Whisky by the Sea op 26 en 27 september in het Arsenaal Theater te Vlissingen WHISKY in een restaurant Zeeuwse whisky WHISKY Y&Ë- i v FESTIVAL Dé whisky slijterij van Walcheren 26 en 27 september 2014 www.WhiskyByTheSea.nl Tel.: 0118-44 17 77 Arsenaal Theater Arsenaalplein 1 4381 BL Vlissingen www.whiskybythesea.nl Wel 150 soorten whisky! Slijterij Paauwenburg INTERNATIONAL Grote Kcrk OntHug 14.15ail'i n-iv««b»i 2M4 Van lio^i'ilildipwcK 1.1 - VlissiitRni - It'lHoon (MIS-16 57 SI Hét Magazine voor de liefhebber www.whiskypassion.nl Hoera, het heeft vele tientallen jaren geduurd voordat in de restaurants het besef langzamerhand is doorgedrongen dat na het diner een goed gekozen whis ky een heerlijke maaltijd tot een topper kan maken. Vanzelfsprekend vallen we de cognacs, armagnac en de grappa niet af maar heel langzaam dringt het besef bij de restaurateur doof dat er een trendwisseling gaande is. Whisky na de maaltijd heeft de cognac verdrongen en een goed restaurant biedt zijn gasten dan ook een verschei denheid van verschillende soorten whis ky. Heeft een restaurant geen keuze, vergeet dan dit bedrijf. Op z'n gunstigst eet u hier matig. De uitbater begrijpt niet dat een balans van eten en drinken essentieel is voor het genoegen van een goede maaltijd. Laat u maar eens voor lichten in het restaurant welke whisky zich met chocolade laat combineren. Wanneer men u de goede aanbeveelt, is de smaakbeleving fenomenaal! Whiskydiner Dit is het summum van whiskybeleving. Elk gerecht tijdens een diner geserveerd met een andere whisky. Dit vereist ech ter wel een buitengewone kennis van geur, smaak en afdronk van de whisky maar ook kennis van de diverse gangen tijdens de maaltijd. In een werkelijk goed restaurant weet de wijnkelner u uitstekend te adviseren. Vraag het de man of vrouw, deze mensen zijn in hun vak gespecialiseerd en geven heel graag hun kennis door. Vraagt u het niet, loopt u het risico dat de combinatie niet ideaal is en dat zowel het eten als de whisky tegenvalt. Water en whisky Elke whiskyliefhebber weet dat water van belang is bij de productie van whisky. Daarom zie je altijd dat de distil leerderijen aan een rivier gelegen zijn of een eigen bron hebben. Het is een misverstand dat je geen water bij je whisky mag doen. Elke distilla teur doet dit. Wanneer een whisky is gestookt en gelagerd is het alcoholper centage tussen de 56 en 60%. Bijna alle whisky's worden door de distillateur vermengd met water tot een percen tage van 40%. Hierdoor krijg je een standaarddrank met een zeer drinkbaar alcoholpercentage. Uiteraard is het aan de distillateur om zijn flessen te vullen met whisky van een ander percentage, zoals 43,46, 50% maar ook caskstrengh van 58,6%. De consument kan deze dus gerust wat aanlengen met wat water. De distillateur doet niet anders. Overigens, whisky heeft nooit een alcoholpercentage van minder dan 40%. Voor de liefhebber van whisky is het jaarlijks terugkerende whiskyfestival 'Whisky by the Sea' een hoogtepunt in zijn of haar whiskybeleving. Honderden whisky's worden hier door de diverse importeurs gepresenteerd en verleiden de bezoekers om op zoek te gaan naar die ene whisky die ze nog niet kennen of om zich als be ginnend whiskydrinker te bekwamen in geur, kleur en smaak van deze fascinerende drank. Op vrijdag 26 september begint dit evenement met een zesgangendiner. Uitzonderlijk is hier dat bij de gerechten uit sluitend water en whisky wordt geserveerd. Bij elke gang een andere whisky. Een whiskykenner van faam vertelt over het product en de specifieke eigenschappen van deze drank. Dit unieke diner is de jaarlijks terugkerende opening van Whisky by the Sea. Een heerlijk begin van een bijzonder evenement (mocht uw partner echt niet van whisky houden, kun u natuur lijk ook een glas wijn bestellen). Zaterdag 27 september om 13.30 uur gaan de deuren van het Arsenaal Theater open voor honderden bezoekers van de grootste whiskyproeverij van Zuidwest-Nederland. Datzelfde herhaalt zich om 19.00 uur. Drieënhalf uur de mogelijkheid om te proeven, te praten en te luisteren over whisky. Diverse masterclasses worden gegeven waar een specialist in klein gezelschap verder op de speciale eigenschappen van een bepaalde whisky ingaat. Drieëntwintig verschillende stands van importeurs laten het geïnteresseerde publiek proeven van die specifieke producten uit onder andere Schotland, Ierland, de Verenig de Staten, Nederland, India en Japan. Ongeveer 65% van de bezoekers komt uit Zeeland, terwijl de anderen uit de rest van Nederland of uit Vlaanderen komen. Daar het toch te maken heeft met alcohol adviseren wij de mensen die van 'verderweg' komen om gebruik te maken van het openbaar vervoer of lekker in Vlissingen te blijven slapen. Er is weer Zeeuwse whisky te proeven bij Whisky by the Sea. Na de presentatie van vprig jaar was het toch voor velen een teleurstelling dat eigenlijk direct na het festival de Eylandt Legend van de Zeeuwse distilleerde rij Kampen uit Bruinisse uitverkocht was. Maar Meindert Kampen heeft deze keer meer dan één vat gebotteld, waardoor er meer van zijn originele Zeeuwse Whisky te proeven en te verkrijgen is. Meindert staat zelf op de stand. Je kunt hem dus van alles vragen over het distil- leerproces, de mout, het roken, de vaten enzovoort. Hij vertelt het je graag en met passie. De proefnotities liegen er niet om. Het is ook deze keer weer een heftige whisky met 48% alcohol. Maar voor de kenners zijn hier de details van de Eylandt Legend. Gedistilleerd in 2011, gebotteld in 2014. Alcohol 48%. Fles 70 cl. Kleur donker goud. Geur jodium, rubber, licht medicinaal, zeewier, beetje kruidig. Smaak: vleugje van honing en toffee, iets van tropisch fruit, licht medicinaal, teer, rubber. De turfsmaak komt pas laat naar voren. Nadronk zeer lang en de turfrook blijft lekker hangen. Kortom geen beginnerswhisky, maar voor de liefhebbers een avontuur. Irifo: Whisky by the Sea Arsenaal Theater Arsenaalplein 1 4381 BL Vlissingen Tel.: 0118-44 17 77 Entreekaarten via internet 35,00 aan de deur €37,50 www.whiskybythesea.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 52