F'Z<ü n daar blijft het niet bij: Gert maakt ook sap, jam, gelei, si roop, limonade en cider van zijn producten. Steeds als hij iets onder de knie heeft, gaat hij op zoek naar een nieuwe uit daging. Hoe is het om een volkstuin te hebben? „Voor mij is dit echt een geweldige hobby. Ik ben niet iemand die graag stil zit, ik ben graag bezig. Ik kweek mijn producten met name om er wijn van te maken, maar het hele proces vind ik interessant: het kwe ken, verzorgen, plukken, wijn maken én het opdrinken van de wijn natuurlijk. Als ik mijn zelfgemaakte wijn drink, denk ik aan dat kleine stekje dat ik ooit met zorg ge plant heb: dat vind ik echt mooi. Ik zou geen lol hebben in het tuinieren als ik niets met mijn producten zou doen en omgekeerd zou ik het maken van produc ten niet half zo leuk vinden als ik de vrucht niet eerst zelf had gekweekt." Je hebt honderd vierkante meter tuin voor kleinfruit en tweehonderd vierkan te meter druiventuin. Wat doe je er alle maal mee? „Ik kweek dus primair om wijn te maken. Dat doe ik al langer van verschillende soor ten fruit, zoals bessen, frambozen, bramen en aardbeien. De druiventuin heb ik nog maar net. Ik heb er 55-druivenplanten neer gezet, verschillende soorten. Het duurt nog drie jaar voordat ik er wijn van kan maken, maar dat maakt het juist spannend. Als het goed gaat, heb ik genoeg druiven voor onge veer honderd flessen wijn per jaar. Klinkt veel, maar dat zijn nog maar twee flesjes per week, dat heb je zo op met z'n tweeën. Ik maak nu ieder jaar zo'n vijftig tot zestig potten jam, dat is wel veel, maar ik geef al tijd flink wat weg aan familie. Voor mijn producten gebruik ik behalve fruit uit de tuin ook spullen uit de natuur en van fruit telers, toch probeer ik het meeste zelf te kweken. Groenten kweek ik niet, daar vind ik geen lol aan. Ik had voorheen wel een groentetuintje, maar heb je geen luizen dan kom je wel thuis met andijvie met een slak erin of kun je het product ook haast voor niets kopen in de winkel. Nee, geef mij maar fruit. Ik wil iets met mijn pro duct kunnen doen." Wat is je favoriete gewas uit je eigen volkstuin? „Dat verplaatst zich, ik vind het leuk om iets nieuws uit te proberen: ik ben een pio- niersgeval. Zo vind ik het altijd bijzonder om vijftien kilo bramen te oogsten: ieder een lust ze en ze zijn perfect te verwerken. Ik maak bijvoorbeeld cassis, waarbij ik het als een sport zie om mijn product zoveel mogelijk te doen lijken op Hero, al is dit on mogelijk met alleen puur natuurlijke pro ducten. Mijn kleinkinderen willen vaak de sap uit de winkel en niet die van opa, om dat die net dat hele zoete mist. Wel is de smaak veel voller. Op het ogenblik ligt het accent voor mij op de druiven. Ik vind het zo leuk om daarmee bezig te zijn. Ik kijk echt uit naar het moment dat ik de druiven kan gaan verwerken. Maar gewoon een sim pel wijntje maken is voor mij niet genoeg. Ik heb de basis geleerd bij het wijngilde en stap voor stap gebruik ik mijn kennis en er varing om nieuwe producten te maken. Ik ben begonnen met een eenvoudige tafel wijn, maar maak nu bijvoorbeeld ook een dessertwijn of een mousserende wijn. Het blijft altijd spannend om iets nieuws te pro beren." Gert Goedegebuure is een vreemde eend in de bijt op het volkstuinencomplex Allemans- hoek aan de Manneeweg in Kloetinge. Hij kweekt namelijk niet alleen kleinfruit, maar sinds kort ook druiven met als doel deze te verwerken tot wijn. woensdag 30 april 2014 Buiten Gert Goedegebuure: „Als ik mijn zelfgemaakte wijn drink, denk ik aan dat kleine stekje dat ik ooit met zorg geplant heb: dat vind ik echt mooi." foto Lex de meester Glaasje wijn uit eigen tuin door Matthanja Schipper Genieten van het poelleven PAGINA 2 en 3 De torenkraan van de Schelde draait weer PAGINA 4 EN 5

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 37