Hoe gezond zijn eieren? GEZOND 19 DENKWIJZER Frank van Berkum Heeft u genoten van uw paaseitjes vorige week? Ik weet niet hoe veel u er op heeft, maar bij mij in Twente kunnen ze er wat van. Jonge kerels draaien hun hand niet om voor tien of twintig eie ren op eerste paasdag. Maar het kan altijd meer. In een YouTube- film is te zien hoe Takeru Koba- yashi 32 eieren in 1 minuut opeet. Paaseieren zijn een eeuwenoude traditie. Het ei is het symbool voor het nieuwe leven, voor vruchtbaarheid en voor eeuwig heid. Het christelijke paasfeest heeft dit heidense symbool dank baar overgenomen. Wij vieren, na veertig dagen vasten (geen vlees, zuivel en eieren) Zijn we deropstanding met het eten van veel eieren. Een bijzonder prakti sche timing, want het paasfeest valt op het moment dat de kip pen weer zijn gaan leggen. In de winter leggen ze bijna geen eie ren. Als ze in het voorjaar gaan leggen, ontstaat er tijdens de vas ten een aardig voorraadje eieren en die moet op. Een mooie traditie, maar is het wel gezond? Omdat eieren 200 mg cholesterol bevatten en we daarvan niet meer dan 300 mg per dag mogen eten, overschrij den we die limiet meerdere ma len. Ik heb een testje gedaan met tien eieren. Een van de medewer kers van mijn ziekenhuis at in een halfuur tien eieren op. Voor dat hij dat deed, hebben we zijn cholesterolwaarden in het bloed gemeten. Na het eten van de eie ren deden we dat wederom. Wat bleek? Er was nauwelijks verschil Het betekent echter niet dat u dagelijks tien eieren mag eten tussen zijn bloedcholesterolwaar- den vóór en na het eten van tien eieren. Daarmee bewijs je niet dat het eten van tien eieren gezond is, maar geruststellend is het wel. Al die mensen die met Pasen een cholesterolbom van tien eieren hebben verorberd, zullen daar - net als onze medewerker - geen enkele acute schade van onder vinden. Toch is het niet verstandig iedere dag een veelvoud van de choleste- rollimiet naar binnen te werken. Meer dan een miljoen Nederlan ders slikken statines, medicijnen om hun cholesterol te verlagen. Die medicijnen werken omdat ze onze eigen cholesterolproductie remmen, maar hebben geen of nauwelijks effect op het choleste rol uit de voeding. Alleen door het eten van plantaar dige, meervoudige onverzadigde oliën (vetzuren) kunt u uw eigen cholesterol in het bloed verlagen. Ook het eten van plantaardige ve zels helpt daarbij. Iedere dag een eitje was vroeger een doodzonde, maar daar denken voedingswe tenschappers van nu gelukkig veel genuanceerder over. Het be tekent echter niet dat u dagelijks tien eieren mag eten. Alleen voor Pasen geldt: één ei is geen ei.... Ondervoeding bij ouderen is een onderschat probleem. Ongeveer een op de tien thuiswonenden eet slecht, tegen bijna een kwart van de mensen in zorginstellingen. Er worden allerlei manieren bedacht om opa en oma weer aan het eten te krijgen. Mevrouw Van Land schoot schuift al na een paar happen haar bord met aardappelen, spinazie en een bal ge hakt van zich af. „Ik heb genoeg gehad", zegt ze. Het eten smaakt haar niet meer, omdat ze niks meer ruikt en nauwelijks nog ziet wat ze eet. De 87-jarige woont zelf standig en heeft thuiszorg. Haar eetlust is minimaal sinds haar man drie jaar geleden overleed. „Familie of verplegend personeel heeft vaak niet door dat iemand ondervoed is. Naast de bloeddruk en de hartslag zou de huisarts ook het gewicht in de gaten moe ten houden", zegt Marjolein Visser, hoogle raar Gezond Ouder Worden aan de Vrije Universiteit Amsterdam. „Wanneer ie mand 4 kilo of meer in een half jaar afvalt en niet weet hoe dat komt, moeten er alarmbellen gaan rinkelen. Net als wan neer de omtrek van de bovenarm minder dan 25 centimeter is." Ouderen eten sowieso minder omdat ze minder actief zijn. De energiebehoefte neemt af, ook omdat de spiermassa ver dwijnt. En mensen op leeftijd ervaren snel ler het gevoel van een volle maag. Verder kan de eetlust een knauw