WONEN 7
Lekkere visjes in
én onder de pan
Een klok die
staat als een huis
derdaad bolrond. Die bloemvorm
kom je zelden tegen. Vandaar dat
bloemschikkers de plant zo graag
gebruiken. Gelukkig houden ko
geldistels lang op water.
Er zijn een stuk of vijf kogeldistel-
soorten en ongeveer even veel va
riëteiten. De meest bekende -
Echinops ritro Veitch's Blue - is te
gelijk de mooiste. Dit is een onver
woestbare, vaste plant, die alleen
kan worden vermoord door hem
in het moeras te planten. Op een
droge en zonnige plaats heeft de
plant het eeuwige leven. Het is
ook moeilijk een plant te beden
ken die meer bij insecten in de
smaak valt Plant hem naast het in
sectenhotel en je levert een sub
stantiële bijdrage aan de insecten
stand. In een toekomstig stukje
zal ik mijn licht eens laten schij
nen over het slakkenhotel.
HEBBEN
TIPS IN AMSTERDAM
kend ook andere jonge creatievelin-
gen een platform te geven. In de ka
mers wisselt daarom de kunst en
fotografie aan de muren regelma
tig. „We werken samen met het de
signplatform De Invasie. Wij ge
ven hiermee Belgische ontwerpers
een kans zich te presenteren en
contacten te leggen met producen
ten in Nederland", vertelt Delva en
wijst op een muurschildering in
de ontbijtruimte. „Dat is een hand
geschilderde plattegrond met aller
lei door ons uitgekozen hotspots.
We vinden het leuk gasten per
soonlijke tips te geven voor de bes
te restaurants, cafés, exposities en
andere inspirerende plekken."
Ook qua verzorging zit het goed
bij Stout Co. De badkamer is
voorzien van beautyproducten van
het Australische merk Aésop, lek
ker ruikend en op basis van botani
sche extracten. De minibar is roy
aal gevuld met lokaal bier van brou
werij 't IJ en biologische snacks.
„Het zou gek zijn als je hier een
Twix in een plastic verpakking aan
zou treffen. Ook het ontbijt is een
feest. We bakken zelf brood en ser
veren huisgemaakte granola. Giste
ren bracht een lokale imker hier
pas geslingerde honing van bijen
uit de stad. Wie weet, lokken we
in de toekomst zelf ook een bijen
volkje voor onze eigen honing."
De gastheren zijn vrijwel altijd aan
wezig op de B&B-locatie, ook door
dat ze er werken en wonen. „We
vinden het heel leuk een praatje te
maken met onze gasten. Er is altijd
gezellige bedrijvigheid. Laatst za
ten we om drie uur 's middags
nog te ontbijten met een stel gra
fisch vormgevers dat hier een
nachtje sliep. En er komen zelfs
Amsterdammers slapen."
aar hop,
mout en wa
ter ooit wer
den omgeto
verd tot heer
lijk donker
bruin stout
bier, zit sinds een halfjaar een an
der soort levendigheid: Bed
breakfast Stout Co. De gastheren
Steven Delva en Stefan Bennen-
broek mixen er moeiteloos wonen
en werken met logeren.
Bij binnenkomst maak je meteen
kennis met die symbiose: de ont
vangst is op de werkvloer van hun
bedrijven in interieur- en land
schapsarchitectuur. Ze vertellen
graag en enthousiast over hun
werk. Delva: „Het is fijn te weten
wat er onder jouw logeerkamer ge
beurt. Dat slaapt nog lekkerder."
Delva en zijn partner Bennenbroek
begonnen in eerste instantie op de
begane grond van dit pand met
hun ontwerpstudio's. Al snel be
dachten ze dat op de eerste verdie
ping een bed and breakfast goed
zou passen. Nu zijn ze druk met
het bouwen van hun eigen huis
daar weer bovenop en er zijn plan
nen voor het creatief invullen van
de garage. Het pand is gebouwd op
de fundamenten van brouwerij De
Gekroonde Valk. Een reusachtig
beeld van een valk op een sokkel in
de voortuin herinnert daar aan.
De plek van Stout Co is ongeëve
naard voor Amsterdam. De vijf ka
mers grenzen alle met hun eigen
voordeur aan een royaal dakterras
met veel beplanting, terwijl je aan
de andere zijde van de doorzonlo-
geerkamers de Amsterdamse ge
moedelijkheid van de stad ervaart.
„De zon schijnt hier 's ochtends
vroeg al op het terras en de hele
omgeving is groen", zegt Delva.
„Als je goed luistert, hoor je soms
de apen van Artis brullen. En dat
terwijl je in het centrum zit."
