Zes dagen in de week heeft ze een eigen plekje in deze krant. Door het succes van Heel Holland Bakt is culinair journaliste en program mamaker Janny van der Heijden zelf ook van 'heel Holland'. 14 SPECTRUM Ze heeft het allemaal wel eens gehoord, in de meer dan 35 jaar dat ze werkt als culi nair journaliste. Een dagelijkse plek in de krant, zo'n vijftig kookboeken op haar naam. 'Je hebt een leuke schrijfstijl, waarom ga je niet eens écht iets schrijven?' Of, een beetje denigrerend: 'die receptjes van jou'. Maar Janny van der Heijden (60) hoeft zich niet meer te veront schuldigen voor wat ze doet. Hoog uit voor het feit dat ze 'tot haar schan de' bij de koffie geen baksels van ei gen makelij serveert. Dat krijg je er van als je als jurylid van Heel Holland Bakt 'heupendag' introduceert als nieuwkomer voor het Woordenboek der Nederlandse Taal Proeven tot je suikerspiegel omhoog schiet en de kilo's eraan vliegen - vandaar die heupen. Maar deson danks een 'cadeautje', dat Heel Hol land Bakt. Van der Heijden was al in een vroeg stadium betrokken bij de Nederlandse versie van The Great Bri tish Bake Off die in het tweede sei zoen, met presentatrice Martine Bijl en collega-jurylid Robèrt van Beek hoven (patissier), opnieuw meer dan anderhalf miljoen kijkers trekt. Straks, met kerst, is een speciale afle vering te zien met de twee juryleden en de winnaar van deze reeks. Die af levering is natuurlijk al opgenomen, maar nee, wie morgen (zondag) wint, ze houdt zich van de domme. Menno toch zeker wel, die met die baard en de durf en de drive? Of toch niet? Die criminologe dan met de po ny en de aanbiddelijke lach? „Geen idee hè, ik ben blond. Héél blond." Maar waar ze normaal de afleverin gen pas te zien krijgt als-ze worden uitgezonden, heeft ze van de kerst bakkerij een preview gehad. Afschu welijk, huivert ze, om naar jezelf te kijken, dat trekt ze gewoon niet. Kun je mij er niet gewoon uithalen, had ze de eindredacteur gevraagd. Ga nou niet zo op jezelf zitten letten, had hij gereageerd, blijf alsjeblieft zo als je bent. Zo ongekunsteld. En zo 'barok', zoals Van der Heijden zichzelf graag omschrijft. Voluptu eus van gestalte - hoe heerlijk is dat voor de minder jonge/strakke mede mens? - maar altijd in stijl met haar jurken en jasjes, met haar parels en haar hoge-hakkenfetisj. Want hoezo moeten schoenen lekker zitten? Ze zou best 10 kilo minder willen we gen. Ze had een echtgenoot die hield van heel slank, ze heeft alle diëten ge daan, geleefd op 500 calorieën. Ze sport met een personal trainer en had nooit gedacht dat ze ooit zou zeg gen dat ze dat 'lekker' zou vinden. Maar ze gaat Nooit Meer Lijnen. Daarvan word je alleen maar zwaar der. En ze houdt van lekker. Barok is ook van toepassing op de in richting van haar huis. Veel'antiek, gi gantische spiegels waarvan ze een stukje heeft moeten afzagen - en nog een stukje en nog een stukje - om ze neer te kunnen zetten, enor me kasten. Het zijn familiestukken en ze kon er na haar vertrek uit een groot huis geen afstand van doen. Ze houdt nou eenmaal óók van mooie dingen. En ze heeft last van verzamel- drift. Van blauw porselein, serviezen, kurkentrekkers, kookboeken (meer dan vierduizend) tot flessen olijfolie. „En boven is het net zo vol." En al sta je zes dagen per week in de krant, pas als je op tv komt, ben je een Bekende Nederlandse. Dat Ne derlandse toeristen je in Madrid, waar je op bezoek bent bij je volwas sen zoon, ineens herkennen als je aanbiedt een foto van ze te maken. Haar cv is gevuld met eindeloze tele visie-ervaring: Masterchef, Life&CookingKoffietijd. Maar in alle gevallen achter de schermen, als culi nair adviseur, maker, redacteur. For mats bedacht, teksten geschreven. Want ze had altijd gezegd: 'Ik ga niet vóór de camera. Alleen als er iets past en het iets is waarbij ik mezelf kan zijn'. „Ik dacht: dat is makkelijk brullen, het bestaat toch niet." Bij Obese, de strijd tegen overge wicht, viel het niet langer tegen te houden. Daarna volgde Heel Holland Bakt en nu ontwikkelt ze voor BNN de tweede Nationale Eettest waarvan ze ook medepresentator is. Haar liefde voor koken begon toen ze 16 was, met het kookboek Con Amore van actrice Sophia Loren dat ze ooit voor haar moeder had gekocht, maar dat ze meenam toen ze uit huis ging. Sophia Loren, de mooiste vrouw ter wereld, nog altijd. Het boek is hele maal stukgelezen. Niet duur en inge wikkeld koken, maar vanuit de tradi tie en volgens Lorens moeder, groot moeder, tantes. „Koken en eten is meer dan dingen naar binnen wer ken. Aan tafel deel je dingen", zegt Van der Heijden. Ze was zelf, tweede kind met een zes jaar oudere broer, nooit een makkelij ke eter geweest. Een drama, zegt ze haast verlekkerd. Maar er werd nooit een punt van gemaakt. Als ze maar wel één hapje proefde. Dat is de sleu tel geweest, gelooft ze tot de dag van vandaag. Daarom associeert ze eten nog steeds met vieren, met gezellig heid, met koesteren. Ze hoopt de koestering aan haar eigen eettafel ook op anderen over te brengen. Maar wat ze vooral wil, is mensen le ren proeven en leren koken met ver se producten. In de volle breedte, bin nen hun portemonnee. Dat is één van de drijfveren voor haar kookru- briek: als je iets wil veranderen, moet je bij de basis beginnen. Ze groeide op in een 'heel gemiddeld gezin'. Als haar moeder, die veel bak te, zelf amandelspijs maakte - want in de handel werden witte bonen ge bruikt - mocht zij helpen met het malen van de noten. Suiker, amande len, eidooier in een grote glazen pot op de bovenste plank in een donkere pantry. Het slinkt wel heel erg, had haar moeder tegen vriendinnen opge merkt. Niet wetend dat dochter elke dag op een krukje klom om uit de pot te lepelen. Haar vader, ambtenaar, jaagde. Met veel respect, het was geen knallen om het knallen, maar het ging om na tuurbeheer in hun Kennemerland. Als hij een haas of fazant vilde, zei mm Heupendagen en hoge hakken door Marjolijn de Cocq Janny van der Heijden (Haar lem, 1954) stu deerde Neder lands (niet vol tooid). 1980: eerste kookboek Pasta 1983-nu: vaste, dagelijkse kook- rubriek voor re gionale dagbla den. 2001-2003: Hoofdredacteur Tip Culinair. 2003-nu: Be trokken bij Life Cooking, Mas terchef, Wie is de Chef, Obese, Koffietijd en Na tionale Eettest. 2013-nu: Jury lid Heel Holland Bakt. Van der Heijden woont alleen en heeft twee vol wassen zoons. foto Getty Images

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 70