krijgen door het medicijngebruik. Antibiotica bijvoorbeeld beïnvloedt de geur- en smaakbeleving. Ook kan er pijn zijn bij het kauwen door een slecht gebit. Psychische factoren kunnen eveneens een rol spelen, bijvoorbeeld de partner die net is weggevallen. Wie depressief is, heeft vaak geen interesse in eten. Visser: „Soms is de oorzaak simpelweg dat mensen niet meer in staat zijn boodschappen te doen of goed te koken voor zichzelf. Als er nie mand in de buurt is om daarbij te helpen, wordt eten problematisch." Een te mager lichaam raakt langzaam uitge put en heeft steeds minder energie. Het wordt moeilijker activiteiten te doen die spierkracht vragen, zoals de trap oplopen. De kans op vallen wordt groter. Het ver zwakte lichaam heeft minder weerstand en wonden genezen minder snel. Onder voede mensen herstellen langzamer na een operatie, hebben vaker complicaties na een medische ingreep, vragen meer medicatie en blijven langer in het ziekenhuis. Er zijn meerdere methodes om deze men sen weer te laten genieten van hun maal tijd. Succesvol is de aanpak in sommige ver zorgingshuizen. Hierbij is het op de kamer eten, vanaf een standaardplateau met drie vakjes, vervangen door gezamenlijk aan schuiven aan een sierlijk gedekte tafel, met mooi servies en volledig bestek. Geen voor af gesmeerde boterhammen, maar de bewo ners zelf laten kiezen wat ze op hun brood willen. Warme maaltijden worden opge diend in schalen, waaruit men zelf kan op scheppen. Tijdens de maaltijd worden geen medicijnen uitgedeeld. Deze strategie werkt: het gewicht van de bewoners neemt toe en zij zijn meer tevreden. Niet alleen de omgeving, ook de inhoud van het bord telt mee. Lekker eten gaat er beter in. Zo onderzocht Visser met colle ga's de smaakvoorkeur van oudere vrou wen met weinig eetlust. Hieruit blijkt dat zij kiezen voor variatie op het bord, juist bij eiwitrijke voedingsmiddelen, zoals vis en vlees. Ook variatie in kleur is belangrijk. 'OPLOSSING HANGT AF VAN DE SITUATIE' Ouderen met weinig eetlust eten meer en smakelijker wanneer ze bijvoorbeeld ver schillende soorten groenten kregen voorge schoteld. „Rekening houden met de smaakvoorkeur van ouderen, helpt de energie-inname te verhogen. Dat is erg belangrijk", conclu deert Visser. „Bij zorginstellingen is de si tuatie al flink verbeterd, omdat ondervoe ding actief wordt opgespoord en behan deld. Maar bij thuiswonenden is ondervoe ding juist een toenemend probleem. Er ko men steeds meer kwetsbare ouderen thuis te zitten. Er is te weinig aandacht voor de ze groeiende, kwetsbare groep." Samen met medewerkers van de thuiszorg proberen de onderzoekers gevallen van on dervoeding op te sporen. Visser: „We po gen dan te achterhalen wat de oorzaak van de ondervoeding is. Het kan zijn dat ie mand naar de tandarts moet voor een nieuw gebit. Of dat hij of zij gebruik gaat maken van de boodschappenservice of ta- feltje-dek-je. Als het komt door eenzaam heid, kun je ze bijvoorbeeld samen laten eten in een buurthuis. We proberen de oor zaak van het probleem weg te nemen om mensen zo weer aan het eten te krijgen." DINSDAG 29 APRIL 2014 Dr. Frank van Berkum is internist. Als niets meer smaakt Vaak willen ouderen met weinig eetlust geen extra boterham eten. Wat ze wél binnenkrijgen, kun je dan verrijken door er meer voe dingsstoffen in te stoppen. Soms wordt gewerkt met smaak- poeders en geurversterkers om eten aantrekkelijker te maken. Ook wordt gebruik gemaakt van klinische bijvoeding, in de vorm van eiwit- en energiedrankjes. Marjolein Visser: „Maar als ie mand echt geen zin heeft in eten en drinken, ben ik bang dat de drinkvoeding er ook niet in gaat." 1 Er is niet één oplossing voor on dervoeding, benadrukt ze. „De juiste aanpak hangt af van de si tuatie waarin en de reden waar om een oudere ondervoed is." reageren? ï&r gezondheid@depersdienst.nl door Peter de Jaeger

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 19