De eigenaren lieten in het pand
geen detail aan het toeval over. Al
les is gloednieuw opgebouwd, met
respect voor historie en omgeving.
„We gebruikten alleen maar pure
materialen. Ons uitgangspunt voor
het ontwerp waren de bestaande
stalen raamkozijnen."
Elke kamer is ingericht met zelfont
worpen meubels van Puur Plus,
het bedrijf van Bennenbroek, in
combinatie met vintage design. Al
le vijf kamers zijn even luxe, maar
kregen elk hun eigen kleurenthe-
ma. Met 35 vierkante meter leefop-
pervlakte zijn ze behoorlijk royaal.
Delva en Bennenbroek zijn nog
jong en vinden het vanzelfspre-
VRIJDAG 5 SEPTEMBER 2014
Eerlijk is eerlijk, maar weinigen zullen
het kunnen betalen. Maar hij is wel
heel erg fraai: keuken(eiland) Ocean
van Robert Kolenik. Het is een aqua
rium met een aanrechtblad dat met
een druk op de knop hydraulisch om
hooggaat. De keuken is in L-vorm, zo
dat er door de uitsparingen ruimte is
voor kasten en apparatuur. Door het
filter- en voedersysteem hoeft het
aquarium maar eens per maand
schoongemaakt en van nieuw voer
voorzien te worden. De keuken wordt
op maat gemaakt en is verkrijgbaar
via Van Boven Exclusieve Keukens.
www.kolenik.com;www.vanboven.nl
MOAK Clock van Studio PS.
i
Simpel, subtiel én sterk: dat is wat de
makers voor ogen hadden met MOAK
Clock. De ontwerpers Peter van der
Merwe en Sanne Zeeman van Studio
PS wilden niet alleen een product ma
ken dat de tijd toont, maar dat zonder
die functie al heel aantrekkelijk is om
te zien. Kennelijk is dat het Nederland
se duo uitstekend gelukt, want de be
langstelling is wereldwijd enorm.
„Zelfs uit Ecuador komen bestellin
gen", zei Van der Merwe in RTL Boule
vard. En hij is zelf nog wel het meest
verbaasd. De kast van MOAK Clock is
van beton en gemaakt door het beton
in een mal te gieten. De wijzerplaat is
van onbehandeld eikenfineer en de
wijzers zijn ook van beton. Vanwege
de gebruikte 'levende' materialen
stelt Studio PS dat het uiterlijk van de
klok gedurende de jaren ook zal veran
deren. MOAK Clock kost 85 euro.
www.studio-ps.nl
www.stout-co.com
©reageren?
wonen@depersdienst.nl
De Ceuvel
Delva Landscape Architects is
gevestigd op de begane grond
van B&B Stout Co. Het is het
bedrijf van gastheer Steven Del
va. Hij heeft ook nog een vesti
ging in Antwerpen. De B&B-uit-
baters sturen hun gasten met
liefde naar een van de lopende
projecten, omdat dit een ver
nieuwende blik geeft op Amster
dam. Zuiverend Park De Ceuvel
is een duurzame en creatieve
hotspot in aanbouw, op de plek
van een oude scheepswerf in
Amsterdam-Noord. Hier zijn
woonarken op de wal getrok
ken en creatieve en sociale on
dernemingen vinden er hun
plek. De Ceuvel is genomineerd
voor een Dutch Design Award.
www.deceuvel.nl; www.del-
va.la
Brouwerij 't IJ
Wie logeert op de plek van een
voormalige brouwerij, krijgt van
zelf zin in een verfrissend bier
tje. In de minibar van Stout
Co staan koele flesjes ambachte
lijk speciaalbier van brouwerij
't IJ, die gevestigd is in de buurt
van de B&B. Het is mogelijk een
rondleiding te krijgen en een
biertje te bestellen in het
proeflokaal. Fijn: je hebt geen
BOB meer nodig als je bij Stout
Co slaapt en de biertjes net
iets té lekker smaakten.
www.brouwerijhetij.nl
Café Modern
Café Modern is geen café, maar
een klein, gezellig restaurant
met een fijne sfeer en een
no-nonsense menu, dat elke
week weer anders is. Chef San-
der van Melick kookt met liefde
een vijfgangenmenu voor zijn
gasten. Neem een gratis veer-
pontje achter het Centraal Sta
tion om er te komen, want café
Modern is gevestigd in Amster
dam-Noord, in een oud bankge
bouw. Je kunt zelfs een kijkje
nemen in de oude kluis.
www.modernamsterdam.nl
Keuken(eiland) Ocean, foto's PR
Citytrip vol design:
Amsterdam
door Suzanne Dijkstra