu zo
maar bloemen weg bij een herden
kingsmonument? Dat vraagt Koude
kerkenaar Henk Kloosterman zich
af.
Henk Kloosterman