Frisse duik in plaats van kop koffie 2 Verborgen parel Fruit kun je ook zelf plukken bij de Zelfplukkerij in Colijnsplaat. Met een bakje kun je de tuin in en op jacht gaan naar je favoriete vruchten. \ie in de reisbranche werkt, heeft in de zo mer weinig tijd om aan het strand te liggen. Daarom zocht les Goedbloed elke ochtend verfrissing door in het Dok in Middelburg te gaan zwemmen. „Dat zagen andere mensen, en ze hebben zich bij mè aangesloten", vertelt les. „Nu zwemmen we el ke ochtend in een andere samen stelling." Want alleen les is er echt iedere ochtend bij. „Een heerlijke ma nier om wakker te worden, dat zwemmen. Want je kunt natuur lijk met je suffe hoofd boven een bak koffie gaan zitten, maar die zelfde warme koffie smaakt veel beter na een frisse duik." Tot nog toe doen er alleen men sen uit de reisbranche mee met het ochtendritueel, maar les no digt iedereen uit om hetzelfde te doen. „Soms zwemmen we al om zes uur, soms pas om half acht. Maar iedereen is natuurlijk wel kom. Het water is schoon genoeg. Ik ben begonnen omdat ik het leuk vond, dat is het nog steeds." Hanneke probeert meestal gewoon wat verschillende soorten fruit te planten. „We kijken ook naar wat de mensen graag willen. Op dit moment zijn de zwarte bessen en frambozen heel popu lair. Dat komt vooral door de hype die er nu is, en omdat iedereen steeds gezonder wil leven. Als dat lukt, planten we die wat meer, zodat we aan de vraag kunnen voldoen. We willen wel bieden waar de bezoeker om vraagt." Toch is het altijd een verrassing wat er groeit. „Soms doet de ene boom het heel goed en hangt die vol met pruimen, en de andere doet het helemaal niet. Het is elk jaar weer afwachten wat er groeit, en wat we het volgende jaar meer of minder moeten planten." In deze tijd van het jaar worden vooral veel witte kruisbessen geplukt. „Mensen bellen speciaal naar de Zelfplukkerij om te vragen of we ze hebben. Dat doen so wieso veel mensen. Ze bellen eerst om te vragen of we een bepaald soort fruit heb ben, en daarna komen ze ze plukken. Zo weten ze dat ze niet voor niks komen en gaan ze altijd naar huis met hun favoriete fruit." Het plukseizoen is ook ieder jaar verschil lend. Normaal begint het seizoen eind juli en duurt die tot half september. „Dat ligt ook heel erg aan het weer. Dit jaar is alles iets eerder door de warmte die we al gehad hebben. We zijn dan ook iets eer der open: we hebben er niks aan als al het fruit al overrijp is." De Zelfplukkerij is ooit begonnen als bloemenpluktuin. „Dat was alleen niet zo'n succes. We hebben nu nog wel een aantal bloemen staan, maar het gaat nu echt om het fruit. Dat vinden mensen ook leuker", vertelt Hanneke. Het bijzondere aan de Zelfplukkerij is dat alles biologisch is. „In het begin bespoten we de planten nog wel eens, maar nu he lemaal niet meer. En als we het wel doen, Bij de Zelfplukkerij in Colijns plaat kun je het hele seizoen je favoriete fruit plukken. Met een bakje, dat je in de winkel kunt pakken, kun je de tuin in op zoek naar rijpe vruchten. In de winkel die bij de Zelfplukkerij hoort, worden ze afgerekend en kun je ze opeten of mee naar huis nemen. Hanneke Koopman is eigenaar van de Zelfplukkerij. Ze kwam op het idee door een andere zelfplukkerij, en wilde het zelf ook graag doen. „Het leek me leuk om lekker in de natuur aan de slag te gaan. En fruit is op dit moment zo popu lair, dat ik er wel een kans inzag." Op die manier is de Zelfplukkerij ontstaan. Mensen kunnen verschillende soorten klein fruit plukken. „We hebben veel standaard fruit, zoals bessen, kersen en pruimen. Maar van een aantal bijzondere vruchten hebben we een paar planten, zo dat de mensen die kunnen proeven. We hebben bijvoorbeeld gele frambozen, zwarte moerbeien en jostabessen. Voor ons is dat ook een probeersel. We kijken gewoon of het lukt om andere soorten fruit te laten groeien. Zo kunnen we de bezoekers laten zien wat de natuur alle maal nog meer te bieden heeft", vertelt Hanneke. „Veel mensen weten dat name lijk niet. Ze vinden het dan ook leuk om bijzondere fruitsoorten te proeven. Daar telen we ze eigenlijk voor." door Tom Scheele les Goedbloed, Ronald van der Giessen en Adri Goedbloed nemen een och- tendduik in het Dok in Middelburg, foto Rick de Landmeter Lekker zelf op zoek naar wat Liza de Wilde verkoopt de zelfgemaakt producten in de winkel van de Zelfplukkerij. door Lilian van Gaaien

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 54