Vernieuwd Smoske kan zeventig eters bergen
Angus-kalfje Kaatje wordt heel graag geknuffeld
WALCHEREN 31
66 De oude units verhuizen
naar Goes, daar
starten we vanaf juni
Kinderkermis
in sportcentrum
Duurzame
hotelkamers
Workshop
pasta draaien
Ondernemersplein
VLISSINGEN - Het nieuwe pand
van 't Smoske, aan de Prins Hen-
drikweg in Vlissingen, is bijna
niet te missen. Ruim vier jaar wa
ren eigenaren Sandra en Ton Lute-
ijn bezig om de vestiging op deze
plek te krijgen. Ton: „De units die
er al twee jaar stonden waren
maar tijdelijk, die gaan binnen
kort naar Goes, daar gaan we ook
open."
Het nieuwe pand tegenover Hoge
school Zeeland (HZ) is ruim zes
keer zo groot als het oude, maar
die ruimte hebben ze ook nodig
vertelt het stel. „Toen we 't Smos
ke vijf jaar geleden overnamen,
liep er nog een huurcontract op
het pand aan de Distributieweg
op Vrijburg. Van daaruit deden
we de productie en de catering.
Nu dat contract afgelopen is, ver
vult het nieuwe pand vier func
ties: catering, productie, afhalen
en het zitgedeelte. Voorheen wist
niet iedereen dat wij dagelijks al
les zelf vers bereiden. Alle salades
en overig beleg worden nu ook in
het nieuwe pand klaargemaakt."
Dat met name ook het zitgedeelte
een stuk groter geworden is, laat
Sandra zien. „In de units hier
naast waren 27 zitplaatsen, nu
zijn dat er meer dan zeventig en
die zijn ook nog eens ruim opge
steld."
Dat het veel ruimer is, trekt meer
klanten vertelt Ton. „Voorheen ke
ken de studenten van de HZ van
af de overkant of de rij tot aan bui
ten stond. Als het regende, gingen
zij terug het schoolgebouw in,
wat logisch is natuurlijk." Niet al
leen de toestroom van de studen
ten zorgt ervoor dat de ligging ide
aal is voor de broodjeszaak, ook
de locatie ten opzichte van de A58
maakt het bezorgen van de brood
jes aan bedrijven een stuk gemak
kelijker. „Nu ook nog bekend ge
worden is dat een tweede aanleg
plaats voor de watertaxi's zowat
naast ons pand, komt te liggen,
kan het niet meer stuk", volgens
Ton.
Hoewel het stel ruim vier jaar be
zig was met het hele proces rond
om de bouw, stond het nieuwe
Smoske in nog geen drie maan
den. „Ongelofelijk hoe snel het is
gebouwd", zegt Sandra. De ande
re zaak van Ton en Sandra op Bou
levard Bankert, blijft wel waar die
staat vertellen ze. „Ook dat is een
prachtige locatie waar wij trots op
zijn."
Het oude pand van 't Smoske dat
bestaat uit zes units, wordt bin
nenkort verplaatst naar het Sta
tionspark in Goes vertelt Ton.
„Het wordt opgeknapt en er komt
nog een stuk tussen waardoor er
meer ruimte ontstaat." Ook daar
is het de bedoeling dat de units tij
delijk blijven, benadrukt Sandra.
„Als alles rond is, worden de
units ook vervangen voor een per
manente vestiging."
De verwachting is dat 't Smoske
in Goes in juni open gaat.
lekkersmossen@zeelandnet.nl.
KWADENDAMME - Andrea Lorenzo
Roubal geeft workshops pasta ma
ken in Kwadendamme
Roubal is Italiaan van geboorte en
in Italië geschoold als pastamaker.
Hij leert deelnemers welk meel ze
nodig hebben, hoe ze pasta moe
ten vullen en welke vullingen ge
schikt zijn. De workshop wordt af
gesloten met een kleine proeverij.
www.pasta-lorenzo.nl
BURGH-HAAMSTEDE - In het Sport
centrum Westerschouwen in
Burgh-Haamstede is kinderker
mis 't Kraayenest weer geopend.
Dat is een speeltuin in een sport
hal met veel verschillende op-
blaas-speeltoestellen en een ter
ras voor de ouders.
Kinderkermis 't Kraayenest is tot
7 september elke dag geopend. Er
moet elke dag een schat worden
gevonden.
Kaatje werd na haar geboorte ver
stoten door haar moeder. „Mijn
zoons, Stefan (11) en Jasper (8),
hebben haar toen de fles gege
ven", zegt Christine, „Ondertus
sen kan ze al uit een emmer eten,
maar het blijft net een hondje; ze
volgt de jongens echt overal."
Kaatje staat samen met de andere
kalfjes en een twintigtal andere
runderen nog in de stal van de
boerderij. De andere helft van de
herkauwers loopt al in de wei.
„Normaal gesproken zouden ze
nu allemaal al buiten staan, maar
vanwege de open dag komende za
terdag staan ze nog binnen", ver
klaart Christine.
Zaterdag kunnen belangstellen
den tussen 10.00 uur en 16.00 uur
een kijkje nemen op de boerderij.
Die dag staan er diverse kraam
pjes op het erf.
Daarnaast worden er rondleidin
gen gegeven en kunnen er ham
burgers worden geproefd. Kinde
ren kunnen kalfjes knuffelen en
zich vermaken op een luchtkus
sen of in een kindercarrousel die
wordt voortgetrokken door een
trekpaard.
Bij boerderij Poelzicht fokken ze
nu ongeveer twee jaar met de
zwarte of bruinrode hoornloze
Aberdeen Angus runderen. Daar
voor was het bedrijf gericht op
Belgische Blauwe zoogkoeien (dik-
bil koeien). Volgens Christine is
de Angus heel zelfredzaam. „In de
dikbilkoeien moesten we heel
veel eten stoppen om de billen
dik te krijgen. De Angus heeft
vaak genoeg aan alleen stro en
hooi. Alleen de stieren hebben
soms nog een beetje biobrokken
nodig." In totaal worden er dit
jaar vijftien kalfjes verwacht bij
boerderij Poelzicht. Het zesde kalf
je wordt waarschijnlijk in de loop
van deze week geboren.
KOUDEKERKE - Golden Tulip
Strandhotel Westduin heeft een
nieuwe vleugel met duurzame ho
telkamers. De hotelkamers zijn
onder meer ingericht met meu
bels van rubberhout, er is geschil
derd met verf op basis van lijnolie
en er zijn waterbesparende toilet-
en badkamerkranen geplaatst. In
de kamers wordt gebruik ge
maakt van ecologische douchegel
en handzeep.
op DINSDAG 29 APRIL 2014
Ton en Sandra in hun nieuwe pand. „Alle werkzaamheden zijn nu geconcentreerd, van catering tot afhaal." foto Lex de Meester
door Maarten Back
Ton en Sandra Luteijn
door Janneke Koster
'S-HEER ABTSKERKE - Jasper de Wil
de (8) steekt zijn hand in de mond
van Kaatje. Meteen begint het kalf
je erop te sabbelen. „Bij haar kan
dat nog wel, maar bij die grote kun
je dat maar beter niet proberen",
reageert Christine de Wilde. Sa
men met haar man René runt ze
de biologische Angus-fokkerij Poel-
zicht in 's-Heer Abtskerke.
■Jasper de Wilde met Kaatje foto Marcelle Davidse