Beoordeling 34 UIT Laatste asperges KOKEN MET PUCK Puck Kerkhoven Omdat het nog even kan, om precies te zijn tot 24 juni (Sint Jan), genie ten we nog een paar da gen van die goddelijke asperges, de Hollandse witte dan. Daarna is het afgelopen, schluss. Geen se rieuze teler of boer steekt ze meer na die datum. De planten krijgen vanaf dan de kans om uit te groeien en op krachten te ko men voor het volgend groeisei zoen. Het afscheid van het aspergesei zoen wordt met rituelen omge ven en dat is mooi. In katholieke streken worden zelfs Dankdien sten gehouden voor de asperge. Veel restaurants zetten ze nog even prominent op de kaart, straks kan het niet meer. In het Riethovense Restaurant Anno 54, gekozen tot 'lekkerste as pergerestaurant van 2014' bijvoor beeld, waar ze het seizoen afslui ten met een vlammende asperge barbecue. Ik weet van Teus Slagboom en zijn vrouw Carola van Eetwinkel De Boerenmeisjes in Woensd- recht dat ze in de weken voor 'de laatste steek' workshops organise ren. Daarbij leer je zelf lekkere be- waarproducten maken van die laatste steek witte asperge: asper ges op sap, asperges op zuur, li keur, et cetera. In de Franse Bourgogne, waar ik afgelopen Pinksterweekeinde bij vrienden logeerde, worden op de zandgronden ook witte asperges gestoken. Gelukkig zijn die lang niet zo lekker als de onze, want ik had uit Nederland een paar ki lo meegenomen als cadeautje, ge wikkeld in een vochtige thee doek. Zij vertelden mij van een sympathiek lokaal gebruik. Mis schien iets voor onze aspergete lers om over te nemen. De laatste kilo asperges krijg je als goede klant gratis. 'Bedankt voor het vertrouwen en tot volgend jaar', zeggen ze erbij. Wat een klanten binder! Dat kun je natuurlijk al leen doen als er sprake is van een relatie. Op de anonieme groente afdeling van een supermarkt zie ik zoiets nog niet gebeuren. We eten een laatste keer asper ges, gewoon op z'n Hollands zo als ik ze het liefste heb. Dat wil zeggen: beetgaar gekookt, met beenham, gehakt ei, peterselie, ge smolten botersaus en gekookte nieuwe aardappeltjes. Met als bo nus vooraf een lekker romig soep je van het kookwater. Als slotakkoord maak ik een harti ge taart met asperges, rauwe ham en gremolata (mengseltje waar mee je na bereiding de boven kant bestrooit) van citroenrasp en verse dragon. Een lekker idee van collega kookboekenschrijf ster Yvette van Boven. Ik gebruik bric deeg voor de bo dem. Dat zijn kantachtig dunne pannenkoekvellen, waarmee ze in de Noord Afrikaanse keuken de heerlijkste happen maken. Je koopt ze hier bij de Marokkaanse/Turkse winkel, in Frankrijk in elke supermarkt. Ik gebruik witte asperges, die zoge zegd helaas bijna op zijn. Het goe de nieuws is dat deze taart ook heerlijk is met groene asperges. En daar kunnen we de hele zo mer nog van genieten. Eet lekker kersen toe, zo van de boom, want ongemerkt zijn we zomaar de ker sentijd ingegleden. Giuseppe Sala is de opa van de huidige uitbater Vincent Sala. Ook Vincents favoriete pizza prijkt op de kaart. Dat is een Vin- cenzo en die pizza is belegd met gekruid gehakt en spek. „Mijn va- j der heet Giovanni en hij houdt j van een pizza met witte uien, verse tonijn, knoflook en olijven. Die staat ook op de kaart. Je wilt toch laten zien dat we hier al drie generaties zitten", zegt Vin cent. Dat is iets om trots op te zijn, denken we, en zijn blij verrast als we de hoofdgerechten proe ven. De visfilet is perfect gegaard en is professioneel weggelegd op verse lintpasta. De presentatie is goed, met kleine tomaatjes en boontjes die een frisse kleur aan het gerecht geven. Het is zeer j smakelijk. Dat komt ook door de verse kruiden die gebruikt zijn, de goede olijfolie en de zilte en krachtige ansjovis. Op het bord buiten op straat staat dat Milano de beste pizza's en pasta's heeft. Milano zegt het en maakt het waar. Dat Milano eigenzinnig