UIT 35 PROVEN^AALSE KALFSENTRECOTE MET TIJMSAUS www.pzc.nl/uit eer", Ule- ied." arde ser- pia's lan- ig is Hol- as- i we niet lukt hier roon We t. Ik gar- ïeet- 1 tes- n ja- ige- n de ;pri- g en plaat agen ver- ij fde [rukt t ge- een ïam- ogen t, of /erse blik- hep- azel- ikker sam- maar DONDERDAG 19 JUNI 2014 Benodigdheden, hoofdgerecht voor 4 personen: 4 kalfsentrecotes a ca. 150 gram; zout en versgemalen peper; 2 grote aardap pels; 3 eetlepels olijfolie; 20 kerstomaa tjes, ontveld; 2 eetlepels pittige mos terd Saus: 1,25 dl Madeira; 2 dl kalfsfond (pot); 15 gram koude boter, in blokjes; 3 takjes tijm Proven^aalse groentecompote: 2 grote uien, in blokjes; 1 rode, 1 gele en 1 groe ne paprika, in gelijke kleine blokjes; 1 courgette, in blokjes; 4 grote rijpe toma ten; 2 tenen knoflook, fijngehakt; bou quet garni (laurierblad, tijm, rozemarijn, etc. tot bosje gebonden) Bereidingswijze: maak vooraf groente compote door in een hapjespan uien glazig te bakken in olijfolie. Voeg papri kablokjes en courgetteblokjes toe, voeg wat olie toe en bak tot de paprika net gaar is. Voeg peper en zout toe. Ontvel tomaten (inkerven, onderdompelen in kokend water en koud afspoelen). Snij in stukken, voeg aan groenten toe, sa men met knoflook en bouquet garni. Laat 10 minuten zacht pruttelen, tot al les gaar is. Snij vetrandje van entrecotes in tot op vlees, om kromtrekken te voorkomen. Bestrooi met peper en zout, zet weg. Schil aardappels, steek aardappelballe tjes uit met kleine meloensteker (Paris- sienneboor). Bak bruin in bodempje olijfolie, houd warm. Verwarm ontvelde kerstomaatjes in stoompan. Metalen zeef in gesloten pan met water werkt ook. Maak saus door Madeira tot helft in te koken, voeg fond toe, kook in tot stroperige vloeistof. Klop koude boter erdoor zodat licht ge bonden saus ontstaat. Proef, breng op smaak. Voeg tijmblaadjes toe, houd warm. Verhit olijfolie in koekenpan, bak hierin entrecotes aan beide kanten bruin, ze moeten van binnen een beetje roze zijn. Bestrijk met mosterd, hou warm onder aluminiumfolie. Schep groentecompote op midden van bord, leg vlees erop. Schenk saus er om heen en schik om en om aardappelbolle tjes en kerstomaatjes langs rand. Be strooi met extra tijmblaadjes, serveer. Tip: groentecompote over? Maak er lek kere pastasalade mee, of gevulde ome let. Shangri-La Westerscheldeplein 3 De vlam slaat in de pan als de kok het eten bereidt. Wokrestaurant 5hangri-La aan net Westerscheldeplein in Middelburg. foto's Lex de Meester i i i 1

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 35