I De VOC Fortgens Swiers BOEK DE WEEK Mathilde Dekker-Versprille, de schrijfster van het boek Zeeuws Zoet, draagt de kunst van het bakken over en geniet van streekgerechten. Voor haar persoonlijk heeft Zeeuws Zoet ook troost geboden; om de dood van haar moeder te verwerken. oms liggen ze bij de bakker, die heerlijke Zeeuwse peper- bollen. Maar lang niet altijd lagen ze er als zij er zin in had of als ze de zachte anijsachtige pepernoten - zoals ze ook genoemd worden -wil de laten proeven aan haar vrienden. Mathilde Dekker-Versprille, maar iadit verband Suukermeisje, besloot om de peperbollen zelf te gaan maken. Dat was rond november vorig jaar. Ze zocht op internet naar het recept, sprak er met kook- gekke kennissen en familieleden over en ging aan de slag. „Het was allemaal niet zo eenvoudig te vin den, maar ik kreeg de smaak te pakken. Ik ontdekte dat er geen bakboeken waren met alleen maar zoete Zeeuwse recepten. Vandaar dat ik Zeeuws Zoet ben gaan maken." Mathilde werd die dag Suukermeisje en dat was een logische verandering. „Het is mijn bedrijfsnaam. Mijn man komt uit Westkapelle en hij had als bij naam Suuker. Heel Westkapelle heeft bijnamen. Ik ben het meisje van Suuker, Suukermeisje. En het komt wel heel goed uit dat hij van zoetigheid houdt. Hij heeft al mijn recepten geproefd. Het was fijn om dit samen met hem te doen. Trouwens, de fotografe, Wieny den Brabander van Duna Fotografie, heeft ook geproefd en prachtige foto's gemaakt. We moe ten het nu wel even iets rustiger aandoen. Voor on ze lijn." Ze proefden zo'n 37 baksels voor Zeeuws Zoet, van de peperbollen tot advocaatcrème en van kersen- taartjes, schroasels, tot beschuitpap. Het zijn recep ten van vroeger en van nu én soms al van bijna ver geten recepten. „Het zou erg jammer zijn als deze zoetigheden niet meer gemaakt zouden worden, om dat de recepten zijn vergaan. Streekgerechten horen bij de traditie van een volk, geven er identiteit aan. En er zijn veel gelegenheden om lekker gebak te eten." Voordat Mathilde aan het boek begon, hield ze al van bakken. Dat kwam vooral door haar moeder, die het heerlijkste gebak kon maken. En als moeder bak te, keek zij als kind toe hoe het taartbeslag werd ge maakt en hoe de taart glanzend bruin uit de oven kwam. „Mijn moeder stierf veel te jong, al in 2010. Ze was op. Ze zeggen wel eens: van iets komt iets. Mijn moeder heeft mij de liefde meegegeven voor het mooie streekproduct, voor het bakken. Altijd als ik bij haar kwam, was ze aan het bakken of rook het heerlijk naar-zoetigheid. Ik miste dit allemaal zo erg en ben ook gaan bakken." Ze zocht naar recepten en bakte met oud en nieuw een nieuwjaarswafel van oma. Ze zegt: „Die oude wafelijzers zijn loeizwaar, maar ze verkopen nu ook de lichtere variant in winkels met huishoudelijke ap paratuur." Van vriendinnen kreeg ze het recept van een kermis- vlaai uit Oost-Zeeuws-Vlaanderen en die werd goed gekeurd voor haar boek. Ze begon aan de rijstepap, een lekkernij die ze vaak als kind had gegeten en een soort troostgerecht is. „Ik weet nog dat mijn moeder heel erg gezocht heeft naar de smaak van de rijstepap van mijn oma. Mijn moeder was nooit te vreden over het eindresultaat. De volle, romige smaak kreeg ze maar niet te pakken." Het Suukermeisje ging door met de zoektocht naar de beste rijstepap, maar ze had het er moeilijk mee. Ze kocht boerenmelk bij de zuivelboerderij Hooge- lande in Grijpskerke. En dat was het, haar rijstepap werd er rond van, ofwel vol en romig, precies zoals zij zich van vroeger herinnerde. „Mijn moeder zou ervan genoten hebben. Zuivelboerderijen verkopen de melk die deze pap nodig heeft. Ik gebruik trou wens het liefst alleen maar streekproducten. Ik koop grondstoffen als granen direct bij de molen en eie