Frisse duik in plaats van kop koffie
2
Verborgen parel
Fruit kun je ook zelf plukken bij de Zelfplukkerij
in Colijnsplaat. Met een bakje kun je de tuin in
en op jacht gaan naar je favoriete vruchten.
\ie in de reisbranche
werkt, heeft in de zo
mer weinig tijd om
aan het strand te liggen. Daarom
zocht les Goedbloed elke ochtend
verfrissing door in het Dok in
Middelburg te gaan zwemmen.
„Dat zagen andere mensen, en ze
hebben zich bij mè aangesloten",
vertelt les. „Nu zwemmen we el
ke ochtend in een andere samen
stelling."
Want alleen les is er echt iedere
ochtend bij. „Een heerlijke ma
nier om wakker te worden, dat
zwemmen. Want je kunt natuur
lijk met je suffe hoofd boven een
bak koffie gaan zitten, maar die
zelfde warme koffie smaakt veel
beter na een frisse duik."
Tot nog toe doen er alleen men
sen uit de reisbranche mee met
het ochtendritueel, maar les no
digt iedereen uit om hetzelfde te
doen. „Soms zwemmen we al om
zes uur, soms pas om half acht.
Maar iedereen is natuurlijk wel
kom. Het water is schoon genoeg.
Ik ben begonnen omdat ik het
leuk vond, dat is het nog steeds."
Hanneke probeert meestal gewoon wat
verschillende soorten fruit te planten.
„We kijken ook naar wat de mensen
graag willen. Op dit moment zijn de
zwarte bessen en frambozen heel popu
lair. Dat komt vooral door de hype die er
nu is, en omdat iedereen steeds gezonder
wil leven. Als dat lukt, planten we die
wat meer, zodat we aan de vraag kunnen
voldoen. We willen wel bieden waar de
bezoeker om vraagt."
Toch is het altijd een verrassing wat er
groeit. „Soms doet de ene boom het heel
goed en hangt die vol met pruimen, en
de andere doet het helemaal niet. Het is
elk jaar weer afwachten wat er groeit, en
wat we het volgende jaar meer of minder
moeten planten."
In deze tijd van het jaar worden vooral
veel witte kruisbessen geplukt. „Mensen
bellen speciaal naar de Zelfplukkerij om
te vragen of we ze hebben. Dat doen so
wieso veel mensen. Ze bellen eerst om te
vragen of we een bepaald soort fruit heb
ben, en daarna komen ze ze plukken. Zo
weten ze dat ze niet voor niks komen en
gaan ze altijd naar huis met hun favoriete
fruit."
Het plukseizoen is ook ieder jaar verschil
lend. Normaal begint het seizoen eind
juli en duurt die tot half september. „Dat
ligt ook heel erg aan het weer. Dit jaar is
alles iets eerder door de warmte die we al
gehad hebben. We zijn dan ook iets eer
der open: we hebben er niks aan als al
het fruit al overrijp is."
De Zelfplukkerij is ooit begonnen als
bloemenpluktuin. „Dat was alleen niet
zo'n succes. We hebben nu nog wel een
aantal bloemen staan, maar het gaat nu
echt om het fruit. Dat vinden mensen
ook leuker", vertelt Hanneke.
Het bijzondere aan de Zelfplukkerij is dat
alles biologisch is. „In het begin bespoten
we de planten nog wel eens, maar nu he
lemaal niet meer. En als we het wel doen,
Bij de Zelfplukkerij in Colijns
plaat kun je het hele seizoen je
favoriete fruit plukken. Met
een bakje, dat je in de winkel
kunt pakken, kun je de tuin in
op zoek naar rijpe vruchten. In de winkel
die bij de Zelfplukkerij hoort, worden ze
afgerekend en kun je ze opeten of mee
naar huis nemen.
Hanneke Koopman is eigenaar van de
Zelfplukkerij. Ze kwam op het idee door
een andere zelfplukkerij, en wilde het
zelf ook graag doen. „Het leek me leuk
om lekker in de natuur aan de slag te
gaan. En fruit is op dit moment zo popu
lair, dat ik er wel een kans inzag." Op die
manier is de Zelfplukkerij ontstaan.
Mensen kunnen verschillende soorten
klein fruit plukken. „We hebben veel
standaard fruit, zoals bessen, kersen en
pruimen. Maar van een aantal bijzondere
vruchten hebben we een paar planten, zo
dat de mensen die kunnen proeven. We
hebben bijvoorbeeld gele frambozen,
zwarte moerbeien en jostabessen. Voor
ons is dat ook een probeersel. We kijken
gewoon of het lukt om andere soorten
fruit te laten groeien. Zo kunnen we de
bezoekers laten zien wat de natuur alle
maal nog meer te bieden heeft", vertelt
Hanneke. „Veel mensen weten dat name
lijk niet. Ze vinden het dan ook leuk om
bijzondere fruitsoorten te proeven. Daar
telen we ze eigenlijk voor."
door Tom Scheele
les Goedbloed, Ronald van der Giessen en Adri Goedbloed nemen een och-
tendduik in het Dok in Middelburg, foto Rick de Landmeter
Lekker zelf op zoek naar wat
Liza de Wilde verkoopt de zelfgemaakt producten in de winkel van de Zelfplukkerij.
door Lilian van Gaaien