Zout is niet zo'n sexy gespreks onderwerp als gluten, quinoa of gojibessen. Maar we eten er nog steeds veel te veel van, waardoor we veel te veel na trium binnenkrijgen. Zout kan net zo slecht als suiker zijn. Van de ene dag op de andere moest haar vriend, de jazzmu sicus Willem Breuker, op een zoutarm dieet. Toen stond ac trice Olga Zuiderhoek in lich te paniek achter het aanrecht. Aardappelen, witte vis, wor teltjes. Zonder zout? Help, dacht ze. Was er maar een kookboek met tekeningen van Peter van Straaten voor mensen die net zo aan het ploeteren zijn als ik. Dat boek heeft ze dus zelf geschreven, samen met journa list Ingrid Harms: Ongezouten Zuiderhoek. Met lichtgrimmige blik staat ze op de cover, pollepel in de mond. Want de boodschap van het boek is even ongezou ten als de recepten: zout, vooral het be standdeel natrium, is een sluipmoorde naar. En toch wordt het bijna overal inge stopt. Omdat we het zo lekker vinden en we het nog meer kopen en eten. Zuider hoek: „De voedselindustrie verdient geld aan jouw dood." Minimaal 2 gram zout is wat je per dag no dig hebt, met 6 gram als verstandige boven grens. Maar de gemiddelde Nederlander eet vaak meer dan 9 gram. Daarin zit 3.600 milligram natrium. „Dat is de 'bad guy"', zegt nierspecialist Willem Bax. „Eén van de belangrijke factoren bij het ontstaan van hart- en vaatziekten. Een tijdbom." Een natriumarm dieet is beperkt tot 1.500/2.000 milligram zout per dag. Maar onze dagelijkse portie zou sowieso ten hoogste 2.500 moeten zijn, aldus Bax. „Als je echt grote gezondheidswinst wil beha len, moeten we allemaal van 9 naar 6 gram zout per dag. Dat scheelt duizenden do den, en dan heb ik het nog niet eens over beroertes of hartinfarcten." Ondanks de instelling in 2007 van een Taskforce van de voedselindustrie om het probleem aan te pakken, is ons eten anno 2014 nog even zout als toen. „Je kunt de voedselindustrie de kar niet laten trekken", aldus Bax. „Als ik soep kook zonder zout, en Olga mét zout, koop je die van Olga. Want die is, zoals ze dat noemen, 'hoog op smaak'. Het is een fout van de overheid dat aan de markt over te laten. Wil je zout maatschappijbreed beperken, dan zou je dwingende regels of zelfs, zoals bij drank en tabak, een accijns op zout moeten invoe ren." Hoe betuttelend dat ook klinkt, pre ventie is veel efficiënter dan behandeling in een veel te laat stadium. „Ik zie mensen AFKICKEN VAN TE ZOUT pas aan het einde van die rit, met nierpro blemen, een beroerte of een hartinfarct die het resultaat zijn van vijftig jaar blootstel ling aan zout." Toen Zuiderhoek zich ging verdiepen in zoutarm koken, voelde ze zich 'verneukt'. Haar hele leven had ze suiker en vet geme den voor de slanke lijn, blijkt zout een veel grotere boosdoener. Maar veel minder zout eten, is wennen. Zuiderhoek: „Het is in het begin als praten zonder A." „Onze zoutther- mostaat staat veel te hoog", zegt Bax. „Dat is aangeleerd. In de middeleeuwen gingen we pekelen om te conserve ren, toen was dat goed. Nu is zo veel zout nergens meer voor nodig. Maar als je van 9 naar 6 gram gaat, wordt dat als een gruwelijke straf ervaren." We zijn de weg kwijt als het om eten gaat, stelt hij. Vet en zoet laten we staan omdat we denken dat we daar strak, mooi en ge lukkig van worden. „Als je aan de lijn doet, zie je ook snel resultaat. Maar zout minde ren, geeft die instantbevrediging niet. Ster ker nog, dat is in eerste instantie niet lek ker. Dus willen we er niet aan." Zuiderhoek: „Maar je kunt zout overal uit weglaten. Sinds ik het dieet een paar jaar heb gekookt en meegegeten, gebruik ik heel veel minder zout en ik eet vers, vers, vers. Af en toe eet ik nog wel worst hoor. Maar dan weet ik dat ik iets heel zouts eet. Je ervan bewust zijn, lijkt me een goed be gin." Dinsdag 3 juni 2014 Ca het vet te lijf met eiwitten, hitte en kou PAGINA 2 EN 3 tysvitiSth f Sluipmoordenaar zout door Marjolijn de Cocq illustratie Mark Reijntjens Marianne Geleijnse, universitair hoofddocent Humane Voeding: „Bewerkt voedsel als brood, kaas, vleeswaren en het merendeel van de kant-en-klare soepen vormt 80 procent van onze zoutinname. Kies voor pure smaak, we moeten echt van die zoute smaak af." Frank Pol, kok: „Natriumarm bete kent gewoon natuurlijk koken. Dan is alles natriumarm en heb je de halve oorlog al gewonnen. De smaak van verse spullen is niet te verbeteren." Willem Bax, internist en nierspe cialist: „Word niet té fanatiek. Als je de hele dag gaat zitten zoutar men en nooit meer een stukje oude kaas mag, wordt het wel heel erg sip. Als je begint met al die bewerkte meuk weg te laten, is er meer ruimte voor af en toe dat stukje kaas of die haring." Olga Zuiderhoek en Ingrid Harms - Ongezouten Zuiderhoek. Illustraties Peter van Straaten. Uitge verij Nijgh Van Ditmar, 18,50 euro. ©reageren? gezondheid@depersdienst.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 37