36 ZEELAND Dick-Pieter werd DP. De tafelkleedjes gingen uit zijn restaurant. Hij gebruikt de winters om te reizen, na te denken over het voedselprobleem en om aan yoga te doen. „Ik heb geen idee wat ik volgend jaar doe." 64 DP ARKENBOUT I door Nadia Berkelder Het is een onverwacht stra lende aprildag. Op het ter ras van zijn restaurant zit ten wat mensen. „Je zou in Zeeland een ander weerbe richt moeten hebben", glundert DP Arkenbout. „Of onder het weerbericht het weer van de vo rige dag in Zeeland zetten: dit was de voorspel ling van gisteren, en zo was het bij ons." Zijn restaurant is De Vluchthaven, het oude veerhuis van de dienst Anna-Jacobapolder - Zijpe. Aan de Zijpekant bij Bruinisse. De Vluchthaven is nu net een paar weken open. Vandaag - een woensdag - is er ineens aan loop. „De Belgen hebben vakantie. Dat wist ik niet." Hij schatert. „Misschien is het handig om dat in de gaten te houden. Dat zou ik ei genlijk wel moeten doen. Ach ja. Het komt wel weer goed." De Vluchthaven is alleen in de zomer open. Waarom? „Er zijn allerlei redenen om het niet te doen. Ik heb het eerst ook niet als een mogelijkheid gezien. Hoe denken je gasten daarover? Wordt het wel geaccepteerd? Hoe doe je dat met men sen met wie je samenwerkt? Er komen men sen bij en er vallen mensen af. Meestal komt er op het moment dat je dat het hardst nodig hebt iemand binnen lopen. Ik herinner me Lesley-Ann, die werkt hier nu denk ik zes jaar. Ik zat buiten een kopje koffie te drinken en daar kwam Lesley-Ann aan. En ze zegt: 'Zoek je nog iemand?' Ik keek haar aan en ze had prachtige blauwe ogen. Ze vroeg: 'Moet ik solliciteren?' En ik: nee, het is geregeld." Hij schatert weer. Je had eerst een ander restaurant. Wel de Vluchthaven, maar anders. „Het was chiquer, we dachten dat het zo moest. Dat is raar: je gaat mee met de gedach te van andere restaurants, je denkt dat het zo hoort en opeens besef je: maar dit zijn wij he lemaal niet. Dit past niet bij óns. We kregen een bepaald publiek dat steeds meer van ons wilde, dat steeds hogere eisen stelde. Vijf, zes jaar geleden hebben we alle keurige stoelen er- uitgegooid. Alle flauwekul, alles wat niet iets toevoegt, hebben we eruit gegooid. We wer ken nu alleen met schelpjes, vis, doen er maar een paar ingrediënten bij. Als je prachtige pro ducten hebt, dan kun je ook alles weglaten." Wat is je achtergrond? „Mijn ouders hadden een hotel-restaurant op het eiland. In Schuddebeurs. Het was bijna on ontkoombaar voor mij: Ik zou de zaak overne men. De hele route was uitgestippeld, inclu sief de hotelschool en stages. Ik was manager. Ik zou het samen met mijn vriendin gaan doen. Een dag voordat we naar de accountant gingen, zaten we bij Four Weddings and a Fune ral, de matinee in Rotterdam. „Is dit nou wat we willen?", vroegen we ons af na de film „Nou, dat werd een ander gesprek de volgen de dag. En toen hebben mijn ouders de zaak te koop ge/et. Of dat heftig was? Nee, niet echt. Ze accepteerden het. Ik heb gezien hoe dat gaat, met zo'n zaak. Dat je geen tijd van le ven hebt. En zeker op de manier zoals mijn ouders dat deden. Zéér hands on. Mijn vader kwam in het seizoen tien minuten eten en voor de rest zagen we hem niet. Als hij zich zelf die tien minuten gunde." En hoe kwam je toch hier? „Na een lange zeilreis over de Middellandse Zee was ik met mijn vader aan het golfen op het Grevelingenhout. We zaten na afloop met een vriend van hem aan de bar. Die zei dat het zaakje op de Vluchthaven al een tijd te koop stond. Dat niemand het aandurfde. Mijn vader ging iets eerder weg. Ik kom hier aan en ik informeer, zeggen die mensen: er is net ie mand langs geweest, die heeft een optie op ge nomen. Toen ben ik mijn vader achterna gere den om me daarover te beklagen en toen bleek dat hij die optie genomen had." „Dat is nu achttien jaar geleden. We zijn sim pel begonnen, maar er kwamen mensen van Schuddebeurs en van de golf en zo, met een bepaalde verwachting. Daar conformeer je dan een klein beetje aan. En langzamerhand sluipt het erin: van placemats naar linnen op tafel. En dat hebben we dus de afgelopen zes jaar weer vakkundig afgebroken." En jullie zijn zelfs nog een tijd dicht ge weest „We waren van plan om de zaak te verkopen. Aan mijn rechterhand. Maar hij