ZEELAND 33 Het begon ooit met een tonnetje van 400 liter. En dan maakten mijn ouders nog niet eens elke dag kaas. Nu verwerken we 2000 liter per dag meer bij een advocatenkantoor en als hoofd typekamer bij Deloitte in Middelburg. Partti- mebanen waren er destijds niet. Toen ik mijn eerste kind kreeg, besloot ik: liever thuis blij ven dan voltijds werken. Maar ik steek graag de handen uit de mouwen, dus ging ik een paar dagen op de boerderij helpen. In 2000, toen mijn ouders zich terugtrokken, besloten mijn zussen en ik er samen in te stappen. Dat gaf ons alledrie de mogelijkheid er nog din gen naast te blijven doen. Zo zat ik jaren in het bestuur van de Bond van Boerderijzuivel- bereiders, en nu nog in de promotiecommis sie. Jarenlang was ik secretaris van de ZLTO Walcheren en nu zit ik namens de boeren nog in het bestuur van de Agrarische Natuurvere- niging, die onder meer de bloemplukranden organiseert. Ik ben lid van de Rotary en voor zitter van SSC De Poel. „Maar daarnaast ben ik er vooral ook altijd voor het gezin geweest. Robbie, mijn oudste, heeft een van mijn zussen opgevolgd in het bedrijf. Erwin en Niels schaatsen en skeeleren op hoog niveau." Gaat een boerin op haar 65e met pensioen? „Ik ben nu 54 en ik weet: ik ga hier niet tot mijn tachtigste rondlopen. We hebben nog een camper; die staat nu veel te veel stil. Of misschien begin ik wel een leuke bed and breakfast, naast ons huis." Waar ben je nu het meest trots op? .„De Zeeuwse knopkaas. De knopkaas is niet aan te slepen. Ik snap het nog steeds niet, die hype van de Zeeuwse knop. Toen Tinka Leene met dat bakblik kwam, ben ik met haar gaan praten: hoe zou je een kaas die vorm kunnen geven? Gewoon in een bakblik gooien, dat werkte niet. De wei die uit een verse kaas komt, is heel agressief én het blik kon niet te gen de druk van de pers. Bovendien, zo'n bak blik vol is drie kilo: daar kan alleen de horeca wat mee. Toen hebben we eigen vormen laten maken van hetzelfde soort plastic waarvan ook de kaasvaten zijn gemaakt. Dat concept is vastgelegd en beschermd. Ik dacht: zo'n tien kaasjes per week zal ik wel kunnen slijten. Maar er gaan er elke week honderd uit! De Zeeuwse knopkaas brengt mensen naar de winkel die ik nooit eerder zag, het heeft echt een toestroom teweeg gebracht. En daarmee is een deel van de schade die ons bedrijf heeft opgelopen door de aanleg van de N57 goedge maakt. Want echt, die nieuwe weg heeft ons veel klanten gekost. Ze konden ons gewoon niet meer vinden. Het heeft ons gestimuleerd om extra aan promotie te gaan doen, om nieuwsbrieven te gaan versturen en leuke aan biedingen te verzinnen, puzzeltochten voor het onderwijs, nog meer in te zetten op rond leidingen op de boerderij, een webshop, een bezorgservice. Achter de toonbank maak je met iedereen een praatje: dan hoor je wat de mensen willen en kun je erop inspelen." En wat wil de klant? „Dat zal je verbazen. Lange tijd was het: ma ger, magerder, magerst. Roomboter kon je niet kwijt; dat gaven we uit arren moede maar aan de mensen mee, met Kerst. Nu willen men sen vooral het echte product weer proeven en hebben we de boter op de bon moeten doen. Maximaal twee pakjes per gezin, per week! Soms zeggen we tegen elkaar: 'Gingen ze maar meer karnemelk drinken'. Want karne melk is wat je overhoudt als je boter maakt. Maar de mensen willen volle melk, en willen weten waar hun voedsel vandaan komt. De oorsprong zien van het voedsel dat ze eten. Nou: dat kan hier." ZATERDAG 4 OKTOBER 2014 I Els Mesu, kaasboerin van Schel lach in Middelburg: „Lange tijd was het: mager, magerder, ma gerst. Roomboter kon je niet kwijt; dat gaven we uit arren moe de maar aan de mensen mee, met Kerst. Nu willen mensen vooral het echte product weer proeven en hebben we de boter op de bon moeten doen. Maximaal twee pak jes per gezin per week!" foto Mechteld Jansen

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 37