f Zoetwaterlenzen op Schouwen groter maken Historische linies als basis voor zoet water en recreatie Zeeuwse zoet water wetlands in de polder ZEELAND 23 Ef Onder de naam Zoet watermakeri jen wordt de fo cus gericht op de zoetwaterproblematiek speci fiek op Schouwen-Duiveland. Delen van de Zuidwestelijke Delta hebben geen zoetwater aanvoermo- gelijkheden en dat leidt op dit moment al tot knelpun ten: landbouw en natuur lijden schade door verzilting en droogte. Op Schouwen-Duiveland concentreren deze problemen zich. Zoetwater is schaars en alleen te vin den in de duinen (drinkwatervoorziening), kreekrug gen en dunne zoetwaterlenzen. Omdat de zoetwaterpro blematiek in alle facetten aanwezig is op Schouwen-Dui veland en er al een groot enthousiasme is onder agra riërs om mee te werken aan innovatie, is als proef voor de Zoetwatermakerij voor deze regio gekozen. Voor de bedrijfsvoering van agrariërs zijn zoetwaterlenzen es sentieel. De balans tussen natuurlijke aanvulling van de ze lenzen en onttrekking door agrariërs is kwetsbaar. De lenzen worden aangevuld door regenwater en staan onder druk van zoute kwel. In warme en droge zomers bieden de zoetwaterlenzen onvoldoende buffer door verdamping en treedt daardoor meer zoutwater- kwel op. Gewassen ondervinden hierdoor droogte- en zoutschade. In de zoetwatermakerij worden de zoetwaterlenzen ver groot. Door onder de lens zout grondwater op te pom pen wordt ruimte gecreëerd voor een grotere infiltratie van zoet water. Dit wordt gedaan met behulp van hori zontale putten. Het zoute water dat op wordt gepompt om ruimte te maken voor een robuustere zoetwaterlens wordt afgevoerd naar zoute watergangen. De zoetwater lens kan op een natuurlijke manier aan worden gevuld door in het winterhalfjaar het neerslagoverschot langer op het land te bergen en het daarmee langer de tijd ge ven om te infiltreren en de zoetwaterlens aan te vullen. Een tweede manier is om de lens kunstmatig aan te vul len door op geringe diepte in de zoetwaterlens horizon tale putten aan te brengen. Deze putten worden vervol gens actief gebruikt voor het inpompen van zoetwater in de lens, waardoor deze wordt vergroot. Voordeel van het aanleggen van deze zoetwaterinfiltratieputten is dat deze in drogere situaties ook kunnen worden gebruikt om het zoete water op te pompen voor beregening. Het team dat met dit idee kwam bestaat uit medewer kers van de bedrijven Infram, Decisio en KplusV. Het voorstel Golf-Water-Linie is een invulling van het gebied rond de Staats Spaanse linies in Zeeuws-Vlaanderen. In het plan is aandacht voor een zoetwatervoorziening voor agrariërs, vergro ting van de recreatieve mogelijkheden van het gebied en de aanleg van golfbanen. Het concept Golf-Water-Linie stelt voor om enkele nieu we golfterreinen 'open te knippen' en langs de voormali ge linies op te spannen. De vaak introverte en exclusieve golfterreinen worden nu verweven met water, recreatieve routes, dorpen en interessante natuur. Golf-Water-Linie maakt het moge lijk om vanuit de dorpen in Zeeuws Vlaanderen makke lijk naar buiten te wandelen, varen of te fietsen. Dit nieuwe natuurlandschap voorziet in de grote vraag naar nieuwe golfterreinen langs de grens met België, waar een relatief grote hoeveelheid golfliefhebbers die woont. In dit gebied zijn de grondprijzen relatief laag en is de ruimte voor een nieuwe landschappelijke structuur be schikbaar. Golf-Water-Linie waarborgt een goede zoetwatervoor ziening voor de gehele regio voor de komende eeuw. Het watersysteem wordt uitgebreid en