Over zeemansromantiek Smikkelen van spullen uit de buurt 44 In Brazilië stonden er steeds 100 a 200 mensen gillend op de kade. Heel bizar. 28 SCHOUWEN-DUIVELAND REIS MET TRES HOMBRES Wiebe Radstake (24) uit Zierikzee is deze week teruggekeerd van zijn reis met zeilschip de Tres Hombres. door Ali Pankow zierikzee - „Ik heb van deze tocht meer geleerd dan van de hele mid delbare school bij elkaar. Over de sociale omgang met mensen, over het weer en over de drift de we reld te willen veranderen", zegt Wiebe Radstake, terugkijkend op zijn tocht. Half november ging hij in Lissabon aan boord van de Tres Hombres. Dit zeilend vrachtschip vervoert fairtrade-producten zon der het milieu te belasten. De vracht bestond dit keer vooral uit rum en chocolade. De route voer de naar La Palma (Canarische Ei landen), de Kaapverdische Eilan den, Brazilië, de Dominicaanse Republiek, de Bermuda Eilanden, de Azoren en Engeland. Wiebe, muzikant en beeldend kunstenaar met een diploma van de Zeevaartschool op zak, begon de tocht als scheepsmaat, maar werd in amper veertien dagen op geleid tot tweede stuurman. „Het kostte wat inspanning om de twaalf zeilen van de Tres Hom bres uit mijn hoofd te leren met al die schoten, vallen en neerha- lers, maar het lukte vrij snel. Toch zaten er trainees aan boord die al vanaf Noorwegen meevoeren en in feite meer ervaring hadden dan ik en die moest ik dan op drachten geven." Brazilië deed hem verbaasd staan. Hij was er toen inmiddels aan ge wend dat de Tres Hombres in el ke stad nogal wat reuring teweeg bracht. Media-aandacht, maar vooral heel veel belangstellenden op de kade en mensen die ca deaus aanboden. Waarom? „Om dat ze ons als vrolijke piraten of vrijbuiters zagen misschien. Maar in Brazilië, waar we rond de jaar wisseling lagen, stonden er steeds too a 200 mensen gillend op de kade. Heel bizar." Wiebe had er ook slechte ervarin gen. „Brieven ontving ik post rest ante. Op het postkantoor in Be- lem eisten ze een of ander num mer voor ze de post wilden ge ven. Ik zag enkele brieven voor mij op een stapeltje liggen. Uitein delijk mocht ik daar één brief van meenemen en de rest moest ik achterlaten. Ik heb de brief van Su zan eruit gepikt", vertelt hij met - naar het lijkt - nog wat schuldge voel naar zijn ouders, van wie ook een dikke brief op die stapel lag. Maar Suzan is zijn lief en hij mis te haar zeer. Wiebe belandde in Belem ook in het ziekenhuis na dat hij door toedoen van dronken indringers aan boord een val van twee meter uit zijn hangmat maakte. Een litteken rest van een fikse hoofdwond. Zijn reisverslag zit nog barstensvol meer ervarin gen. Om er enkele te noemen: groen licht bij Bermuda, ontmoe ting op Barbados, weerzien in IJ- muiden, fietstocht naar Zierikzee en veel meer. - ZINKZAND AAN BOORD EN CHOCOLADE NAAR ZIERIKZEE ZIERIKZEE - Kapitein Lammert Osinga van de Tres Hombres liet het de bemanning kort en krach tig weten: 'Zeemansromantiek be staat niet!' Hij schetste een beeld van negentien scheepslieden bin nen een kleine gemeenschap die op elkaar zijn aangewezen. Soms kan dat wel eens moeilijk zijn. Wiebe Radstake weet dat inmid dels, maar heeft wel degelijk ook romantiek ervaren. „Soms zag de wereld er zo mooi uit met ons schip als middelpunt dat we rie pen: 'Haal ons eens even uit die film'." Soms echter ook was de wereld heel boos. Tijdens de over steek van de Bermuda Eilanden naar de Azoren bijvoorbeeld. „Mu ren van water, golven van zes a ze- „Dus geen tilapia of zalm", zei Jo- han van Lansbergen van strandpa viljoen Zuid Zuid West. Binnen de formule Schouws bord wordt gekozen voor vis die hier voor de kust zwemt, zoals schol of zee baars. Ook de speciaal ontwikkel de Schouwse kroket is gevuld met producten uit de buurt: mos selen, scheermessen en kokkels en de Schouwse appeltaart is ge bakken met appels van het eiland. De deelnemende bedrijven pre senteerden de Schouwse gerech ten gisteren tijdens een bijeen komst in restaurant Gusto, op va kantiepark Port Greve in Den Os- se. De genodigden konden proe ven en de gerechten vielen erg in de smaak. Bakker Marcel Spelt uit Bruinisse werd overladen met complimenten voor zijn zuurde sem zeewierbrood. „Waar kan ik dat kopen?", vroeg een van de ge nodigden. Helaas. Spelt levert niet aan winkels. Hij heeft 200 restau rants in Nederland en België als klant. Het mengsel van zout en drie soorten zeewier van Seaweed Harvest Holland uit Kerkwerve is binnenkort wel voor particulieren te koop. Veel gezonder dan ge woon keukenzout volgens John van Leeuwen. „En u weet het waarschijnlijk niet, maar u ge bruikt elke dag zeewier in bijvoor beeld tandpasta of vla." Hoewel verschillende gerechten, zoals de vissoep, niet zouden mis staan op de kaart van een luxe res taurant, is dat niet de doelgroep waarop gemikt wordt. De huidige zeven deelnemers aan Schouws bord zijn laagdrempelige zaken. Troost hoopt volgend jaar het aan tal deelnemers uit te kunnen brei den. De lijst met deelnemende restau rants is te vinden op www.pzc.nl Gedreven door drift de wereld te veranderen Wiebe Radstake, stuurman Wiebe Radstake had zijn gitaar bij zich tijdens zijn zeetocht. Hij heeft gedurende de reis enkele liedjes geschreven voor zijn band Zinkzand. De band bestaat naast Wiebe uit Ward Blokland, Jos van Doorn en de broers Aswin en Rowan van As. Zinkzand speelt zaterdag aan boord van de Tres Hombres in de haven van Amsterdam tijdens een welkomsparty. Eind van de zomer zal Zinkzand aan boord van dit schip ook zijn tweede cd gaan opnemen. Wiebe heeft een partij Tres Hom bres chocoladerepen afgeleverd bij De Zeeuwse Hemel in Zierik zee. Daar gaf hij gisteravond ook een presentatie over zijn reis. door Melita Lanting DEN OSSE - Eten met spullen uit de buurt. Dat is de essentie van Schouws Bord, een samenwerking van zeven restaurants uit de West hoek. Met de samenwerking hopen de restaurant het Schouwse pro duct beter te promoten. „Maat schappelijk verantwoord, gezond en biologisch verantwoord", zei Ed Troost tijdens de presentatie giste ren. I Smikkelen van eten uit de buurt, foto Dirk-Jan Cjeltema

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 58