é'sg'i Kapelle overweegt Zeelandpas
Slager Verboom is kampioen rookworst maken
acuv de, (f(u£t
www.kerstaandekust.nl
WALCHEREN 27
ié Het is leuk als erkenning,
maar het draait om de
kwaliteit van het product
Informatiemarkt
duurzaam bouwen
Ondernemersplein
Woondag in
Westkapelle
VRIJDAG 12 DECEMBER 2014
ZEELANDHALLEN GOES
XANDER DE BUISONJE DO
NIELSON LANGE FRANS
31S ANITA MEYER
NEW AMSTERDAM ORCHESTRA
„Het is voor de toerist interessant
vanwege korting bij bijvoorbeeld
dagattracties en restaurants maar
ook voor de deelnemende bedrij
ven. Die krijgen bezoekers die an
ders misschien niet komen. Je ver
laagt de drempel", zegt burge
meester Anton Stapelkamp.
De ZeelandPas is al verkrijgbaar
in Veere, Noord-Beveland, Schou
wen Duiveland en Zeeuws-Vlaan-
deren. De Zeeuwse VW wil deze
pas onder de noemer 'Zo zie je
Zeeland pas' graag in heel Zee
land uitrollen.
Stapelkamp heeft daar wel oren
naar. „De pas kost slechts een
paar euro. Dat bedrag heb je er zo
uit na een bezoek aan een aantal
deelnemende bedrijven. Je lokt
ook mensen uit een wijdere om
geving. De gast van camping Lin
da in Wemeldinge bezoekt met
de pas wellicht het zwembad in
Kapelle vanwege een korting van
25 procent op de entreeprijs."
De kortingen kunnen divers zijn.
Van een gratis bolus bij een kopje
koffie, een glas huiswijn gratis bij
een hoofdgerecht, tot tien procent
korting bij de weekhuur van een
fiets.
Wellicht kan de ZeelandPas ook
worden gekoppeld aan toeristisch
vervoer. Zo gaat de de toeristische
bus 'Noord-Beveland express' vol
gende zomer ook in Zuid-Beve
land rijden. Daar kan de Zeeland-
Pas volgens Stapelkamp ook voor
worden ingezet. „De pas kan ook
heel veel marktinformatie gaan
bieden. Waar de toerist van cam
ping Linda naar toe gaat tijdens
zijn vakantie, weten we nu niet.
Met de SchouwenPas is bijvoor
beeld te zien dat mensen ook
naar de Vlindertuin gaan."
De VW vraagt van de deelne
mende gemeenten een bijdrage.
Voor Kapelle komt dat neer op
een bedrag van jaarlijks vijfdui
zend euro voor de komende drie
jaar. Dit bedrag is mede gebaseerd
op de omvang van de toeristische
sector.
Om te zeggen dat er zich meer tro
feeën dan rookworsten in de win
kel bevinden bij Verboom, is mis
schien wat overdreven, maar in
de loop der jaren heeft de slager
zijn sporen verdiend. „Hoeveel be
kers ik in mijn zaak heb staan,
weet ik zo gauw niet. Eigenlijk is
het mij daar ook niet om te doen.
Het is leuk als erkenning, maar
het draait om de kwaliteit van het
product." En die kwaliteit trekt
klanten uit heel Zeeland naar de
slagerij in de Scheldestraat. Spe
ciaal voor de rookworst en nu de
daling van het kwik inzet, stijgt
de verkoop. „In de wintermaan
den gaan er wekelijks zo'n vier-
tot vijfhonderd rookworsten over
de toonbank. Het is echt mijn visi
tekaartje."
Het grootste geheim voor het ma
ken van zijn bestverkopende pro
duct is misschien wel de passie
waarmee Verboom zijn vak uitoe
fent. „Al sinds mijn vijftiende zit
ik in het slagersvak. Ik werkte bij
mijn ouders in de slagerij en toen
ik de zaak 22 jaar geleden over
nam, ben ik me gaan onderschei
den in het maken van rook
worsten." Achter in de slagerij
staat al jarenlang dezelfde rook-
oven laat Verboom zien. „Dat is es
sentieel voor het maken van rook
worsten, maar toch gebeurt dit
niet meer zo veel. Er wordt veel
gebruik gemaakt van dompelba
den om de worsten zo te laten ro
ken."
