Eigenaar van Hedwigepolder sleept de 27 pachters voor de rechter Vasten /Xw STERKE GROEI AANTAL BROUWERIJEN 18 ZEELAND Het aantal speciaalbier-brouwers in Nederland groeit hard. Een van de Zeeuwse exponenten is Emelisse. dinsdag orden we wereld kampioen? Geen idee. Maar ik be greep wel dat we nu reeds 'onze' koffers moes ten pakken. Ik vind dat een tikje onheilspellend. De Fifa had het spelershotel namelijk gereser veerd voor sponsors. Het gaat tenslotte om het geld, nietwaar? Ach we zien wel. Ik vraag me ondertussen wel af wat ze eten daar. Eten. Ik heb er wat mee en ver der ook iedereen hier in huis en in mijn familie. Misschien is het mijn Vlaamse deel, dat gemakke lijk de overhand neemt op mijn Zeeuwse deel. Misschien zijn het oeroude driften van verre voorouders die in prehistori sche tijden noodgedwongen de hele dag met eten bezig waren. Nu worden wij in de micro-sa menleving op deze dijk ook wel erg verwend. Een voormalig chefkok, een Vlaamse amateur kok en een NederlandVlaamse buurvrouw die dol op koken is. De buurman nodigt ons uit om te verhalen over zijn reis naar Spitsbergen en serveert licht ge rookte tarbotkuit met zure room. Ik wist niet dat het be stond, maar wat is dat lekker. Vervolgens komt de buurvrouw aangelopen met auberginekro- ketjes voor de vega hier en zegt en passant dat ik de sla in haar tuin ook mag oogsten. Daar maak ik dan weer soep van. Van de sla, niet van de buurvrouw natuurlijk. En dan heb ik het nog niet over het bakken. Met twee dochters die vrij zijn en dol zijn op bakken is het num mertjes trekken in de keuken voor het gebruik van de oven. Brood, cake, taart noem maar op. Eten, eten en eten. Plots zie ik deze week ergens een foto voorbijkomen van een tafel vol heerlijkheden in een moskee, waar de wedstrijd van Oranje gevolgd wordt. Ze wach ten nog even, want het is Rama dan. Een lastig seizoen om te vasten als we net de langste dag achter de rug hebben. De foto laat me zien, hoe het is, samen honger, samen eten en samen vieren. Misschien doe ik vol gend jaar wel mee. Ervaren hoe het is om niet te eten overdag. Maar daarna wel met de hele dijk na tienen aanschuiven aan allerlei heerlijkheden. En soep natuurlijk, altijd soep! Bestel het boek nu voor 25 euro op www.200jaarzeeland.nl 1862-1863 OBS Prinses Irene Sckoomiijke Scholen schrijven geschiedenis De PZC maakt een boek over 200jaar Zeeland in samenwerking met leerlingen van 74 basisscholen U krijgt dagelijks een worproefje. kamperland - Nee, directeur-eige naar Tom ter Horst van Brouwerij Emelisse in Kamperland staat er niet van te kijken dat het aantal brouwerijen in Nederland de afge lopen tien jaar verdrievoudigd is. De opmars van speciaalbier is im mers niet te stuiten, constateert hij. „Ik denk dat de consument kiest voor meer. smaak en minder zin heeft om gewoon pils achter over te slaan." Emelisse is 'er groot mee gewor den. De stichting, begonnen als initiatief van enthousiaste ama teurbrouwers, opende eind 2005 het bijzondere pand, dat een brou werij met een horecagelegenheid combineert. De twee met stoom verwarmde koperen ketels staan prominent in het zicht. Zo'n 200.000 liter bier wordt hier per jaar geproduceerd. „Het oorspronkelijke idee was een kleinschalige brouwerij met proeflokaal", zegt Ter Horst. „Op een gegeven moment zijn we ons echt gaan richten op speciaalbier, zoals de IPA's, de India Pale Ale. Al snel gingen we ook exporteren. Inmiddels doen we dat wereld wijd. Ook in Brazilië zit men aan de Emelisse. Dat is wel een stoer fenomeen." Toch