Zonnebril:
het ideale
accessoire
in de zon
Portonic; de nieuwste hype?
T
4 ZOMERKRANT
Shop Top-3
Zomerdrankje
De smaakmaker
Ff
Een dagje naar het strand;
dan heb je een zonnebril
nodig. En niet alleen omdat
het je zo goed staat, ook voor de
veiligheid.
Je ogen zijn namelijk kwetsbaar
voor de zon. Een goede zonnebril
is dus heel belangrijk. Natuurlijk
kun je dan kiezen voor een goed
koop model en winkelen bij de
Hema of de H&M. Wil je echt de
blits maken, dan kom je hier na
tuurlijk niet mee weg. Op inter
net en bij de opticien zijn diverse
duurdere modellen te koop. Je
kunt zelf je budget kiezen, van
vijftig tot vijfhonderd euro; alles
kan. Ray-Ban is bijvoorbeeld een
erg bekend merk. De glazen be
schermen goed tegen de zon,
maar je betaalt wel wat meer. En
wil je een keer wat anders dan de
rest, ga dan voor een houten zon
nebril. Overal op het internet zijn
ze al te koop. Erg duur zijn ze
niet, maar origineel ben je zeker.
Deze modellen zijn de laatste tijd
helemaal in.
Echt doorgebroken in Neder
land is het nog niet, maar
de Portonic wordt toch al
gespot op diverse terrasjes. Is dit
de volgende zomerhype? Portonic
is afkomstig uit Portugal en is
daar al jaren populair. De cocktail
is eenvoudig zelf te maken: je vult
een longdrinkglas met wat ijsblok
jes en voegt hier één deel Gra
ham's Extra Dry White Port en
één deel tonic aan toe. Maak het
drankje af met een schijfje citroen
en eventueel een blaadje verse
munt. De Dry White Port is zeer
droog en en wordt vaak koud ge
dronken. Dat maakt het een idea-
le'zomerdrank die goed samen
gaat met allerlei hapjes, zoals ge
vulde olijven of lichte gerechten
als garnalen, gerookte zalm en sus
hi. Ideaal dus voor op het terras of
bij een heerlijke zomermaaltijd.
Met de portonic kun je genieten
op zijn Portugees, gewoon in het
Nederlandse zonnetje.
Koksmuts? Die heb ik niet, hoor.
Ik ben al een muts genoeg van
mezelf', grapt Ko Kallewaard.
Terwijl er wat klanten binnen
komen, zet hij wat schalen in
de koeling en beantwoordt ondertussen
een telefoontje. Over drukte heeft de cate
raar niet te klagen. „Nu is het bouwvak,
dus zijn er wat minder feesten", legt de ei
genaar van Catering Kallewaard uit. „Een
bruiloft is in deze periode bijvoorbeeld
zeldzaam, maar vanaf mei tot oktober wer
ken we zeven dagen per week!"
Hiervoor combineerde hij zijn werk in een
supermarkt met cateren. „Het begon met
een schaaltje vlees zo nu en dan. Ik ben sla
ger geweest, dus daar kon ik wel voor zor
gen. Uiteindelijk is daar deze uit de hand
gelopen grap uit voortgekomen."
Werken als cateraar is volgens Ko vooral
erg gevarieerd. „Het hangt helemaal af van
het soort evenement of feest. Bruiloften,
bedrijfsfeestjes, open dagen en grote evene
menten, maar ook uitvaarten", somt hij op.
„Vooral dat laatste is toch net even wat an
ders. Daar kun je niet extreem vrolijk rond
hangen."
Welke gelegenheid er ook voorbijkomt, de
klant staat voorop. „Die is koning", vertelt
Ko. Van tevoren gaan we met hen zitten en
spreken we alles door. Van het opzetten
van de tenten tot het eten. Daarna neem ik
het over en zorgen we meestal dat een dag
van tevoren alles klaar staat. Op die manier
kan de klant nog wat veranderen naar ei
gen smaak. Ik heb het dan over schuiven
met de stoelen of iets dergelijks."
Door de manier van werken is er op iedere
locatie één aanspreekpunt en één iemand
verantwoordelijk. „Dat is voor de klant ook
makkelijk, want als je een groot feest wilt
geven, heb je geen zin in allerlei ongemak
ken."
In de afgelopen jaren is Catering Kalle
waard al voor heel wat grote evenementen
gevraagd. Zo hebben ze bij Concert at Sea
een aantal VIP-decks verzorgd en ook van
grote bedrijven krijgen ze soms opdrach
ten. „Dat vergt natuurlijk een andere voor
bereiding dan een barbecue voor vijftien
man", zegt Ko. „Maar eigenlijk geldt bij al
les: zolang je het goed plant, komt het wel
goed."
Een cateraar is voor iedereen toegankelijk.
„Eigenlijk van tien tot en met duizend
man. Daar komt die variatie ook weer om
de hoek kijken. Het is gewoon fijn dat wij
alles uit handen nemen, of dat nu voor een
grote of kleine groep is." Het cateringbe
drijf regelt namelijk meer dan alleen het
eten. „Het is gewoon full-service. Tenten,
stoelen, tafels, drank; we doen het alle
maal. Op die manier is er één iemand het
aanspreekpunt en één iemand verantwoor
delijk. Dat is wel zo makkelijk."
De agenda van Catering Kallewaard staat
de komende periode dus aardig vol. „Al bel
de er gisteren iemand voor een barbecue
voor morgen. Daar zitten dan slechts twee
dagen tussen, maar dat doen we gewoon."
Er staan ook al bruiloften gepland voor
over een jaar. „Dat is misschien wel heel
ruim van tevoren, maar het kan maar al
vast geregeld zijn. En als er iets verandert,
kunnen ze zich gewoon bij ons melden.
Want de klant, die bepaalt."
Het Cedar model van Wooden Ma
de is, zoals de naam zegt, gemaakt
van hout. Bang voor splinters hoef
je gelukkig niet te zijn. 39,95 euro
op www.woodenmade.nl
'Als je het goed plant,
komt het altijd in orde'
Simpel en goedkoop. Voor diege
ne die zijn zonnebril vaak kwijt
raakt. Dit exemplaar kost 7,99 eu
ro, maar er zijn goedkopere te vin
den op www.hm.com
Ray-Ban is misschien wel het be
kendste merk zonnebril. Mooie
monturen en goede zonbescher-
ming. Je betaalt wel wat meer:
87,20 euro op www.eyewish.nl
door Tom Scheele
door Tom Scheele
door Tom Scheele
Met zijn frisse smaak
een ideale zomerdrank.
9 Ko Kallewaard is bezig met de saté. Ook zijn
vader is bezig met de catering, foto Mechteld Jansen
Wie catering Kallewaard wil boeken of simpel
weg meer informatie wil kan kijken op: www.kal-
lewaardcatering.nl