Biologische voeding gezonder? 16 GEZOND VOEDING Frank van Berkum De afgelopen 13 jaar steeg de omzet van biologi sche producten in de VS van 4 miljard naar 27 mil jard dollar. Biologische voeding, 'organic' genoemd in Engelstalige landen, is dus big business. Bij de productie van biologische produc ten worden géén chemische stof fen, kunstmest of pesticiden ge bruikt. De productie van biolo gisch vlees gebeurt met biolo gisch geteeld veevoer en er wor den veel minder antibiotica ge bruikt dan in de gewone veeteelt. De dieren hebben meer bewe gingsruimte en mogen vaker naar buiten. De kosten zijn daardoor hoger. Omdat we er meer gezond heid voor terug denken te krij gen, vinden veel mensen die ho gere prijs gerechtvaardigd. Maar is dat terecht? Wetenschappers van de Amerikaanse Stanford Uni versity vonden slechts drie onder zoeken die gaan over ziekten en sterfte in relatie tot biologische producten. De resultaten waren teleurstellend, want er werden geen verschillen gevonden. Ver volgens keken de onderzoekers naar de biologische producten zelf, dus naar voedingswaarden, bacteriële verontreiniging en de aanwezigheid van landbouwgif fen. De voedingswaarden van bio logische producten bleken niet wezenlijk af te wijken van die van grootschalig geproduceerde niet-biologische producten. Ook waren de verschillen in vitami nes en mineralen te gering voor duidelijke conclusies. Een plus punt voor biologisch voedsel is dat het minder pesticiden bevat. Maar de gemeten hoeveelheden pesticiden in niet-biologisch ge produceerd voedsel vielen overi gens allemaal binnen de veilige norm. Onlangs verscheen een Brits on derzoek naar biologische produc ten en het risico op kanker, waar aan 600.000 vrouwen van middel bare leeftijd meededen. Zij aten voornamelijk biologisch en wer den tien jaar lang gevolgd. De kans op kanker was bij hen niet lager dan bij vrouwen die niet biologische aten. Bij vlees is wel verschil. Biologisch vlees blijkt veel minder gevaarlijke resistente bacteriën te bevatten. Dat heeft te maken met het gebruik van an tibiotica. Antibiotica bevorderen de groei van dieren, daarom is het gebruik ervan populair bij niet-biologische boeren. Overvloedig gebruik van antibio tica leidt tot resistentie bij bacte riën en dat kan gevaarlijk zijn voor mensen. Want bacteriën die voor antibiotica ongevoelig zijn, komen uiteindelijk via het con sumptievlees ook bij de mens te recht Wanneer de bacteriën men sen besmetten, zijn die infecties vrijwel niet met antibiotica te be handelen. Omdat biologisch vlees veel min der resistente bacteriën bevat, is het uiteindelijk veiliger voor men sen. De verschillen voor je ge zondheid tussen biologisch en niet-biologisch zijn dus gering. Biologisch geproduceerd vlees is wél beter als het gaat om onge voelige bacteriën en scoort ook beter op dierenwelzijn. Wim Hof draagt zijn kennis in Nederland een paar keer per jaar over aan iedereen die dat wil. In één middag zijn de eerste beginselen van zijn methode te leren. Verslag van een paar uur vreemd ademhalen met als uitsmijter een ijsbad. Langer dan 15 seconden hielden we het niet vol. Ruim dertig mensen zitten op een matje in een zaal in het Mirror Centre in Amsterdam. Met zijn gezicht naar ons toe zit Wim Hof, beter bekend als leeman. Hof heeft maar liefst twintig bizarre wereldrecords op zijn naam staan. Zo kan hij 1,5 uur in een bak met ijs zitten zonder dat hij onder koeld raakt en overlijdt. Dit tot verbazing van wetenschappers die hem onderzoch ten. leeman zelf weet waarom hij dit soort ex treme dingen kan, vertelt hij. Hij denkt, nee wéét, dat hij zijn autonome zenuwstel sel kan beïnvloeden. Dit stelsel werkt zon der dat wij hierop invloed kunnen uitoefe nen, zo wordt aangenomen. Maar Hof denkt dat het wel mogelijk is te sturen. Hij kan zijn aderengestel beïnvloeden en heeft invloed op zijn hormoonhuishouding. „Als ik in een bak ijs zit en voel dat het rondom mijn nieren te koud wordt, stuur ik hier be paalde stoffen naartoe en zorg dat het weer ok is." Essentieel voor die sturende invloed is zijn ademhalingstechniek. Zijn lijfis in topcon ditie omdat hij elke dag een uur lang een bepaalde ademhaling oefent, waardoor zijn lijf volstroomt met zuurstof. Daarnaast traint hij zijn lichaam met behulp van kou. „Kou zie ik als een spiegel of een kracht. Door de confrontatie aan te gaan met de harde