H
Wilhelm BV vastgoedonderhoud
WERKEN 19
i
T:
et ei-
le
de-'
der
de
ken
lijk
aar
di£
ver
die
ge-
erze
en
in
rdat
er kosten zijn gemaakt. Maken zij
het eigen risico niet op, dan krij
gen ze het geld terug. Eigenlijk is
dit een vrijwillige terugkeer naar
de no-claimregeling uit 2006 en
2007. Toen betaalde iedereen een
hogere maandelijkse premie. Wie
I aan het eind van het jaar weinig
j of geen ziektekosten had ge
maakt, kreeg de no-claim geheel
of gedeeltelijk terug.
De zorgverzekeraar kan boven-
dien bepaalde behandelingen, me-
j dicijnen en hulpmiddelen uitslui-
ten van het eigen risico. „Het is
dus slim om daar op te letten bij
I het afsluiten van een verzekering.
Ben je bijvoorbeeld verzekerd bij
i VGZ, dan gaan de kosten van
voorkeursmedicijnen niet af van
het eigen risico", tipt De Jong.
VGZ vergoedt alleen de goedkoop
ste variant van het medicijn, voor
keursmedicijnen genoemd.
Wie weinig zorg nodig heeft, kan
ervoor kiezen het eigen risico te
verhogen. Bovenop een verplicht
eigen risico kun je kiezen voor
een vrijwillig eigen risico van
maximaal 500 euro. Je betaalt dan
dus maximaal 860 euro van de
eerste zorgkosten. In ruil daar
voor krijg je van de verzekeraar
korting op de premie. Volgens ver
gelijkingssite Independer ligt die
de korting meestal rond de vijftig
procent van het bedrag waarmee
je het eigen risico verhoogt.
m
Eén keer per week, op dress
down Friday, zondigt Jeanette
Hamster van Shell Nederland
met een kroketje en friet. De
rest van de week vult zij haar
dienblad met een verse salade
of soep, wat brood en een stuk
fruit. „Gezond eten is de verantwoordelijk
heid van werknemers zelf', benadrukt
Hamster. „Maar Shell doet er wel alles aan
een gezonde leefstijl te stimuleren. Op het
gebied van voeding betekent dat op de eer
ste plaats een uitgebreid assortiment gezon
de producten in de kantine en het luxe be
drijfsrestaurant."
Ongezond eten wordt er via omgekeerde
marketingtechnieken bewust ontmoedigd.
„In de kantine word je eerst langs fruit, ver
se salades, vruchtensappen en soepen ge
leid. Kroketten liggen ergens verscholen in
een hoekje. De menukaart in het bedrijfs
restaurant vermeldt het aantal calorieën bij
elke maaltijd. Medewerkers en gasten zien
dus het verschil tussen de BBQ_ Burger
(698 Kcal) en Salade Caprese (398). Dan is
de keus snel gemaakt."
Op de werkvloer is de vette hap op zijn re
tour, stelt trendwatcher Adjiedj Bakas in
zijn onlangs verschenen rapport Sportivi
teit op het werk: 'Steeds meer werkgevers
erkennen het belang om personeel fit te
houden. Onder meer vanwege de verho
ging van de pensioenleeftijd'.
Bedrijfscateraars zoals Hutten en We Can
teen sprongen de afgelopen jaren al in op
de roep om een gezondere kantinehap. Zij
voorzien bedrijven nu van verantwoorde
maaltijden uit verse, duurzaam geprodu
ceerde, onbewerkte producten. Met succes.
Hutten, door nrc.next uitgeroepen tot bes
te Nederlandse bedrijfsrestaurant, verdub
belde het aantal medewerkers de laatste
twee jaar van 700 naar 1.400. Het bedrijf
uit Veghel runt 130 bedrijfsrestaurants in
Nederland, waaronder die van Nike, Eneco
en Microsoft. „Werkgevers zien de meer
waarde van een gezonde lunch", weet Hut-
ten-woordvoerder Annemarie Driessen.
„Ze geloven, net als wij, dat; vers en geva
rieerd eten een grote, positieve invloed
heeft op de vitaliteit van werknemers. De
suikerspiegel blijft constanter en het ener-
Werkgevers weten het:
om te blijven presteren en
tot op hoge leeftijd door te
werken, hebben werknemers
energie nodig. Die komt niet
uit een broodje kroket, wel
uit huisgemaakte soep en
verse salades. Dus is in de
bedrijfskantine gezond eten
de nieuwe norm.
gieniveau op peil. Kortom, medewerkers
hebben minder last van energiedips. Een
gezonde lunch verhoogt dus de productivi
teit en helpt bij het terugdringen van ziek
teverzuim."
