Whisky by the Sea op 26 en 27 september in het
Arsenaal Theater te Vlissingen
WHISKY in een restaurant
Zeeuwse whisky
WHISKY
Y&Ë- i v
FESTIVAL
Dé whisky slijterij
van Walcheren
26 en 27 september 2014
www.WhiskyByTheSea.nl
Tel.: 0118-44 17 77
Arsenaal Theater Arsenaalplein 1 4381 BL Vlissingen
www.whiskybythesea.nl
Wel 150 soorten whisky!
Slijterij Paauwenburg
INTERNATIONAL
Grote Kcrk OntHug
14.15ail'i n-iv««b»i 2M4
Van lio^i'ilildipwcK 1.1 - VlissiitRni - It'lHoon (MIS-16 57 SI
Hét Magazine voor de liefhebber
www.whiskypassion.nl
Hoera, het heeft vele tientallen jaren
geduurd voordat in de restaurants het
besef langzamerhand is doorgedrongen
dat na het diner een goed gekozen whis
ky een heerlijke maaltijd tot een topper
kan maken. Vanzelfsprekend vallen we
de cognacs, armagnac en de grappa
niet af maar heel langzaam dringt het
besef bij de restaurateur doof dat er een
trendwisseling gaande is.
Whisky na de maaltijd heeft de cognac
verdrongen en een goed restaurant
biedt zijn gasten dan ook een verschei
denheid van verschillende soorten whis
ky. Heeft een restaurant geen keuze,
vergeet dan dit bedrijf. Op z'n gunstigst
eet u hier matig. De uitbater begrijpt
niet dat een balans van eten en drinken
essentieel is voor het genoegen van een
goede maaltijd. Laat u maar eens voor
lichten in het restaurant welke whisky
zich met chocolade laat combineren.
Wanneer men u de goede aanbeveelt, is
de smaakbeleving fenomenaal!
Whiskydiner
Dit is het summum van whiskybeleving.
Elk gerecht tijdens een diner geserveerd
met een andere whisky. Dit vereist ech
ter wel een buitengewone kennis van
geur, smaak en afdronk van de whisky
maar ook kennis van de diverse gangen
tijdens de maaltijd. In een werkelijk
goed restaurant weet de wijnkelner u
uitstekend te adviseren. Vraag het de
man of vrouw, deze mensen zijn in hun
vak gespecialiseerd en geven heel graag
hun kennis door. Vraagt u het niet, loopt
u het risico dat de combinatie niet ideaal
is en dat zowel het eten als de whisky
tegenvalt.
Water en whisky
Elke whiskyliefhebber weet dat water
van belang is bij de productie van
whisky. Daarom zie je altijd dat de distil
leerderijen aan een rivier gelegen zijn of
een eigen bron hebben.
Het is een misverstand dat je geen water
bij je whisky mag doen. Elke distilla
teur doet dit. Wanneer een whisky is
gestookt en gelagerd is het alcoholper
centage tussen de 56 en 60%. Bijna alle
whisky's worden door de distillateur
vermengd met water tot een percen
tage van 40%. Hierdoor krijg je een
standaarddrank met een zeer drinkbaar
alcoholpercentage. Uiteraard is het aan
de distillateur om zijn flessen te vullen
met whisky van een ander percentage,
zoals 43,46, 50% maar ook caskstrengh
van 58,6%.
De consument kan deze dus gerust wat
aanlengen met wat water. De distillateur
doet niet anders. Overigens, whisky
heeft nooit een alcoholpercentage van
minder dan 40%.
Voor de liefhebber van whisky is het jaarlijks terugkerende
whiskyfestival 'Whisky by the Sea' een hoogtepunt in zijn of
haar whiskybeleving.
Honderden whisky's worden hier door de diverse importeurs
gepresenteerd en verleiden de bezoekers om op zoek te gaan
naar die ene whisky die ze nog niet kennen of om zich als be
ginnend whiskydrinker te bekwamen in geur, kleur en smaak
van deze fascinerende drank.
Op vrijdag 26 september begint dit evenement met een
zesgangendiner. Uitzonderlijk is hier dat bij de gerechten uit
sluitend water en whisky wordt geserveerd. Bij elke gang een
andere whisky. Een whiskykenner van faam vertelt over het
product en de specifieke eigenschappen van deze drank. Dit
unieke diner is de jaarlijks terugkerende opening van Whisky
by the Sea. Een heerlijk begin van een bijzonder evenement
(mocht uw partner echt niet van whisky houden, kun u natuur
lijk ook een glas wijn bestellen).
Zaterdag 27 september om 13.30 uur gaan de deuren van
het Arsenaal Theater open voor honderden bezoekers van de
grootste whiskyproeverij van Zuidwest-Nederland. Datzelfde
herhaalt zich om 19.00 uur. Drieënhalf uur de mogelijkheid
om te proeven, te praten en te luisteren over whisky. Diverse
masterclasses worden gegeven waar een specialist in klein
gezelschap verder op de speciale eigenschappen van een
bepaalde whisky ingaat.
Drieëntwintig verschillende stands van importeurs laten
het geïnteresseerde publiek proeven van die specifieke
producten uit onder andere Schotland, Ierland, de Verenig
de Staten, Nederland, India en Japan. Ongeveer 65% van de
bezoekers komt uit Zeeland, terwijl de anderen uit de rest van
Nederland of uit Vlaanderen komen. Daar het toch te maken
heeft met alcohol adviseren wij de mensen die van 'verderweg'
komen om gebruik te maken van het openbaar vervoer of
lekker in Vlissingen te blijven slapen.
Er is weer Zeeuwse whisky te proeven bij Whisky by
the Sea. Na de presentatie van vprig jaar was het toch
voor velen een teleurstelling dat eigenlijk direct na het
festival de Eylandt Legend van de Zeeuwse distilleerde
rij Kampen uit Bruinisse uitverkocht was. Maar Meindert
Kampen heeft deze keer meer dan één vat gebotteld,
waardoor er meer van zijn originele Zeeuwse Whisky
te proeven en te verkrijgen is. Meindert staat zelf op de
stand. Je kunt hem dus van alles vragen over het distil-
leerproces, de mout, het roken, de vaten enzovoort. Hij
vertelt het je graag en met passie.
De proefnotities liegen er niet om. Het is ook deze keer
weer een heftige whisky met 48% alcohol. Maar voor de
kenners zijn hier de details van de Eylandt Legend.
Gedistilleerd in 2011, gebotteld in 2014. Alcohol 48%.
Fles 70 cl. Kleur donker goud. Geur jodium, rubber, licht
medicinaal, zeewier, beetje kruidig.
Smaak: vleugje van honing en toffee, iets van tropisch
fruit, licht medicinaal, teer, rubber. De turfsmaak komt
pas laat naar voren. Nadronk zeer lang en de turfrook
blijft lekker hangen. Kortom geen beginnerswhisky,
maar voor de liefhebbers een avontuur.
Irifo: Whisky by the Sea
Arsenaal Theater
Arsenaalplein 1
4381 BL Vlissingen
Tel.: 0118-44 17 77
Entreekaarten
via internet 35,00
aan de deur €37,50
www.whiskybythesea.nl