sa UIT 5 pistachenootjes. Als je tussen de vellen boter of olie kwast, ge draagt filodeeg zich als blader deeg en vormt allemaal afzonder lijke laagjes, maar dan dunner en knisperiger. Het spektakelstuk dat ik altijd nog eens op tafel wil toveren, is een Marokkaanse M'henha (ver taald: slang). Deze opgerolde fïlo- deegslang wordt gevuld met ge malen noten, gedroogd fruit en zoete specerijen, soms ook room kaas. Wie dit onder de knie heeft, kan zo meedoen met Heel Holland bakt. Ik houd het voorlopig simpel; een knisperend fïlodeegtaartje met zachte vulling van rijpe peren, heerlijk contrasterend! KNISPERENDE PERENTAART -/* m fe*. www.pzc.nl/uit DONDERDAG 25 SEPTEMBER 2014 Benodigdheden, dessert voor 3 a 4 personen: 2 flinke, rijpe peren of 3 kleintjes; 1 eetlepel citroensap; 6 grote vellen filodeeg; 30 gram roomboter; 1 eetlepel amandelschaafsel;, snufje kaneel; 2 eetlepels kristalsuiker; poedersuiker, naar keuze Extra: metalen boterkoekbakblik, doorsnee 22 cm; soepel kwastje (liefst siliconen) Bereidingswijze: warm oven voor op 180 graden. Schil peren, snij ze in leng te in 6 plakken, lepel klokhuis eruit, verwijder kroontjes. Laat 10 minuten liggen en dep droog met keukenpa pier. Smelt boter maar laat niet kleu ren. Vouw filodeegvellen uit, laat op elkaar liggen. Dek af met vochtige doek. Wik kel wat je over hebt weer in plastic en bewaar in koelkast voor andere keer. Vet bakblik in met boter, kwast 1 e vel in met boter, leg in bakvorm. Duw voorzichtig in hoekjes, laat rest over randen hangen. Kwast 2e vel in leg in bakvorm, iets gedraaid ten opzichte van eerste. Zo ook 3e en 4e vel. Strooi amandelschaafsel en wat suiker over bodem, schik perenplakjes erop. Be sprenkel met wat citroensap, bestrooi met kaneel. Vouw overhangend filo deeg er laag voor laag overheen. Bo venkant steeds even bestrijken met bo ter en bestrooien met suiker en ka neel. Beboter 5e en 6e vel, dek taart ermee af, suiker ertussen. Plooi over hangend deeg tussen taart en rand van bakvorm. Bak in ca. 25 minuten goudbruin, sprenkel wat citroensap over bovenkant. Wip uit vorm op schaal. Eventueel bestrooien met poe dersuiker. Snij met broodmes in pun ten en serveer lauwwarm. Lekker met glaasje dessertwijn (bijv. Sauternes) en bij koffie of thee. Tip: heerlijk met bolletje roomijs! De Gekroonde Suikerbiet Nieuwe Haven 141, Zierikzee Eten op het terras bij Café de Biet in Zierikzee. fotografie Dirk-Jan Gjeltema

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 45