WONEN 7 Lekkere visjes in én onder de pan Een klok die staat als een huis derdaad bolrond. Die bloemvorm kom je zelden tegen. Vandaar dat bloemschikkers de plant zo graag gebruiken. Gelukkig houden ko geldistels lang op water. Er zijn een stuk of vijf kogeldistel- soorten en ongeveer even veel va riëteiten. De meest bekende - Echinops ritro Veitch's Blue - is te gelijk de mooiste. Dit is een onver woestbare, vaste plant, die alleen kan worden vermoord door hem in het moeras te planten. Op een droge en zonnige plaats heeft de plant het eeuwige leven. Het is ook moeilijk een plant te beden ken die meer bij insecten in de smaak valt Plant hem naast het in sectenhotel en je levert een sub stantiële bijdrage aan de insecten stand. In een toekomstig stukje zal ik mijn licht eens laten schij nen over het slakkenhotel. HEBBEN TIPS IN AMSTERDAM kend ook andere jonge creatievelin- gen een platform te geven. In de ka mers wisselt daarom de kunst en fotografie aan de muren regelma tig. „We werken samen met het de signplatform De Invasie. Wij ge ven hiermee Belgische ontwerpers een kans zich te presenteren en contacten te leggen met producen ten in Nederland", vertelt Delva en wijst op een muurschildering in de ontbijtruimte. „Dat is een hand geschilderde plattegrond met aller lei door ons uitgekozen hotspots. We vinden het leuk gasten per soonlijke tips te geven voor de bes te restaurants, cafés, exposities en andere inspirerende plekken." Ook qua verzorging zit het goed bij Stout Co. De badkamer is voorzien van beautyproducten van het Australische merk Aésop, lek ker ruikend en op basis van botani sche extracten. De minibar is roy aal gevuld met lokaal bier van brou werij 't IJ en biologische snacks. „Het zou gek zijn als je hier een Twix in een plastic verpakking aan zou treffen. Ook het ontbijt is een feest. We bakken zelf brood en ser veren huisgemaakte granola. Giste ren bracht een lokale imker hier pas geslingerde honing van bijen uit de stad. Wie weet, lokken we in de toekomst zelf ook een bijen volkje voor onze eigen honing." De gastheren zijn vrijwel altijd aan wezig op de B&B-locatie, ook door dat ze er werken en wonen. „We vinden het heel leuk een praatje te maken met onze gasten. Er is altijd gezellige bedrijvigheid. Laatst za ten we om drie uur 's middags nog te ontbijten met een stel gra fisch vormgevers dat hier een nachtje sliep. En er komen zelfs Amsterdammers slapen." aar hop, mout en wa ter ooit wer den omgeto verd tot heer lijk donker bruin stout bier, zit sinds een halfjaar een an der soort levendigheid: Bed breakfast Stout Co. De gastheren Steven Delva en Stefan Bennen- broek mixen er moeiteloos wonen en werken met logeren. Bij binnenkomst maak je meteen kennis met die symbiose: de ont vangst is op de werkvloer van hun bedrijven in interieur- en land schapsarchitectuur. Ze vertellen graag en enthousiast over hun werk. Delva: „Het is fijn te weten wat er onder jouw logeerkamer ge beurt. Dat slaapt nog lekkerder." Delva en zijn partner Bennenbroek begonnen in eerste instantie op de begane grond van dit pand met hun ontwerpstudio's. Al snel be dachten ze dat op de eerste verdie ping een bed and breakfast goed zou passen. Nu zijn ze druk met het bouwen van hun eigen huis daar weer bovenop en er zijn plan nen voor het creatief invullen van de garage. Het pand is gebouwd op de fundamenten van brouwerij De Gekroonde Valk. Een reusachtig beeld van een valk op een sokkel in de voortuin herinnert daar aan. De plek van Stout Co is ongeëve naard voor Amsterdam. De vijf ka mers grenzen alle met hun eigen voordeur aan een royaal dakterras met veel beplanting, terwijl je aan de andere zijde van de doorzonlo- geerkamers de Amsterdamse ge moedelijkheid van de stad ervaart. „De zon schijnt hier 's ochtends vroeg al op het terras en de hele omgeving is groen", zegt Delva. „Als je goed luistert, hoor