j!|gr
Eigenaar van Hedwigepolder sleept
de 27 pachters voor de rechter
Vasten
44 Inmiddels werken
wij wereldwijd. Ook
in Brazilië zit men
aan de Emelisse
//w FZC
18 ZEELAND
M STERKE GROEI AANTAL BROUWERIJEN
Het aantal speciaalbier-brouwers in
Nederland groeit hard. Een van de
Zeeuwse exponenten is Emelisse.
dinsdag
1 orden we wereld
kampioen? Geen
idee. Maar ik be
greep wel dat
we nu reeds 'onze' koffers moes
ten pakken. Ik vind dat een tikje
onheilspellend. De Fifa had het
spelershotel namelijk gereser
veerd voor sponsors. Het gaat
tenslotte om het geld, nietwaar?
Ach we zien wel. Ik vraag me
ondertussen wel af wat ze eten
daar.
Eten. Ik heb er wat mee en ver
der ook iedereen hier in huis en
in mijn familie. Misschien is het
mijn Vlaamse deel, dat gemakke
lijk de overhand neemt op mijn
Zeeuwse deel. Misschien zijn
het oeroude driften van verre
voorouders die in prehistori
sche tijden noodgedwongen de
hele dag met eten bezig waren.
Nu worden wij in de micro-sa
menleving op deze dijk ook wel
erg verwend. Een voormalig
chefkok, een Vlaamse amateur
kok en een Nederland Vlaamse
buurvrouw die dol op koken is.
De buurman nodigt ons uit om
te verhalen over zijn reis naar
Spitsbergen en serveert licht ge
rookte tarbotkuit met zure
room. Ik wist niet dat het be
stond, maar wat is dat lekker.
Vervolgens komt de buurvrouw
aangelopen met auberginekro
ket jes voor de vega hier en zegt
en passant dat ik de sla in haar
tuin ook mag oogsten. Daar
maak ik dan weer soep van. Van
de sla, niet van de buurvrouw
natuurlijk. En dan heb ik het
nog niet over het bakken. Met
twee dochters die vrij zijn en
dol zijn op bakken is het num
mertjes trekken in de keuken
voor het gebruik van de oven.
Brood, cake, taart noem maar
op. Eten, eten en eten.
Plots zie ik deze week ergens
een foto voorbijkomen van een
tafel vol heerlijkheden in een
moskee, waar de wedstrijd van
Oranje gevolgd wordt. Ze wach
ten nog even, want het is Rama
dan. Een lastig seizoen om te
vasten als we net de langste dag
achter de rug hebben. De foto
laat me zien, hoe het is, samen
honger, samen eten en samen
vieren. Misschien doe ik vol
gend jaar wel mee. Ervaren hoe
het is om niet te eten overdag.
Maar daarna wel met de hele
dijk na tienen aanschuiven aan
allerlei heerlijkheden. En soep
natuurlijk, altijd soep!
,-hriiven Bestel het boek nu voor 25 euro
geschiedenis op www.200jaarzeeland.nl
1862-1863 OBS Prinses Irene Schoondijke
Scholen schrijven geschiedenis
De PZC maakt een boek over 200jaar
Zeeland in samenwerking met leerlingen
van 74 basisscholen.
U krijgt dagelijks een voorproefje.
KAMPERLAND - Nee, directeur-eige-
naar Tom ter Horst van Brouwerij
Emelisse in Kamperland staat er
niet van te kijken dat het aantal
brouwerijen in Nederland de afge
lopen tien jaar verdrievoudigd is.
De opmars van speciaalbier is im
mers niet te stuiten, constateert
hij. „Ik denk dat de consument
kiest voor meer smaak en minder
zin heeft om gewoon pils achter
over te slaan."
Emelisse is er groot mee gewor
den. De stichting, begonnen als
initiatief van enthousiaste ama
teurbrouwers, opende eind 2005
het bijzondere pand, dat een brou
werij met een horecagelegenheid
combineert. De twee met stoom
verwarmde koperen ketels staan
prominent in het zicht. Zo'n
200.000 liter bier wordt hier per
jaar geproduceerd.
„Het oorspronkelijke idee was
een kleinschalige brouwerij met
proeflokaal", zegt Ter Horst. „Op
een gegeven moment zijn we ons
echt gaan richten op speciaalbier,
zoals de IPA's, de India Pale Ale.
Al snel gingen we ook exporteren.
