xssspr ZEELAND 39 WORLD COOKBOOK AWARDS Tinka Leene was met haar Zeeuwse Knop Bakboek bij de World Cookbook Awards in Peking. Ze viel in de prijzen! r~ Best cookbook of the world in de categorie 'culinary history'! Yes! Donderdag 15 mei Een koffer vol boeken, bakvormen en visite kaartjes met Chinese karakters. En toch ook nog wat Nederlandse vlaggetjes en oranje bloemen voor in mijn haar. Ik zit hier in mijn eentje op Schiphol te wachten op mijn zoon. De zoon die een paar jaar geleden zei: 'de knop gaat om, mam'. Wat is er leuker dan met hem naar Peking te vliegen voor de Grand Gourmand, de World Cookbook Awards 2014. China. Ik h§b niks met China. China is in mijn gedachten rood, rode karakterletters, ro de papieren ballonnen, rode draken en die kleine ingebonden voetjes waar de media je over vertellen. De visitekaartjes die ik ge maakt heb zijn blauw, de kleur waar ik wél van houd (komt dat doordat ik in Zeeland woon?) Visitekaartjes zijn heel belangrijk om mee te nemen, heb ik gelezen, ze hebben een andere functie dan in het westen. Zoveel mogelijk ti tels en zo hoog mogelijk. Je geeft en ontvangt een visitekaartje met beide handen, het is een teken van respect. Wanneer het interessant ge noeg is gaan ze met je verder, anders lopen ze stilzwijgend weg. Een Zeeuw die Chinees heeft gestudeerd heeft een visitekaartje met Chinese karakters voor mij gemaakt. Een Zeeuws blauw karakter. Vrijdag In China geland in de vroege ochtend. Op het vliegveld komen we langs een jongeman. 'Het Zeeuwse Knop' staat er op een kaart in zijn hand. Een opluchting is het wel, zo'n ver trouwd woord tussen alle karakters. Hij regelt een taxi die ons naar het hotel brengt in een buitenwijk van Peking. Geen mens spreekt hier Engels. Iedereen ka kelt Chinese klanken. We lopen naar buiten en het lijkt een gameboy spel, waarin we be land zijn. Moderne auto's, tuktuk's en veel moeders met een jongetje aan hun hand. Meisjes komen we bijna niet tegen. Wel een park met rijen oude re mensen die spelletjes spelen. Domino-spel len met prachtig origami gevouwen bankbiljet ten die meedoen in het spel. Iedereen lacht vriendelijk naar ons en maakt plaats om ons er ook van te laten meegenieten. Ze praten zichtbaar over ons, en bekijken ons schaamte loos van top tot teen. Zaterdag Ontbijt in het hotel. Een buffet Chinees eten om 7 uur 's morgens. Noedels, groente, me loen en die mooie gebarsten eieren die dan al lemaal gekleurde kreukels krijgen als je ze kookt, garnalen en soep. Met stokjes natuur lijk. Er liggen geen messen en vorken dus moe ten we wel. Het valt nog niet mee, die stokjes, en je gaat vanzelf slurpen. Koffie kennen ze hier niet. Veel melk met iets van een toege voegd koffiesmaakje. In het hotel hebben we een afspraak met Edouard Cointreau, de oprichter van het eve nement. Hij vertelt dat het de eerste keer is dat de prijs in Peking wordt uitgereikt. Het is een evenement met een paar honderd men sen die speciaal voor de awards naar China ko men. Na de Olympische Spelen in 2008 is er geen buitenlander in deze buurt geweest. In het park kennen de mensen ons ondertus sen en we worden hartelijk ontvangen en doen mee met hun spellen. Zondag We gaan naar 'the Great Wall' van China. Een muur van ruim 2000 kilometer. Indrukwek kend! Mensen lopen uren en de muur plooit zich over de bergen. Wanneer we een stuk naar boven zijn gekomen vragen Chinezen of ze met ons op de foto mogen. We zijn hier be zienswaardigheden. Maandag Vanuit de hele wereld komen culinaire boek- schrijvers, uitgevers, fotografen en pers het ho tel binnen. Een kaartje om de nek vertelt uit welk land we komen. De boeken worden uit gestald. Ik was benieuwd hoe het Zeeuwse Knop Bakboek zou worden ontvangen. En ben toch verrast over het enthousiasme: de mooie foto's van de Zeeuwse mensen en het concept van het boek met de bakvorm. Ik word door velen aangesproken, tja, dan ben je toch wel trots om een Zeeuw te zijn. Dinsdag Vandaag en morgen de grote dagen. Duizen den boeken uit 187 landen zijn ingestuurd. En nu is het zo ver: de bekendmaking van de bes te wijn- en kookboeken in de wereld. Vandaag eerst de wijn. De pers uit de hele wereld is in grote aantal len vertegenwoordigd. Vooral veel Chinese media. Een immens grote zaal waarin het feest begint met een optreden van dansers en muziek in Chinese stijl. Een enorm gejuich laait op wanneer er boeken in de prijzen val len. 's Avonds zitten we uitgelaten aan de wijn, we spreken alle wereldtalen door elkaar! Woensdag 'Het Zeeuwse Knop': Best cookbook of the world in de categorie 'culinary history'! Yes! Ook Brazilië en Peru vallen in deze categorie in de prijzen. Wat ben ik hier ongelofelijk trots op. Dit jaar als enige Nederlandse kook boek in de prijzen gevallen. Hoe een kleine provincie groot kan zijn. Dank Edouard Cointreau en het prachtige land China en zijn geweldige mensen! Donderdag Vandaag loop ik rond met een gek gevoel in mijn hoofd. Wat is er veel gebeurd deze week! Ik wil toch iets meenemen van dit land, hoe kan ik dat verbeelden?! Een Chinees vrouwtje van stof met een kindje op haar rug. Dat is de metafoor... De vrouw in China ben ik, en het boek is mijn kindje. The Best Of The World!! ZATERDAG 24 MEI 2014 Leen® TinKa Sint Laurens woonp*aats burgerlik® staat- (25,2* en*" Kunsten»r/ondemem« Lunst en beroep'- M»"'- koken, kunst en Reix®n» K® ontwerpen ITinka Leene's boek en de bakvorm van de Zeeuwse knop blijven verrassen. foto's Lex de Meester Zeeuwse trots in Peking Tinka Leene

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 39