aarzelde, het duurde maar en dat duurde maar. En ineens dachten we: we kunnen er eigenlijk ook wel een woonhuis van maken. Ik heb festivals aan geschreven om op locatie te gaan koken, ik heb op beurzen gestaan. We hadden niet echt een enorme oorlogskas, we kregen dat finan cieel niet rond. Maar ik had geen zin om het hier weer op dezelfde manier te doen, dus toen besloot ik om gewoon zes maanden open te gaan. In april zijn de visjes er, dan is de kreeft er. Alles. De zon schijnt. In de winter wil je hier niet zijn. Bovendien mag ik graag voor publiek kokén. Ik ben best wel een pop ster, er moeten mensen zijn. Die weekenden in de winter als er anderhalve man en een paardenkop komen, dan weet ik niet waar ik met mezelf naar toe moet. Daar ga ik niet van bloeien." Wat doe je in de winter? „Nou. Niet zoveel. Ik ben in Mexico geweest in 2012, vanwege de Mayavoorspelling, het ein de van de tijd. Ik ben met mijn rugzak naar Pa- lenque gegaan. Er waren duizenden mensen Ik ben best wel een popster, er moeten mensen zijn. Die weekenden in de winter, daar ga ik niet van bloeien van over de hele wereld. Een unieke gebeurte nis. En wat bijzonder was: ik had een tentje mee en een slaapzak. En op 21-12 begint het toch te regen: een zondvloed. Het tentje dreef van de helling af. We lagen op een decimeter water. Ik was aan het wachten tot het ophield. Het halve kamp was weggespoeld. Precies op het moment dat de tijd zou ophouden. Haha- ha! Zou er dan toch iets van kloppen dan?" Geloof je daar in? „Ik had niet verwacht dat het einde der tijden zou aanbreken, dan had ik mijn gezinnetje niet achter gelaten. Ik was nieuwsgierig, naar de Maya's, ik had er heel veel over gelezen. En wat zich daar zou afspelen. Hoe mensen dat zouden ervaren. Of ik daar iets bij zou voelen of dat ik het daar op een andere manier be wust mee zou maken." „Ik heb altijd tijd nodig om weer na te gaan denken na de winter. Die eerste avond dit jaar was dramatisch. Mensen waren wel happy, maar ik niet. Het is altijd een puinhoop, ook in mijn hoofd. Het zat ook meteen vol, ik sta er altijd van te kijken. Jeetje mina. Maar goed. Na een paar weken is dat allemaal weer ge land en dan gaat het goed." Verveel je je niet in de winter? „Ik doe van alles, ik doe een uur over mijn cap- pucino 's ochtends en een uur over mijn NRC 's middags. Ik doe graag yoga, ik mag graag le zen, ik heb festivals gedaan. Alles wat voorbij komt en waar ik zin in heb... Ik probeer me een klein beetje te verdiepen in wat ik belang rijk vind voor de toekomst. Voor ons allen be doel ik. Ik heb me nu weer een beetje verdiept in de gmo's, de genetisch gemanipuleerde ge wassen. Dieneke Klompe kwam daarmee. Ik weet niet of je die kent? Van die kwekerij hier in de buurt? Ze stuurde een documentaire: Seeds of death. Als je daar niet van schrikt... dat ging over de gevolgen voor het menselijk lichaam van het eten van genetisch gemanipu leerde gewassen. Het veranderen van de DNA-structuur van planten heeft op lange ter mijn gevolgen voor ons. Want je bent wat je eet. Dat was toch wel een eye-opener." Is dat de reden dat je met lokale producten werkt? „Je weet waar het vandaan komt. Als je een band hebt met de mensen weet je wat ze doen en of ze consciëntieus zijn. En als je in Zeeland bent, wil je de spullen die uit het wa ter komen. „Liefde is toch belangrijk, liefde en aandacht. Alles gebeurt hier met liefde. Dat klinkt dan inderdaad misschien erg jaren zeventig. Love, peace and happiness. Maar dat is denk ik wel wat mensen zien en voelen. Soms zie je men sen na een half uur ontdooien. Eerst zitten ze in hun randstedelijke modus: dan zie je ze be- Love, peace, happiness en eten uit de zee DP Arkenbout werd op 27 ja nuari 1966 als Dick Pieter Ar kenbout gebo ren in Alkmaar. Hij groeid op in het hotel-res taurant van zijn ouders in Schuddebeurs en was eigenlijk voorbestemd om dat over te nemen. Hij zag ervan af, ging op reis en nam toen hij terug op Schouwen was brasserie De Vluchthaven over. Daar ont wikkelde hij zich tot dé chef van Zeeland op het gebied van kreeft en schelpdieren. Onder de naam Zijpestijl laat hij op festivals als De Parade de rest van Ne derland kennis maken met zijn zeekeuken.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 36