F SPECTRUM 11 actueel nkele jaren geleden be sloot eigenaar Hans Dikker van hotel De Koopermolen in Am sterdam om een van zijn drie sterren in te leveren. „Liever zit ik als tweesterrenhotel hoog in de beoor delingen op de boekingsites, dan als middenmoter bij de driesterrenho tels. Daarvan zijn er zo veel in Amster dam", verklaart Dikker. De 'degrada tie' naar twee sterren heeft hem zake lijk goed gedaan. „Zat ik voorheen op een bezettingsgraad van 88 a 89 pro cent, nu op 94 a 95 procent. Laatst heb ik nog een prijsverhoging doorge voerd, maar dat heeft op de bezettings graad totaal geen effect gehad. De gas ten blijven komen." Wie tegenwoordig een hotelkamer zoekt, vaart niet meer zo snel blind op het classificatiesysteem met ster ren. De beoordelingen die andere gas ten op internet hebben achtergelaten, tellen bij de keuze van een hotel min stens zo zwaar, zo niet zwaarder. Ook andersom, een hotelier die de Travel ler's Choice van Tripadvisor of de Zoo ver Award in de wacht heeft gesleept, zal het plakaat dat daarbij hoort met gepaste trots aan de voorgevel han gen. Zo'n onderscheiding voor de hoogste consumentenbeoordeling is de beste reclame die er is. Maar wat betekenen die hotelsterren? Het onderscheid tussen twee of drie sterren zullen maar weinig consumen ten kunnen maken. Wie weet nu dat een viersterrenhotel verplicht is kluis jes in de kamer of elders in het hotel aan te bieden en dat een driesterren hotel dat niet hoeft? Of dat een dries terrenhotel op verzoek een haarföhn dient te leveren en dat een gast in een tweesterrenhotel dergelijke gerieven zelf mee zal moeten nemen? „Sommige hotels passen niet eens meer in dit concept", constateert Pa trick Brand van Hoteliers.com. Deze portal op internet verzorgt de reserve ringen van ruim duizend hotels in Ne derland, waaronder Lloyd en The Ex change in Amsterdam. „Deze hotels bieden kamers met voorzieningen die bij een éénsterrenhotel horen, maar ze hebben ook super-de-luxe vijfster- renkamers; alle ondergebracht in één hotel. Zij lopen daarin voorop. Of neem Citizen M, een designhotel met vestigingen in Rotterdam en Amster dam en op Schiphol. De kamers zijn klein, maar zo ingenieus ingericht dat ze geriefelijk aanvoelen, alsof je in een viersterrenhotel zit. Toch is het opper vlak van de kamers zo klein, dat het geen viersterrenhotel mag zijn." Kortom, het huidige, nu nog voor ho tels verplichte sterrensysteem lijkt ge dateerd. De Nederlandse Hotel Classi ficatie (NHC) stamt uit 2003 en is voortgekomen uit de Benelux-hotel- classifïcatie. In zijn oorspronkelijke vorm gaat die zelfs terug tot 1985, toen internet nog niet bestond. „Toen was er behoefte aan een vorm van classificatie. Alternatieven bestonden niet", stelt communicatiemanager Paul van Harten van VW-Nederland. Inmiddels zijn die er volop. Hotels zijn vanaf volgend jaar niet meer verplicht om sterren te voeren. Dat is voor de sector geen reden tot treuren. Sterker, veel hotels willen er mee stoppen, verwacht Koninklijke Horeca Nederland (KHN). „Denk aan Liever heb ik met twee sterren een hoge beoordeling, dan met drie een middelmatige Mensen waarderen de service in B&B's veel hoger dan de correcte service van een hotel ketens als NH Hoteles, Holiday Inn of Novotel", zegt Hans van der Kooij van KHN. „Die voeren zo'n sterk merk dat gasten allang weten wat ze kunnen verwachten. Die hotels hebben de sterren niet nodig. In Duitsland geldt al langer geen verplichting meer en daar zie je dat nog maar 35 procent van de hotels kiest voor classificatie." Voor hotels die niet tot een keten be horen, kan classificatie echter een ze kere kwaliteit waarborgen, waarop hun gasten kunnen terugvallen, denkt KHN. Met