Inmiddels doen we dat wereld
wijd. Ook in Brazilië zit men aan
de Emelisse. Dat is wel een stoer
fenomeen."
Toch blijft het, landelijk gezien,
letterlijk klein bier. „De negen
grote brouwerijen in Nederland
zijn verantwoordelijk voor 95 pro
cent van het bier. De 190 andere
brouwen de andere vijf procent.
Daar horen wij bij."
Bier is weer voor de fijnproever
geworden, merkt Ter Horst. Proe-
verijen worden bijvoorbeeld vol
op georganiseerd. Daarbij wordt
bij voorkeur met mate geschon
ken. „Speciaalbier werkt enorm
goed in kleine hoeveelheden,
waarbij een fles over drie glazen
wordt verdeeld."
Alles moet kloppen bij speciaal
bier, zoals de hygiëne en de kwali
teit van de ingrediënten. „Maar
het gaat vooral om de balans tus
sen de drie dimensies: zoet, zuur
en bitter. Een juiste balans maakt
het tot zo'n waanzinnig mooi pro
duct."
Parallel aan de speciaalbieren
doen ook de echte streekbieren
het goed, zoals Veerse Witte,
waarvoor tarwe wordt gebruikt
die bij Veere wordt verbouwd.
„We zijn ook bezig Bevelands Bes-
senbier te ontwikkelen. Dat komt
in het najaar op de markt."
De biercultuur in Nederland flo
reert. Opnieuw. „Nederland is al
tijd een prima bierland geweest.
Elk dorp had vroeger zijn eigen
brouwerij. Die cultuur is door de
opkomst van pils ten onder ge
gaan, maar die pikken we nu
weer op. Speciaalbier zal de ko
mende jaren alleen maar blijven
toenemen."
6 Peelander
Dat blijkt uit de dagvaarding die
in het bezit is van deze krant. Het
kabinet besloot in december 2012
om de Hedwigepolder en het
Zwin onder water te zetten. Dat
levert de helft aan de afgesproken
600 hectare nieuwe estuariene na
tuur op. De Cloedt verzet zich
met hand en tand tegen de ont-
poldering. De Raad van State, 's
lands hoogste rechtscollege, be
handelt zijn bezwaren op 28 au
gustus. Verwerpt de Raad van Sta
te die, dan wordt de ontpoldering
van de Hedwigepolder definitief.
Dat betekent dat De Cloedt wordt
onteigend. Maar onlangs werd be
kend dat De Cloedt de polder zo
nodig zelf onder water wil zetten,
inrichten en beheren. Hij blijft
dan eigenaar. Het is zijn Plan B
voor het geval de Raad van State
zijn bezwaren verwerpt. Om dat
Plan B te kunnen uitvoeren, is het
van belang dat de gronden pacht-
vrij zijn. Want hij moet niet al
leen kunnen aantonen dat hij be
reid is om te ontpolderen, maar
ook dat hij daartoe in staat is. De
Cloedt heeft geprobeerd minne
lijk een akkoord te sluiten met de
pachters, maar dat is tot nu toe
niet gelukt. Daarom daagt De
Cloedt de pachters voor de rech
ter. Hij eist dat de pachtovereen
komsten worden ontbonden zo
dra de Raad van State zijn bezwa
ren heeft verworpen en het Rijks-
inpassingsplan onherroepelijk is
geworden. Wanneer dat ontbin
den gebeurt, laat De Cloedt aan
de rechter. Pachters krijgen een
schadevergoeding.
:::V;
Marleen Blommaert
W
Voor meer columns: www.pzc.nl/columns
Scholen schrijven
Bier voor
fijnproever
door Rolf Bosboom en Marcel Modde
Tom ter Horst
I Tom ter Horst (Brouwerij Emelis
se): „De consument kiest voor
meer smaak." foto Marcelle Davidse
1 Brouwerij La Fontaine
Sas van Gent
2 Bierbrouwerij De Halve Maan
4 Emelisse
5 Bad Hair Brewing
Kapelle
Kerkwerve
door Jeffrey Kutterink
UNIVERSITY
vüfetodt
MIDDELBURG - De 27 pachters in de
Hedwigepolder moeten op 6 augus
tus voor de rechtbank in Middel
burg verschijnen. Eigenaar van de
polder, Gery De Cloedt, eist dat de
pachtovereenkomsten worden ont
bonden zodra definitief vast staat
dat de polder onder water moet.