20 BUITEN RAADKAART Wandelend naar Burgh, vanuit Haam stede over de Burghseweg, tussen de vele glimmende kastanjes op de stoe pen, doemt het torentje al op. Het oudste protestantse kerkgebouw van het eiland, door perenbomen om ringd, staat sinds 1674 precies midden in Burgh op het gras. In dit dorpsge zicht speelt het leven zich af. De foto is genomen vanaf de Ho- geweg, waarlangs het verkeer weer verder rijdt", wijst Yvon (55), mede-eigenaresse van 'Ton Yvon', de kapsalon die al negentien jaar in de nieuw bouw precies op het hoekje zit, naast de souvenirwinkel met panora ma-ansichtkaarten, vuurtorens, stenen mok ken en kleurige, wapperende sjaals. „En hier links is alles veranderd. Eerst stond er een ho tel. Daarna een supermarkt. En toen kwamen wij." Milo, haar langharige weimaraner, ligt kwispelend naast de ingang op de stoep, steekt zijn kauwgomroze neus omhoog en knipoogt tegen de zon. Vroeger was het oorlog tussen Burgh en Haamstede, vertelt Yvon. „Mensen van daar kwamen niet hier. En omgekeerd. Tegenwoor dig maakt het nauwelijks meer uit. Bij de jon gere generaties speelt het niet." En de jonge ren trekken trouwens weg. Zelfs Zeeland uit, richting de Randstad: „Geef ze eens ongelijk. Er is bijna geen werk. En veel te weinig te doen." Ook is er geen café. En de opticien ver trok, wat heel jammer is. Waarmee ze maar wil zeggen dat je dat in zo'n kleine gemeen schap meteen merkt: het wordt stiller. De huizen, in een kring om de kerk, lijken wat naar binnen gekeerd, ondanks de uitbun dig bloeiende bloemen en geurende rozen. Er is bijna niemand op straat. Toch kan Burgh zich wel in gezellige belangstelling verheugen, want in het eerste weekeinde van oktober zal de 12e editie van de Kustmarathon weer een happening zijn: „De lopers starten daar, bij de slager." En gedurende de zomermaanden is het heel druk, zegt Marco Arkesteyn (44) van 'In de Soete Suikerbol'. Hij is al eenentwintig jaar warme bakker aan de Burghse Ring. Van zijn voorganger heeft hij niet alleen de naam van W.G. van de Hulsts jeugdboekenserie overge nomen, maar ook twee geheime recepten: voor profetenbrood, dat een krokant roombo- terkoekje met kaneel blijkt te zijn en de specia liteit van de zaak is, en Schouwse froufrou: „Die maken we met de hand. Hazelnoten, amandelspijs, suiker, karamelvulling. De re cepten liggen in de kluis." Hij geniet van het ambacht. En vindt Burgh een gemoedelijk dorp. Zijn vaste klanten waarderen hem enorm; hij houdt van maatwerk leveren: taar ten voor speciale gelegenheden, in allerlei vor men of kleuren, met verschillende soorten fruit, bijvoorbeeld: „Dat bespreken we van te voren. Zo kom je met elkaar tot een mooi re sultaat." Omdat een van zijn zoons jaren geleden een voedselallergie ontwikkelde en geen brood meer verdroeg, iets wat hem - ook als jonge va der - een machteloos gevoel gaf, is hij zich gaan verdiepen in granen en eiwitten. Sinds dien bakt hij regelmatig glutenvrij en spelt- brood. „De jongen is enorm opgeknapt. Wie hem kent, zag dat gebeuren." En als ervaringsdeskundige zal hij het niet na laten alle klanten met soortgelijke vragen van advies te dienen. Wie dan ook. En waar dan ook vandaan. y In de ban van de Burghse F De kerk van Burgh met de nieuwe oude spits uit 1947. door Jacoline Viaander Ratelende boerenwagens met sui kerbieten op weg naar de haven. Het duurde even tot Zeeland de suikerbietenteelt omarmde, onder meer doordat die in eerste instan tie door Napoleon werd opgelegd.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 20