natuur van kou, ontstaat vanzelf een tegenkracht. Door heel vaak met kou te sparren, is deze tegenkracht bij mij steeds sterker geworden." Een derde gereedschap is zijn mindset. Door zich goed te focussen en concentreren, kan hij zijn technieken ook in extreme situaties goed uitvoeren, zegt hij. Over het belang van zijn methode is Hof in de workshop bijzonder duidelijk. Hij stelt dat deze kan zorgen voor een 'revolutie in de gezondheidszorg'. Niemand moet zulke extreme dingen gaan doen als hij - hij is daar op getraind - maar het aanboren van de oerkracht kou, kan mensen wel helpen gezond te blijven. „De westerse mens is echter vergeten dat hij deze kracht in zich heeft, want hij heeft de kou verbannen", houdt hij ons voor. „Als we het ook maar iets te koud hebben, zetten we de verwar ming een graadje hoger. Maar kou is geen vijand, maar juist een vriend." Vandaag gaat hij ons enkele technieken le ren om deze 'geconditioneerdheid' los te la ten. Aan het einde van de middag zullen we daardoor in staat zijn zonder angst of schade zelf even een ijsbad in te gaan. Hof demonstreert zijn ademhaling. Hij ademt heel diep in, houdt de adem heel even vast en ademt dan diep uit, de zoge naamde middenrifademhaling. Even later doet iedereen mee. Het is niet moeilijk. Vol gens hem neemt ons lichaam nu tot in haar kleinste vezels zuurstof op. „De CO2 gaat er zo uit en verzuring krijgt geen kans", herhaalt hij voortdurend. Omdat het lichaam verzadigd is met zuurstof, krijgen volgens hem ook ziektes minder kans en wordt de algemene conditie beter „Alles ge leid beter, stroomt weer door." We moeten even niets beredeneren, mo gen alleen maar ervaren. „Voelen is we ten", herhaalt hij continu. „De theorie, komt achteraf wel." Na een tijd diep adem halen, vraagt hij ons na de uitademing, niet meer in te ademen maar de adem vast te houden. Ons lichaam functioneert nu op de zuurstof die alom aanwezig is. Hof: „Je hebt je longen even niet meer nodig. Als je dit vaker doet, kun je dit steeds lan ger volhouden. Je wekt er energie mee op in kleinste delen van het menselijk lichaam: de mitochondriën." Het is zijn ge heim waarom hij warm kan blijven in ijs: hij stookt zichzelf op. Daarnaast word je er een beetje doezelig, high van, constateert de groep. De zaal gaat rustig door en Hof vertelt iets meer over zichzelf. Met een opleiding LTS schilderen had hij nooit gedacht dat hij nu geraadpleegd zou worden door artsen en professoren. Hij heeft veel mensen gehol pen hun oerkracht te vinden. En: het zou mooi zijn als hij ooit de Nobelprijs krijgt. Daarna zingt hij spontaan een lied en gaat weer verder met zijn ademhaling. Hij doet dit elke dag een uur, bij voorkeur 's och tends, en zegt er veel energie door te krij gen. Na de pauze is het tijd voor het ijsbad. „Het is in niets vergelijkbaar met afkoelen in het koude badje van de sauna, maar veel erger", weet iemand. Mijn lijf schrikt zich inderdaad rot, als ik de badkuip instap: door de kou wordt me letterlijk de adem ontnomen. Mijn voorganger zag eruit alsof hij een pasgeboren baby was, die hapte naar zijn eerste ademteug. Bij mij is het eender. Hof praat op me in. „Blaas tien kaarsjes uit, nee zestien." Gelukkig krijg ik de controle terug. Naarmate ik me verder laat zakken, begint het hoofd te kloppen alsof ik migraine krijg. Zo'n 15 seconden zit ik volledig in ijs, om er daarna uit te vluch ten. Het is een bijzondere middag en niet al leen door de oefeningen die nogal out-of the-box zijn. Van te voren had ik me blijk baar een beeld gevormd van leeman. Ik dacht dat hij een krachtpatser was die als een woeste barbaar, in gevecht ging met ijs. Maar de docent is geen kleerkast en maakt een zachtaardige indruk. Wel is hij abnormaal lenig. Moeiteloos manoeuvreert hij zijn lichaam in allerlei yogahoudingen. 's Avonds voelt mijn rug alsof ik een beetje ben verbrand. Is het verbeelding? Komt het van een betere doorbloeding door het ijs? Of heb ik mezelf, net zoals leeman, van bin nenuit 'opgestookt tot in mijn mitochond riën'. Wie het weet, mag het zeggen. Nu hebben we aangetoond dat het ook bij anderen werkt en is over te brengen Dr. Frank van Berkum is internist. In bad bij de ijsman door Moniek Hüsken www.innerfire.nl reageren? gezondheid@depersdienst.nl Peter Pickkers (rechts) en Matthijs Kox

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 16