F'Z<ü
n daar blijft het niet bij: Gert
maakt ook sap, jam, gelei, si
roop, limonade en cider van
zijn producten. Steeds als hij
iets onder de knie heeft, gaat
hij op zoek naar een nieuwe uit
daging.
Hoe is het om een volkstuin te hebben?
„Voor mij is dit echt een geweldige hobby.
Ik ben niet iemand die graag stil zit, ik ben
graag bezig. Ik kweek mijn producten met
name om er wijn van te maken, maar het
hele proces vind ik interessant: het kwe
ken, verzorgen, plukken, wijn maken én
het opdrinken van de wijn natuurlijk. Als
ik mijn zelfgemaakte wijn drink, denk ik
aan dat kleine stekje dat ik ooit met zorg ge
plant heb: dat vind ik echt mooi.
Ik zou geen lol hebben in het tuinieren als
ik niets met mijn producten zou doen en
omgekeerd zou ik het maken van produc
ten niet half zo leuk vinden als ik de
vrucht niet eerst zelf had gekweekt."
Je hebt honderd vierkante meter tuin
voor kleinfruit en tweehonderd vierkan
te meter druiventuin. Wat doe je er alle
maal mee?
„Ik kweek dus primair om wijn te maken.
Dat doe ik al langer van verschillende soor
ten fruit, zoals bessen, frambozen, bramen
en aardbeien. De druiventuin heb ik nog
maar net. Ik heb er 55-druivenplanten neer
gezet, verschillende soorten. Het duurt nog
drie jaar voordat ik er wijn van kan maken,
maar dat maakt het juist spannend. Als het
goed gaat, heb ik genoeg druiven voor onge
veer honderd flessen wijn per jaar. Klinkt
veel, maar dat zijn nog maar twee flesjes
per week, dat heb je zo op met z'n tweeën.
Ik maak nu ieder jaar zo'n vijftig tot zestig
potten jam, dat is wel veel, maar ik geef al
tijd flink wat weg aan familie. Voor mijn
producten gebruik ik behalve fruit uit de
tuin ook spullen uit de natuur en van fruit
telers, toch probeer ik het meeste zelf te
kweken. Groenten kweek ik niet, daar vind
ik geen lol aan. Ik had voorheen wel een
groentetuintje, maar heb je geen luizen
dan kom je wel thuis met andijvie met een
slak erin of kun je het product ook haast
voor niets kopen in de winkel. Nee, geef
mij maar fruit. Ik wil iets met mijn pro
duct kunnen doen."
Wat is je favoriete gewas uit je eigen
volkstuin?
„Dat verplaatst zich, ik vind het leuk om
iets nieuws uit te proberen: ik ben een pio-
niersgeval. Zo vind ik het altijd bijzonder
om vijftien kilo bramen te oogsten: ieder
een lust ze en ze zijn perfect te verwerken.
Ik maak bijvoorbeeld cassis, waarbij ik het
als een sport zie om mijn product zoveel
mogelijk te doen lijken op Hero, al is dit on
mogelijk met alleen puur natuurlijke pro
ducten. Mijn kleinkinderen willen vaak de
sap uit de winkel en niet die van opa, om
dat die net dat hele zoete mist. Wel is de
smaak veel voller. Op het ogenblik ligt het
accent voor mij op de druiven. Ik vind het
zo leuk om daarmee bezig te zijn. Ik kijk
echt uit naar het moment dat ik de druiven
kan gaan verwerken. Maar gewoon een sim
pel wijntje maken is voor mij niet genoeg.
Ik heb de basis geleerd bij het wijngilde en
stap voor stap gebruik ik mijn kennis en er
varing om nieuwe producten te maken. Ik
ben begonnen met een eenvoudige tafel
wijn, maar maak nu bijvoorbeeld ook een
dessertwijn of een mousserende wijn. Het
blijft altijd spannend om iets nieuws te pro
beren."
Gert Goedegebuure is een
vreemde eend in de bijt op het
volkstuinencomplex Allemans-
hoek aan de Manneeweg in
Kloetinge. Hij kweekt namelijk
niet alleen kleinfruit, maar
sinds kort ook druiven met als
doel deze te verwerken tot
wijn.
woensdag 30 april 2014
Buiten
Gert Goedegebuure: „Als ik mijn zelfgemaakte wijn drink, denk ik aan dat kleine stekje dat ik ooit met zorg geplant heb: dat vind ik echt mooi."
foto Lex de meester
Glaasje wijn uit eigen tuin
door Matthanja Schipper
Genieten van het
poelleven
PAGINA 2 en 3
De torenkraan van de
Schelde draait weer
PAGINA 4 EN 5