Zonnebril: het ideale accessoire in de zon Portonic; de nieuwste hype? T 4 ZOMERKRANT Shop Top-3 Zomerdrankje De smaakmaker Ff Een dagje naar het strand; dan heb je een zonnebril nodig. En niet alleen omdat het je zo goed staat, ook voor de veiligheid. Je ogen zijn namelijk kwetsbaar voor de zon. Een goede zonnebril is dus heel belangrijk. Natuurlijk kun je dan kiezen voor een goed koop model en winkelen bij de Hema of de H&M. Wil je echt de blits maken, dan kom je hier na tuurlijk niet mee weg. Op inter net en bij de opticien zijn diverse duurdere modellen te koop. Je kunt zelf je budget kiezen, van vijftig tot vijfhonderd euro; alles kan. Ray-Ban is bijvoorbeeld een erg bekend merk. De glazen be schermen goed tegen de zon, maar je betaalt wel wat meer. En wil je een keer wat anders dan de rest, ga dan voor een houten zon nebril. Overal op het internet zijn ze al te koop. Erg duur zijn ze niet, maar origineel ben je zeker. Deze modellen zijn de laatste tijd helemaal in. Echt doorgebroken in Neder land is het nog niet, maar de Portonic wordt toch al gespot op diverse terrasjes. Is dit de volgende zomerhype? Portonic is afkomstig uit Portugal en is daar al jaren populair. De cocktail is eenvoudig zelf te maken: je vult een longdrinkglas met wat ijsblok jes en voegt hier één deel Gra ham's Extra Dry White Port en één deel tonic aan toe. Maak het drankje af met een schijfje citroen en eventueel een blaadje verse munt. De Dry White Port is zeer droog en en wordt vaak koud ge dronken. Dat maakt het een idea- le'zomerdrank die goed samen gaat met allerlei hapjes, zoals ge vulde olijven of lichte gerechten als garnalen, gerookte zalm en sus hi. Ideaal dus voor op het terras of bij een heerlijke zomermaaltijd. Met de portonic kun je genieten op zijn Portugees, gewoon in het Nederlandse zonnetje. Koksmuts? Die heb ik niet, hoor. Ik ben al een muts genoeg van mezelf', grapt Ko Kallewaard. Terwijl er wat klanten binnen komen, zet hij wat schalen in de koeling en beantwoordt ondertussen een telefoontje. Over drukte heeft de cate raar niet te klagen. „Nu is het bouwvak, dus zijn er wat minder feesten", legt de ei genaar van Catering Kallewaard uit. „Een bruiloft is in deze periode bijvoorbeeld zeldzaam, maar vanaf mei tot oktober wer ken we zeven dagen per week!" Hiervoor combineerde hij zijn werk in een supermarkt met cateren. „Het begon met een schaaltje vlees zo nu en dan. Ik ben sla ger geweest, dus daar kon ik wel voor zor gen. Uiteindelijk is daar deze uit de hand gelopen grap uit voortgekomen." Werken als cateraar is volgens Ko vooral erg gevarieerd. „Het hangt helemaal af van het soort evenement of feest. Bruiloften, bedrijfsfeestjes, open dagen en grote evene menten, maar ook uitvaarten", somt hij op. „Vooral dat laatste is toch net even wat an ders. Daar kun je niet extreem vrolijk rond hangen." Welke gelegenheid er ook voorbijkomt, de klant staat voorop. „Die is koning", vertelt Ko. Van tevoren gaan we met hen zitten en spreken we alles door. Van het opzetten van de tenten tot het eten. Daarna neem ik het over en zorgen we meestal dat een dag van tevoren alles klaar staat. Op die manier kan de klant nog wat veranderen naar ei gen smaak. Ik heb het dan over schuiven met de stoelen of iets dergelijks." Door de manier van werken is er op iedere locatie één aanspreekpunt en één iemand verantwoordelijk. „Dat is voor de klant ook makkelijk, want als je een groot feest wilt geven, heb je geen zin in allerlei ongemak ken." In de afgelopen jaren is Catering Kalle waard al voor heel wat grote evenementen gevraagd. Zo hebben ze bij Concert at Sea een aantal VIP-decks verzorgd en ook van grote bedrijven krijgen ze soms opdrach ten. „Dat vergt natuurlijk een andere voor bereiding dan een barbecue voor vijftien man", zegt Ko. „Maar eigenlijk geldt bij al les: zolang je het goed plant, komt het wel goed." Een cateraar is voor iedereen toegankelijk. „Eigenlijk van tien tot en met duizend man. Daar komt die variatie ook weer om de hoek kijken. Het is gewoon fijn dat wij alles uit handen nemen, of dat nu voor een grote of kleine groep is." Het cateringbe drijf regelt namelijk meer dan alleen het eten. „Het is gewoon full-service. Tenten, stoelen, tafels, drank; we doen het alle maal. Op die manier is er één iemand het aanspreekpunt en één iemand verantwoor delijk. Dat is wel zo makkelijk." De agenda van Catering Kallewaard staat de komende periode dus aardig vol. „Al bel de er gisteren iemand voor een barbecue voor morgen. Daar zitten dan slechts twee dagen tussen, maar dat doen we gewoon." Er staan ook al bruiloften gepland voor over een jaar. „Dat is misschien wel heel ruim van tevoren, maar het kan maar al vast geregeld zijn. En als er iets verandert, kunnen ze zich gewoon bij ons melden. Want de klant, die bepaalt." Het Cedar model van Wooden Ma de is, zoals de naam zegt, gemaakt van hout. Bang voor splinters hoef je gelukkig niet te zijn. 39,95 euro op www.woodenmade.nl 'Als je het goed plant, komt het altijd in orde' Simpel en goedkoop. Voor diege ne die zijn zonnebril vaak kwijt raakt. Dit exemplaar kost 7,99 eu ro, maar er zijn goedkopere te vin den op www.hm.com Ray-Ban is misschien wel het be kendste merk zonnebril. Mooie monturen en goede zonbescher- ming. Je betaalt wel wat meer: 87,20 euro op www.eyewish.nl door Tom Scheele door Tom Scheele door Tom Scheele Met zijn frisse smaak een ideale zomerdrank. 9 Ko Kallewaard is bezig met de saté. Ook zijn vader is bezig met de catering, foto Mechteld Jansen Wie catering Kallewaard wil boeken of simpel weg meer informatie wil kan kijken op: www.kal- lewaardcatering.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 44