Voor iedereen de juiste handdoek Cocktails zijn er ook voor kinderen 4 ZOMERKRANT Shop Top-3 De smaakmaker V Zomerdrankje In ieder huis zijn ze wel te vin den, handdoeken. Maar wat zijn de beste handdoeken voor op het strand? Dat verschilt per strandganger. Een belangrijk punt is de grootte. Iemand van 1,89 meter moet niet op een strandlaken van een meter gaan liggen, dat is simpelweg niet com fortabel. En wie nooit het water in gaat, heeft weinig aan een handdoek die uitblinkt in het ab- - sorberen van vocht. Tenzij je na tuurlijk zweet als een otter. Na tuurlijk heb je ook handdoeken die simpelweg grappig zijn. Denk aan een strandlaken waar 'gereser veerd' op staat, of een andere tekst. En voor de kinderen zijn er natuurlijk nog altijd badlakens met afbeeldingen van hun favorie te tekenfilm- of actiefiguur. Het is even zoeken, maar eigenlijk kun je alles wat je maar wilt vinden op het gebied van handdoeken. En wil je nu echt iets orignineels, dan kun je ze ook nog zelf ontwer pen. Op de route naar het strand kom je er al langs, traiteur Domburg Delicious. „Kun nen mensen meteen iets te eten kopen", vertelt eigenaar Pieter van de Woestijne. Want dat is het idee van Domburg Deli cious. Betaalbaar eten voor iedereen. „Je moet toch gewoon wat kunnen kopen zon der dat het een godsvermogen kost?", ver telt Pieter. „Daarnaast ligt het op de route naar het strand en is alles dagvers. Ideaal om op je handdoek of in je strandstoel op te eten." De traiteur is onderdeel van Brasserie Dom burg, legt Pieter uit. „Alles wordt dan ook in dezelfde keuken gemaakt", wijst hij naar één van zijn koks. „Gerechten die je in de Brasserie kunt bestellen, zijn hier mee te nemen. Denk aan een Griekse salade of een lekkere pasta. In het begin focuste Delicious zich vooral op kant-en-klaarmaaltijden. „Maar ik merk te dat broodjes eigenlijk populairder wa ren", zegt Pieter. „Dus daar richten we ons nu wat meer op." Naast deze lekkernijen staan er ook flessen wijn in de koeling, met plastic bekertjes. „Voor toeristen die graag wat drinken aan het strand. Het is niet duur, je hoeft het niet van huis mee te sjouwen en het is koud. Veel verdien ik er niet aan, zie het als een extra service." In de winkel staan Yvette en Carmen de Graag te werken. „We hebben vooral te ma ken met toeristen", legt Yvette uit. Pieter vult haar aan. „Ja, dat is wel jammer. Onder de plaatselijke bevolking slaat het nog niet aan. De Zeeuw eet liever thuis", grapt hij. „Ze gaan er vanuit dat een traiteur te duur is. Belgen bijvoorbeeld vinden het al veel normaler, die zijn het allemaal wel ge wend." Yvette vindt het wel leuk, al die toeristen. „Het is ook wel leuk om Duits te praten, zo leer je het ook steeds beter. Wie in het toe risme werkt, moet dat sowieso wel kunnen, zeker hier." Dat ze goed Duits kan demonstreert ze een paar minuten later, wanneer er een Duitse klant binnenstapt. „Sommige van die toeristen ga je ook ken nen, het zijn net vaste klanten, maar dan ie der jaar gedurende een korte periode." Pieter laat ondertussen de 'trots van de trai teur' zien. Een snijmachine, die gebruikt wordt om parmaham te snijden. „Want die moet zo dun mogelijk zijn, anders is het niet lekker. Ik heb deze snijmachine spe ciaal in Italië laten opknappen, want hij is al heel oud. Maar hij werkt weer perfect", vertelt hij trots. Domburg Delicious is nu een jaar geopend, of tenminste, alleen in het hoogseizoen. „Want we draaien vooral op toeristen, de brasserie is wel het hele jaar open", vertelt Pieter. „Het is er allemaal erg mooi uit ko men te zien en ik vind dat we ook lekkere producten verkopen. Maar het geld moet nog verdiend worden", zegt Pieter. „Dat moet de komende jaren gebeuren." Uiteindelijk hoopt hij dat Domburg Deli cious ook bij de Domburgers zelf aanslaat. „Want dan kunnen we het misschien het hele jaar open gooien, dat zou mooi zijn." Shirley Temple, het acterende Amerikaanse kindsterretje uit de jaren dertig, bezocht vroeger altijd het restaurant Cha- sen's in Beverly Hills. Omdat ze nog te jong was om alcohol te drinken zoals de volwassen film sterren, kreeg ze een alcoholvrije cocktail van de barman om er toch bij te horen. De barman schonk voor haar 125 ml Sprite, 125 ml sinaasappelsap, een eetlepel grenadinesiroop en wat ijsblokjes in een longdrink glas. Om de cocktail af te maken, deed de barman er een rietje in en een kers bovenop. Shirley Tem ple vond de cocktail lekker, waar op de barman de cocktail naar haar vernoemde. Omdat er geen alcohol in zit, is de cocktail een gezellig drankje om als volwassenen samen met de kinderen te maken en op te drin ken. Makkelijk thuis te maken door de eenvoudige ingrediënten. Vers hapje dat zo mee naar het strand kan Ecologisch verantwoord, zacht en mooi. Heerlijk om op te liggen op het strand. De Framsön. Te koop voor 14,95 euro op www.hei- ne-shop.nl 3 Ben je het beu dat iedereen je strandstoel inpikt op vakantie? Pak dan deze handdoek, iedereen weet dat het jouw plekje is. 19.90 euro op www.jmabenelux.nl door Tom Scheele door Tom Scheele Domburg Delicious is te vinden aan de Wijn gaardstraat 17 te Domburg. Kijk voor meer infor matie op www.brasseriedomburg.nl door Jerry van Luijk Gewoon simpel, de Bandsjön van de Ikea. Kom je er toevallig langs, kun je deze meteen meepakken. Goedkoop met een leuk kleurtje. 12,95 euro op www.ikea.nl S Yvette en Carmen de Graag met eigenaar Pieter van de Woestijne: „Alles wat in de vitrines bij Domburg Delicious ligt is dagvers. En de klanten kunnen alles proeven." foto Lex de Meester Alcoholvrije cocktail: Shirley Temple

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 48