66 Het was een ruige,
jonge gast die niet
te moeilijk deed.
En dat trok me
juist zo aan
TWee doden bij' dancefeesten,
vermoedelijk door drugs
Man overboord
Na 19 boeken is
Jamie Oliver nog
steeds de goeroe
der hobbykoks. Vijf
experts over 15 jaar
The Naked Chef.
AMSTERDAM - Lekker, simpel en
zonder fratsen koken. Dat was
vijftien jaar geleden het uitgangs
punt van The Naked Chef. Inmid
dels leveren de boeken, tv-pro-
gramma's, keukenaccessoires en
restaurants van Jamie Oliver mil
joenen op. Oliver het merk is 300
miljoen euro waard. Zowel de kok
als de ondernemer blijft onge
kend populair.
„Jamie Oliver is niet de beste chef
als je spreekt over Michelin-ster-
ren of internationale waardering
van culinair recensenten. Hij is
wel de beste in het inspireren van
hobbykoks en het mensen lekker
en creatief te laten eten. Dat Ja-
mie een merk is geworden, de af
gelopen jaren, is niet iets dat per
se bij zijn vak hoort. Hij hoeft het
natuurlijk niet te doen. Dat vind
ik zeker niet iets negatiefs, als hij
het maar goed en eerlijk aanpakt
en niet iets gaat doen dat nep aan
voelt. Wat ik ontzettend sterk
vind, is dat hij alles heel dicht bij
zijn eigen merk en bij zichzelf
houdt. Daarnaast is hij ook een
slimme ondernemer, zonder een
gladde zakenman te worden. En
dat is iets om een diepe buiging
voor te maken."
„Voor mij persoonlijk is Jamie Oli
ver nog altijd van grote waarde. Ik
heb nooit de koksopleiding ge
volgd en ben begonnen als hobby
kok toen ik 20 was. Op die leeftijd
wil je natuurlijk een kookboek
van iemand waarmee je je kunt
identificeren. Hij was een jonge,
ruige gast die niet te moeilijk
deed. Dat trok me aan. Ik vind dat
hij mooie producten en een goed
altijd meer kan bewaken. Kijk
maar naar zijn slagerij die een tijd
je gesloten is geweest wegens hy-
giëneproblemen. Wat dat betreft
is hij als merk misschien wel te
groot geworden. Ondanks al zijn
succes, zien we in hem toch ook
nog steeds die aardige, slissende
jongen die ons ooit overrompelde
met zijn enthousiaste,freestyle ma
nier van koken. En dat is knap."
„Als kok is hij zijn vak ontstegen
en is hij een sterk merk gewor
den. Zijn aanstekelijke enthousias
me heeft mensen ervan bewust
gemaakt dat eten en drinken de
meest intense relatie weergeeft
met de natuur. Hoe het ook zij,
nog altijd is Jamie Oliver als merk
en kok zeer waardevol en een
voorbeeld voor anderen. Mijn
complimenten voor alles wat hij
bereikt heeft."
„Wat ik zo bijzonder vind aan Ja-
mie Oliver, is dat hij met passie
en kennis een succesvol platform
heeft opgebouwd. Of hij succesvol
ler is als merk of als chef, vind ik
dan ook irrelevant. Zijn strijd om
mensen gezonder te laten eten en
zijn persoonlijkheid hebben er
voor gezorgd dat mensen aange
trokken werden tot het vak koken.
Jamie Oliver is een kok die houdt
van puur en eerlijk koken; iemand
die passie heeft voor het vak en
nét iets anders kookt en een ande
re stijl neerzet. Ook is hij nooit de
standaardchef geweest, maar hij
viel op omdat hij een vlotte prater
was. Daarom is hij op. televisie ge
komen. Ik denk niet dat hij op
zoek was naar succes, geld en
roem. Het is hem overkomen."
merk heeft neergezet, waarmee
hij een groot publiek bereikt. Zo
is hij een merk van de massa ge
worden.
Je kunt hem ook niet vergelijken
met de sterrenchefs. Hij houdt
het bij de basis, waardoor mensen
worden aangespoord zelf te gaan
koken. En daar mag hij voor be
loond worden, vind ik, want dat
doet hij niet voor niks."
„Jamie Oliver is de laatste jaren
meer een businessman dan een
kok. Zijn recepten, shows en boe
ken zijn nog altijd inspirerend.
