UIT 7 blufpoker, gespeeld door drie Haagse staatslieden die je nog vaak tegenkomt als straatnaam: Van Hogendorp, Van Limburg Sti- rum en Van der Duyn van Maas dam; beter bekend als Het Drie manschap. Namens de Prins van Oranje eisten zij in 1813 het Alge mene Bestuur van de Nederlan den op toen de Franse bestuur ders en ambtenaren in blinde pa niek uit Den Haag vertrokken na dat Napoleon was verslagen. In feite hadden die drie nog hele maal geen contact gehad met de prins. Ze wisten niet eens of hij in Engeland of in Duitsland zat op dat moment. Maar om nog gro tere chaos, muiterij en anarchie te voorkomen, bluften ze zich er doorheen. De rest is (staatsge schiedenis. Dit jaar vieren wij, mede dankzij die Haagse bluf, het 200-jarig bestaan van De Staat der Nederlanden. Wat mij betreft met een lekkere, roze cou pe Haagse bluf. En daarna een kop koffie met die andere lekker nij uit de Hofstad: het Haagse hopje. Uitgevonden door de kof- fieverslaafde Haagse baron Hen drik Hop. Maar dat is weer een heel ander verhaal. COUPE HAAGSE BLUF Yerseke www.pzc.nl/uit DONDERDAG 24 APRIL 2014 Benodigdheden voor nagerecht voor 4 personen: eiwit van 2 verse eieren; 200 ml rodebessensap; 100 gram suiker; 4 bollen roomijs; 100 gram blauwe bessen en/of stukjes aardbei; 4 lange vingers, verkruimeld. Bereidingswijze: Zorg bij het splitsen van de eieren dat in het eiwit geen greintje eigeel achterblijft. Klop eiwit ten met suiker stijf, in een vetvrije mengkom met brandschone garde. Je moet de kom op z'n kop kunnen houden, zonder dat het schuim eruit valt. Voeg daarna in kleine beetjes het bessensap toe, blijf kloppen tot een dikke, roze schuimmassa ontstaat. Vul glazen coupes met stukjes lange vinger, vervolgens bessen of aard beien en daarop een bol roomijs. Schep er een gulle berg Haagse bluf overheen. Serveer met lange ijslepels. Tip: Je kunt roomijs vervangen door custard, die je zelf maakt met ei dooiers. Lekker met blokjes overgeschoten cake of verkruimelde droge kaakjes (heel Haags). De Oesterij Havendijk 12 Een terras boven de oesterputten. foto Marcelle Davidse Gegratineerde oesters.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 58