een nieuw, vrijwillig systeem zouden gasten zelf kunnen bepalen wat ze belangrijk vinden: on afhankelijk gemeten eisen of de per soonlijke ervaring van andere gasten. KHN peilt daarom de wensen van de aangesloten leden. Vorig jaar al is uit een enquête gebleken dat 70 procent vindt dat een vorm van - bij voorkeur Europese - classificatie moet blijven. Van die 70 procent vindt 42 procent dat dat op basis van vrijwilligheid moet zijn. De KHN-leden hebben tot 1 juni de tijd om te reageren op de vraag: wat voor systeem moet er dan komen? „Een driesterrenhotel in Grie kenland of Turkije is nu niet gelijk aan een driesterrenhotel in Neder land. Een optie is om aan te sluiten bij de Hotelstars Union van Hospitali ty Europe, die is opgericht door onder andere Duitsland, Zweden, Hongarije en Oostenrijk. Recentelijk hebben ook België, Denemarken en Grieken land zich daarbij aangesloten. Je kunt ook denken aan sterrenclassificatie in combinatie met gastenreviews zoals in Dubai. Een hotel dat daar onder de 80 procent tevredenheid scoort in de beoordelingen, komt niét eens in aan merking voor een ster. Maar het kan ook een systeem worden met mystery guests, vergelijkbaar met de Miche- lin-sterren", zegt Van der Kooij. Ook de beschermde status hotel wordt losgelaten. In de huidige wetge ving moet iedereen die een gastenver blijfhotel wil noemen, de beschik king hebben over ten minste twee ka mers en vijf slaapplekken. En er moet worden voldaan aan de voorwaarden die gelden voor een éénsterrenhotel. Vanaf volgend jaar hoeft dat niet meer en mag iedereen de letters hotel op zijn website en voorgevel plakken. Dat biedt ook perspectief voor andere aanbieders op de markt, zoals bed and breakfasts en pensions. Vooral B&B's hebben de laatste jaren de sympathie van de consument veroverd. Uit cij fers van de Nederlandse boekingsite Zoover blijkt dat die gemiddeld een 9- scoren, waar viersterrenhotels blij ven steken op een 8+. Twee-, drie- en vijfsterrenhotels scoren iets lager. Een voldoende, dat wel. „B&B's scoren enorm goed op per soonlijke service", zegt Zoover-woord voerder Marthijn Tabak. „Die waarde ren mensen met een heel punt meer dan de correcte service van een ho tel." Brand van Hoteliers.com beves tigt dat: „Bij ontvangst zal een B&B- eigenaar je een kopje koffie aanbieden en vertellen wat er in de omgeving te doen is. Bij de receptie van het hotel staan meerdere klanten te wachten, dus daar is minder tijd. Kleinschalig heid scoort." Tabak vervolgt: „Zelf kan ik me in ho tels enorm ergeren aan de sprei op bed. Die smijt ik altijd in een hoek, maar de volgende dag moet ik hem er wéér afhalen omdat het personeel alle lakens heeft vervangen. Heel irritant. In een B&B overkomt je dat minder snel, omdat ze daar informeren naar wat jij een prettig verblijf vindt." Hotels kunnen op het gebied van per soonlijke service dus nog wel wat le ren van B&B's. Een hotel dat het vol gens Tabak heel goed begrepen heeft, is Kogerstaete op het Waddeneiland Texel. „De eigenaren hebben bewust gekozen voor de status van hotel, maar ze zijn kleinschalig én gericht op persoonlijke service. Daarmee win nen ze al jaren op rij de Zoover Award voor het beste hotel van Nederland." Maar, benadrukt hij, persoonlijke ser vice is belangrijk, hygiëne is dat nog meer. „De badkamer moet schoon zijn, de lakens fris en nergens mag je een stofje vinden. Als dat niet in orde is, is het snel gedaan met de tevreden beoordelingen." ZATERDAG 24 MEI 2014 Vallende sterren door Lilian Dominicus Hotelier Hans Dikker Marthijn Tabak van Zoover illustratie Ben Vosseberg/Getty Images H T E l reageren? spectrum@depersdienst.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 67