Hij begon vijftien jaar geleden
met gemakkelijke recepten en de
afgelopen jaren is hij steeds inge
wikkelder gaan koken. Hij is het
simpele koken ontstegen. Persoon
lijk vind ik zijn eerste boeken ei
genlijk de beste, toen het koken
nog echt 'naked' was. Zo kun je
zijn recepten nu met de beste wil
van de wereld niet meer noemen.
Hij presenteert zich heel bewust
als familieman. Maar hij is toch
vooral ^en merk. Zijn imperium
is gigantisch. Het nadeel daarvan
is, dat hij de kwaliteit ervan niet
WASPIK - De man die zondagmid
dag op het Oude Maasje bij Was
pik overboord sloeg, is nog niet ge
vonden. Zondag is zonder resul
taat naar hem gezocht. Duikers
zoeken maandag verder, aldus de
politie. Het is nog onduidelijk
waardoor de man overboord sloeg.
Drie Hema-filialen
sluiten hun deuren
Drie filialen van de Hema heb
ben dit weekend de deuren
moeten sluiten, aldus Het Fi-
nancieele Dagblad gisteren.
Het gaat om de vestigingen in
Nijkerk, Hoevelaken en Kerk-
rade. Het betreft in alle geval
len franchisenemers van He-
ma, geen eigen winkels. Een
woordvoerder van Hema Ne
derland stelt dat het bedrijf de
leveringen aan de filialen in Nij
kerk en Hoevelaken heeft ge
staakt vanwege financiële pro
blemen. De winkel in Nijkerk
zou zaterdag om 16.00 uur zijn
gesloten, terwijl er nog winke
lend publiek aanwezig was.
Bij twee dancefeesten in Amster
dam zijn twee doden gevallen. In
beide gevallen is waarschijnlijk
drugsgebruik de oorzaak, meldt
de politie. In de nacht van zater
dag op zondag overleed een 33-ja-
rige Serviër. Hij werd onwel in
Club Lite en overleed op straat.
Gistermiddag stierfin een zieken
huis een 21-jarige Nederlander
die bij een dancefeest was in de
Westergasfabriek.
In de nacht van zaterdag op zon
dag werd hij nog gereanimeerd.
Hij was in kritieke toestand opge
nomen in een ziekenhuis.
In de hoofdstad begon woensdag
de negentiende editie van het Am
sterdam Dance Event (ADE) met
ruim 300 evenementen op 85 loca
ties. Gisteren was de laatste dag.
De gemeente laat in een reactie
weten mee te leven met de nabe
staanden en dat er met de organi
satoren wordt gesproken over wat
er is gebeurd.
Richard Zijlma, directeur van
ADE, noemt het 'verschrikkelijk'
wat er gebeurd is. „We besteden
veel aandacht aan drugsproblema
tiek en blijven mensen waarschu
wen voor de risico's."
Hardwell opnieuw
beste dj ter wereld
DJ Hardwell uit Breda is op
nieuw de beste dj ter wereld.
Net als vorig jaar staat de 26-ja-
rige Robbert van de Corput, zo
als hij in het echt heet, op de
eerste plaats van de DJ MAG
Top 100. Die lijst is dit week
end bekendgemaakt. Achter
Hardwell staan de Belgische
broers Dimitri Vegas en Like
Mike. Daar stond Armin van
Buuren vorig jaar, maar hij is
gezakt naar plek 3. Martin Gar-
rix is gestegen van plaats 40
naar de 4e plek. De andere Ne
derlanders in de top 10 zijn:
Tiësto (5) en Nicky Romero (8).
Affojack is gezakt van 9 naar 12.
Executieverkoop
■Hi
I
MAANDAG 20 OKTOBER 2014 BINNENLAND 7
Passie als recept voor succes
door Kim Jacobs
MONIQUE VAN LOON,
EIGENARESSE CULY.NL
BART VAN BERKEL, WINNAAR
MASTERCHEF 2014
Bart van Berkel, MasterChef '14
PAUL VAN OERS, DOCENT
HOTELSCHOOL MAASTRICHT
JANNY VAN DER HEIJDEN, CULI
NAIR JOURNALIST EN JURYLID
HEEL HOLLAND BAKT
Jamie Oliver bouwt al vijftien jaar aan zijn culinair imperium, foto Ki Price/HH
JANNEKE VREUGDENHIL,
CULINAIR JOURNALISTE EN
COLUMNISTE NRC
AMSTERDAM
AMSTERDAM
AMSTERDAM
Voor alle executieverkopen
van de Belastingdienst regio
Zuidwest
Zie Veilingdeurwaarder.nl
Belastingdienst