je soms de apen van Artis brullen. En dat terwijl je in het centrum zit." De eigenaren lieten in het pand geen detail aan het toeval over. Al les is gloednieuw opgebouwd, met respect voor historie en omgeving. „We gebruikten alleen maar pure materialen. Ons uitgangspunt voor het ontwerp waren de bestaande stalen raamkozijnen." Elke kamer is ingericht met zelfont worpen meubels van Puur Plus, het bedrijf van Bennenbroek, in combinatie met vintage design. Al le vijf kamers zijn even luxe, maar kregen elk hun eigen kleurenthe- ma. Met 35 vierkante meter leefop- pervlakte zijn ze behoorlijk royaal. Delva en Bennenbroek zijn nog jong en vinden het vanzelfspre- VRIJDAG 5 SEPTEMBER 2014 Eerlijk is eerlijk, maar weinigen zullen het kunnen betalen. Maar hij is wel heel erg fraai: keuken(eiland) Ocean van Robert Kolenik. Het is een aqua rium met een aanrechtblad dat met een druk op de knop hydraulisch om hooggaat. De keuken is in L-vorm, zo dat er door de uitsparingen ruimte is voor kasten en apparatuur. Door het filter- en voedersysteem hoeft het aquarium maar eens per maand schoongemaakt en van nieuw voer voorzien te worden. De keuken wordt op maat gemaakt en is verkrijgbaar via Van Boven Exclusieve Keukens. www.kolenik.com;www.vanboven.nl MOAK Clock van Studio PS. i Simpel, subtiel én sterk: dat is wat de makers voor ogen hadden met MOAK Clock. De ontwerpers Peter van der Merwe en Sanne Zeeman van Studio PS wilden niet alleen een product ma ken dat de tijd toont, maar dat zonder die functie al heel aantrekkelijk is om te zien. Kennelijk is dat het Nederland se duo uitstekend gelukt, want de be langstelling is wereldwijd enorm. „Zelfs uit Ecuador komen bestellin gen", zei Van der Merwe in RTL Boule vard. En hij is zelf nog wel het meest verbaasd. De kast van MOAK Clock is van beton en gemaakt door het beton in een mal te gieten. De wijzerplaat is van onbehandeld eikenfineer en de wijzers zijn ook van beton. Vanwege de gebruikte 'levende' materialen stelt Studio PS dat het uiterlijk van de klok gedurende de jaren ook zal veran deren. MOAK Clock kost 85 euro. www.studio-ps.nl www.stout-co.com ©reageren? wonen@depersdienst.nl De Ceuvel Delva Landscape Architects is gevestigd op de begane grond van B&B Stout Co. Het is het bedrijf van gastheer Steven Del va. Hij heeft ook nog een vesti ging in Antwerpen. De B&B-uit- baters sturen hun gasten met liefde naar een van de lopende projecten, omdat dit een ver nieuwende blik geeft op Amster dam. Zuiverend Park De Ceuvel is een duurzame en creatieve hotspot in aanbouw, op de plek van een oude scheepswerf in Amsterdam-Noord. Hier zijn woonarken op de wal getrok ken en creatieve en sociale on dernemingen vinden er hun plek. De Ceuvel is genomineerd voor een Dutch Design Award. www.deceuvel.nl; www.del- va.la Brouwerij 't IJ Wie logeert op de plek van een voormalige brouwerij, krijgt van zelf zin in een verfrissend bier tje. In de minibar van Stout Co staan koele flesjes ambachte lijk speciaalbier van brouwerij 't IJ, die gevestigd is in de buurt van de B&B. Het is mogelijk een rondleiding te krijgen en een biertje te bestellen in het proeflokaal. Fijn: je hebt geen BOB meer nodig als je bij Stout Co slaapt en de biertjes net iets té lekker smaakten. www.brouwerijhetij.nl Café Modern Café Modern is geen café, maar een klein, gezellig restaurant met een fijne sfeer en een no-nonsense menu, dat elke week weer anders is. Chef San- der van Melick kookt met liefde een vijfgangenmenu voor zijn gasten. Neem een gratis veer- pontje achter het Centraal Sta tion om er te komen, want café Modern is gevestigd in Amster dam-Noord, in een oud bankge bouw. Je kunt zelfs een kijkje nemen in de oude kluis. www.modernamsterdam.nl Keuken(eiland) Ocean, foto's PR Citytrip vol design: Amsterdam door Suzanne Dijkstra

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 55