blijft het, landelijk gezien, letterlijk klein bier. „De negen grote brouwerijen in Nederland zijn verantwoordelijk voor 95 pro cent van het bier. De 190 andere brouwen de andere vijf procent. Daar horen wij bij." Bier is weer voor de fijnproever geworden, merkt Ter Horst. Proe- verijen worden bijvoorbeeld vol op georganiseerd. Daarbij wordt bij voorkeur met mate geschon ken. „Speciaalbier werkt enorm goed in kleine hoeveelheden, waarbij een fles over drie glazen wordt verdeeld." Alles moet kloppen bij speciaal bier, zoals de hygiëne en de kwali teit van de ingrediënten. „Maar het gaat vooral om de balans tus sen de drie dimensies: zoet, zuur en bitter. Een juiste balans maakt het tot zo'n waanzinnig mooi pro duct." Parallel aan de speciaalbieren doen ook de echte streekbieren het goed, zoals Veerse Witte, waarvoor tarwe wordt gebruikt die bij Veere wordt verbouwd. „We zijn ook bezig Bevelands Bes- senbier te ontwikkelen. Dat komt in het najaar op de markt." De biercultuur in Nederland flo reert. Opnieuw. „Nederland is al tijd een prima bierland geweest. Elk dorp had vroeger zijn eigen brouwerij. Die cultuur is door de opkomst van pils ten onder ge gaan, maar die pikken we nu weer op. Speciaalbier zal de ko mende jaren alleen maar blijven toenemen." Inmiddels werken wij wereldwijd. Ook in Brazilië zit men aan de Emelisse Dat blijkt uit de dagvaarding die in het bezit is van deze krant. Het kabinet besloot in december 2012 om de Hedwigepolder en het Zwin onder water te zetten. Dat levert de helft aan de afgesproken 600 hectare nieuwe estuariene na tuur op. De Cloedt verzet zich met hand en tand tegen de ont- poldering. De Raad van State, 's lands hoogste rechtscollege, be handelt zijn bezwaren op 28 au gustus. Verwerpt de Raad van Sta te die, dan wordt de ontpoldering van de Hedwigepolder definitief. Dat betekent dat De Cloedt wordt onteigend. Maar onlangs werd be kend dat De Cloedt de polder zo nodig zelf onder water wil zetten, inrichten en beheren. Hij blijft dan eigenaar. Het is zijn Plan B voor het geval de Raad van State zijn bezwaren verwerpt. Om dat Plan B te kunnen uitvoeren, is het van belang dat de gronden pacht- vrij zijn. Want hij moet niet al leen kunnen aantonen dat hij be reid is om te ontpolderen, maar ook dat hij daartoe in staat is. De Cloedt heeft geprobeerd minne lijk een akkoord te sluiten met de pachters, maar dat is tot nu toe niet gelukt. Daarom daagt De Cloedt de pachters voor de rech ter. Hij eist dat de pachtovereen komsten worden ontbonden zo dra de Raad van State zijn bezwa ren heeft verworpen en het Rijks- inpassingsplan onherroepelijk is geworden. Wanneer dat ontbin den gebeurt, laat De Cloedt aan de rechter. Pachters krijgen een schadevergoeding. Marleen Blommaert W Voor meer columns: www.pzc.nl/columns Scholen schrijven geschiedenis Bier voor fi j nproever door Rolf Bosboom en Marcel Modde Tom ter Horst Tom ter Horst (Brouwerij Emelis se): „De consument kiest voor meer smaak." foto Marcelle Davidse 1 Brouwerij La Fontaine Sas van Gent 2 Bierbrouwerij De Halve Maan Hulst Cyü 3 Marckensteijn Groede 4 Emelisse Kamperland 5 Bad Hair Brewing Kapelie Peelander O Kerkwerve door Jeffrey Kutterink UNIVERSITY verbindt MIDDELBURG - De 27 pachters in de Hedwigepolder moeten op 6 augus tus voor de rechtbank in Middel burg verschijnen. Eigenaar van de polder, Gery De Cloedt, eist dat de pachtovereenkomsten worden ont bonden zodra definitief vast staat dat de polder onder water moet.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 18