UIT 7
blufpoker, gespeeld door drie
Haagse staatslieden die je nog
vaak tegenkomt als straatnaam:
Van Hogendorp, Van Limburg Sti-
rum en Van der Duyn van Maas
dam; beter bekend als Het Drie
manschap. Namens de Prins van
Oranje eisten zij in 1813 het Alge
mene Bestuur van de Nederlan
den op toen de Franse bestuur
ders en ambtenaren in blinde pa
niek uit Den Haag vertrokken na
dat Napoleon was verslagen. In
feite hadden die drie nog hele
maal geen contact gehad met de
prins. Ze wisten niet eens of hij
in Engeland of in Duitsland zat
op dat moment. Maar om nog gro
tere chaos, muiterij en anarchie
te voorkomen, bluften ze zich er
doorheen. De rest is (staatsge
schiedenis. Dit jaar vieren wij,
mede dankzij die Haagse bluf,
het 200-jarig bestaan van De
Staat der Nederlanden. Wat mij
betreft met een lekkere, roze cou
pe Haagse bluf. En daarna een
kop koffie met die andere lekker
nij uit de Hofstad: het Haagse
hopje. Uitgevonden door de kof-
fieverslaafde Haagse baron Hen
drik Hop. Maar dat is weer een
heel ander verhaal.
COUPE HAAGSE BLUF
Yerseke
www.pzc.nl/uit
DONDERDAG 24 APRIL 2014
Benodigdheden voor nagerecht voor
4 personen: eiwit van 2 verse eieren;
200 ml rodebessensap; 100 gram
suiker; 4 bollen roomijs; 100 gram
blauwe bessen en/of stukjes aardbei;
4 lange vingers, verkruimeld.
Bereidingswijze: Zorg bij het splitsen
van de eieren dat in het eiwit geen
greintje eigeel achterblijft. Klop eiwit
ten met suiker stijf, in een vetvrije
mengkom met brandschone garde.
Je moet de kom op z'n kop kunnen
houden, zonder dat het schuim eruit
valt. Voeg daarna in kleine beetjes het
bessensap toe, blijf kloppen tot een
dikke, roze schuimmassa ontstaat.
Vul glazen coupes met stukjes lange
vinger, vervolgens bessen of aard
beien en daarop een bol roomijs.
Schep er een gulle berg Haagse bluf
overheen. Serveer met lange ijslepels.
Tip: Je kunt roomijs vervangen door
custard, die je zelf maakt met ei
dooiers. Lekker met blokjes
overgeschoten cake of verkruimelde
droge kaakjes (heel Haags).
De Oesterij
Havendijk 12
Een terras boven de oesterputten.
foto Marcelle Davidse
Gegratineerde oesters.