é'sg'i Kapelle overweegt Zeelandpas Slager Verboom is kampioen rookworst maken acuv de, (f(u£t www.kerstaandekust.nl WALCHEREN 27 ié Het is leuk als erkenning, maar het draait om de kwaliteit van het product Informatiemarkt duurzaam bouwen Ondernemersplein Woondag in Westkapelle VRIJDAG 12 DECEMBER 2014 ZEELANDHALLEN GOES XANDER DE BUISONJE DO NIELSON LANGE FRANS 31S ANITA MEYER NEW AMSTERDAM ORCHESTRA „Het is voor de toerist interessant vanwege korting bij bijvoorbeeld dagattracties en restaurants maar ook voor de deelnemende bedrij ven. Die krijgen bezoekers die an ders misschien niet komen. Je ver laagt de drempel", zegt burge meester Anton Stapelkamp. De ZeelandPas is al verkrijgbaar in Veere, Noord-Beveland, Schou wen Duiveland en Zeeuws-Vlaan- deren. De Zeeuwse VW wil deze pas onder de noemer 'Zo zie je Zeeland pas' graag in heel Zee land uitrollen. Stapelkamp heeft daar wel oren naar. „De pas kost slechts een paar euro. Dat bedrag heb je er zo uit na een bezoek aan een aantal deelnemende bedrijven. Je lokt ook mensen uit een wijdere om geving. De gast van camping Lin da in Wemeldinge bezoekt met de pas wellicht het zwembad in Kapelle vanwege een korting van 25 procent op de entreeprijs." De kortingen kunnen divers zijn. Van een gratis bolus bij een kopje koffie, een glas huiswijn gratis bij een hoofdgerecht, tot tien procent korting bij de weekhuur van een fiets. Wellicht kan de ZeelandPas ook worden gekoppeld aan toeristisch vervoer. Zo gaat de de toeristische bus 'Noord-Beveland express' vol gende zomer ook in Zuid-Beve land rijden. Daar kan de Zeeland- Pas volgens Stapelkamp ook voor worden ingezet. „De pas kan ook heel veel marktinformatie gaan bieden. Waar de toerist van cam ping Linda naar toe gaat tijdens zijn vakantie, weten we nu niet. Met de SchouwenPas is bijvoor beeld te zien dat mensen ook naar de Vlindertuin gaan." De VW vraagt van de deelne mende gemeenten een bijdrage. Voor Kapelle komt dat neer op een bedrag van jaarlijks vijfdui zend euro voor de komende drie jaar. Dit bedrag is mede gebaseerd op de omvang van de toeristische sector. Om te zeggen dat er zich meer tro feeën dan rookworsten in de win kel bevinden bij Verboom, is mis schien wat overdreven, maar in de loop der jaren heeft de slager zijn sporen verdiend. „Hoeveel be kers ik in mijn zaak heb staan, weet ik zo gauw niet. Eigenlijk is het mij daar ook niet om te doen. Het is leuk als erkenning, maar het draait om de kwaliteit van het product." En die kwaliteit trekt klanten uit heel Zeeland naar de slagerij in de Scheldestraat. Spe ciaal voor de rookworst en nu de daling van het kwik inzet, stijgt de verkoop. „In de wintermaan den gaan er wekelijks zo'n vier- tot vijfhonderd rookworsten over de toonbank. Het is echt mijn visi tekaartje." Het grootste geheim voor het ma ken van zijn bestverkopende pro duct is misschien wel de passie waarmee Verboom zijn vak uitoe fent. „Al sinds mijn vijftiende zit ik in het slagersvak. Ik werkte bij mijn ouders in de slagerij en toen ik de zaak 22 jaar geleden over nam, ben ik me gaan onderschei den in het maken van rook worsten." Achter in de slagerij staat al jarenlang dezelfde rook- oven laat Verboom zien. „Dat is es sentieel voor het maken van rook worsten, maar toch gebeurt dit niet meer zo veel. Er wordt veel gebruik gemaakt van dompelba den om de worsten zo te laten ro ken." Dat de rookworsten de hoofd moot vormen van Verbooms zaak is duidelijk, maar ook andere pro ducten doen het goed benadrukt hij. „Van de zestig verschillende vleeswaren die ik verkoop, maak ik het merendeel zelf." Aangezien Verboom geen slager meer in dienst heeft, en al het werk dus op hem neerkomt, is het af en toe best zwaar. „Het is financieel niet meer te doen om nog een slager erbij te nemen. Gelukkig heb ik wel winkelpersoneel." Naast een paar vaste krachten, werkt Ver booms moeder ook nog steeds in de winkel. „Ze is al 74, maar komt nog altijd drie dagen in de week helpen." Dit jaar trokken in totaal 160 sla gers uit heel Nederland naar de slagersvakschool in Arnhem om hun rookworst te laten beoorde len. Op basis van een honderd puntenschaal, velt de jury een oor deel. Verboom behaalde 99 punten en greep daarmee net naast de ere plaatsen. Hij gunt de winnaar diens eerste prijs. „Het is een goe de vriend van mij dus het is hem van harte gegund." VLISSINGEN - Vanwege de grote be langstelling voor het biobased ge renoveerde huis in Kruiningen houden Projectbureau Zeeland, R&B Wonen en Logus op 12 no vember vanaf 19.30 uur een the ma-avond over het gebruik van duurzame bouwmaterialen voor huiseigenaren. Er wordt aan de hand van voorbeelden uitleg gege ven over de voordelen van bou wen met hout, bestrijden van vochtproblemen, natuurlijke isola tiematerialen, dampopen bou wen, natuurlijke gevelbekleding, etc. Tijdens de informatiemarkt kunnen bezoekers natuurlijke bouwmaterialen zien en voelen en kunnen zij vragen stellen aan deskundigen. Locatie: Logus, Ma rie Curieweg 9-13 Vlissingen WESTKAPELLE - Vier ondernemers in Westkapelle houden op zater dag 1 november een Woondag. De deelnemende bedrijven zijn Min- derhoud Wonen, Aangeenbrug Electro, Dominicus en Houmes Makelaars. De Westkapelle Woon dag duurt van 10.00 tot 16.30 uur. Het is de eerste keer dat de vier een Woondag houden. Eerder dit jaar lanceerden ze al de Woonwij zer, een woonkrant waarin ze drie keer per jaar hun nieuwste producten en diensten toelichten. Aangeenbrug Electro stelt het ma gazijn en de werkplaats open. Houmes Makelaars geeft de aftrap voor de verkoop van vijf nieuwe recreatieappartementen in Zoute- lande. Minderhoud Wonen pre senteert de nieuwe collectie meu belen, stoffen en accessoires. Do minicus opent de deuren van de steenhouwerij. DINSDAG 28 OKTOBER 2014 door Frank van Cooten KAPELLE - De gemeente Kapelle overweegt de invoering van de Zee- landPas. Met deze pas krijgt de toe rist onder meer korting bij deelne mende bedrijven. door Maarten Back VLISSINGEN - Sinds jaar en dag doet Topslager Rob Verboom mee aan de wedstrijd 'Wie maakt de beste rookworst van Nederland'. Hoewel hij dit jaar net naast de titel greep, blijft zijn receptuur onveranderd. Rob Verboom (52): „Zegt men rookworst, dan zegt men Topslager Rob Verboom." Slager Rob Verboom tips: walcheren@pzc.nl Vanuit heel Zeeland weten klanten slager Rob Verboom te vinden, foto Ruben Oreel.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 27