Alle haring groen
CONSUMENT 15
KOOPWAAR
Wouter Klootwijk
roene haring', klaagt
opa, 'is er niet meer.'
Hij zucht en staart in
het niets, dromend
van tijden toen er nog groene ha
ring was. Een weergaloze lekker
nij aan het begin van het haring
seizoen. Maar opa vergist zich.
Maatjesharing die we nu eten, is
zo goed als groen van toen en dat
geluk blijft het hele jaar. Althans
als de visboer, zoals de mijne,
een puike partij heeft uitgekozen
waarvan hij elke dag een paar ha
ringen uit het vrieshuis laat ko
men. Het kan gebeuren dat hij
pas in augustus toeslaat met een
grote inkoop, omdat hij eindelijk
de haring vond die zijn klanten
het meest zal bevallen voor de
rest van het jaar.
Groene haring was voorheen de
vis die het kortst in de pekel had
gelegen. De haring was nog niet
doorgezouten, zoals haringen die
langer mee moesten dan twee da
gen. Groene haring was ook nog
niet helemaal gerijpt, meer rauw.
En een haringwurmpje kon er
goed in overleven. Nu wordt alle
haring minder zwaar gezouten
en het rijpen wordt al binnen een
etmaal stopgezet door de haring
in te vriezen. Allemaal groen,
opa, het hele jaar groen. En lekker
der dan de pekelharing die u met
de feestdagen in de melk moest
leggen voor hij te eten was.
En nog een sterk verhaal opa. Ha
ring wordt gekaakt, zegt u? Al
sinds Willem Beukelszoon het be
dacht, wat op zich niet eens waar
is. Maar het hoeft niet meer. Niks
kaken. De kop er af. Lang is ge
dacht dat haring dan niet zou rij
pen omdat je daar de alvleesklier
bij nodig hebt met zijn enzymen.
Maar zonder kop en zonder al
vleesklier rijpt haring ook.
En u moppert, opa, dat Hollandse
Nieuwe geen Hollandse meer is.
Dat is hij wel, altijd geweest. Nie
mand anders kan het; je moet er
voor in Katwijk en omstreken
zijn geboren. Op haring vissen
kan iedereen. Nederlandse sche
pen doen er niet meer aan. Dat
wil zeggen, de laatste Nederland
se trawlers die haring visten, zijn
nog steeds 'van ons' maar ze va
ren onder Engelse vlag zodat ze
ook in Engels water mogen vis
sen zonder dat er op geschoten
wordt.
Op maatjesharing wordt gevist
door Denen, Schotten, Engelsen
en vooral door Noren. Ze doen
het graag want vette voorjaarsha
ring uit de Noordzee brengt veel
geld op. Tenminste, als er Hol
landse inkopers op de kade staan.
Uitsluitend Hollanders zijn het
die van de Noren vette haring ko
pen en uitsluitend Hollanders we
ten er in Noorse, Deense en
Schotse verwerkingsbedrijven
Hollandse Nieuwe van te maken.
Scandinaviërs lusten onze haring
niet eens. Zij eten liever stukjes
haring met een schep suiker. Heb
ik nieuws voor ze. In België pio
niert een Katwijker, met maatjes
haring. Parlevliet in Lokeren. Een
maatjesharinggenie die durft wat
niemand deed. Zijn nieuwste pro
duct; groene haring met fruit in
een bakje. En nog lekker ook! Al
leen, waar moet de supermarkt
het bakje op het schap zetten, bij
de vis of naast Mona?
Terug in Nederland gaat de afgestudeerde in
ternational manager bij cosmeticareus L'Oréal
aan de slag. De logge machinerie van een gro
te organisatie past niet bij haar. „Werken voor
zo'n multinational is ontzettend leuk en ik
kan het iedereen aanraden, maar interessante
ideeën die je zelf ontwikkelt, worden nooit
doorgevoerd. Logisch natuurlijk: destijds za
ten ze niet op mij te wachten."
Haar eigen plan werd een missie: het op de
markt brengen van een luxe beautymerk met
de nadruk op service. Dat laatste zou dé reden
zijn voor consumenten moeten zijn om meer
te betalen voor een pot crème. „Ik dacht: stel
dat ik een concept begin waar het personeel
de producten kent, professioneel is en klanten
alle tijd geven om te testen. Wat vervolgens
zo bevalt dat ze terugkomen. Een potje crème
verkopen, kan namelijk iedereen. Zorgen dat
klanten terugkomen, is wat telt."
Op 24-jarige leeftijd stapt Inden met haar bu
sinessplan een bank binnen. Zonder zelfs een
monster van de producten die ze wil ontwik
kelen, wordt haar plan goedgekeurd. „Ik was
misschien jong, ik was vooral ook eigenwijs.