ren bij de kleinschalige kippenboer. Het resultaat wordt er zoveel lekkerder van. Je proeft de liefde voor het product." Als ze een van de pagina's moet uitkiezen, waarover ze nog iets speciaals wil zeggen, wijst ze pagina 54 aan. Daarin wordt de rijstepap opgediend en uitge- serveerd in zilveren bewerkte schaaltjes. „Die zijn nog van mijn oma. En het recept, met de hand ge schreven, is van mijn moeder. Dat zijn mooie details als aandenkens." De Zeeuwse bolus prijkt uiteraard in haar boek. Ze noemt het Jikkemienen of droll'n. De stoere bolus was even een valkuil voor haar. „Toen ik bezig was met de bolus voor het boek ging het bijna mis. Alle gerechten waren in een keer goed. Behalve dus die bolus, die moest opnieuw. De bolussen rezen niet voldoende naar mijn zin. Maar al doende leert men. Ja, je moet om te bakken heel erg precies zijn, maar dat ben ik wel. Ik ben perfectionistisch en werk net jes." Naast het recept en de bereidingswijze geeft het Suukermeisje nog tips uit de praktijk prijs en aller lei weetjes over de producten. Bij de bolussen staat bijvoorbeeld dat de oven 10 graden hoger gezet moet worden dan het recept aangeeft. De oventem peratuur zakt terug op het moment dat je het beslag er inzet. Daarna kan de temperatuur worden terug gedraaid. Handig om te weten. In het zoet woordje vooraf wordt een meesterpatis- sier geciteerd. „Goed gebak smaakt zo echt zoet als de liefde, simpelweg omdat die liefde er ook ingebak ken zit.' Het is haar uit het hart gegrepen. Ze zeggen wel eens: van iets komt iets. Mijn moeder heeft mij de liefde voor het bakken gegeven. Zeeuws Zoet, Zeeuwse en zoete gerechten van Vroeger en Nu. Mathilde Dekker-Versprille, het Suukermeisje. Foto grafie Duna (www.fotografieduna.nl), Uitgeverij Het Paard van Troje, Goes. Arend van der Wel/ Tekstuwel, Goes. Drukkerij Zoeteweij, Yerseke. Zeeuws Zoet verschijnt dinsdag 28 oktober. Suuker meisje zal een tournee houden door Zeeland, om te signeren en te laten proeven: Zaterdag 1 november boekhandel De Drukkerij, Middelburg van 15.00 tot 16.30. Woensdag 5 november op Contacta Goes, Wal- cherenplein stand 327, van 19.00 tot 21.00. Zaterdag 8 november Boekhandel Het Paard van Troje, Goes van 14.30 tot 16.30 uur. Zaterdag 15 november Boek handel De Vries, Zierikzee van 11.30 tot 13.30. Woens dag 19 november kookwinkel Bianca Bonte, Oost burg van 10.00 tot 15.00. De Verenigde Oost-Indi sche Compagnie (VOC) staat te boek als de eerste multinational ter wereld. Over het bedrijf zijn al vele studies ge schreven. Jan J.B. Kuipers voegt daar nu een populaire versie aan toe: Een multinational onder zeil 1602-1799. In een mooi gebonden uitgave vertelt hij over opkomst, bloei en ondergang, over de orga nisatie en over de mensen aan boord en in de Oost. Hendrik Willem Fortgens (1903-1984) werd in 1935 leraar en conrector van het gymnasium in Middelburg. Tijdens de laatste oorlogsmaan den was hij waarnemend rector en hield hij een dagboek bij. Wil lem van den Broeke en Tobias van Gent bezorgen het dagboek. De oorlogshandelingen worden toegelicht. Ook worden de men sen in zijn omgeving besproken, zodat er een beeld ontstaat van de toenmalige standenmaatschappij. De taal van het water is de tweede verhalenbundel van Robbert Jan Swiers (1959) uit Middelburg. Begin dit jaar verscheen zijn eerste: Een kwestie van schaal. Deze keer si tueert de schrijver zijn verhalen vrijwel allemaal in het heden. Swiers schreef kinderboeken, poë zie, romans en hij werkte mee aan taal- en geschiedenismetho des. In 2005 won hij met Jan J.B. Kuipers de Zeeuwse Boekenprijs voor Het verhaal van Zeeland. zaterdag 25 oktober 2014 29 OKT T/M 8 NOV zoet als de liefde door Edith Ramakers J IWUnw «Mi

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 97