Bij Shell ligt het ziekteverzuim onder me
dewerkers rond 2 procent. „In vergelijking
met het landelijk gemiddelde van ongeveer
4 procent is dat laag", zegt woordvoerder
Hamster. „Zorg voor medewerkers werpt
op den duur zijn vruchten af. Iemand die
gezond eet, voelt zich fit en is alerter."
Maar wat is gezond? Volstaat het stokbrood-
je ham en kaas of moeten we allemaal aan
de veggiesalade met kikkererwten? „Alsje
blieft niet", zegt Maaike de Reuver, eigena
res van We Canteen, dat met lokale onder-
Vers en gevarieerd
eten heeft grote
positieve invloed
op de vitaliteit
van werknemers
nemers kantines in heel Nederland be
dient. „We duwen mensen gezond niet
door de strot, maar proberen ze wél te ver
leiden met een gevarieerd aanbod van ver
se producten die niet zijn bewerkt. Geen
E-nummers dus. Soepen worden op de dag
zelf met verse groenten bereid, smoothies
ter plekke gemixt. Kroketten? Vooruit,
maar alleen van biologisch rundvlees en in
kleiner formaat."
Ook wat Hutten betreft, staat gezond in de
eerste plaats voor kakelvers, duurzaam en
ambachtelijk gemaakt. Onder het eigen la
bel De Guijt maakt de cateraar samen met
lokale, duurzaam werkende boeren en te
lers 1.500 versproducten in eigen huis.
„Groenten kunnen daardoor langer in de
aarde blijven en worden direct vanaf het
land, met zo veel mogelijk behoud van vita
mines, verwerkt", verduidelijkt Driessen.
Maar Hutten en We Canteen gaan nog ver
der om medewerkers aan de verantwoorde
lunch te krijgen. Zo stunt We Canteen al
leen met gezonde combideals. Hutten on
derzocht samen met Wageningen UR of
mensen zich door kleine aanpassingen in
bedrijfsrestaurants - spots op salades, ver
spreiden van basilicumgeur - laten verlei
den gezonder te eten. Na een pilot werd bij
Eneco 30 procent meer water verkocht en
10 procent minder frisdrank en frietjes.
Medewerkers van bedrijven waar Hutten
het restaurant bestiert, kunnen zich ook la
ten adviseren door een vitaliteitscoach of
meedoen aan de zogenaainde Foodchallen-
ge. Die daagt mensen uit twee weken lang
alleen vers en onbewerkt voedsel te eten.
Niet alleen op het werk, ook thuis. Dries
sen: „En dan kijken we naar wat dat met
hun lijf en energieniveau doet. In ons be
drijf deden dertig mensen aan een pilot
mee. Niet iedereen houdt het vol. Zelf voel
de ik dat deze manier van eten wel iets
deed met mijn energieniveau."
Gaat deze inmenging niet wat ver? Dries
sen: „Het is belangrijk als bedrijf niet te be
lerend bezig te zijn. Niks moet. De kunst is
op een leuke, informatieve wijze kennis
over te dragen, zodat medewerkers zelfbe
wuste keuzes kunnen maken en ervaren
wat gezonde voeding kan betekenen."
ZATERDAG 1 NOVEMBER 2014
iten
Wilhelm BV, bijna 80 jaar geleden begonnen als eenmans
zaak, nu uitgegroeid tot een van de grotere spelers in de
markt van vastgoedonderhoud in Zuid-West Nederland.
We streven ernaar opdrachtgevers zorg uit handen te nemen,
mee te denken, oplossingen aan te dragen en te adviseren in
onderhoud van onroerend goed. We werken graag voor alle
soorten opdrachtgevers. In grote diversiteit voor particulieren,
voor aannemers, scholen, vastgoedbeheerders, kerken, vereni
ging van eigenaren, etc. Ons doel is in alle opzichten een duur
zaam eindproduct, beheersbare kosten en een tevreden klant.
Onze kernactiviteiten zijn: Schilderwerk, stucwerk, glaswerk,
behangwerk. Met daarbinnen diverse disciplines zoals
buitengevelisolatie, buitengevelrenovatie, houtrotsanering en
vloercoating. Samen de basis voor ons totaalconcept "partner
in vastgoedonderhoud".
We willen voorspelbaar, beheersbaar en kosten efficiënt
werken. En daarbij overtreffen we graag onszelf, maar vooral
ook de verwachtingen van onze opdrachtgevers. We vinden het
belangrijk om te weten wat er speelt binnen ons marktgebied
en gaan graag met onze (potentiele) opdrachtgevers in gesprek.
Wij kijken ernaar uit u te begroeten in onze stand (nr 330) op
hetWalcherenplein!
Wilhem BV
Bedrijvenstraat 1
4543 NZ Zaamslag
T 0115 4316 92
www.wilhelmbv.nl
Gezonde lunch
houdt personeel fit
door Ingrid Beckers
Annemarie Driessen (Hutten)
©reageren?
geld@depersdienst.nl