Vernieuwd Smoske kan zeventig eters bergen Angus-kalfje Kaatje wordt heel graag geknuffeld WALCHEREN 31 66 De oude units verhuizen naar Goes, daar starten we vanaf juni Kinderkermis in sportcentrum Duurzame hotelkamers Workshop pasta draaien Ondernemersplein VLISSINGEN - Het nieuwe pand van 't Smoske, aan de Prins Hen- drikweg in Vlissingen, is bijna niet te missen. Ruim vier jaar wa ren eigenaren Sandra en Ton Lute- ijn bezig om de vestiging op deze plek te krijgen. Ton: „De units die er al twee jaar stonden waren maar tijdelijk, die gaan binnen kort naar Goes, daar gaan we ook open." Het nieuwe pand tegenover Hoge school Zeeland (HZ) is ruim zes keer zo groot als het oude, maar die ruimte hebben ze ook nodig vertelt het stel. „Toen we 't Smos ke vijf jaar geleden overnamen, liep er nog een huurcontract op het pand aan de Distributieweg op Vrijburg. Van daaruit deden we de productie en de catering. Nu dat contract afgelopen is, ver vult het nieuwe pand vier func ties: catering, productie, afhalen en het zitgedeelte. Voorheen wist niet iedereen dat wij dagelijks al les zelf vers bereiden. Alle salades en overig beleg worden nu ook in het nieuwe pand klaargemaakt." Dat met name ook het zitgedeelte een stuk groter geworden is, laat Sandra zien. „In de units hier naast waren 27 zitplaatsen, nu zijn dat er meer dan zeventig en die zijn ook nog eens ruim opge steld." Dat het veel ruimer is, trekt meer klanten vertelt Ton. „Voorheen ke ken de studenten van de HZ van af de overkant of de rij tot aan bui ten stond. Als het regende, gingen zij terug het schoolgebouw in, wat logisch is natuurlijk." Niet al leen de toestroom van de studen ten zorgt ervoor dat de ligging ide aal is voor de broodjeszaak, ook de locatie ten opzichte van de A58 maakt het bezorgen van de brood jes aan bedrijven een stuk gemak kelijker. „Nu ook nog bekend ge worden is dat een tweede aanleg plaats voor de watertaxi's zowat naast ons pand, komt te liggen, kan het niet meer stuk", volgens Ton. Hoewel het stel ruim vier jaar be zig was met het hele proces rond om de bouw, stond het nieuwe Smoske in nog geen drie maan den. „Ongelofelijk hoe snel het is gebouwd", zegt Sandra. De ande re zaak van Ton en Sandra op Bou levard Bankert, blijft wel waar die staat vertellen ze. „Ook dat is een prachtige locatie waar wij trots op zijn." Het oude pand van 't Smoske dat bestaat uit zes units, wordt bin nenkort verplaatst naar het Sta tionspark in Goes vertelt Ton. „Het wordt opgeknapt en er komt nog een stuk tussen waardoor er meer ruimte ontstaat." Ook daar is het de bedoeling dat de units tij delijk blijven, benadrukt Sandra. „Als alles rond is, worden de units ook vervangen voor een per manente vestiging." De verwachting is dat 't Smoske in Goes in juni open gaat. lekkersmossen@zeelandnet.nl. KWADENDAMME - Andrea Lorenzo Roubal geeft workshops pasta ma ken in Kwadendamme Roubal is Italiaan van geboorte en in Italië geschoold als pastamaker. Hij leert deelnemers welk meel ze nodig hebben, hoe ze pasta moe ten vullen en welke vullingen ge schikt zijn. De workshop wordt af gesloten met een kleine proeverij. www.pasta-lorenzo.nl BURGH-HAAMSTEDE - In het Sport centrum Westerschouwen in Burgh-Haamstede is kinderker mis 't Kraayenest weer geopend. Dat is een speeltuin in een sport hal met veel verschillende op- blaas-speeltoestellen en een ter ras voor de ouders. Kinderkermis 't Kraayenest is tot 7 september elke dag geopend. Er moet elke dag een schat worden gevonden. Kaatje werd na haar geboorte ver stoten door haar moeder. „Mijn zoons, Stefan (11) en Jasper (8), hebben haar toen de fles gege ven", zegt Christine, „Ondertus sen kan ze al uit een emmer eten, maar het blijft net een hondje; ze volgt de jongens echt overal." Kaatje staat samen met de andere kalfjes en een twintigtal andere runderen nog in de stal van de boerderij. De andere helft van de herkauwers loopt al in de wei. „Normaal gesproken zouden ze nu allemaal al buiten staan, maar vanwege de open dag komende za terdag staan ze nog binnen", ver klaart Christine. Zaterdag kunnen belangstellen den tussen 10.00 uur en 16.00 uur een kijkje nemen op de boerderij. Die dag staan er diverse kraam pjes op het erf. Daarnaast worden er rondleidin gen gegeven en kunnen er ham burgers worden geproefd. Kinde ren kunnen kalfjes knuffelen en zich vermaken op een luchtkus sen of in een kindercarrousel die wordt voortgetrokken door een trekpaard. Bij boerderij Poelzicht fokken ze nu ongeveer twee jaar met de zwarte of bruinrode hoornloze Aberdeen Angus runderen. Daar voor was het bedrijf gericht op Belgische Blauwe zoogkoeien (dik- bil koeien). Volgens Christine is de Angus heel zelfredzaam. „In de dikbilkoeien moesten we heel veel eten stoppen om de billen dik te krijgen. De Angus heeft vaak genoeg aan alleen stro en hooi. Alleen de stieren hebben soms nog een beetje biobrokken nodig." In totaal worden er dit jaar vijftien kalfjes verwacht bij boerderij Poelzicht. Het zesde kalf je wordt waarschijnlijk in de loop van deze week geboren. KOUDEKERKE - Golden Tulip Strandhotel Westduin heeft een nieuwe vleugel met duurzame ho telkamers. De hotelkamers zijn onder meer ingericht met meu bels van rubberhout, er is geschil derd met verf op basis van lijnolie en er zijn waterbesparende toilet- en badkamerkranen geplaatst. In de kamers wordt gebruik ge maakt van ecologische douchegel en handzeep. op DINSDAG 29 APRIL 2014 Ton en Sandra in hun nieuwe pand. „Alle werkzaamheden zijn nu geconcentreerd, van catering tot afhaal." foto Lex de Meester door Maarten Back Ton en Sandra Luteijn door Janneke Koster 'S-HEER ABTSKERKE - Jasper de Wil de (8) steekt zijn hand in de mond van Kaatje. Meteen begint het kalf je erop te sabbelen. „Bij haar kan dat nog wel, maar bij die grote kun je dat maar beter niet proberen", reageert Christine de Wilde. Sa men met haar man René runt ze de biologische Angus-fokkerij Poel- zicht in 's-Heer Abtskerke. ■Jasper de Wilde met Kaatje foto Marcelle Davidse

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 31