is, wordt nu duidelijk. Bij deze Italiaan kan niet gereserveerd worden. De zaak kan zich dat klaarblijke lijk veroorloven en ook de tele foon wordt pas laat in de middag ingeschakeld. „Het is hier in Domburg meestal vroeg in de avond al druk. Dan vind ik het jammer als we tafels een paar uur leeg moeten laten staan, met bordjes 'gereserveerd' erop", legt Vincent Sala uit. Hij is zeker van zijn zaak en gaat ervan uit dat de gasten wel ko men, als het eten en de ingre diënten goed zijn. Daar heeft hij gelijk in. Soms zijn er van die zaken die al lang op je verlanglijstje staan, maar waar je maar niet aan toe komt om te bezoe ken. Milano in Dom burg is zo'n restaurant. Van veel mensen hebben we al gehoord dat Milano heerlijke pizza's en pasta's heeft. Dat willen we deze vrijdagavond toch eens probe ren, al nemen ze de telefoon maar niet op. We gaan, zonder gereserveerd te hebben en heb ben geluk. Een tafeltje voor twee komt net vrij. Chantal is onze tafeldame. Ze is vriendelijk en vrolijk en het gaat haar gemakkelijk af om het de gasten naar hun zin te maken. Dat is een goede eigenschap voor het bedienend personeel. Het is een eigenzinnige zaak, denken we, maar we weten nog niet zo goed, waarom we die ge dachte hebben. Heus niet, om dat er geen muziek klinkt. Dat is trouwens wel zo prettig, maar dat komt in meer zaken voor. Chantal brengt de menukaart en we bestellen twee keer carpaccio (10,25 euro rossa, van bietjes dus) en een keer 'normale' car paccio (12,50 euro). We krijgen er sneetjes focaccia bij. Het vierkante bord is rijke lijk gevuld met schijfjes biet. Ro de, licht zuurzoete bietjes, waar boven op rucola, geraspte kaas en geitenkaas is gestrooid. Het is heerlijk om eens gewoon veel groente te eten als je buiten de deur eet. Een mooie binnenko mer die een topper zou zijn als er iets meer geitenkaas was ge bruikt. De carpaccio van rundvlees is zeer smaakvol en met de rullige parmezaanse kaas is het een zeer geslaagde uitvoering. We wor den er blij van. Er wordt hier bij Milano met mooie producten ge werkt. De inrichting is simpel, basic. Het is een soort pijpenla met een lange rode bank tegen de achterwand en houten stoelen er tegenover. De houten tafels staan redelijk dicht tegen elkaar en voordat je het weet raak je in gesprek met de buren en zeg je dat Italië het beste vakantieland is, wat het eten betreft. De sfeer is aangenaam en losjes. Milano heeft iets 'puur Italiaans'. Dat denken we als de hoofdge rechten komen. We hadden een pizza Giuseppe gekozen met peer, gorgonzola kaas en rucola (13.00 euro) en een roodbaarsfi- let met ansjovis (22.00 euro). Het deeg voor de pizza is duide lijk zelf gedraaid, geurt heerlijk en is mooi gebakken in een gloeiend hete oven van 280 gra den Celsius. De bodem is kro kant en soepel. Het is een van de lekkerste pizza's die ik de laatste jaren gegeten heb. De Giuseppe-pizza is een eerbe toon aan Giuseppe Sala. Hij was de eerste eigenaar van Milano. Milano in Domburg is al drie generaties het trotse bezit van familie Sala. Het Italiaanse restaurant ligt aan het begin van de hoofdstraat van Domburg, bijna verscholen, maar toch weten de gasten het al jaren te vinden. We gaan naar Milano en komen zoals we gehoopt hadden in Italiaanse sferen terecht. Een droom van een Italiaan Restaurant Milano: 't Groentje 11 4357 BC Domburg, Dagelijks open vanaf 17.00 uur. Ook pizza om af te halen en ijs. 0118-581252. Prijs-kwaliteit: Een omweg waard. Entourage: Bediening: Erg vriendelijk en attent. Conclusie: Te vaak hebben we een pizza gegeten die het niveau had van een supermarktpizza. Niet die van Mi lano. Die is van begin tot eind zelfge maakt en voor de pizza zijn mooie in grediënten gebruikt. Een topper. Bij Milano worden de pizza's van begin tot eind zelf gemaakt, foto's Lex de Meester In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 34