WAT ZOU ZEELAND ZIJN ZONDER MOSSELEN? Het schelpdier heeft heel wat stormen doorstaan. Om Zeelands roem hoog te houden, hebben we in de Ooster- schelde van een dam zelfs een kering gemaakt. Nu zijn de pijlers met schuiven een geaccepteerd wereldwonder. De Zeeuwse mossel noemt zich spekkoper. Al meer dan honderd jaar is Yerseke het kloppend hart van de schelpdiersector. De tijd van de witgekalkte dakpannen ligt achter ons. Inmiddels biedt de hangcultuur nieuw perspectief. Zo blijven alle ogen in België en Nederland bij het begin van het nieuwe seizoen gericht op dat stadje aan de Oosterschelde. Zijn ze dit jaar goed op gewicht? Koken we met wijn, of snijden we er een simpel uitje bij? Elke derde zaterdag van augustus houdt de sector open huis, voor wie weet dat zeebanket geen loze term is. Philippine heeft een standbeeld voor de mossel opgericht. Sinds de Braakman met een dam getemd is wordt er niet meer geproduceerd. Maar wel gekookt en gegeten. Namen als De Mosselbank en Auberge des Moules doen vele harten sneller kloppen. Mosselwijntje erbij? De PZC staat voor het Zeeuwse product. Verwateren krijgt in Zeeland een bijzondere betekenis. Roem brengt brood op de plank. Lees het in de PZC. A votre santé! WAT ZOU ZEELAND ZIJN ZONDER DE PZC? 00 33 KORTING OP UW JAARABONNEMENT? GA NAAR PZC.NL/MATCHMAKER

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 54