sa
UIT 5
pistachenootjes. Als je tussen de
vellen boter of olie kwast, ge
draagt filodeeg zich als blader
deeg en vormt allemaal afzonder
lijke laagjes, maar dan dunner en
knisperiger.
Het spektakelstuk dat ik altijd
nog eens op tafel wil toveren, is
een Marokkaanse M'henha (ver
taald: slang). Deze opgerolde fïlo-
deegslang wordt gevuld met ge
malen noten, gedroogd fruit en
zoete specerijen, soms ook room
kaas. Wie dit onder de knie heeft,
kan zo meedoen met Heel Holland
bakt.
Ik houd het voorlopig simpel; een
knisperend fïlodeegtaartje met
zachte vulling van rijpe peren,
heerlijk contrasterend!
KNISPERENDE PERENTAART
-/*
m fe*.
www.pzc.nl/uit
DONDERDAG 25 SEPTEMBER 2014
Benodigdheden,
dessert voor 3 a 4 personen:
2 flinke, rijpe peren of 3 kleintjes;
1 eetlepel citroensap;
6 grote vellen filodeeg;
30 gram roomboter;
1 eetlepel amandelschaafsel;,
snufje kaneel;
2 eetlepels kristalsuiker;
poedersuiker, naar keuze
Extra: metalen boterkoekbakblik,
doorsnee 22 cm;
soepel kwastje (liefst siliconen)
Bereidingswijze: warm oven voor op
180 graden. Schil peren, snij ze in leng
te in 6 plakken, lepel klokhuis eruit,
verwijder kroontjes. Laat 10 minuten
liggen en dep droog met keukenpa
pier. Smelt boter maar laat niet kleu
ren.
Vouw filodeegvellen uit, laat op elkaar
liggen. Dek af met vochtige doek. Wik
kel wat je over hebt weer in plastic en
bewaar in koelkast voor andere keer.
Vet bakblik in met boter, kwast 1 e vel
in met boter, leg in bakvorm. Duw
voorzichtig in hoekjes, laat rest over
randen hangen. Kwast 2e vel in leg in
bakvorm, iets gedraaid ten opzichte
van eerste. Zo ook 3e en 4e vel. Strooi
amandelschaafsel en wat suiker over
bodem, schik perenplakjes erop. Be
sprenkel met wat citroensap, bestrooi
met kaneel. Vouw overhangend filo
deeg er laag voor laag overheen. Bo
venkant steeds even bestrijken met bo
ter en bestrooien met suiker en ka
neel. Beboter 5e en 6e vel, dek taart
ermee af, suiker ertussen. Plooi over
hangend deeg tussen taart en rand
van bakvorm. Bak in ca. 25 minuten
goudbruin, sprenkel wat citroensap
over bovenkant. Wip uit vorm op
schaal. Eventueel bestrooien met poe
dersuiker. Snij met broodmes in pun
ten en serveer lauwwarm. Lekker met
glaasje dessertwijn (bijv. Sauternes) en
bij koffie of thee.
Tip: heerlijk met bolletje roomijs!
De Gekroonde Suikerbiet
Nieuwe Haven 141, Zierikzee
Eten op het terras bij Café de Biet
in Zierikzee.
fotografie Dirk-Jan Gjeltema