WAT ZOU ZEELAND ZIJN
ZONDER MOSSELEN?
Het schelpdier heeft heel wat stormen doorstaan. Om
Zeelands roem hoog te houden, hebben we in de Ooster-
schelde van een dam zelfs een kering gemaakt. Nu zijn
de pijlers met schuiven een geaccepteerd wereldwonder. De
Zeeuwse mossel noemt zich spekkoper.
Al meer dan honderd jaar is Yerseke het kloppend hart van
de schelpdiersector. De tijd van de witgekalkte dakpannen
ligt achter ons. Inmiddels biedt de hangcultuur nieuw
perspectief. Zo blijven alle ogen in België en Nederland bij
het begin van het nieuwe seizoen gericht op dat stadje aan de
Oosterschelde. Zijn ze dit jaar goed op gewicht? Koken we met
wijn, of snijden we er een simpel uitje bij? Elke derde zaterdag
van augustus houdt de sector open huis, voor wie weet dat
zeebanket geen loze term is.
Philippine heeft een standbeeld voor de mossel opgericht.
Sinds de Braakman met een dam getemd is wordt er niet
meer geproduceerd. Maar wel gekookt en gegeten. Namen als
De Mosselbank en Auberge des Moules doen vele harten
sneller kloppen. Mosselwijntje erbij?
De PZC staat voor het Zeeuwse product. Verwateren krijgt in
Zeeland een bijzondere betekenis. Roem brengt brood op de
plank. Lees het in de PZC. A votre santé!
WAT ZOU ZEELAND ZIJN ZONDER DE PZC? 00 33 KORTING
OP UW JAARABONNEMENT? GA NAAR PZC.NL/MATCHMAKER