MEDIA 25 Dineren in een sterrenrestaurant kost al snel een paar honderd euro. Waarom hebben mensen dat er voor over? In The world's best chefs delen twaalf topchefs hun filosofie en innovatieve technieken met chefkok Katie Button. Chefkok Katie Button liep ooit zeven maanden stage bij Ferran Adria in het, in middels gesloten, wereldbe roemde Catalaanse restau rant elBulli. Liefst vier keer werd dat tot beste restaurant ter wereld verkozen. De wachtlijsten wa ren er ellenlang. Het was een radicale carrièreswitch voor Button, die destijds op het punt stond te prorpoveren in de neurologie. „Eigenlijk verschilt koken op topniveau niet veel van werken in de wetenschap", zegt alleskun- ner Button, die ook een graad in chemi sche en biomoleculaire technologie behaal de. „Je hebt in de keuken ook te maken met chemische processen en juiste afmetin gen, net als in een laboratorium." Koken is de passie van de Amerikaanse. Ze kwam bij elBulli via haar liefde Felix Mea- na, toen servicemanager bij het restaurant. Ze mocht er serveren, maar de keuken bleef trekken. Toen ze na het seizoen terug naar Amerika ging, vroeg ze bij vertrek aan chef Ferran of ze het volgende jaar stage mocht lopen. Dat mocht, maar ze moest eerst ervaring opdoen. Button ging vervol gens aan de slag bij Jean-Georges in New York, ook al niet het minste restaurant, aan Central Park. Een jaar later was ze behendig genoeg als pupil voor Ferran, die te boek staat als een norse, bijna obsessieve perfectionist. Vol gens kenners heeft de Spaanse topkok een nieuwe culinaire taal uitgevonden. Hij is een avant-gardist die zijn gerechten tot een belevenis maakt, waarbij hij experi menteert met smaken en textuur. Werken onder Ferran op gastronomische heilige grond omschrijft Button als een zware, maar leerzame tijd. „In elBulli heb ik voor al veel discipline gekregen en ontzettend veel kennis opgedaan. Ik heb geleerd dat ik goed onder druk kan presteren. Het was de belangrijkste periode in mijn carrière." Uiteraard mocht Ferran in het lijstje van The world's best chefs niet ontbreken. Voor het programma ontmoet Button hem in Barcelona, waar de topkok sinds de sluiting van zijn restaurant in 2011 een culinair on derzoekscentrum bestiert. Hier doen Fer ran en zijn team nog uitsluitend onder zoek naar kooktechnieken en probeert hij antwoord te geven op de vraag wat koken precies is. Hij ontleedt ingrediënten en bouwt die opnieuw in een andere textuur op. Het levert ongebruikelijke gerechten op. Denk aan smaaksensaties als knoflook met amandelijs of vanille aardappelpuree. Tijdens de afleveringen portretteert But ton de koks niet alleen, ze steekt ook haar handen uit de mouwen van de koksbuis. „Het was inspirerend om in verschillende topkeukens te staan. Dat is een kans die bijna niemand is gegeven, .want de wereld van de sterrenrestaurants is klein en niet per se de meest toegankelijke." Voor Button was het draaien van The world's best chef een leerzame periode. Niet alleen maakte ze haar debuut als presenta trice, ze deed ook ideeën op voor haar ei gen restaurant, Curate in Asheville, dat ze vrijwel direct na haar stage bij elBulli opzette. „Na die periode had ik de drive en het zelfver trouwen gekregen zelf een restaurant te begin nen." In de drie jaar dat Cürate open is, viel het tapasrestaurant al meer dere keren in de prijzen. Zo ontving Button in 2013 de Women Chefs and Restaurateurs Gol den Whisk Award. Dat Het draait in deze wereld om hard werken. Als je dat laat zien, word je gewaardeerd is een prijs speciaal voor vrouwen in de keuken, nog altijd een zeldzaamheid in het gastronomische landschap, dat vooral wordt bevolkt door mannelijke chefkoks. Button is niet bezig met de sekseverhou dingen in de keuken. „Het is voor mij geen issue. Het draait in deze wereld om hard werken. Als je dat laat zien, word je gewaar deerd. Ik heb nooit het idee gehad dat ik werd achtergesteld omdat ik vrouw ben." Behalve Ferran worden in The world's best chefs ook Andoni Adu- riz, Juan Mari Arzak, Mi chel Bras, Joan Roca, Gaston Acurio, Grant Achatz, Daniel Humm, Michel Guérard, losé Andrés, Alex Atala en Massimo Bottura ge volgd. Maar of dit ook echt de twaalf beste keukenprinsen ter we reld zijn, durft Button niet te zeggen. „Het is erg moeilijk de twaalf beste chefs te bepalen. Er is nog zo veel nieuw talent dat rond loopt. In deze serie staan vooral de avant- gardisten centraal, de vernieuwers." Opyallende afwezigen in de serie zijn Claus Meyer en René Redzepi van Noma, het Deense tweesterrenrestaurant in Ko penhagen, dat drie keer tot beste restau rant werd verkozen. Volgens Button zijn ze benaderd, maar paste het niet in het draai- schema. Ze hoopt in de toekomst de Scan- dinaviërs te kunnen volgen. „Wellicht voor een volgende serie?", hint Button op een tweede seizoen. ZATERDAG 25 OKTOBER 2014 Een creatie van chefkok Daniel Humm. Het geheim van de sterrenchef door Jasmijn Masius Katie Button, chefkok Katie Button praat met de beste chefkoks ter wereld over hun culinaire talenten. foto's 24Kitchen The world's best chefs. Zondag (26 oktober) op 24Kitchen, 19.00 uur. reageren? media@depersdienst.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 81