66 Het was een ruige, jonge gast die niet te moeilijk deed. En dat trok me juist zo aan TWee doden bij' dancefeesten, vermoedelijk door drugs Man overboord Na 19 boeken is Jamie Oliver nog steeds de goeroe der hobbykoks. Vijf experts over 15 jaar The Naked Chef. AMSTERDAM - Lekker, simpel en zonder fratsen koken. Dat was vijftien jaar geleden het uitgangs punt van The Naked Chef. Inmid dels leveren de boeken, tv-pro- gramma's, keukenaccessoires en restaurants van Jamie Oliver mil joenen op. Oliver het merk is 300 miljoen euro waard. Zowel de kok als de ondernemer blijft onge kend populair. „Jamie Oliver is niet de beste chef als je spreekt over Michelin-ster- ren of internationale waardering van culinair recensenten. Hij is wel de beste in het inspireren van hobbykoks en het mensen lekker en creatief te laten eten. Dat Ja- mie een merk is geworden, de af gelopen jaren, is niet iets dat per se bij zijn vak hoort. Hij hoeft het natuurlijk niet te doen. Dat vind ik zeker niet iets negatiefs, als hij het maar goed en eerlijk aanpakt en niet iets gaat doen dat nep aan voelt. Wat ik ontzettend sterk vind, is dat hij alles heel dicht bij zijn eigen merk en bij zichzelf houdt. Daarnaast is hij ook een slimme ondernemer, zonder een gladde zakenman te worden. En dat is iets om een diepe buiging voor te maken." „Voor mij persoonlijk is Jamie Oli ver nog altijd van grote waarde. Ik heb nooit de koksopleiding ge volgd en ben begonnen als hobby kok toen ik 20 was. Op die leeftijd wil je natuurlijk een kookboek van iemand waarmee je je kunt identificeren. Hij was een jonge, ruige gast die niet te moeilijk deed. Dat trok me aan. Ik vind dat hij mooie producten en een goed altijd meer kan bewaken. Kijk maar naar zijn slagerij die een tijd je gesloten is geweest wegens hy- giëneproblemen. Wat dat betreft is hij als merk misschien wel te groot geworden. Ondanks al zijn succes, zien we in hem toch ook nog steeds die aardige, slissende jongen die ons ooit overrompelde met zijn enthousiaste,freestyle ma nier van koken. En dat is knap." „Als kok is hij zijn vak ontstegen en is hij een sterk merk gewor den. Zijn aanstekelijke enthousias me heeft mensen ervan bewust gemaakt dat eten en drinken de meest intense relatie weergeeft met de natuur. Hoe het ook zij, nog altijd is Jamie Oliver als merk en kok zeer waardevol en een voorbeeld voor anderen. Mijn complimenten voor alles wat hij bereikt heeft." „Wat ik zo bijzonder vind aan Ja- mie Oliver, is dat hij met passie en kennis een succesvol platform heeft opgebouwd. Of hij succesvol ler is als merk of als chef, vind ik dan ook irrelevant. Zijn strijd om mensen gezonder te laten eten en zijn persoonlijkheid hebben er voor gezorgd dat mensen aange trokken werden tot het vak koken. Jamie Oliver is een kok die houdt van puur en eerlijk koken; iemand die passie heeft voor het vak en nét iets anders kookt en een ande re stijl neerzet. Ook is hij nooit de standaardchef geweest, maar hij viel op omdat hij een vlotte prater was. Daarom is hij op. televisie ge komen. Ik denk niet dat hij op zoek was naar succes, geld en roem. Het is hem overkomen." merk heeft neergezet, waarmee hij een groot publiek bereikt. Zo is hij een merk van de massa ge worden. Je kunt hem ook niet vergelijken met de sterrenchefs. Hij houdt het bij de basis, waardoor mensen worden aangespoord zelf te gaan koken. En daar mag hij voor be loond worden, vind ik, want dat doet hij niet voor niks." „Jamie Oliver is de laatste jaren meer een businessman dan een kok. Zijn recepten, shows en boe ken zijn nog altijd