Dat de rookworsten de hoofd
moot vormen van Verbooms zaak
is duidelijk, maar ook andere pro
ducten doen het goed benadrukt
hij. „Van de zestig verschillende
vleeswaren die ik verkoop, maak
ik het merendeel zelf." Aangezien
Verboom geen slager meer in
dienst heeft, en al het werk dus
op hem neerkomt, is het af en toe
best zwaar. „Het is financieel niet
meer te doen om nog een slager
erbij te nemen. Gelukkig heb ik
wel winkelpersoneel." Naast een
paar vaste krachten, werkt Ver
booms moeder ook nog steeds in
de winkel. „Ze is al 74, maar komt
nog altijd drie dagen in de week
helpen."
Dit jaar trokken in totaal 160 sla
gers uit heel Nederland naar de
slagersvakschool in Arnhem om
hun rookworst te laten beoorde
len. Op basis van een honderd
puntenschaal, velt de jury een oor
deel.
Verboom behaalde 99 punten en
greep daarmee net naast de ere
plaatsen. Hij gunt de winnaar
diens eerste prijs. „Het is een goe
de vriend van mij dus het is hem
van harte gegund."
VLISSINGEN - Vanwege de grote be
langstelling voor het biobased ge
renoveerde huis in Kruiningen
houden Projectbureau Zeeland,
R&B Wonen en Logus op 12 no
vember vanaf 19.30 uur een the
ma-avond over het gebruik van
duurzame bouwmaterialen voor
huiseigenaren. Er wordt aan de
hand van voorbeelden uitleg gege
ven over de voordelen van bou
wen met hout, bestrijden van
vochtproblemen, natuurlijke isola
tiematerialen, dampopen bou
wen, natuurlijke gevelbekleding,
etc. Tijdens de informatiemarkt
kunnen bezoekers natuurlijke
bouwmaterialen zien en voelen
en kunnen zij vragen stellen aan
deskundigen. Locatie: Logus, Ma
rie Curieweg 9-13 Vlissingen
WESTKAPELLE - Vier ondernemers
in Westkapelle houden op zater
dag 1 november een Woondag. De
deelnemende bedrijven zijn Min-
derhoud Wonen, Aangeenbrug
Electro, Dominicus en Houmes
Makelaars. De Westkapelle Woon
dag duurt van 10.00 tot 16.30 uur.
Het is de eerste keer dat de vier
een Woondag houden. Eerder dit
jaar lanceerden ze al de Woonwij
zer, een woonkrant waarin ze
drie keer per jaar hun nieuwste
producten en diensten toelichten.
Aangeenbrug Electro stelt het ma
gazijn en de werkplaats open.
Houmes Makelaars geeft de aftrap
voor de verkoop van vijf nieuwe
recreatieappartementen in Zoute-
lande. Minderhoud Wonen pre
senteert de nieuwe collectie meu
belen, stoffen en accessoires. Do
minicus opent de deuren van de
steenhouwerij.
DINSDAG 28 OKTOBER 2014
door Frank van Cooten
KAPELLE - De gemeente Kapelle
overweegt de invoering van de Zee-
landPas. Met deze pas krijgt de toe
rist onder meer korting bij deelne
mende bedrijven.
door Maarten Back
VLISSINGEN - Sinds jaar en dag doet
Topslager Rob Verboom mee aan
de wedstrijd 'Wie maakt de beste
rookworst van Nederland'. Hoewel
hij dit jaar net naast de titel greep,
blijft zijn receptuur onveranderd.
Rob Verboom (52): „Zegt men
rookworst, dan zegt men Topslager
Rob Verboom."
Slager Rob Verboom
tips: walcheren@pzc.nl
Vanuit heel Zeeland weten klanten slager Rob Verboom te vinden, foto Ruben Oreel.