UIT 5
Thuis in uw situatie
uw notaris voor
wonen en familSe
schept in een plastic bak wat je
lekker vindt, neemt het mee of
eet het snel op aan informele lan
ge tafels. Wat er allemaal samen
komt in die bakken, wil je niet
weten. Vaak past het van geen
kanten bij elkaar. Maar je hebt
het wel zelf gekozen. De omge
ving is wat liefdeloos (plastic vor
ken, jak) maar het eten is top!
Het kan zijn dat het komt door
dat ik hier al wat dagen rondloop,
maar ik begin ze toch een beetje
te begrijpen, die New Yorkers.
Het heeft wel wat om precies te
kunnen zeggen hoe je het heb
ben wilt. Ik ben bijvoorbeeld dol
op klassieke pizza calzone; zo'n
dubbelgeklapte. Maar ik kan niet
goed tegen champignons, daar
krijg ik hoofdpijn van. In Neder
land, maar ook in Italië heb ik al
zo vaak gehoord dat calzone zon
der champignons niet hoort en
niet kan, dat ik het niet eens
meer probeer te bestellen. Braaf
selecteer ik van de kaart een piz
za zonder paddestoelen. Maar
hier durf ik het wel aan. De vrolij
ke, overbehulpzame serveerster
verblikt niet. Uiteraard kan dat,
vanzelfsprekend. En hij was heer
lijk! Met haar fooi zit het wel
goed. Zo werkt het dus kennelijk.
De klant bepaalt, want die betaalt
je salaris. Wansmaak bestaat niet,
goede smaak heeft de status van
een goedbedoeld advies. Persoon
lijke smaak, daar draait het alle
maal om.
BROOKLYN STYLE SALAD MET GEROOSTERDE WORTELS
www.pzc.nl/uit
DONDERDAG 22 MEI 2014
NOTARISPRAKTIJK
VAN DONGEN
Dam 37, Middelburg 0118 629155
www.notarls-vandongen.nl
Benodigdheden, lunchgerecht voor 2
personen:
6 tot 8 jonge dunne wortels, ge
schrapt;
2 eetlepels olijfolie;
10 muntblaadjes, fijngesneden;
1 dl dikke yoghurt;
2 handen baby leaf sla;
6 radijsjes, flinterdun gesneden.
Dressing:
2 eetlepels roomboter;
2 eetlepel vloeibare honing;
2 eetlepels amandelsnippers;
1,5 eetlepel appelazijn;
1 eetlepel citroensap;
1/2 rood pepertje, zonder zaad, fijnge
sneden;
zout en peper;
4 eetlepels olijfolie;
citroenrasp.
Bereidingswijze: verwarm boter in
kleine koekenpan tot de boter bruin
kleurt, voeg honing toe. Roer en draai
om op te lossen. Voeg amandelsnip
pers toe, laat karameliseren. Voeg
azijn toe en laat inkoken, meng van
vuur af citroensap en chilipeper er
door. Klop met olie tot dikke dressing,
proef, breng op smaak met zout.
Wrijf wortels in met olie, leg op met
bakpapier bedekte bakplaat. Rooster
onder hete grill ca. 15 minuten. Hussel
om en grill tot ze gaar zijn en hier en
daar bruine plekken vertonen. Doe
over in schaal, bestrooi met wat zout,
vermeng met helft van dressing, rasp
er wat citroenschil over. Laat afkoelen,
vermeng met slablaadjes.
Vermeng yoghurt met munt en snufje
zout. Schep op borden, drapeer wor
tels en sla erop. Besprenkel met rest
van amandel-honing dressing, en be
strooi met radijsplakjes.
Naar eigen smaak uit te breiden met
reepjes biefstuk of gegrilde kip. Lek
ker met blond bier.
Bordje Tapas in de Tave'rne.
Tip: bestrooi met kruimels zachte gei
tenkaas en/of gepofte quinoa.
eten
Spaanse sferen in Vakantiepark
Schouwen in Renesse.
foto's Dirk-Jan Gjeltema