ZEELAND 29 weervisserij in stand te houden. Vanwege de unici teit van de methode, de beleving en de traditie, somt Van der Steen wat punten van waarde op. „De weervisserij is onlosmakelijk verbonden met de ge schiedenis van Bergen op Zoom en de diversiteit van vismethoden in Zeeland." Bij het weervissen wordt gewerkt met weren; hou ten staken die in V-vorm in de bodem van de Oos- terschelde worden gestoken over een lengte van zo'n duizend meter. De ansjovis zoekt met hoog wa ter ondieptes op, wil met laag water terugzwemmen naar het diepe en komt zo in de weerkamer terecht. Tenminste, als de vissers geluk hebben. Na een nacht van goede vangsten treffen Henk en Piet op die prachtige windstille ochtend in de eerste weer nog geen sprotje aan. Bij de tweede visserij hebben ze meer geluk. Een kilo of vijftien aan ansjovis en een stuk of tien gepen. „We zijn er blij mee", zegt Piet. Henk: „Niet verwacht en toch gekregen. Dat is altijd leuk." De vangst van ansjovis is grillig en dat is altijd al zo geweest. Dat de ansjovis zich dit jaar extreem vroeg liet zien (24 april, terwijl 30 april nor maal gesproken al een zeldzaamheid is), zegt vol gens Henk nog niets over de vangkansen van dit sei zoen. Vorig jaar bijvoorbeeld kwam het allemaal laat op gang, maar kon er tot half augustus worden door- gevist. Dat leverde een 'redelijk tot goed' seizoen op. De vangst wordt diezelfde dag nog aan de man ge bracht in de door Rian van Dort (dochter van Cor, vrouw van Henk) bestierde winkel aan de Artillerie straat 63 in Bergen op Zoom. Bij grote vangsten wordt een deel ingelegd op zout. Dat is niet te verge lijken met de ansjovis uit blik die in supermarkten verkrijgbaar is, al is het alleen maar omdat de ansjo vis uit de Oosterschelde van een heel ander type ('wat stugger en grover') is dan de variant uit de Middellandse Zee. De Bergse ansjovis is een be roemdheid in eigen streek. De Brabantse Wal staat bekend om de 3A's; ansjovis, asperges en aardbeien. De Stichting Behoud Weervisserij dobbert dankbaar met die culinaire interesse mee. Naast het doorgeven van het historische verhaal over deze visserijvorm aan zowel jong als oud zet de stichting sterk in op beleving. In juni en juli bijvoor beeld kunnen belangstellenden een vaartocht ma ken naar de weervisserij. Van der Steen: „Ik werd zelf gegrepen door de zuiverheid en puurheid van dit ambacht. Het is een beleving en dat willen we doorgeven. De weervisserij bestaat al bijna 350 jaar en doet dat, wat ons betreft, over 350 jaar nog steeds." Met dat doel voor ogen leidt de stichting vrijwilli gers op en biedt, als erkend leerbedrijf, stageplaat sen aan. „De stichting is goed bezig. Dat zijn men sen met passie", zegt Henk. Dat steeds meer recrean ten over zijn schouder willen meekijken en dat er vrijwilligers zijn die de kneepjes van zijn vak willen leren, aanvaardt hij zonder morren. „Je-moet veran deren, anders red je het niet. Je moet met je tijd mee gaan. En zó snel gaan die veranderingen nu ook weer niet. Honderden jaren geleden deden ze het in de weervisserij ook al zo, dat is niet veranderd. Maar toen ging het nog met een zeilboot of moest je roeien." rp WOENSDAG 7 MEI 2014 Het net wordt leeggeschept en de vangst wordt de boot inge- Het pikkelen kan beginnen. De vis die niet gebruikt wordt, De 'buit' wordt door Piet aan wal gesleept en daarna vers ver- kieperd. 8aa* meteen weer overboord. kocht aan de Artilleriestraat 63 in Bergen op Zoom. foto's Dirk-Jan Gjeltema werk voor mietjes'

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 29