Beoordeling Toetje met pit 34 UIT Edith Ramakers gend, een slag in de rondte. Er gaat een volle bewaarbak mee met het uitwonende kind, en een schaal naar de buren. Dan nog is de bo dem van het krat niet in zicht. Wat te doen? Weggooien is geen optie. Kersen ontpitten en jam van ma ken? Veel werk, ook al heb ik zo'n handige kersenontpitter in huis. Ik heb daar nu eigenlijk niet het ge duld voor en ik heb ook geen zin in paarse vingers en een keuken on der het kersensap. Dus val ik terug op een goed landelijk Frans ge bruik en bak ik clafoutis (spreek uit: klafoetie). Hiervoor hoefje geen kersen te ontpitten, want de pit hoort erin te blijven. Dit om te voorkomen dat er sap uit de kers in het beslag stroomt en het gebak, dat het midden houdt tussen cake en dikke pannenkoek, te vochtig wordt. Hele discussies worden over dit on derwerp gevoerd, live aan tafel, op tv en op de internetfora: met of zonder pit. Praten over eten is im mers de nationale sport in Frank rijk, waarbij het voetbal slechts in de schaduw kan staan. Verwend en kinderachtig worden de mensen genoemd die liever geen pitjes in hun mond hebben, behaagziek de kok die daaraan toe geeft. De pitten (noyaux) zorgen immers voor een aparte, beetje amandelachtige smaak. „Dan meng je toch gewoon wat geschaaf de amandel door het beslag en een extra lepel bloem tegen het vocht," voeren de pittenmijders aan. De discussie is terug te brengen tot het fundamentele verschil tussen de 'praktische' kokkies, die graag uit de losse pols werken en de 'pre cieze' patissiers, die liefst op de gram-, graad- en millimeter nauw keurig vanaf recept werken en daar mee, toegegeven, ware kunstwer ken creëren. Tarte tatin (omgekeer de appeltaart) is ook zo'n populair kokkies-dessert waarbij de hoeveel heden niet zo nauw luisteren. Ik behoor tot de praktische school. Voor mij is het belangrijker dat die heerlijke kersen nu allemaal op gaan en dat ik daaraan niet te veel tijd kwijt ben. Ze trekken de discussie graag breed, die Fransen. Alles wordt er bij gesleept, zo ook hun vaak best harde visie op opvoeden. Wie het argument aanvoert dat een clafou tis zonder pitten veiliger is voor kinderen, kan te horen krijgen dat ze maar beter zo snel mogelijk aan de pitten kunnen wennen, want dat je niet het hele leven voor ze kunt ontpitten (dénoyauter). Wat een onschuldig toetje al niet teweeg kan brengen. Beachclub Meer ligt op een unieke plek, vlak bij het Veerse Meer en vlak bij het strand. Uitbater Ro bin de Visser geniet er van, maar hij houdt zijn dromen. „Ik wil daar naartoe", zegt hij en wijst naar het strand. „Daar mag nog een nieuw strandpaviljoen ko men. Ik ben een van de gegadigden om die vergunning te krijgen." Hij weet dat er meer kapers op de kust zijn, dus zal hij zich vol ener gie voor onbepaalde tijd inzetten voor Meer. We zijn nieuwsgierig naar de kwa liteiten van de keuken en bestellen gevarieerd: een salade geitenkaas (8,95 euro), gamba's met spek (8,95 euro) en een rundercarpaccio (ook 8,95 euro). De rundercarpaccio is Nederlands getint met dikke car paccio, geraspte oude kaas en ruco- la. De oude kaas is een bewuste keuze; de parmezaanse kaas moest het onderspit delven. Jammer, vin den we, we verlangen toch naar de wollig gekrulde parmezaanse kaas. Bij de voorgerechten wordt lekker stevig brood geserveerd. De kok maakt een royaal gebaar met zijn salade geitenkaas: zachte geiten kaas ligt bovenop rucola, verschil lende soorten sla, komkommer reepjes, tomaten en walnoten. De noten zijn gesuikerd; een voor ons overbodige toevoeging. De gamba's zijn krokant gebakken en omwikkeld met spek en een krul koriander-limoen mayonaise is dit het beste voorgerecht. Het zijn gerechten die een surfer, na een dagje aan het strand, zullen be vallen. Voor de hoofdgerechten kie zen we voor een scholfilet met pestosaus en garnalen (16,75 euro), Thaise kipcurry met kokos en ko riander (13,50 euro) en spareribs met knoflooksaus (17,50 euro). Bij de vis en spareribs wordt friet in een puntzak geserveerd. De kipcur ry krijgt een bolletje rijst. De smaak van de romige curry is goed, maar het oog wil ook wat. Met uit- Je ziet ze overal langs de kant van de weg; de borden met 'kersen te koop'! Het wappe rende rood-wit-blauw is nu eens niet bedoeld om onze voetballers in Brazilië te steu nen, maar om aandacht te trekken voor deze sappige, donkerrode vruchtjes. Gisteren hingen ze nog in de boom. Kersen moet je eten als ze er zijn en dat is maar een paar weken per jaar. Dus trap op de rem en sla je slag. Ik kom en thousiast thuis met een kratje met daarin zeker vier kilo kersen. Best wel veel! En ze moeten snel op, want op een koele plek buiten de koelkast blijven ze maar drie dagen kersvers. In de koelkast zijn ze, af hankelijk van de soort, een tot twee weken houdbaar. Maar zo'n grote koelkast heb ik nou ook weer niet. Dus genieten we van de over vloed en eten onszelf, al pitten spu- De naam Beachclub Meer komt van 'meer voor minder' én het Veerse meer, verklaart uitbater Robin de Visser. Jarenlang stond op de plaats van Meer het restaurant Vrouwe in de t Polder, een restaurant waar lang getafeld kon worden. Meer is een andere weg ingeslagen. Jong, snel en BBQ-stijl. zondering van een fris groen blaad je koriander heeft het gerecht een aardse kleur. Diezelfde kritiek krijgt ook de vis met veel pesto saus. De spareribs BBQ^stijl zijn vooraf urenlang gekookt en góed gemarineerd. Het is een simpel maar geslaagd BBQjgerecht. Er wordt een schaaltje witte kool en geraspte worteltjes bij geserveerd. De keuken van Meer wil meer voor minder bieden, een loflijk streven, maar een formule, die ons volledig blij maakt is nog niet gevonden. KOKEN MET PUCK Puck Kerkhoven Beachclub Meer en de BBQ-stijl Prijs-kwaliteit: Entourage: Bediening: Attent en vriendelijk. Horen, zien en ruiken: Groepen kun nen ook reserveren voor een BBQ-etentje. Er is een keuze uit ver schillende pakketten. Conclusie: De sfeer is goed bij Meer, ontspannen en laagdrempelig. We wensen de keuken een stapje voor waarts toe. Beachclub Meer, Vrouwenpolderseweg 81, 4354 ND Vrouwenpolder. Dagelijks geopend, tel: 0118-591900, 06- 13788842, www.beachclubmeer.nl Ook een barbecue kan geregeld worden. In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia B erkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 34