Roos met vleugels 16 WONEN A GROENE VINGERS Romke van de Kaa De zomer is nog maar net begonnen en ik zit met mijn gedachten al in de winter. Dat komt door een roos, een roos met een lange naam: Rosa sericea ssp. omeien- sis forma pteracantha Red Wings. Leer die naam uit je hoofd en je wordt vol ontzag aangekeken in de tuinwereld. Deze roos wordt red winged rose genoemd, van wege zijn koraalrode doornen die aan vleugels doen denken. Die doornen zijn spectaculair als ze door de laagstaande winterzon worden aangelicht. Rood maakt van de wintertuin een sprookjes- tuin. Vandaar de wintergedachte. Maar ook 's zomers is de roos mooi: het blad is fijnverdeeld en de rode doornen zijn 's zomers natuurlijk ook aanwezig. Vooral als de roos met tegenlicht wordt geplant, zodat het licht door de doornen kan vallen, krijg je een soort glas-in-lood-effect. De kleur van de doornen is het meest intensief aan jonge scheu ten, wat inhoudt dat dit een roos is die in het voorjaar gesnoeid moet worden. Daarmee hebben we maar een deel van de schoonheid van deze roos bezongen; zij bloeit tegen het einde van het voorjaar met witte bloemen die in plaats van de gebruikelijke vijf bloemblaad jes er meestal vier hebben. De bloemen zijn enkel, met in het midden een bos goudgele meeldraden. Deze gevleugelde roos bloeit niet lang; met drie weken is het beke ken. Daar staat tegenover dat de vruchtbeginsels uitgroeien tot grote, peervormige bottels die met hun rode steeltjes stevig aan de takken vastzitten. De bottels blijven tot diep in de herfst aan de struik, totdat de groenlingen ze ontdekken en soldaat maken. De roos met de lange naam werd in 1890 vanuit het westen van China naar Europa gestuurd. In het begin dacht men dat de roos maar matig winterhard zou zijn. Maar na meer dan honderd jaar hebben tuinliefhebbers geconclu deerd dat deze roos zelfs de strengste winters overleeft. Het mooie van wilde rozensoorten is dat ze geen last van kwalen en ziektes hebben, in tegenstelling tot hun doorgefokte soortgeno ten. Red Wings is oergezond en heeft nooit last van klassieke ro- zenkwaaltjes, zoals meeldauw en bladvlekkenziekte. Er bestaat een roos die het pro- dukt is van een kruising met Red Wings, hoewel het niet helemaal duidelijk is wie de andere ouder is. Heather Muir heet deze hybri de, naar de eigenares van de be je een heerlijke oogst. Kies vooral voor groente- en fruitsoorten die je niet in de supermarkt kunt kopen, zoals donkerrode sla. Die is niet alleen heel gezond, maar ook nog eens erg lekker. Een gewoon krop je sla kweken dat in de winkel 19 cent kost, loont de moeite niet." Reina geniet zelf erg van het tuinieren en het koken, maar ook voor haar is het op eten van de oogst het leukst. „Dat is de ul tieme beloning van het werk. Bij mij be gon het met het kweken van aardbeien. Die vind ik heerlijk. Voor ik het wist, had ik kisten vol. De hele familie kon meegenie ten. Zo ben ik verder gaan experimenteren met groente en fruit, zoals blauwe bessen." Smultuinieren is vooral een kwestie van doen, vindt Reina. „Maar er komt ook ken nis bij kijken. Groene vingers kun je kwe ken door veel te lezen en te leren over tui nieren. Als je het niet goed doet, kun je nooit oogsten. Zet je bonen in de schaduw en sla in de zon, dan mislukken ze geheid. Zelf heb ik een hele rij tuinboeken en kook boeken waaruit ik mijn kennis haal." De maand juli is volgens de smultuinier- ster nog een prima periode om aan de slag te gaan. „Mensen die in februari al zijn be gonnen met het kweken van tuinbonen, kunnen nu beginnen aan hun tweede leg. Wil je nu voor het eerst beginnen, dan kun je nog alles kweken wat je wilt." Ze adviseert eenvoudig van start te gaan. Bijvoorbeeld met een straatje doordragen de aardbeien, die zij bestelt via Aardbeien- academie.nl. „Kinderen en ouderen kun nen ze in een verhoogde bak planten. Voor kleintjes hangen ze dan praktisch op mond- hoogte. Bescherm de aardbeien tegen vo gels, want anders zijn zij het die gaan smul tuinieren. Bedek de plantjes met een blauw net. Dat is de enige kleur die vogels kunnen onderscheiden." Meer een liefhebber van een bloementuin? Ook daar valt van te smullen. „Een Oost-In dische kers is heel makkelijk te kweken. Je kunt zowel de blaadjes als de bloemen er van eten. Het geeft een indrukwekkend ef fect aan je gerecht. Ik heb gisteren nog een daglelie gegeten. Die smaakte heerlijk fris en knapperig als een komkommer." Niets is heerlijker dan smullen uit eigen tuin. Ingewikkeld? Nee hoor, een zak potgrond en wat zaden zijn genoeg. Doe wat staatssecretaris Klijnsma onlangs voorstelde als 'goe de oudedagsvoorziening' en word een smultuinier of rurbanist. Moestuinen, balkontui- nen, vierkantemetertui- nen en verticale tui nen zijn al een paar jaar hot in Nederland. Niets is lekkerder dan snoepen van eigen oogst. Toch komt er nog wel wat kennis bij kijken voor je een zelfgekweekte aardappel kunt consumeren. Gelukkig is er hulp na bij. Claudia Reina is de koningin van het smul tuinieren. Aan de hand van de oogst uit haar eigen volkstuin bedenkt ze recepten. Ze schreef bovendien een boek over smul tuinieren, Onze Smultuin. In haar digitale magazine op Smultuin.nl geeft ze elk sei zoen tips en recepten. Wie praktische hulp nodig heeft, wordt lid van haar club. Je leert op een stukje grond van 1 of 2 vierkan te meter in haar lestuin in Laren de fijne kneepjes van het smultuiniervak. „Zelfgekweekt eten is al een tijd populair", weet Reina. „Waarschijnlijk door al die voedselschandalen. We zijn zo ver verwij derd van de natuur, dat we er weer nieuws gierig naar worden. Ouders kunnen hun kinderen niet meer uitleggen hoe een wor teltje groeit. Daarom gaan ze op zoek naar het antwoord." Op kleine schaal, want dat kost weinig tijd. In een echte moestuin ben je volgens Rei na zomaar een paar uur per dag zoet. Maar heb je tijd, dan moet je vooral lekker gaan tuinieren, vindt ze. „Als je een paar uur per dag buiten bezig bent, verlaag je je stressni veau drastisch. Bovendien hoef je niet meer naar de sportschool, want je bent vol op in beweging. En dat met het geluid van fluitende vogeltjes op de achtergrond." Gelukkig doen groenteplantjes en kruiden het ook prima in een paar potten of bak ken op een balkon, dakterras of in je kleine achtertuintje. Reina: „Het kan zelfs nog simpeler: koop een zak echt goede pot grond, bijvoorbeeld van Bio-Kultura. Knip hem open en zaai er sperziebonenzaad of pluksla in. Regelmatig water geven, vooral op warme zomerdagen twee keer en dan het liefst regenwater. Voor je het weet, heb De gevleugelde roos. door Suzanne Dijkstra foto's DesignPress Smullen en tuinieren tegelijk reageren? wonen@depersdienst.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 16