inspirerend. Hij begon vijftien jaar geleden met gemakkelijke recepten en de afgelopen jaren is hij steeds inge wikkelder gaan koken. Hij is het simpele koken ontstegen. Persoon lijk vind ik zijn eerste boeken ei genlijk de beste, toen het koken nog echt 'naked' was. Zo kun je zijn recepten nu met de beste wil van de wereld niet meer noemen. Hij presenteert zich heel bewust als familieman. Maar hij is toch vooral ^en merk. Zijn imperium is gigantisch. Het nadeel daarvan is, dat hij de kwaliteit ervan niet WASPIK - De man die zondagmid dag op het Oude Maasje bij Was pik overboord sloeg, is nog niet ge vonden. Zondag is zonder resul taat naar hem gezocht. Duikers zoeken maandag verder, aldus de politie. Het is nog onduidelijk waardoor de man overboord sloeg. Drie Hema-filialen sluiten hun deuren Drie filialen van de Hema heb ben dit weekend de deuren moeten sluiten, aldus Het Fi- nancieele Dagblad gisteren. Het gaat om de vestigingen in Nijkerk, Hoevelaken en Kerk- rade. Het betreft in alle geval len franchisenemers van He- ma, geen eigen winkels. Een woordvoerder van Hema Ne derland stelt dat het bedrijf de leveringen aan de filialen in Nij kerk en Hoevelaken heeft ge staakt vanwege financiële pro blemen. De winkel in Nijkerk zou zaterdag om 16.00 uur zijn gesloten, terwijl er nog winke lend publiek aanwezig was. Bij twee dancefeesten in Amster dam zijn twee doden gevallen. In beide gevallen is waarschijnlijk drugsgebruik de oorzaak, meldt de politie. In de nacht van zater dag op zondag overleed een 33-ja- rige Serviër. Hij werd onwel in Club Lite en overleed op straat. Gistermiddag stierfin een zieken huis een 21-jarige Nederlander die bij een dancefeest was in de Westergasfabriek. In de nacht van zaterdag op zon dag werd hij nog gereanimeerd. Hij was in kritieke toestand opge nomen in een ziekenhuis. In de hoofdstad begon woensdag de negentiende editie van het Am sterdam Dance Event (ADE) met ruim 300 evenementen op 85 loca ties. Gisteren was de laatste dag. De gemeente laat in een reactie weten mee te leven met de nabe staanden en dat er met de organi satoren wordt gesproken over wat er is gebeurd. Richard Zijlma, directeur van ADE, noemt het 'verschrikkelijk' wat er gebeurd is. „We besteden veel aandacht aan drugsproblema tiek en blijven mensen waarschu wen voor de risico's." Hardwell opnieuw beste dj ter wereld DJ Hardwell uit Breda is op nieuw de beste dj ter wereld. Net als vorig jaar staat de 26-ja- rige Robbert van de Corput, zo als hij in het echt heet, op de eerste plaats van de DJ MAG Top 100. Die lijst is dit week end bekendgemaakt. Achter Hardwell staan de Belgische broers Dimitri Vegas en Like Mike. Daar stond Armin van Buuren vorig jaar, maar hij is gezakt naar plek 3. Martin Gar- rix is gestegen van plaats 40 naar de 4e plek. De andere Ne derlanders in de top 10 zijn: Tiësto (5) en Nicky Romero (8). Affojack is gezakt van 9 naar 12. Executieverkoop ■Hi I MAANDAG 20 OKTOBER 2014 BINNENLAND 7 Passie als recept voor succes door Kim Jacobs MONIQUE VAN LOON, EIGENARESSE CULY.NL BART VAN BERKEL, WINNAAR MASTERCHEF 2014 Bart van Berkel, MasterChef '14 PAUL VAN OERS, DOCENT HOTELSCHOOL MAASTRICHT JANNY VAN DER HEIJDEN, CULI NAIR JOURNALIST EN JURYLID HEEL HOLLAND BAKT Jamie Oliver bouwt al vijftien jaar aan zijn culinair imperium, foto Ki Price/HH JANNEKE VREUGDENHIL, CULINAIR JOURNALISTE EN COLUMNISTE NRC AMSTERDAM AMSTERDAM AMSTERDAM Voor alle executieverkopen van de Belastingdienst regio Zuidwest Zie Veilingdeurwaarder.nl Belastingdienst

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 7