Die dag liep ik de bank uit, honderdduizen
den guldens rijker. En zonder investeerder hè,
want ik wilde alles zelf blijven bepalen."
Zelf alles bepalen doet ze - twintig jaar later,
meer dan duizend producten en honderd win
kels verder - nog steeds. Dat betekent dat je
soms minder goede beslissingen neemt. In
den besloot een tijd geleden vestigingen af te
stoten. „Achteraf een stomme beslissing die
we nu terugdraaien. Die struikelblokken ho
ren erbij als je een bedrijf leidt. Als je ze op
een positieve manier oplost, kun je alles aan.
Je moet kunnen incasseren. Als je niets uitbe
steedt, loop je sowieso tegen bepaalde zaken
aan. Problemen met leveringen, zendingen
die bij de grens blijven liggen of beschadigd
raken." Indens boog blijft, ongeacht de om
standigheden, strak gespannen. Voor nu bete
kent dat nog meer nieuw te ontwikkelen huid
verzorgingsproducten en uitbreiding van de
vestigingen. Haar niet aflatende fighting spirit
heeft wellicht iets te maken met een andere
prestatie uit haar verleden. In 1985 werd In
den Nederlands kampioen taekwondo. „Het
mooie van zo'n sport: je weet waar je aan be
gint, je weet dat je harde klappen kunt krij
gen. Daarom zorg je ervoor dat je alert blijft,
klappen kunt blocken en bovenal: met een
strategie werkt zodat je iets goeds neerzet."
Selfmade cosmeticanaam Ariane
Inden zit na twintig jaar nog vol
ideeën. Inclusief een bijbehoren
de vechtersmentaliteit. „Je moet
tegen een stootje kunnen."
Ariane Indens gelijknamige beau
tyimperium vierde vorig jaar
de twintigste verjaardag. Hoe
wel: van vieren was weinig
sprake. Inden, van wie de naam
inmiddels gevestigd is in elke
willekeurige lijst met succesvol
le, vrouwelijke Nederlandse entrepreneurs,
had ten tijde van het jubileum wel wat beters
te doen. Sterker nog: Inden moet diep naden
ken als gevraagd wordt naar een precieze da
tum. „Oktober, november? Volgens mij komt
het niet neer op een maand, een bedrijf neer
zetten, is een langdurig proces. En of feestelijk
heden nou prioriteit zijn tijdens een recessie?
Bovendien ben ik altijd met de toekomst be
zig. En zonder feest geniet ik ook wel van m'n
succes hoor."
Bij Inden, jongste uit een gezin van drie kinde
ren, wa£ het al gauw duidelijk dat ze niet was
weggelegd voor een gemiddelde 9 tot 5-baan.
„Ik ging altijd mijn eigen weg en was van
jongs af aan onafhankelijk." Na een afgeronde
studie aan Nyenrode studeerde ze anderhalf
jaar in Phoenix, Arizona. „Het was hard wer
ken en veel feesten: ik vond het fantastisch.
Amerikanen zijn ondernemend, ze durven
hun nek uit te steken en denken in ideeën."
Crème verkopen,
kan iedereen.
Zorgen dat klanten
terugkomen, is wat
telt
OVER ARIANE INDEN
DONDERDAG 19 JUNI 2014
©reageren?
consument@depersdienst.nl
door Cintha Rood foto's PR
Ariane Inden
Ariane
blijft alert
Ariane Inden wordt op 7 mei 1967
geboren in Vinkeveen.
Na afronding van het vwo in 1985
timmert Inden kort aan de weg als
internationaal model. Datzelfde
jaar duikt ze weer in de (bedrijfs-
kunde)boeken aan Nyenrode waar
ze in 1988 afstudeert als Bachelor
of Business Administration.
Tot 1990 werkt ze op verschillen
de afdelingen bij beautymerken
Lancaster en Biodermal.
Van 1990 tot 1991 studeert Inden
aan het Amerikaanse Thunderbird,
een business school waar ze sum
ma cum laude haar master Interna
tional Management behaalt.
Inden waagt in 1992 de stap en
start het bedrijf Ariane Inden, teza
men met een bijbehorend cosmeti-
ca-assortiment en een retailcon-
cept.
Een jaar later, oktober 1993,
opent de eerste Ariane Inden Flags
hip Beauty Store. In 1999 en 2000
worden respectievelijk zoon Alec
en dochter Indenne geboren.
Het groeiende cosmetica-, parfum-
en verzorgingsassortiment wordt
in 2011 aangevuld met laarzen en
tassen, ontworpen door Inden zelf.
Het jaar erop breidt het bedrijf uit
met beauty schools en make-up-
workshops.
Afgelopen jaar bestaat firma Aria-
ne Inden twintig jaar.
Inmiddels zijn er meer dan hon
derd Ariane Inden winkels en sa
lons en telt het assortiment ruim
duizend producten.
i