Over zeemansromantiek
Smikkelen van spullen uit de buurt
44 In Brazilië stonden
er steeds 100 a
200 mensen
gillend op de kade.
Heel bizar.
28 SCHOUWEN-DUIVELAND
REIS MET TRES HOMBRES
Wiebe Radstake (24) uit Zierikzee is
deze week teruggekeerd van zijn
reis met zeilschip de Tres Hombres.
door Ali Pankow
zierikzee - „Ik heb van deze tocht
meer geleerd dan van de hele mid
delbare school bij elkaar. Over de
sociale omgang met mensen, over
het weer en over de drift de we
reld te willen veranderen", zegt
Wiebe Radstake, terugkijkend op
zijn tocht. Half november ging hij
in Lissabon aan boord van de Tres
Hombres. Dit zeilend vrachtschip
vervoert fairtrade-producten zon
der het milieu te belasten. De
vracht bestond dit keer vooral uit
rum en chocolade. De route voer
de naar La Palma (Canarische Ei
landen), de Kaapverdische Eilan
den, Brazilië, de Dominicaanse
Republiek, de Bermuda Eilanden,
de Azoren en Engeland.
Wiebe, muzikant en beeldend
kunstenaar met een diploma van
de Zeevaartschool op zak, begon
de tocht als scheepsmaat, maar
werd in amper veertien dagen op
geleid tot tweede stuurman. „Het
kostte wat inspanning om de
twaalf zeilen van de Tres Hom
bres uit mijn hoofd te leren met
al die schoten, vallen en neerha-
lers, maar het lukte vrij snel. Toch
zaten er trainees aan boord die al
vanaf Noorwegen meevoeren en
in feite meer ervaring hadden
dan ik en die moest ik dan op
drachten geven."
Brazilië deed hem verbaasd staan.
Hij was er toen inmiddels aan ge
wend dat de Tres Hombres in el
ke stad nogal wat reuring teweeg
bracht. Media-aandacht, maar
vooral heel veel belangstellenden
op de kade en mensen die ca
deaus aanboden. Waarom? „Om
dat ze ons als vrolijke piraten of
vrijbuiters zagen misschien. Maar
in Brazilië, waar we rond de jaar
wisseling lagen, stonden er steeds
too a 200 mensen gillend op de
kade. Heel bizar."
Wiebe had er ook slechte ervarin
gen. „Brieven ontving ik post rest
ante. Op het postkantoor in Be-
lem eisten ze een of ander num
mer voor ze de post wilden ge
ven. Ik zag enkele brieven voor
mij op een stapeltje liggen. Uitein
delijk mocht ik daar één brief van
meenemen en de rest moest ik
achterlaten. Ik heb de brief van Su
zan eruit gepikt", vertelt hij met -
naar het lijkt - nog wat schuldge
voel naar zijn ouders, van wie ook
een dikke brief op die stapel lag.
Maar Suzan is zijn lief en hij mis
te haar zeer. Wiebe belandde in
Belem ook in het ziekenhuis na
dat hij door toedoen van dronken
indringers aan boord een val van
twee meter uit zijn hangmat
maakte. Een litteken rest van een
fikse hoofdwond. Zijn reisverslag
zit nog barstensvol meer ervarin
gen. Om er enkele te noemen:
groen licht bij Bermuda, ontmoe
ting op Barbados, weerzien in IJ-
muiden, fietstocht naar Zierikzee
en veel meer.
-
ZINKZAND AAN BOORD EN CHOCOLADE NAAR ZIERIKZEE
ZIERIKZEE - Kapitein Lammert
Osinga van de Tres Hombres liet
het de bemanning kort en krach
tig weten: 'Zeemansromantiek be
staat niet!' Hij schetste een beeld
van negentien scheepslieden bin
nen een kleine gemeenschap die
op elkaar zijn aangewezen. Soms
kan dat wel eens moeilijk zijn.
Wiebe Radstake weet dat inmid
dels, maar heeft wel degelijk ook
romantiek ervaren. „Soms zag de
wereld er zo mooi uit met ons
schip als middelpunt dat we rie
pen: 'Haal ons eens even uit die
film'." Soms echter ook was de
wereld heel boos. Tijdens de over
steek van de Bermuda Eilanden
naar de Azoren bijvoorbeeld. „Mu
ren van water, golven van zes a ze-
„Dus geen tilapia of zalm", zei Jo-
han van Lansbergen van strandpa
viljoen Zuid Zuid West. Binnen
de formule Schouws bord wordt
gekozen voor vis die hier voor de
kust zwemt, zoals schol of zee
baars. Ook de speciaal ontwikkel
de Schouwse kroket is gevuld
met producten uit de buurt: mos
selen, scheermessen en kokkels
en de Schouwse appeltaart is ge
bakken met appels van het eiland.
De deelnemende bedrijven pre
senteerden de Schouwse gerech
ten gisteren tijdens een bijeen
komst in restaurant Gusto, op va
kantiepark Port Greve in Den Os-
se. De genodigden konden proe
ven en de gerechten vielen erg in
de smaak. Bakker Marcel Spelt uit
Bruinisse werd overladen met
complimenten voor zijn zuurde
sem zeewierbrood. „Waar kan ik
dat kopen?", vroeg een van de ge
nodigden. Helaas. Spelt levert niet
aan winkels. Hij heeft 200 restau
rants in Nederland en België als
klant. Het mengsel van zout en
drie soorten zeewier van Seaweed
Harvest Holland uit Kerkwerve is
binnenkort wel voor particulieren
te koop. Veel gezonder dan ge
woon keukenzout volgens John
van Leeuwen. „En u weet het
waarschijnlijk niet, maar u ge
bruikt elke dag zeewier in bijvoor
beeld tandpasta of vla."
Hoewel verschillende gerechten,
zoals de vissoep, niet zouden mis
staan op de kaart van een luxe res
taurant, is dat niet de doelgroep
waarop gemikt wordt. De huidige
zeven deelnemers aan Schouws
bord zijn laagdrempelige zaken.
Troost hoopt volgend jaar het aan
tal deelnemers uit te kunnen brei
den.
De lijst met deelnemende restau
rants is te vinden op www.pzc.nl
Gedreven door
drift de wereld
te veranderen
Wiebe Radstake, stuurman
Wiebe Radstake had zijn gitaar bij
zich tijdens zijn zeetocht.
Hij heeft gedurende de reis enkele
liedjes geschreven voor zijn band
Zinkzand.
De band bestaat naast Wiebe uit
Ward Blokland, Jos van Doorn en
de broers Aswin en Rowan van As.
Zinkzand speelt zaterdag aan
boord van de Tres Hombres in de
haven van Amsterdam tijdens een
welkomsparty.
Eind van de zomer zal Zinkzand
aan boord van dit schip ook zijn
tweede cd gaan opnemen.
Wiebe heeft een partij Tres Hom
bres chocoladerepen afgeleverd
bij De Zeeuwse Hemel in Zierik
zee. Daar gaf hij gisteravond ook
een presentatie over zijn reis.
door Melita Lanting
DEN OSSE - Eten met spullen uit de
buurt. Dat is de essentie van
Schouws Bord, een samenwerking
van zeven restaurants uit de West
hoek. Met de samenwerking hopen
de restaurant het Schouwse pro
duct beter te promoten. „Maat
schappelijk verantwoord, gezond
en biologisch verantwoord", zei Ed
Troost tijdens de presentatie giste
ren.
I Smikkelen van eten uit de buurt, foto Dirk-Jan Cjeltema