verbeterd. De kreekruggen zijn uitermate geschikt voor het bergen van zoet water. Door het gebruiken van de zandige on dergrond voor infiltratie en waterberging rondom de ba nen kan dit systeem van golfbanen zichzelf daarnaast ook van water voorzien. Natte delen in de kreken wor den verder uitgediept en er wordt een slimme water kringloop gemaakt. In de winter wordt water na infiltra tie opgeslagen in de kreken. In de zomer wordt water uit de kreken gebruikt voor verschillende landgebrui ken, zoals de omringende landbouw. Ook de golfbaan wordt beregend met water uit de kreek. Door een sectorale en technocratische aanpak en de on toegankelijkheid van natuurgebieden is de band tussen mens en natuur verzwakt en het draagvlak voor natuur afgenomen. Er is behoefte aan interessante natuurgebie den die toegankelijk zijn voor verschillende vormen van recreatief gebruik en een logische landschappelijke structuur als basis hebben. Bij het project Golf-water-li- nie zijn medewerkers betrokken van het bureau Lint, Deltares, Alterra, het waterschap Scheldestromen, NLad- viseurs, de Recron en de Academie van Bouwkunst. Het idee van het Fresh Water Wetland komt er op neer dat een bestaand (groot) landbouw/natuur gebied of een braakliggend gebied in Zeeland om te vormen naar een zoetwater wetland. Hierin wordt op basis van het jaarlijkse neer slagoverschot een zoetwatervoorraad opgebouwd, die beschikbaar is voor alle zoetwaterafhankelijke functies in de omgeving. In het Fresh water wetland worden alle ont- en afwate ringsmiddelen verwijderd, zodat het jaarlijkse neerslag overschot (dat vooral in de winter valt) niet meer wordt afgevoerd, maar wordt opgeslagen in het wetland. Dit ge beurt op een nader te selecteren geohydrologisch ge schikte locatie, waar niet teveel wegzijging optreedt, maar waar anderzijds ondergrondse zoetwatervoorra- den kunnen worden opgebouwd. Naast het benutten van het neerslag-overschot op het wetland zelf, worden bij voorkeur ook overschotten aan zoet water uit de om geving naar het wetland afgevoerd. Bijvoorbeeld het wa ter van afgekoppeld schoon verhard oppervlak of van da ken van kassen. Het wetland kan daarmee ook een ber- gings-functie in natte perioden vervullen. Na verwijderen van de ont- en afwatering wordt het jaarlijkse neerslagoverschot de eerste jaren niet meer af gevoerd uit het wetland. Hierdoor wordt de zoetwater lens groter en stijgt de grondwaterstand. Na verloop van tijd wordt de bodem verzadigd en wordt de zoete neer slaglens oppervlakkig afgevoerd. Hiermee worden op re latieve laagtes in het wetland automatisch zoetwaterbek kens gevuld, die in droge periodes direct benut kunnen worden. Bijvoorbeeld voor gietwater in de glastuin bouw, of om brakke landbouwsloten in de omge-ving mee zoet te spoelen. Doordat de waterstand in het wet land hoger wordt dan de omgeving, kan het zoete water in beginsel onder vrij verval naar de zoetwaterafhanke lijke func-ties getransporteerd worden. De grondwaterstand in het wetland wordt hoger dan de regionale grondwaterstand, waardoor zoute kwel wordt weggedrukt en de zoete regenwaterlens dieper in de bo dem gaat. Een ander aspect is de verrijking van de ecolo gie van de Delta: variatie tussen salt water wetlands en fresh water wetlands. Het team dat idee heeft ingbracht bestaat uit medewerkers van Witteveen+Bos en Rad boud Universiteit Nijmegen. m DINSDAG 8 JULI 2014 '"**-■> +**£+-•* '-': J** ^x-,*•**- HwilSüvAs *-.++*' Delta Water Award •er.. -rrö. -:v SPSS-,

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 23